Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Pragnę przedstawić Wam moje wyroby które dzięki tej stronie mogły powstać. Napisałem dzieciaka z dwóch powodów :

- mój wiek. Większość osób nie tylko mogła by być moimi rodzicami ale niektórzy i dziadkami :grin: PS mam ponad 20 lat żeby nie byo

- doświadczenie a właściwie jego brak. Na forum jestem od roku, a pierwsze wyroby z pod mojej ręki wyszły ok pół roku temu...

Sprzęt mam typowo amatorski, a wędze w małej wędzarni z Termowinda ( coś a'la Borniak)

Dlaczego postanowiłem zainteresować się wyrobami ?

Mieszkam na wsi ( taka raczej podmiejska - nie mylić ze starymi wsiami.) Pamiętam świniobicia i smak mleka krowiego. ( choć niestety wszystko robił masarz ) Także wiedzę musiałem czerpać sam, wszystko czego się nauczyłem zawdzięczam Wam :grin:

 

Na tym nie koniec, myślę wybudować swój własny wędzak ( chce nieduży, bez kanału - jakby ktoś miał coś ładnego to proszę o zdjęcia. Ja się z takim nie spotkałem).

Na zachętę powiem że jeszcze nic nie zchrzaniłem :grin: Wszystko smaczne. Następnie chcę zacząć robić podroby i produkty z szynkowaru.

Posiadam w domu stary piec chlebowy - czas go odkurzyć a tymczasem zapraszam do mojej galerii zdjęć. O to co udało mi się zrobić przez pierwsze pół roku ( niestety nie wszystko, nie ma szynek i niektórych kiełbas):

 

Przepyszny serek, wędzony razem z innymi wyrobami

http://i55.tinypic.com/21acroi.jpg

Pstrągi, szybko zjedzone - nawet zdjęć nie zdąrzyłem cyknąć

http://i56.tinypic.com/2i26e55.jpg

Boczuś i Krakowska

http://i52.tinypic.com/2yycgnm.jpg

http://i51.tinypic.com/nvxhtx.jpg

http://i55.tinypic.com/jal8vd.jpg

Chlebek mojej lubej

http://i53.tinypic.com/250o2mb.jpg

Kiełbasa Halusi - mało ostre zdjęcie

http://i51.tinypic.com/1z6f89j.jpg

Parówki mój hit. Tutaj wyjęte z zamrażarki. Nadziewane maszynką.

http://i43.tinypic.com/50mjgg.jpg

Pasztecik

http://i44.tinypic.com/24wu5hi.jpg

Smalczyk na bogato

http://i44.tinypic.com/14bn1l.jpg

Biała

http://i41.tinypic.com/533ecy.jpg

Z serem

http://i42.tinypic.com/s6857r.jpg

 

Przepraszam za niektóre foty ale sprzęt mam taki a nie inny.

Pozdrawiam

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/
Udostępnij na innych stronach

Ładne wyroby :grin: a ser sam robiłeś czy wędziłeś kupny.

Kupiony, na własny dopiero przyjdzie czas :grin:

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206929
Udostępnij na innych stronach

A możesz podać skład tej białej bo coś tłusto widzę

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206960
Udostępnij na innych stronach

Czy ser wędziłeś w folii celulozowej?

 

[ Dodano: Pon 12 Mar, 2012 18:22 ]

Ps. no i wraz z chlebkiem i kiełbaską Halusi również i Lubej nóżkę pokazałeś .... OK, to mi się podoba ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206962
Udostępnij na innych stronach

A możesz podać skład tej białej bo coś tłusto widzę

Nie wiem dlaczego tak uważasz, jak dla mnie ok. Może tak wyglądać bo świeżo z wody wyciągnięte

1,7 kg I b

0,3 kg III wszystko z szynki

 

myth nie . Był na ruszcie. Temp max 56 c. Jak kupisz twardszy ser to się nie stopi

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206968
Udostępnij na innych stronach

1,7 kg I b

A jaka to klasyfikacja?.Ile procentowo tłuszczu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206969
Udostępnij na innych stronach

Ja białą robię zawsze wg. receptury ze strony głównej, zawsze jest extra :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206970
Udostępnij na innych stronach

1,7 kg I b

A jaka to klasyfikacja?.Ile procentowo tłuszczu.

Ciężko mi stwierdzić, bo fachurą nie jestem żeby pisać w %. Szynka oczyszczona, jedynie śladowe ilości tłuszczyku dlatego zaznaczyłem b. Śmiem twierdzić że jest wręcz za sucha :devil:

fotki białej są dzisiejsze, zobaczymy rano jak podeschnie.

myth akurat miałem nadmiar szynki dlatego musiałem zmodyfikować - jednak w smaku jest przepyszna. Moja zrobi zakwas na żur i jedzenie iście królewskie. Prawdziwy żur z mąki żurkowej kwaskowaty z białą swojską kiełbasą. Geslerowej kudły by się wyprostowały jakby spróbowała :grin:

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206975
Udostępnij na innych stronach

 

Właśnie dlatego proponuję 3manie się przepisu ... :)

Kiełbasa nie może być zbyt chuda, bo będzie sucha, będzie gumowata i będzie się rozpadać.... Spoko, że w smaku odpowiada, ale z czasem zobaczysz, że warto 3mać się najpierw receptur, a potem modyfikować ... :) Ale jak to się mówi, 1-sze koty, za płoty!

A jak wyglądał cały przepis na Twoją białą?

Pozdrawiam i smacznego :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206978
Udostępnij na innych stronach

A jak wyglądał cały przepis na Twoją białą?

Wzorowałem się na filmiku WB tego dotyczącej dziczyzny.

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206990
Udostępnij na innych stronach

:grin: kolega chciał się pochwalić wędlinami a tu takie pytania :sad:czytam posty starszych kolegów :blush: :blush: :blush: :blush: :blush:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206995
Udostępnij na innych stronach

:grin: kolega chciał się pochwalić wędlinami a tu takie pytania :sad:czytam posty starszych kolegów :blush: :blush: :blush: :blush: :blush:

Chwalić to się moge u znajomych, czy w rodzinie u " Marketowych zjadaczy".

Te wyroby co ja robie to większość zrobiła by lepiej na kacu w niedziele rano :grin:

Każdy komentarz może mnie czegoś nauczyć.

 

PS zajmuję się też wyrobami spirytusowymi :)

Ostatnio zrobiłem pyszny Gin oraz wiśniówkę ( coś al'a Lubelska )

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207004
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, ale czy ja powiedziałem coś złego? pozytyw jak najbardziej, a delikatne podpowiedzi dla każdego są wskazane ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207012
Udostępnij na innych stronach

krzysiek-krze, Gratulacje. Jak tylko możesz to, ciągnik "ten wózek" ( prod. własna wyrobów mięsnych) jak najdłużej.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207017
Udostępnij na innych stronach

Pragnę przedstawić Wam moje wyroby które dzięki tej stronie mogły powstać.

To gratulować wyrobów :clap: :clap: :grin:

Śmiem twierdzić że jest wręcz za sucha :devil:

Polecam stary dobry przepis na białą z "szestnastki", sucha nie będzie :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207028
Udostępnij na innych stronach

czytam posty starszych kolegów

 

Wstyd to kraść a nie pytać.Nikt nic złego koledze o jego wyrobach nie napisał.Interesował mnie skład tej białej bo na zdjęciu widziałem podcieki tłuszczu.Może już nie ten wzrok a może słaba jakość zdjęcia i dlatego chciałem skonfrontować to co widzę ze składem surowcowym i zapytałem o klasyfikację bo jak wiesz to podstawa udanych wyrobów.

 

P.S

A tak w ogóle to może Grzesiu zajmij się ocenianiem tego co kolega pokazał a nie oceną co kto napisał bo każdy ma prawo do wolnego wyrażania swojego zdania na temat wyrobów kolegi, które zaprezentował. :devil:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207054
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

http://i58.tinypic.com/35c4iev.jpg
 

Witam po dłuższej przerwie. Po raz pierwszy użyłem szynkowara. Naszła mnie ochota na mielonkę. Konsystencja zwarta, smak idealny. Jednej rzeczy tylko brakuje . Mianowicie galaretki. Robiłem z przepisu z forum, na 1 kg 2 łyżeczki żelatyny. Może więcej wody trzeba dodawać ? 

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-366489
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Przedświąteczne wędzenie. Na imprezę załapali się :

- 2 Boczki

- 3 Karczki

- 2 Szynki

- Baleronik

- 3 Pstrągi

- kiełbaska swojska

 

Wędzonki wędzone 3,5 h następnie sparzone. Ogólnie zastrzeżeń nie mam choć smak powoli robi się oklepany. Może każdy kawałek mięsa w innej zalewie peklującej ? Zobaczymy.

 

Ryby też ok choć spodziewałem się czegoś oszałamiającego ( przepis na solankę z chyba 10- oma dodatkami). Następnie zrobię tylko z samą solą.

 

Kiełbasa smaczna, choć moja żona twierdzi że za tłusta. Robiłem ją po raz kolejny i nie mogę zrobić z typowym starym swojskim smakiem. Następną kiełbasę spróbuję z gotowym aromatem swojskiej. Może wtedy się znajdzie :)

 

Wędzenie udane choć następnym razem będą poprawki

 

 

http://i61.tinypic.com/mmfngn.jpg

http://i62.tinypic.com/2ewip35.jpg

http://i61.tinypic.com/r016q0.jpg

http://i60.tinypic.com/59vho2.jpg

http://i62.tinypic.com/10orajl.jpg

http://i60.tinypic.com/zxqszq.jpg

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-391892
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.