Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nalewka myśliwska nastawiona :cool:

 

post-51707-0-99386300-1408904010_thumb.jpg

 

Pleban zlany do butelek :)

 

post-51707-0-91977400-1408904063_thumb.jpg

 

Po lewej na winie jabłkowym, po prawej na tokaju. Różnica minimalna jak będę następny robił to na jabcoku

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-367346
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Po lewej na winie jabłkowym, po prawej na tokaju. Różnica minimalna jak będę następny robił to na jabcoku

Bazyl ... idziesz na całość :facepalm: sporo tego :laugh: to ja wolę tą na tokaju :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-367349
Udostępnij na innych stronach

 

to ja wolę tą na tokaju

 

Aniu a piłaś na jabłkowym :question:  Jabłkowe sam robię, a tokaja muszę kupowac :no:

 

Obiecuję przy wszystkich, że jak się kiedyś spotkamy to dostaniesz ode mnie przywieziony tokaj prosto z Węgier

post-53395-0-04080800-1408905908_thumb.jpg

Jeszcze nienaruszone... :cool: stoi już 2 lata

post-53395-0-14452000-1408906152_thumb.jpg

Miałam jeszcze takie, które było nalewane na miejscu prosto z beczki ale je zużyłam :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-367369
Udostępnij na innych stronach

Obiecuję przy wszystkich, że jak się kiedyś spotkamy to dostaniesz ode mnie przywieziony tokaj prosto z Węgier

 

No to w takim razie chciałbym Cię jak najprędzej poznac :D

 

 

 

Jeszcze nienaruszone... :cool: stoi już 2 lata

 

Aniu Ty to masz silną wolę, u mnie by tak nie postało ;)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-367374
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu robiłem kaszankę i czarne. Kaszanka totalna porażka :facepalm:  a czarnego już nie robiłem, mam dosyc na jakiś czas wyrobów parzonych w jelitach :mad:

Kaszanka skład:

mięso z głów i ogona   1996 g

wątróbka                     1238 g

podgardle                   2065 g

płuca                            325 g

serca                            786 g

skóry                            526 g

krew                           2200 g

kasza gryczana          2000 g

 

przyprawy

sól kłodawska              230 g

pieprz                            15 g

majeranek                     20 g

ziele angielskie                4 g

cebula                         300 g

 

Krojenie wątróbki

 

post-51707-0-88423600-1409403341_thumb.jpg

 

ugotowane mięso na kaszankę i w czerwonej misce na czarne

 

post-51707-0-59813900-1409403476_thumb.jpg

 

mielenie

 

post-51707-0-30494800-1409403521_thumb.jpg

 

dodane przyprawy

 

post-51707-0-42869200-1409403590_thumb.jpg

 

wymieszane

 

post-51707-0-78558200-1409403666_thumb.jpg

 

nadziewanie

 

post-51707-0-96126300-1409403707_thumb.jpg

 

kaszanka nabita w jelita

 

post-51707-0-76442800-1409403741_thumb.jpg

 

Nadziewanie skończyłem o 2 w nocy i do parzenia. O 5 pobudka do pracy to się połozyłem spac, nastawiłem budzik w telefonie na pół godziny, telefon nie dzwonił bo się zepsuł :mad: Się tak gotowało do 4:30 prawie wszystkie jelita popękały :cry: Tak to wyglądało w garnku po wystygnięciu

 

post-51707-0-88750500-1409404747_thumb.jpg

 

a tak w misce po wyjeciu

 

post-51707-0-98486300-1409404872_thumb.jpg

 

Dzisiaj na śniadanie była kaszanka na ciepło :tongue: Po doprawieniu bardzo smaczna, mam zapas na rok czasu :D

 

post-51707-0-98045700-1409405173_thumb.jpg

 

Cebula, czosnek, pomidory z własnego ogródka tylko papryka ze sklepu :cool:

Jeszcze mam 5 słoików z kaszanką.

A mieso na czarne czeka w zamrażarce jak mi nerwy przejdą :D

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-368368
Udostępnij na innych stronach

Nerwy czy sen ? ... upsss no chłopie parzenie przy takich wyrobach to podstawa na sen będzie reszta czasu ... ale teraz już to wiesz ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-368448
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wstawione do peklowania :cool:

 

post-51707-0-01726700-1409465354_thumb.jpg

 

Karkówka 2112 g, szynka 1160 g, polędwica 1058 g i 782 g boczku.

Po 20 dniach wiszenia w kuchni wsadziłem do lodówki karkówkę a'la parmeńska.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-368487
Udostępnij na innych stronach

Bazyl Twoja dokładność ważenia mięs mnie poraża, a swoją drogą nie widzę Cię na liście? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-368566
Udostępnij na innych stronach

Bazyl to peklosól chyba z dokładnością do 0,1grama odważasz ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-368612
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj troche mięsa z kości wykroiłem :cool:

 

post-51707-0-62659900-1409524351_thumb.jpg

 

Z 4305 g kości mam 1906 g mięsa i 393 g mięsa tłustego.

 

53% mięsa wykrojone, dobry wynik :D

 

 

Pisu mam wagę to sobie ważę :D  a na zlot się wybieram tylko muszę sobie w pracy wolne załtwic.

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-368635
Udostępnij na innych stronach

Wspaniale Prymitywistyczne Dokonania :clap:

Wysoki Wskaźnik Postępu....

Nietuzinkowe Lussseirossss :)

Poziom.....?

...Black Sabbath domowych wyrobów :)

:clap:  Bazyl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-368674
Udostępnij na innych stronach

ale kaban ;) raczej nie kaban, tylko cukinja ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-369029
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wykroiłem trochę mięsa z kości :cool:

 

post-51707-0-77357700-1410295337_thumb.jpg

 

Z 1722 g kości wykroiłem 696 g mięsa i 121 g mięsa tłustego, dobry wynik ponad 47% :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-369999
Udostępnij na innych stronach

Kabaczek dzisiaj zerwany :cool:

 

attachicon.gifIMG_3768.JPG

 

54 cm długości i 5150 g wagi

Widziałem tą cukinię na własne oczy - niezłe monstrum  :frantics:

Dzisiaj wykroiłem trochę mięsa z kości :cool:

 

attachicon.gifIMG_3793.JPG

 

Z 1722 g kości wykroiłem 696 g mięsa i 121 g mięsa tłustego, dobry wynik ponad 47% :)

Bazyl a co z tego mięsa będzie - psia mazurska? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-370002
Udostępnij na innych stronach

Nalewka myśliwska nastawiona :cool:

 

Bazyl, w/g jakiego przepisu ta nalewka mysliwska.

 

Z przepisow mysliwskich znam tylko bigos. Kapusta w garnku, a dzik po lesie jeszcze zapi..... no biega.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-370021
Udostępnij na innych stronach

 

 

w/g jakiego przepisu ta nalewka mysliwska

 

A bierzesz "aromat z dzika" - to to samo co dodatek do marketowej myśliwskiej czy pasztetu (moczone w wodzi igliwie z odrobiną sierści) , garść szyszek, dwa bobki zajaca zbierane po rosie podczas pełni ..... itd ... itp .... ;)

 

A tak na poważnie to podstawowe składniki to :

 

  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • Lub alternatywnie mocny destylat 
  • pół szklanki miodu
  • 20 igieł sosnowych
  • 20 jagód jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-370022
Udostępnij na innych stronach

 

w/g jakiego przepisu ta nalewka mysliwska

 

A bierzesz "aromat z dzika" - to to samo co dodatek do marketowej myśliwskiej czy pasztetu (moczone w wodzi igliwie z odrobiną sierści) , garść szyszek, dwa bobki zajaca zbierane po rosie podczas pełni ..... itd ... itp .... ;)

 

A tak na poważnie to podstawowe składniki to :

 

  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • Lub alternatywnie mocny destylat 
  • pół szklanki miodu
  • 20 igieł sosnowych
  • 20 jagód jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej

 

Dzieki.

 

Ten przepis mam ze strony m..je  go...owanie. Nie wspomnieli tylko nic o destylacie, ktoren to powinien stanowic wylaczna baze startowa do nalewek

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-370026
Udostępnij na innych stronach

Bazyl, w/g jakiego przepisu ta nalewka mysliwska.

 

 

Tak jak napisał Roger tylko ja daję jeszcze 1 łyżeczke suszonego korzenia arcydzięgla i dałem zamiast 20 igieł sosny zwyczajnej 10 igieł sosny żółtej.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-370199
Udostępnij na innych stronach

 

Tak jak napisał Roger tylko ja daję jeszcze 1 łyżeczke suszonego korzenia arcydzięgla i dałem zamiast 20 igieł sosny zwyczajnej 10 igieł sosny żółtej.

 

Dziękuję jak nie wiem co. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-370211
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj trochę mięsa z kości wykroiłem :cool:

 

post-51707-0-03128000-1410706372_thumb.jpg

 

Z 3835 g kości wykroiłem 1328 g mięsa i 363 g mięsa tłustego.

 

Mięcho się wędzi :)

 

post-51707-0-75155400-1410706514_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/25/#findComment-370935
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.