chudziak Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1251 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Nie wiem czemu to zawdzięczam ale z 4 litrów "sklepowego"mleka mam prawie 1 kg twarogu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1252 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Nie wiem czemu to zawdzięczam ale z 4 litrów "sklepowego"mleka mam prawie 1 kg twarogu To jakas Twoja kuchenna magia Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1253 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Nie wiem czemu to zawdzięczam ale z 4 litrów "sklepowego"mleka mam prawie 1 kg twarogu Chudziaczku, delikatne ogrzewanie, delikatne prasowanie i odpowiednia zawartość białka w mleku.Jeżeli chcesz poeksperymentować to następną porcję twarogu pozostaw pod naciskiem min. 5kg przez cała noc. jakiś przepis jak zrobic. Przepis na zgliwiaka:Twaróg rozdrabniamy, jeśli jest zbyt kwaśny dodajemy kwaśny węglan sodowy. Dodatek ten nie może przekraczac 1% masy twarogowej.Pokruszony twaróg wyłożyć na np.blachę od pieczenia ( nie zardzewiała) w warstwie 5 - 8 cm w pomieszczeniu czystym i przewiewnym, o temp.25 - 35 stopni C, w celu wywołania procesu gliwienia.Twaróg co pewien czas należy pomieszać. Proces gliwenia trwa ok. 2 dni a twaróg przyjmuje wygląd masy szklistej.Twaróg przykryć warstwą gazy w celu ochrony przed owadami.Dodatki:Sól 1-1,5%,kminek w ilości 0,15% masy serowej, masę wymieszać z dodatkami.W celu wyrównania ubytku wody podczas gliwienia dodaje się mleka lub wodę.Najlepiej ser zważyć przed i po gliwieniu - różnicę uzupełnić wodą..Ogrzewać w naczyniu, mieszać aż utworzy się jednolita masa płynna, która po ochłodzeniu zastyga.Do goracej masy serowej dodaję sporo wiejskiego, surowego masła i mieszam do wyrównania frakcji. Gorącą masę należy od razu wylać do foremek.Uprzedzam, że zapach gliwiejacego sera jest powalający Gotowy ser jest przepyszny. Można regulować jego smarowność większym dodatkiem wody i masła. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1254 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Ogrzewać w naczyniu, mieszać aż utworzy się jednolita masa płynna, która po ochłodzeniu zastyga.U mnie w domu zawsze się smażyło. I tak się też ser nazywa. Ser smażony. Najlepiej ser kwaśniał pod babciną pierzyną. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1255 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Przepis na zgliwiaka: Anno dzięki Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1256 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Wczoraj nalewki nastawiłem Od lewej porzeczkoagrest 1300 g , agrest zielony 1325 g, agrest czerwony 1575 g. Zalane alkocholem 70% litr na każdy słoik. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1257 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzisiaj trochę maślaków na działce znalazłem Szukając maślaków znalazłem coś takiego purchawica olbrzymia No to była na obiad smażona Pierwszy raz coś takiego jadłem Ale w smaku przepyszna, smażonej kani do tego nie ma co porównywac. Żebym wiedział że to takie smaczne to jedną bym zostawił na zarodniki. Fajnie jest mieszkac na wsi, wychodzisz z domu a tu na działce rośnie obiad na 3 dni i nawat go nie sadziłem Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1258 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 A ja je rozdeptuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1259 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 jajecznica z maślakami Oszsz... Ty ... Jak mawia serialowy ,,Pan Boczek''... ,, To moje ulubiene... jest , w morde jeża '' Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1260 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Od lewej porzeczkoagrest 1300 g , agrest zielony 1325 g, agrest czerwony 1575 g. Zalane alkocholem 70% litr na każdy słoik.Będziesz te agresty łączył? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1261 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Pierwszy raz coś takiego jadłem Ale w smaku przepyszna, W zeszłym roku nieśmiało pytałem czy są zwolennicy takich rzeczy ... odzewu nie było ale ja zdecydowanie potwierdzam Twoje zdanie są naprawdę bardzo smaczne Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1262 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) W zeszłym roku nieśmiało pytałem czy są zwolennicy takich rzeczy ... odzewu nie było ale ja zdecydowanie potwierdzam Twoje zdanie są naprawdę bardzo smaczne Oj...to chyba musiałam Robercie ,Twoje pytanie przeoczyć . Kilka ładnych lat temu pisałam (chyba jeszcze na starym forum) o odkryciu przeze mnie tego grzyba,który rósł koło jeżyn.Sąsiadka powiedziała,że jest jadalny i że przyrządza się w taki sam sposób jak kotlet schabowy . Potwierdzam - przepyszny . Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1263 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Chyba słaby ze mnie podgrzybiarz... pierwsze widzę...Szczęśliwie kojarzę gdzie to rośnie czasami....To się zjada tylko z białym wypełnieniem? Tego grzyboląga?Później to chyba robi się żółte/brązowe....Wschodnia ściana zachwycająco zadziwiająca bywa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1264 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Maślaki wczoraj zebrane zapakowane do słoików Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1265 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Ser koryciński robiony dla mojego dostawcy mleka Z 5 l. mleka wyszło 840 g i 135 g ricotty. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1266 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Od lewej porzeczkoagrest 1300 g , agrest zielony 1325 g, agrest czerwony 1575 g. Zalane alkocholem 70% litr na każdy słoik.Będziesz te agresty łączył? Nie Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoja29 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1267 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Anno, Twój ser wygląda wewelacyjnie i tak na pewno smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1268 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Bazylku purchawica to jest to samo co jak zrobi sia brazowa ja naciszniesz to leci dymek? U mojej mamy jest tego pelno a nikt tego nie zbiera bo nie wiedza ze jest jadalne , ja tez nie wiedzialam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1269 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Bazylku purchawica to jest to samo co jak zrobi sia brazowa ja naciszniesz to leci dymek? U mojej mamy jest tego pelno a nikt tego nie zbiera bo nie wiedza ze jest jadalne , ja tez nie wiedzialam Tak to jest to, jadalna jest młoda. Jak mama nie jada to może mi wysłac, przyjmę każdą ilośc Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1270 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 jest jadalna dwa razy pierwszy i ostatni Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1271 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 jest jadalna dwa razy pierwszy i ostatni Jedliśmy z ojcem na obiad wczoraj, przedwczoraj i żyjemy Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1272 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Purchawka, młode osobniki , tak jak napisał Bazyl, jest jadalna tylko trzeba uważać by nie pomylić z tęgoskórem ale on po przekrojeniu nie jest biały. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1273 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Jogurtu trochę zrobiłem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1274 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Bazyl musiałeś się nieźle napracować - tyle słoiczków Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-437972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1275 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Gołka dzisiaj wędzona Siostra po 2 h wędzenia wzieła 995 g Moje 418 g po 3 h wędzenia I 500 g ricotty Z 15 l. mleka słaby wynik tylko 1413 g Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/51/#findComment-438306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.