GuRu Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca 2012 Zakładam tu nowy temat, bo nie wiem, jaki dział byłby odpowiedni. Proszę ewentualnie Moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu forum.A temat jest taki:Chciałbym uzyskać taki boczek, jaki zobaczycie po wpisaniu w Google "american breakfast". Czyli cienkie płatki boczku usmażone na chrupko. Robiłem kilka podejść, ale ani razu nie udało mi się uzyskac pożadanego efektu - którym jest plasterek boczku usmażony na chrupko. Help! :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2012 Chciałbym uzyskać taki boczekTebe drogi, wiem że napewno nie chcesz wiedzieć jak taki boczek uzyskać :grin: PS Ale już chyba wiesz Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2012 Darino, zaryzykuję :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 2012 Darino, zaryzykuję :-)Niech będzie Ciąg dalszy nastąpi Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 2012 Czyli w piekarniku na 230C? Spróbuję... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Marca 2012 no to jedziemyhttp://youtu.be/_tvx_CKB7uI Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2012 Kiedyś w restauracji w Amsterdamie zamówiłem jedzonko i przygotowywane było na "moich oczach". Jednym z dodatków był plaster boczku . Barmanka wyciągneła jeden plaster cienko pokrojony z lodówki i zamknęła go w podwójną siatkę . To coś podobnego do takiej siatki jak się grilluje rybę . Zadaniem tej siatki było to by się boczek nie poskręcał i równo usmażył z obu stron . Smażyła na patelni .Tu znajdziesz coś takiego. http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CFkQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.tadar.com.pl%2Fstart.php%3FID%3Dgrupy%26grupa%3D255%26jezyk%3Dpolish&ei=m05lT_6nMMXZsgaj26CxBQ&usg=AFQjCNF0XWjfObcosvWwsqX2VKMqcQiuMw&sig2=2IfvTvAk1aE09zwmiGGSKg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2012 TeBe zobacz ten film i życzę miłego chrupania. Osobiście nie testowałem tego sposobu ale myślę, że o to Tobie chodziło.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2012 Sprytny sposób Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2012 Chciałbym uzyskać taki boczek, jaki zobaczycie po wpisaniu w Google "american breakfast".TeBe jest to zrobione z tzw. " rind bacon". Mieso poddane takiemu procesowi, ze traci calkowicie smak miesa( moze wygladem przypomina). To co ty produkujesz ma o niebo lepszy smak. Jesli chcesz chrupiaca skorke w boczku, proponuje pokroic boczek, taki bardziej tlusty, na cienkie plastry ulozyc na blaszce i polozyc pod goracy grill. Kiedy sie juz tluszcz wytopi odsaczyc tluszcz i osuszyc na papierze. Uwazaj, bo latwo przypalic Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Marca 2012 Polecam to wideo 3 podstawowe sposoby na bekon w niecałe 4 minuty A ja osobiście preferuje troszke inną metode W programie top szef podpatrzyłem jak zrobić idealny niepowyginany bekon czy też boczek;układamy paski na papierze do pieczenia i przykrywamy je drugą jego warstwą,ściskamy paski boczku między dwiema bachami do pieczenia i obciązamy (nie musi to być duze obciązenie, zależy - czasem wystarczy nawet cięzar samej blachy).Piekarnik nastawiony na wysoką temperaturę (najlepiej 230, ale ja mam np małą awarie piekarnika, daje 180 i wkłądam blachy blizej górnej grzałki - tez wychodzi ok),otrzymujemy płaskie (piekny przekrój mm) chrupiące paseczki.(niestety muszą odcieknąć z tłuszczyku na papierowej rolce aby stały sie chrupkie po wyjęciu z piekarnika Przed takim pieczeniem można pobawić sie w zamarynowanie paseczków w czymś lepkim i słodkim zrównoważonym czymś słonym - np. miód i pasta miso, syrop klonowy i sos sojowy, cukier palmowy i sos rybny, lub najbliższe polskiemu smakowi miód i sól czosnkowa.. wychodzą po prostu delicje Ciekawostka.. jako że amerykańskie obfite śniadania z jajkami boczkiem kiełbaskami etc. wywodzą sie od angielskich śniadań można wspomnieć o pewnej różnicy, która jest istotna względem naszego tematu.Amerykanie tak jak polacy najczęściej sięgają po boczek a anglicy jako tradycyjny składnik swoich śniadań preferują bekon. być może to czego poszukujesz jako ideału to właśnie angielski chrupki bekon pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-207966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Marca 2012 Chciałbym uzyskać taki boczek, jaki zobaczycie po wpisaniu w Google "american breakfast". Czyli cienkie płatki boczku usmażone na chrupko.Przemysłowo robione są na liniach produkcyjnych; na przenośniku taśmowym układane są przez automat plasterki a taśma przesuwa się przez obszar działamia mikrofal. Na nasze forum zagląda człowiek, który pracuje w UK na takiej linii. O ile się orientuję to albo w utrzymaniu ruchu albo w inżynieringu. Jeżeli trafi na ten temat to być może coś więcej napisze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Marca 2012 Moim zdaniem temat Boczku na chrupko od kolegi TeBe, powinien być przeniesiony do działów: w kuchni , Grill albo Przepisy z różnych stron świata. Wydaje mi się że zrobił się mały "mętlik" i proszę naszych Speców o wyjaśnienie np. nazewnictwa tych produktów. TeBe, pisał w temacie o boczku na chrupko, który ma kilka postaci np. surowy, wędzony czy solony, peklowany albo parzony i.i.itd... (Materiał wyjściowy).. W puźniejszych postach pojawiło sie internationalne słowo "Bekon". Mi osobiście kojarzy sie to z boczkiem podwędzanym i puźniej pieczonym, smażonym czy też, grillowanym. Tutaj gdzie mieszkam, boczek surowy jest cięty na płatyki o grubości 8-12 mm, następnie marynowany i pieczony na grillu, patelni albo w piekarniku. Trzeba uważać na temp. aby za mocno nie wysechł albo nie "przyjarał". Co niektórzy podpiekają taki boczuś bez żadnych przypraw, tłumaczą, że wtedy najlepiej czuje sie smak mięsa. Skóra oraz kostki nie są usówane. No chyba że sie robi z boczku tzw. "Pachodnie/Pałeczki grillowe". To na tyle.. :wink: P.S . Boczek ze skórką grillowany, smakuje naj, naj bo podobno tłuszczyk podwyższa i przekazuje smak.. :grin: [ Dodano: Nie 18 Mar, 2012 17:56 ]Po "Bratwurscie i karkówce" zajmuje to w/g mnie 3-cią pozycje w grillowaniu..Przepisy na marynate moge wkleic albo podeslac :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Marca 2012 Przepisy na marynate moge wkleic albo podeslacTo zapodaj :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Marca 2012 Apropo różnic między boczkiem a bekonem Szefowi, u którego kiedyś pracowałem, postanowiliśmy kiedyś zaserwować tradycyjne angielskie śniadanie.. ogólnie był zadowolony, ale wyśmiał nad za użycie podwędzanego polskiego boczku Wtedy po jego tlumaczeniu zapamiętałem sobie, że bekon jest krojony z innej części mięsa niż nasz boczuś ale żeby nie było sprawdziłem też w wikipedii :P "Boczek typu polskiego (mięsno-tłuszczowy, wycinany z części brzusznej świni) jest znany w krajach anglojęzycznych jako "streaky bacon" i jest tam mało popularny (nieco bardziej w USA). Bekon używany do śniadania angielskiego, jest wycinany z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu (droższy i wysokiej jakości "back bacon")." Przepraszam jeżeli wprowadziłem jakiś zamęt :wink: ale wiecie.. uczniak to uczniak chce ciągle poprawnie wszystko utrwalać ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Marca 2012 Przepisy na marynate moge wkleic albo podeslacTo zapodaj :grin: Specjalnie dla Ciebie :smile: 1. Surowy boczek dać pociąć w płaty ok.8-12 mm. grube. (najlepiej poprosic o to rzeznika). Wraz ze skórą i kostkami. 2. Lekko rozbić tłuczkiem oraz posolić i popieprzyć z obu stron. 3. Posmarować płaty cieniutko musztardą i odstawić na 15 min. do lodówki. 4. W tym czasie robimy marynate (koniecznie) z olejem, czosnkiem granulowanym, oregano, tymiankiem, oba rodzaje papryk w proszku, rozmaryn, zioła prowansalskie i kilka kropel sosu sojowego (ciemnego). 5. Do marynaty dodać mieso i "wmasowac" ją w boczek. Po kilku godzinnym marynowania, kłaść płatki boczku na ruszcie grilla dobrze rozpalonego ale na wyższym poziomie i często je obracać.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Marca 2012 Wielkie dzięki :grin: Pozdrawiam Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6783-boczek-na-chrupko/#findComment-208100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.