sobol Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Marca 2007 Witam, Chce sie pochwalić swoja szyneczka . Jest to szyneczka z łopatki w osłonce barierowej wg przepisu Mirka. Szyneczka bardzo wszystkim smakowała. poniżej zdjęcie Mam tez parę pytań: Szyneczka wyszła lekko twardawa, nie wciągnęła wody po parzeniu, czy dlatego jest twarda?? Czy czas chłodzenia w zimnej wodzie ma wpływ na "wciągnięcie" wody przez kiełbaskę (trzymałem tylko 40 minut w zimnej wodzie i potem kilkanaście godzin w lodówce)?? Podejrzewam też, że nie mam osłonek barierowych a poliamidowe. Nie ściskają się podczas parzenia, oraz nie rozmiękają w ciepłej wodzie. Poza tym ciężko się je nabija. Na zakończenie moja wariacja po "naczytaniu" się strony i forum Mielonka z ćwiartek kurczaka (wszystko łącznie ze skórą i ścięgnami) faszerowana pieczarkami marynowanymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Marca 2007 Bardzo ładnie jak na początek. :wink: Łopatka jest twardawa równiez z tej przyczyny, że jak widac na zdjęciu, ścięgna i wiązadła nie zostały usuniete. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-10466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Maja 2007 Szyneczka wyszła lekko twardawa, nie wciągnęła wody po parzeniu, czy dlatego jest twarda??I znów nie wchłonęła wody. Robiona wg przepisu Mirka http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=829 Czemu zostaje mi dużo wody?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Maja 2007 Przyczyn może być tak dużo, że napisz przy jakich parametrach robiłeś swój wyrób.Przy produkcji domowych wyrobów wiele zależy od jakości mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Maja 2007 Sobol - przyznam się, ze poza pierwszym razem (Zasada Pierwszego Razu ? ;-) ), kiedy to robiłem "Szyneczkę wieprzowo-drobiową", to od tamtej pory nie udało mi się ani razu zrobić wyrobu z mięsa wieprzowego, który satysfakcjonowałby moją rodzinę... I to pomimo jakiegoś tam doświadczenia w produkcji wsadu szynkowarowego z piersi kurczaka (robię je od lutego tego roku, dwa razy w tygodniu i ZAWSZE wychodzi pyszne) Co jakiś czas po sukcesasch drobiowych próbuję zrobić w szynkowarze coś z wieprzowiny i zawsze wychodzi wodniste i twarde... Dochodzę powoli do wniosku, że w moim przypadku przyczyną jest kiepska jakość mięsa (nastrzyk?), które NIESTETY kupuję w sklepie firmowym dużej masarni. BonAir. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Maja 2007 Parametry według przepisu, 10% dodatku wody, masowanie 1h robotem kuchennym, temperatura parzenia 72-76^C, studzenie 3h w zimnej wodzie, nawet osłonki kupiłem barierowe u Mira. Faktycznie może być mięso, teraz było z Makro i ostatnio prawdopodobnie też.I tak wszystkim smakuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Maja 2007 Mięso masuje się zaraz po wsypaniu mieszanki peklującej z dodatkiem solanki lub wody. moim zdaniem masowanie po peklowaniu mięsa na sucho to raczej mieszanie i dlatego jest problem z wchłonięciem tej wody.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Maja 2007 Dziadek jak wg ciebie wygląda masowanie w warunkach domowych? Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Maja 2007 Mięso masuje się zaraz po wsypaniu mieszanki peklującej z dodatkiem solanki lub wody. I znowu coś tam w mojej ubogiej świadomości masarskiej legło w gruzach... eeech żyzń... Czyli mam rozumieć, że peklowanie na sucho powinno polegać na natarciu mięsa czynnikiem peklującym i od razu wmasowaniem odpowiedniej ilości wody :question: Pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Maja 2007 Zemat -tak jak jest to tutaj opisane http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1030Jesteś specjalistą wytłumacz jak masujemy mięso i kiedy .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.