Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Parówka

Przepis zaczerpnięty od kolegi pis'a, z tym że nie dodałam ketchupu. '' Parówki 3''

W ten weekend miałam pomocnika... :tongue:

Wraz z kolegą Vacpol[/b- Wacek przebywający u rodziny w Ino...postanowiliśmy wspólnie zrobić jakieś wyroby... czyli parówki, żywiecką i salceson.

Oto nasz wyrób..

No cóż musiałam dać popracować '' chłopakowi''

No i oczywiście mąż załapał się do pomocy... :grin:

A to już po pracy... :grin:

Muszę przyznać że parówki wyszły bardzo dobre... :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gratuluję -pięknie wyglądają te parówki .Pozdrawiam miło z wami się pracowało .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199361
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję -pięknie wyglądają te parówki .Pozdrawiam miło z wami się pracowało .Pozdrawiam

Dziękuję DZIADKU za słowa uznania ... jeszcze wstawię w przekroju... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199362
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, mistrzostwo Świata , piękne paróweczki , na pewno jeszcze smaczniejsze .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199365
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Dziadku za słowa otuchy to już drugi mój start w tej profesji, pierwszy to przy boku Pana Andrzeja, a drugi przy boku Damy.Bardzo mnie podniosły te Twoje słowa bo to najbardziej dopinguje początkującego.

 

 

pozdrawiam wszystkich. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199375
Udostępnij na innych stronach

vacpol, wybacz bracie . Pominąłem Cię , jakoś tak szybko pisałem , że gratulowałem tylko @Halusi@

Jeszce raz bardzo serdecznie Wam gratuluję i zazdroszczę takiej pary a przede wszystkim Waszego wyniku , przepięknych parówek :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199376
Udostępnij na innych stronach

Dobry mi początkujący -jak parówki- parówkowe wyglądają lepiej jak moje .A jak ładnie odkręcone. A tak miedzy nami czy kurs w Łazach wniósł chociaż trochę praktycznych umiejętności praktycznych . Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199379
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, tak żartem , to czasami zdarzy się , że laik zrobi ładniej , lub też lepiej niż fachura .

Fachura idzie rutynowo , laik natomiast trzyma się kurczowo pewnych receptur - opisów i może właśnie zrobić coś deczko lepiej niż mistrz .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199382
Udostępnij na innych stronach

Masz rację . Na kursie pokażę jak się robi prawidłowo i jak szybko na wygląd. Myślę że trzeba wszystko znać .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199386
Udostępnij na innych stronach

Myślę że trzeba wszystko znać .

Dokładnie , myślę , że mnie rozumiesz . To nie była żadna tam złośliwość w tym co napisałem wyżej .

Być może właśnie parówki , to nie najlepszy przykład , bo jeśli ktoś dobrze zrobi parówki , to już nie jest laik.

Dziadku , czytam wszystkie Twoje wskazówki i bardzo je sobie cenię , szkoda , że nie możemy się jakoś spotkać w realnym świecie.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199390
Udostępnij na innych stronach

Myślę że trzeba wszystko znać .

Święte słowa, Dziadku, święte słowa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199391
Udostępnij na innych stronach

Dziadku wszyscy moi znajomi mówili ze to żadna sztuka, ale jak spróbowali wyrobów i pokazałem im forum przepisy powtarzalność,skrupulatność,dokładność i reżim technologiczny wpajany przez Dziadka i Bagno to dopiero przyznali mnie racje, a jak spróbują tych wyrobów to dopiero docenią moich i Halusi wykładowców, dlatego proponuje początkującym poczytanie dokładnie forum a następnie SDM I Pytanie naszych doświadczonych sióstr i braci i za to Wam

 

bardzo dziękuje, bo jeszcze nie zadymiłem a już dużo wiem :blush: :blush: :blush:

Do tego wszystkiego jeszcze dodam, początkujący proponuje poczytać czarną oliwkę i tam dopiero zobaczycie ile pracy włożył nasz WÓDZ ile bezinteresownie tłumaczył pisał przepisów ile rad udzielił to świadczy o tym jak Chcą nam przekazać wiedzę przez Nich nabytą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199403
Udostępnij na innych stronach

Bardzo sympatyczna współpraca z Tobą Wacku

I bardzo owocna :grin: Paróweczki jak marzenie :clap: :thumbsup: :thumbsup:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199414
Udostępnij na innych stronach

Halusia

byłbym wdzięczny za szczegółoy jak Ty zrobiaś te parówki :)

Bardzo proszę Grzesiu ... receptura kolegi pis'a

 

Parówki 3

 

Surowiec

- podgardle -1,6kg

- wp.IIkl. - 1,9kg - nie wiem czy to ta klasa, w każdym razie bardzo tłusta cześć surowca składająca się z pachwiny, cienkiej do 1cm słoniny z łopatki i szynki oraz boczku.

- wp. III.kl - 1,5kg

razem - 5kg

 

Przyprawy:

do peklowania - peklosól 20g na kg mięsa

 

Dodane w czasie kutrowania.

woda - 1l

pieprz biały -5g

gorczyca mielona - 15g

cukier -10g

papryka słodka -8g

papryka ostra - 6g

kolendra - 2g

gałka - 2g

mleko w proszku - 65g

ketchup domowy- 120g

sól - 18g

Przyprawa barbecue - 10 g - bez glutaminianu

 

Kiełbaśnice 26-28mm

 

Wykonanie

 

Wychłodzone mięso 1-2stopni kl.III 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle i kl.II na sitku 4mm i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie) kutrujemy 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie lodowata wodę, następnie dodajemy tłusta wieprzowinę i kutrujemy dalej 10 minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Napełniamy jelita, odkręcamy, osadzamy przez 12godz w temp 2-4stopnie, potem 2 godz. osuszanie w temp. pokojowej i wędzimy gorącym dymem około pół godziny, ważne - nie przegrzać! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut.

Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie, potem na kijach do całkowitego wychłodzenia. :cool:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199426
Udostępnij na innych stronach

Parówka

Haluś

 

 

Parówki pierwsza klasa :clap:

 

.A jak ładnie odkręcone.

Właśnie widzę że się parę po parzeniu odkręciło :tongue: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199431
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK napisał/a:

.A jak ładnie odkręcone.

 

 

Właśnie widzę że się parę po parzeniu odkręciło :tongue: :grin:

Słuszna uwaga... takie małe niedociągnięcie.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199437
Udostępnij na innych stronach

ketchup domowy- 120g

Halusia - a to po co -wytłumacz nam wszystkim . Nie kopiuj głupot i czyjegoś wydzimisia. Koncentrat pomidorowy ma zastosowanie w konserwach warzywno - mięsnych . Niedługo autor tego przepisu poda wam recepturę z kwasem z kapusty lub z ogórków i będzie z was się śmiał. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199456
Udostępnij na innych stronach

W autorstwo nie wnikam. Odpowiedz wszystkim jakie zadanie spełnia kieczup w parówkach.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199467
Udostępnij na innych stronach

Cytat:

ketchup domowy- 120g

 

Halusia - a to po co -wytłumacz nam wszystkim .

DZIADKU ja nie dodawałam ketchupu.

Napisałam to zakładając temat....

''Parówka

Przepis zaczerpnięty od kolegi pis'a, z tym że nie dodałam ketchupu. '' Parówki 3''..''

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199477
Udostępnij na innych stronach

nie widzę nic zdrożnego w poszukiwaniach własnego smaku. Jedni dodają ketchup inni maggi, a jeszcze inni ser żółty,

Poszukiwanie własnych smaków jest inspirujące...ale... ale to już będą wariacje na temat parówek a nie parówki :rolleyes:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199484
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, by się z tym zgodzić należy prześledzić rys historyczny wyrabiania parówek i parówkowej.

Jeżeli wysnujemy taki wniosek, że każda modyfikacja, w tym również wynikająca z procesu produkcji jest „wariacją”, to tak postawione przez Ciebie twierdzenie będzie miało wtedy słuszność.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199503
Udostępnij na innych stronach

Przecież zadałem proste pytanie po co kieczup, a raczej koncentrat pomidorowy w składzie surowcowym parówek- parówkowych . Rozumiem gdy nie smakują jako gotowy wyrób to dodajemy do konsumcji, kieczup, musztardę, chrzan, może literaturę .Nie piszmy o dewiaciacjach bo poszukiwanie innych składów mięs w recepturze kiełbas nie jest tym.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199511
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.