krzysiek-krze Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Marca 2012 Witam wszystkich. Pragnę przedstawić Wam moje wyroby które dzięki tej stronie mogły powstać. Napisałem dzieciaka z dwóch powodów : - mój wiek. Większość osób nie tylko mogła by być moimi rodzicami ale niektórzy i dziadkami :grin: PS mam ponad 20 lat żeby nie byo - doświadczenie a właściwie jego brak. Na forum jestem od roku, a pierwsze wyroby z pod mojej ręki wyszły ok pół roku temu... Sprzęt mam typowo amatorski, a wędze w małej wędzarni z Termowinda ( coś a'la Borniak) Dlaczego postanowiłem zainteresować się wyrobami ? Mieszkam na wsi ( taka raczej podmiejska - nie mylić ze starymi wsiami.) Pamiętam świniobicia i smak mleka krowiego. ( choć niestety wszystko robił masarz ) Także wiedzę musiałem czerpać sam, wszystko czego się nauczyłem zawdzięczam Wam :grin: Na tym nie koniec, myślę wybudować swój własny wędzak ( chce nieduży, bez kanału - jakby ktoś miał coś ładnego to proszę o zdjęcia. Ja się z takim nie spotkałem). Na zachętę powiem że jeszcze nic nie zchrzaniłem :grin: Wszystko smaczne. Następnie chcę zacząć robić podroby i produkty z szynkowaru. Posiadam w domu stary piec chlebowy - czas go odkurzyć a tymczasem zapraszam do mojej galerii zdjęć. O to co udało mi się zrobić przez pierwsze pół roku ( niestety nie wszystko, nie ma szynek i niektórych kiełbas): Przepyszny serek, wędzony razem z innymi wyrobami http://i55.tinypic.com/21acroi.jpg Pstrągi, szybko zjedzone - nawet zdjęć nie zdąrzyłem cyknąć http://i56.tinypic.com/2i26e55.jpg Boczuś i Krakowska http://i52.tinypic.com/2yycgnm.jpg http://i51.tinypic.com/nvxhtx.jpg http://i55.tinypic.com/jal8vd.jpg Chlebek mojej lubej http://i53.tinypic.com/250o2mb.jpg Kiełbasa Halusi - mało ostre zdjęcie http://i51.tinypic.com/1z6f89j.jpg Parówki mój hit. Tutaj wyjęte z zamrażarki. Nadziewane maszynką. http://i43.tinypic.com/50mjgg.jpg Pasztecik http://i44.tinypic.com/24wu5hi.jpg Smalczyk na bogato http://i44.tinypic.com/14bn1l.jpg Biała http://i41.tinypic.com/533ecy.jpg Z serem http://i42.tinypic.com/s6857r.jpg Przepraszam za niektóre foty ale sprzęt mam taki a nie inny. Pozdrawiam Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Marca 2012 :grin: jak na wyroby ,,dzieciaka,, to super :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Marca 2012 Ładne wyroby :grin: a ser sam robiłeś czy wędziłeś kupny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pika2309 Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2012 bardzo ładne wyroby,super :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Marca 2012 Ładne wyroby :grin: a ser sam robiłeś czy wędziłeś kupny. Kupiony, na własny dopiero przyjdzie czas :grin: Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Marca 2012 Fajowe :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Marca 2012 A możesz podać skład tej białej bo coś tłusto widzę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Marca 2012 Czy ser wędziłeś w folii celulozowej? [ Dodano: Pon 12 Mar, 2012 18:22 ]Ps. no i wraz z chlebkiem i kiełbaską Halusi również i Lubej nóżkę pokazałeś .... OK, to mi się podoba Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Marca 2012 A możesz podać skład tej białej bo coś tłusto widzęNie wiem dlaczego tak uważasz, jak dla mnie ok. Może tak wyglądać bo świeżo z wody wyciągnięte 1,7 kg I b 0,3 kg III wszystko z szynki myth nie . Był na ruszcie. Temp max 56 c. Jak kupisz twardszy ser to się nie stopi Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Marca 2012 1,7 kg I b A jaka to klasyfikacja?.Ile procentowo tłuszczu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2012 Ja białą robię zawsze wg. receptury ze strony głównej, zawsze jest extra Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2012 1,7 kg I b A jaka to klasyfikacja?.Ile procentowo tłuszczu. Ciężko mi stwierdzić, bo fachurą nie jestem żeby pisać w %. Szynka oczyszczona, jedynie śladowe ilości tłuszczyku dlatego zaznaczyłem b. Śmiem twierdzić że jest wręcz za sucha :devil: fotki białej są dzisiejsze, zobaczymy rano jak podeschnie. myth akurat miałem nadmiar szynki dlatego musiałem zmodyfikować - jednak w smaku jest przepyszna. Moja zrobi zakwas na żur i jedzenie iście królewskie. Prawdziwy żur z mąki żurkowej kwaskowaty z białą swojską kiełbasą. Geslerowej kudły by się wyprostowały jakby spróbowała :grin: Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Marca 2012 Właśnie dlatego proponuję 3manie się przepisu ... Kiełbasa nie może być zbyt chuda, bo będzie sucha, będzie gumowata i będzie się rozpadać.... Spoko, że w smaku odpowiada, ale z czasem zobaczysz, że warto 3mać się najpierw receptur, a potem modyfikować ... Ale jak to się mówi, 1-sze koty, za płoty! A jak wyglądał cały przepis na Twoją białą? Pozdrawiam i smacznego Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Marca 2012 A jak wyglądał cały przepis na Twoją białą? Wzorowałem się na filmiku WB tego dotyczącej dziczyzny. Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Marca 2012 :grin: kolega chciał się pochwalić wędlinami a tu takie pytania :sad:czytam posty starszych kolegów :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-206995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Marca 2012 :grin: kolega chciał się pochwalić wędlinami a tu takie pytania :sad:czytam posty starszych kolegów :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: Chwalić to się moge u znajomych, czy w rodzinie u " Marketowych zjadaczy". Te wyroby co ja robie to większość zrobiła by lepiej na kacu w niedziele rano :grin: Każdy komentarz może mnie czegoś nauczyć. PS zajmuję się też wyrobami spirytusowymi Ostatnio zrobiłem pyszny Gin oraz wiśniówkę ( coś al'a Lubelska ) Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Marca 2012 Grzegorz, ale czy ja powiedziałem coś złego? pozytyw jak najbardziej, a delikatne podpowiedzi dla każdego są wskazane ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Marca 2012 krzysiek-krze, Gratulacje. Jak tylko możesz to, ciągnik "ten wózek" ( prod. własna wyrobów mięsnych) jak najdłużej. Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal-duś Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Marca 2012 Witaj.Tak 3maj i nie puszczaj .Pamiętaj ,że trening czyni mistrza.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Marca 2012 Pragnę przedstawić Wam moje wyroby które dzięki tej stronie mogły powstać.To gratulować wyrobów :clap: :clap: :grin: Śmiem twierdzić że jest wręcz za sucha :devil:Polecam stary dobry przepis na białą z "szestnastki", sucha nie będzie :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Marca 2012 czytam posty starszych kolegów Wstyd to kraść a nie pytać.Nikt nic złego koledze o jego wyrobach nie napisał.Interesował mnie skład tej białej bo na zdjęciu widziałem podcieki tłuszczu.Może już nie ten wzrok a może słaba jakość zdjęcia i dlatego chciałem skonfrontować to co widzę ze składem surowcowym i zapytałem o klasyfikację bo jak wiesz to podstawa udanych wyrobów. P.S A tak w ogóle to może Grzesiu zajmij się ocenianiem tego co kolega pokazał a nie oceną co kto napisał bo każdy ma prawo do wolnego wyrażania swojego zdania na temat wyrobów kolegi, które zaprezentował. :devil: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-207054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 http://i58.tinypic.com/35c4iev.jpg Witam po dłuższej przerwie. Po raz pierwszy użyłem szynkowara. Naszła mnie ochota na mielonkę. Konsystencja zwarta, smak idealny. Jednej rzeczy tylko brakuje . Mianowicie galaretki. Robiłem z przepisu z forum, na 1 kg 2 łyżeczki żelatyny. Może więcej wody trzeba dodawać ? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-366489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Przedświąteczne wędzenie. Na imprezę załapali się :- 2 Boczki- 3 Karczki- 2 Szynki- Baleronik- 3 Pstrągi- kiełbaska swojska Wędzonki wędzone 3,5 h następnie sparzone. Ogólnie zastrzeżeń nie mam choć smak powoli robi się oklepany. Może każdy kawałek mięsa w innej zalewie peklującej ? Zobaczymy. Ryby też ok choć spodziewałem się czegoś oszałamiającego ( przepis na solankę z chyba 10- oma dodatkami). Następnie zrobię tylko z samą solą. Kiełbasa smaczna, choć moja żona twierdzi że za tłusta. Robiłem ją po raz kolejny i nie mogę zrobić z typowym starym swojskim smakiem. Następną kiełbasę spróbuję z gotowym aromatem swojskiej. Może wtedy się znajdzie Wędzenie udane choć następnym razem będą poprawki http://i61.tinypic.com/mmfngn.jpghttp://i62.tinypic.com/2ewip35.jpghttp://i61.tinypic.com/r016q0.jpghttp://i60.tinypic.com/59vho2.jpghttp://i62.tinypic.com/10orajl.jpghttp://i60.tinypic.com/zxqszq.jpg Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6770-krzysiek-krze-czyli-wyroby-dzieciaka/#findComment-391892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.