Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam tu nowy temat, bo nie wiem, jaki dział byłby odpowiedni. Proszę ewentualnie Moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu forum.

A temat jest taki:

Chciałbym uzyskać taki boczek, jaki zobaczycie po wpisaniu w Google "american breakfast". Czyli cienkie płatki boczku usmażone na chrupko. Robiłem kilka podejść, ale ani razu nie udało mi się uzyskac pożadanego efektu - którym jest plasterek boczku usmażony na chrupko. Help! :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym uzyskać taki boczek

Tebe drogi, wiem że napewno nie chcesz wiedzieć jak taki boczek uzyskać

:grin:

PS

Ale już chyba wiesz

:cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207927
Udostępnij na innych stronach

Darino, zaryzykuję :-)

Niech będzie

Ciąg dalszy nastąpi

:cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207930
Udostępnij na innych stronach

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207932
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś w restauracji w Amsterdamie zamówiłem jedzonko i przygotowywane było na "moich oczach". Jednym z dodatków był plaster boczku . Barmanka wyciągneła jeden plaster cienko pokrojony z lodówki i zamknęła go w podwójną siatkę . To coś podobnego do takiej siatki jak się grilluje rybę . Zadaniem tej siatki było to by się boczek nie poskręcał i równo usmażył z obu stron .

Smażyła na patelni .

Tu znajdziesz coś takiego. http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CFkQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.tadar.com.pl%2Fstart.php%3FID%3Dgrupy%26grupa%3D255%26jezyk%3Dpolish&ei=m05lT_6nMMXZsgaj26CxBQ&usg=AFQjCNF0XWjfObcosvWwsqX2VKMqcQiuMw&sig2=2IfvTvAk1aE09zwmiGGSKg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207948
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym uzyskać taki boczek, jaki zobaczycie po wpisaniu w Google "american breakfast".

TeBe jest to zrobione z tzw. " rind bacon". Mieso poddane takiemu procesowi, ze traci calkowicie smak miesa( moze wygladem przypomina). To co ty produkujesz ma o niebo lepszy smak.

Jesli chcesz chrupiaca skorke w boczku, proponuje pokroic boczek, taki bardziej tlusty, na cienkie plastry ulozyc na blaszce i polozyc pod goracy grill. Kiedy sie juz tluszcz wytopi odsaczyc tluszcz i osuszyc na papierze. Uwazaj, bo latwo przypalic

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207965
Udostępnij na innych stronach

Polecam to wideo :) 3 podstawowe sposoby na bekon w niecałe 4 minuty

 

A ja osobiście preferuje troszke inną metode :)

W programie top szef podpatrzyłem jak zrobić idealny niepowyginany bekon czy też boczek;

układamy paski na papierze do pieczenia i przykrywamy je drugą jego warstwą,

ściskamy paski boczku między dwiema bachami do pieczenia i obciązamy (nie musi to być duze obciązenie, zależy - czasem wystarczy nawet cięzar samej blachy).

Piekarnik nastawiony na wysoką temperaturę (najlepiej 230, ale ja mam np małą awarie piekarnika, daje 180 i wkłądam blachy blizej górnej grzałki - tez wychodzi ok),

otrzymujemy płaskie (piekny przekrój mm) chrupiące paseczki.

(niestety muszą odcieknąć z tłuszczyku na papierowej rolce aby stały sie chrupkie po wyjęciu z piekarnika ;)

Przed takim pieczeniem można pobawić sie w zamarynowanie paseczków w czymś lepkim i słodkim zrównoważonym czymś słonym - np. miód i pasta miso, syrop klonowy i sos sojowy, cukier palmowy i sos rybny, lub najbliższe polskiemu smakowi miód i sól czosnkowa.. wychodzą po prostu delicje ;)

 

Ciekawostka.. jako że amerykańskie obfite śniadania z jajkami boczkiem kiełbaskami etc. wywodzą sie od angielskich śniadań można wspomnieć o pewnej różnicy, która jest istotna względem naszego tematu.

Amerykanie tak jak polacy najczęściej sięgają po boczek a anglicy jako tradycyjny składnik swoich śniadań preferują bekon. :) być może to czego poszukujesz jako ideału to właśnie angielski chrupki bekon ;) pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207966
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym uzyskać taki boczek, jaki zobaczycie po wpisaniu w Google "american breakfast". Czyli cienkie płatki boczku usmażone na chrupko.

Przemysłowo robione są na liniach produkcyjnych; na przenośniku taśmowym układane są przez automat plasterki a taśma przesuwa się przez obszar działamia mikrofal.

Na nasze forum zagląda człowiek, który pracuje w UK na takiej linii. O ile się orientuję to albo w utrzymaniu ruchu albo w inżynieringu. Jeżeli trafi na ten temat to być może coś więcej napisze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208016
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem temat Boczku na chrupko od kolegi TeBe, powinien być przeniesiony do działów: w kuchni , Grill albo Przepisy z różnych stron świata.

 

Wydaje mi się że zrobił się mały "mętlik" i proszę naszych Speców o wyjaśnienie np. nazewnictwa tych produktów.

TeBe, pisał w temacie o boczku na chrupko, który ma kilka postaci np. surowy, wędzony czy solony, peklowany albo parzony i.i.itd... (Materiał wyjściowy)..

 

W puźniejszych postach pojawiło sie internationalne słowo "Bekon". Mi osobiście kojarzy sie to z boczkiem podwędzanym i puźniej pieczonym, smażonym czy też, grillowanym.

 

Tutaj gdzie mieszkam, boczek surowy jest cięty na płatyki o grubości 8-12 mm, następnie marynowany i pieczony na grillu, patelni albo w piekarniku. Trzeba uważać na temp. aby za mocno nie wysechł albo nie "przyjarał". Co niektórzy podpiekają taki boczuś bez żadnych przypraw, tłumaczą, że wtedy najlepiej czuje sie smak mięsa.

Skóra oraz kostki nie są usówane. No chyba że sie robi z boczku tzw. "Pachodnie/Pałeczki grillowe".

 

To na tyle.. :wink:

 

P.S . Boczek ze skórką grillowany, smakuje naj, naj bo podobno tłuszczyk podwyższa i przekazuje smak.. :grin:

 

[ Dodano: Nie 18 Mar, 2012 17:56 ]

Po "Bratwurscie i karkówce" zajmuje to w/g mnie 3-cią pozycje w grillowaniu..

Przepisy na marynate moge wkleic albo podeslac :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208028
Udostępnij na innych stronach

Przepisy na marynate moge wkleic albo podeslac

To zapodaj :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208039
Udostępnij na innych stronach

Apropo różnic między boczkiem a bekonem :)

Szefowi, u którego kiedyś pracowałem, postanowiliśmy kiedyś zaserwować tradycyjne angielskie śniadanie.. ogólnie był zadowolony, ale wyśmiał nad za użycie podwędzanego polskiego boczku :D

Wtedy po jego tlumaczeniu zapamiętałem sobie, że bekon jest krojony z innej części mięsa niż nasz boczuś :) ale żeby nie było sprawdziłem też w wikipedii :P

 

"Boczek typu polskiego (mięsno-tłuszczowy, wycinany z części brzusznej świni) jest znany w krajach anglojęzycznych jako "streaky bacon" i jest tam mało popularny (nieco bardziej w USA). Bekon używany do śniadania angielskiego, jest wycinany z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu (droższy i wysokiej jakości "back bacon")."

Przepraszam jeżeli wprowadziłem jakiś zamęt :wink: ale wiecie.. uczniak to uczniak chce ciągle poprawnie wszystko utrwalać ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208070
Udostępnij na innych stronach

Przepisy na marynate moge wkleic albo podeslac

To zapodaj :grin:

Specjalnie dla Ciebie :smile:

 

1. Surowy boczek dać pociąć w płaty ok.8-12 mm. grube. (najlepiej poprosic o to rzeznika).

Wraz ze skórą i kostkami.

2. Lekko rozbić tłuczkiem oraz posolić i popieprzyć z obu stron.

3. Posmarować płaty cieniutko musztardą i odstawić na 15 min. do lodówki.

4. W tym czasie robimy marynate (koniecznie) z olejem, czosnkiem granulowanym, oregano, tymiankiem, oba rodzaje papryk w proszku, rozmaryn, zioła prowansalskie i kilka kropel sosu sojowego (ciemnego).

5. Do marynaty dodać mieso i "wmasowac" ją w boczek.

 

Po kilku godzinnym marynowania, kłaść płatki boczku na ruszcie grilla dobrze rozpalonego ale na wyższym poziomie i często je obracać..

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208097
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki :grin:

Pozdrawiam

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208100
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.