Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

mogę myśleć o odpoczynku

Ale z Ciebie pracuś Andrzeju :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-567556
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dwa dni po ile godzin?

 

 

Koło 5-6 godzin  :D  nie liczę osuszania w wędzarni .  :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-567633
Udostępnij na innych stronach

 

 

Koło 5-6 godzin :D nie liczę osuszania w wędzarni . :D

 

Padał deszcz?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-567634
Udostępnij na innych stronach

Padał deszcz?

 

 

 Była mżawka  ;)

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-567636
Udostępnij na innych stronach

Od tygodnia mam termometr tak w przedziale od 40÷65 st.

 

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-567641
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

 

 

Dzisiaj rano na targu jeszcze jedną upolowałem. Zima ma być długa i bardzo mroźna. post-39847-0-96348100-1507371073_thumb.jpg

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-570227
Udostępnij na innych stronach

Witaj  :) Andrzejku masz jakiś konkretny przepis na przygotowanie takiej gąski ,mam fajny przepis na pieczoną gąskę z listy produktów tradycyjnych    :tongue: Pozdrawiam 

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-570229
Udostępnij na innych stronach

mam fajny przepis na pieczoną gąskę

Też chętnie przytulę  ;)  :D

Andrzejku - następnym razem z mniejszego kalibru - bo widzę, że Ci pół gęsi rozerwało  :thumbsup: 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-570232
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Pieczona gęś jak i podobnie kaczka robiona w moim domu rodzinnym . Ja   staram się to robić jak najbliżej oryginału :D

 

Na początek obcinamy szyję końcówki skrzydeł .  Można wykorzystać do innej potrawy .

 

Dzień przed pieczeniem gąskę obmywamy w zimnej bieżącej wodzie , osuszamy ręcznikiem papierowym  , solimy stosownie do jej wagi plus majeranek i pieprz .  Tak przygotowaną gęś wkładamy do lodówki . 

 

Na drugi dzień przygotowuję farsz – nadzienie  ( ilość w zależności od wielkości gęsi)  .

 

- podroby z gęsi

  - żołądki , serca indycze  wątroba drobiowa .

  -  boczek wieprzowy

 

Wszystko zmielone na sitku 4,5 mm .

 

dwa pęczki natki pietruszki

dwa jajka

   Przyprawy :

 

   sól 18g/kg

  pieprz 2,5g/kg

majeranek 1g/kg

gałka 1g/kg

Wszystko wymieszać  nadziać gęś i zaszyć 

Przygotowujemy rękaw do pieczenia gdzie wkładamy gęś obkładamy jabłkami , ja do tego celu używam szarej renety pokrojonej w tzw. ósemki ze skórką ale bez gniazd nasiennych , wlewamy około 100-150 ml wody Zawiązujemy rękaw  , na górze rękawa robimy z trzy otwory i do piekarnika .  Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni do odpowiedniej miękkości .  Co do temperatury i czasu to wszystko zależy od  rodzaju i jakości piekarnika 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-570251
Udostępnij na innych stronach

Na drugi dzień przygotowuję farsz – nadzienie

 

Dokładnie tak samo nadziewaliśmy gąski w Pażęcach. Moi domownicy uwielbiają a szczególnie farsz. 

Ja jeszcze dodaję przesmażoną cebulę i żurawinę... 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-570262
Udostępnij na innych stronach

@@halusia@,

 

Moi domownicy uwielbiają a szczególnie farsz.

 

 

Faktycznie ..... farsz smaczny  ....... ale  gąska bajer :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/104/#findComment-570263
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.