@halusia@ Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2012 ParówkaPrzepis zaczerpnięty od kolegi pis'a, z tym że nie dodałam ketchupu. '' Parówki 3''W ten weekend miałam pomocnika... :tongue: Wraz z kolegą Vacpol[/b- Wacek przebywający u rodziny w Ino...postanowiliśmy wspólnie zrobić jakieś wyroby... czyli parówki, żywiecką i salceson.Oto nasz wyrób.. No cóż musiałam dać popracować '' chłopakowi'' No i oczywiście mąż załapał się do pomocy... :grin: A to już po pracy... :grin: Muszę przyznać że parówki wyszły bardzo dobre... :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Gratuluję -pięknie wyglądają te parówki .Pozdrawiam miło z wami się pracowało .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Gratuluję -pięknie wyglądają te parówki .Pozdrawiam miło z wami się pracowało .PozdrawiamDziękuję DZIADKU za słowa uznania ... jeszcze wstawię w przekroju... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2012 @halusia@, mistrzostwo Świata , piękne paróweczki , na pewno jeszcze smaczniejsze . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Dziękuje Dziadku za słowa otuchy to już drugi mój start w tej profesji, pierwszy to przy boku Pana Andrzeja, a drugi przy boku Damy.Bardzo mnie podniosły te Twoje słowa bo to najbardziej dopinguje początkującego. pozdrawiam wszystkich. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Stycznia 2012 vacpol, wybacz bracie . Pominąłem Cię , jakoś tak szybko pisałem , że gratulowałem tylko @Halusi@ Jeszce raz bardzo serdecznie Wam gratuluję i zazdroszczę takiej pary a przede wszystkim Waszego wyniku , przepięknych parówek Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Dobry mi początkujący -jak parówki- parówkowe wyglądają lepiej jak moje .A jak ładnie odkręcone. A tak miedzy nami czy kurs w Łazach wniósł chociaż trochę praktycznych umiejętności praktycznych . Pozdrawiam i życzę sukcesów. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Stycznia 2012 DZIADEK, tak żartem , to czasami zdarzy się , że laik zrobi ładniej , lub też lepiej niż fachura . Fachura idzie rutynowo , laik natomiast trzyma się kurczowo pewnych receptur - opisów i może właśnie zrobić coś deczko lepiej niż mistrz . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Masz rację . Na kursie pokażę jak się robi prawidłowo i jak szybko na wygląd. Myślę że trzeba wszystko znać . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Myślę że trzeba wszystko znać . Dokładnie , myślę , że mnie rozumiesz . To nie była żadna tam złośliwość w tym co napisałem wyżej . Być może właśnie parówki , to nie najlepszy przykład , bo jeśli ktoś dobrze zrobi parówki , to już nie jest laik. Dziadku , czytam wszystkie Twoje wskazówki i bardzo je sobie cenię , szkoda , że nie możemy się jakoś spotkać w realnym świecie. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Myślę że trzeba wszystko znać .Święte słowa, Dziadku, święte słowa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Dziadku wszyscy moi znajomi mówili ze to żadna sztuka, ale jak spróbowali wyrobów i pokazałem im forum przepisy powtarzalność,skrupulatność,dokładność i reżim technologiczny wpajany przez Dziadka i Bagno to dopiero przyznali mnie racje, a jak spróbują tych wyrobów to dopiero docenią moich i Halusi wykładowców, dlatego proponuje początkującym poczytanie dokładnie forum a następnie SDM I Pytanie naszych doświadczonych sióstr i braci i za to Wam bardzo dziękuje, bo jeszcze nie zadymiłem a już dużo wiem :blush: :blush: :blush:Do tego wszystkiego jeszcze dodam, początkujący proponuje poczytać czarną oliwkę i tam dopiero zobaczycie ile pracy włożył nasz WÓDZ ile bezinteresownie tłumaczył pisał przepisów ile rad udzielił to świadczy o tym jak Chcą nam przekazać wiedzę przez Nich nabytą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Bardzo sympatyczna współpraca z Tobą Wacku I bardzo owocna :grin: Paróweczki jak marzenie :clap: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Halusia, byłbym wdzięczny za szczegółoy przepis jak Ty zrobiaś te parówki Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Halusia byłbym wdzięczny za szczegółoy jak Ty zrobiaś te parówki Bardzo proszę Grzesiu ... receptura kolegi pis'a Parówki 3 Surowiec - podgardle -1,6kg - wp.IIkl. - 1,9kg - nie wiem czy to ta klasa, w każdym razie bardzo tłusta cześć surowca składająca się z pachwiny, cienkiej do 1cm słoniny z łopatki i szynki oraz boczku. - wp. III.kl - 1,5kg razem - 5kg Przyprawy: do peklowania - peklosól 20g na kg mięsa Dodane w czasie kutrowania. woda - 1l pieprz biały -5g gorczyca mielona - 15g cukier -10g papryka słodka -8g papryka ostra - 6g kolendra - 2g gałka - 2g mleko w proszku - 65g ketchup domowy- 120g sól - 18g Przyprawa barbecue - 10 g - bez glutaminianu Kiełbaśnice 26-28mm Wykonanie Wychłodzone mięso 1-2stopni kl.III 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle i kl.II na sitku 4mm i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie) kutrujemy 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie lodowata wodę, następnie dodajemy tłusta wieprzowinę i kutrujemy dalej 10 minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Napełniamy jelita, odkręcamy, osadzamy przez 12godz w temp 2-4stopnie, potem 2 godz. osuszanie w temp. pokojowej i wędzimy gorącym dymem około pół godziny, ważne - nie przegrzać! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut. Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie, potem na kijach do całkowitego wychłodzenia. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Parówka Haluś Parówki pierwsza klasa :clap: .A jak ładnie odkręcone. Właśnie widzę że się parę po parzeniu odkręciło :tongue: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Stycznia 2012 DZIADEK napisał/a: .A jak ładnie odkręcone. Właśnie widzę że się parę po parzeniu odkręciło :tongue: :grin: Słuszna uwaga... takie małe niedociągnięcie.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Stycznia 2012 ketchup domowy- 120gHalusia - a to po co -wytłumacz nam wszystkim . Nie kopiuj głupot i czyjegoś wydzimisia. Koncentrat pomidorowy ma zastosowanie w konserwach warzywno - mięsnych . Niedługo autor tego przepisu poda wam recepturę z kwasem z kapusty lub z ogórków i będzie z was się śmiał. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Stycznia 2012 W autorstwo nie wnikam. Odpowiedz wszystkim jakie zadanie spełnia kieczup w parówkach. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Cytat: ketchup domowy- 120g Halusia - a to po co -wytłumacz nam wszystkim . DZIADKU ja nie dodawałam ketchupu. Napisałam to zakładając temat.... ''Parówka Przepis zaczerpnięty od kolegi pis'a, z tym że nie dodałam ketchupu. '' Parówki 3''..'' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Osobiście nie widzę nic zdrożnego w poszukiwaniach własnego smaku. Jedni dodają ketchup inni maggi, a jeszcze inni ser żółty, - jak do kiełbasy szwajcarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Stycznia 2012 nie widzę nic zdrożnego w poszukiwaniach własnego smaku. Jedni dodają ketchup inni maggi, a jeszcze inni ser żółty, Poszukiwanie własnych smaków jest inspirujące...ale... ale to już będą wariacje na temat parówek a nie parówki :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Małgoś, by się z tym zgodzić należy prześledzić rys historyczny wyrabiania parówek i parówkowej. Jeżeli wysnujemy taki wniosek, że każda modyfikacja, w tym również wynikająca z procesu produkcji jest „wariacją”, to tak postawione przez Ciebie twierdzenie będzie miało wtedy słuszność. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Hmm..pisałeś coś o serze żółtym więc nijak się to ma do parówek czy parówkowej :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Przecież zadałem proste pytanie po co kieczup, a raczej koncentrat pomidorowy w składzie surowcowym parówek- parówkowych . Rozumiem gdy nie smakują jako gotowy wyrób to dodajemy do konsumcji, kieczup, musztardę, chrzan, może literaturę .Nie piszmy o dewiaciacjach bo poszukiwanie innych składów mięs w recepturze kiełbas nie jest tym. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/#findComment-199511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.