Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chce sie pochwalić swoja szyneczka ;). Jest to szyneczka z łopatki w osłonce barierowej wg przepisu Mirka. Szyneczka bardzo wszystkim smakowała. poniżej zdjęcie

 

Mam tez parę pytań:

Szyneczka wyszła lekko twardawa, nie wciągnęła wody po parzeniu, czy dlatego jest twarda??

Czy czas chłodzenia w zimnej wodzie ma wpływ na "wciągnięcie" wody przez kiełbaskę (trzymałem tylko 40 minut w zimnej wodzie i potem kilkanaście godzin w lodówce)??

Podejrzewam też, że nie mam osłonek barierowych a poliamidowe. Nie ściskają się podczas parzenia, oraz nie rozmiękają w ciepłej wodzie. Poza tym ciężko się je nabija.

 

Na zakończenie moja wariacja po "naczytaniu" się strony i forum :)

Mielonka z ćwiartek kurczaka (wszystko łącznie ze skórą i ścięgnami) faszerowana pieczarkami marynowanymi.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie jak na początek. :wink:

Łopatka jest twardawa równiez z tej przyczyny, że jak widac na zdjęciu, ścięgna i wiązadła nie zostały usuniete.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-10466
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Szyneczka wyszła lekko twardawa, nie wciągnęła wody po parzeniu, czy dlatego jest twarda??

I znów nie wchłonęła wody. Robiona wg przepisu Mirka http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=829

 

Czemu zostaje mi dużo wody??

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12517
Udostępnij na innych stronach

Przyczyn może być tak dużo, że napisz przy jakich parametrach robiłeś swój wyrób.

Przy produkcji domowych wyrobów wiele zależy od jakości mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12538
Udostępnij na innych stronach

Sobol - przyznam się, ze poza pierwszym razem (Zasada Pierwszego Razu ? ;-) ), kiedy to robiłem "Szyneczkę wieprzowo-drobiową", to od tamtej pory nie udało mi się ani razu zrobić wyrobu z mięsa wieprzowego, który satysfakcjonowałby moją rodzinę...

 

I to pomimo jakiegoś tam doświadczenia w produkcji wsadu szynkowarowego z piersi kurczaka (robię je od lutego tego roku, dwa razy w tygodniu i ZAWSZE wychodzi pyszne)

 

Co jakiś czas po sukcesasch drobiowych próbuję zrobić w szynkowarze coś z wieprzowiny i zawsze wychodzi wodniste i twarde...

 

Dochodzę powoli do wniosku, że w moim przypadku przyczyną jest kiepska jakość mięsa (nastrzyk?), które NIESTETY kupuję w sklepie firmowym dużej masarni.

 

BonAir.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12541
Udostępnij na innych stronach

Parametry według przepisu, 10% dodatku wody, masowanie 1h robotem kuchennym, temperatura parzenia 72-76^C, studzenie 3h w zimnej wodzie, nawet osłonki kupiłem barierowe u Mira. Faktycznie może być mięso, teraz było z Makro i ostatnio prawdopodobnie też.

I tak wszystkim smakuje ;)

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12547
Udostępnij na innych stronach

Mięso masuje się zaraz po wsypaniu mieszanki peklującej z dodatkiem solanki lub wody. moim zdaniem masowanie po peklowaniu mięsa na sucho to raczej mieszanie i dlatego jest problem z wchłonięciem tej wody.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12553
Udostępnij na innych stronach

Dziadek jak wg ciebie wygląda masowanie w warunkach domowych?

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12557
Udostępnij na innych stronach

Mięso masuje się zaraz po wsypaniu mieszanki peklującej z dodatkiem solanki lub wody.

I znowu coś tam w mojej ubogiej świadomości masarskiej legło w gruzach... eeech żyzń...

 

Czyli mam rozumieć, że peklowanie na sucho powinno polegać na natarciu mięsa czynnikiem peklującym i od razu wmasowaniem odpowiedniej ilości wody :question:

 

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12568
Udostępnij na innych stronach

Zemat -tak jak jest to tutaj opisane http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1030

Jesteś specjalistą wytłumacz jak masujemy mięso i kiedy .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/679-%C5%82opatka-w-os%C5%82once/#findComment-12619
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.