Maad Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Mam jednak pytanie, ponieważ nie potrafię uzyskać z niej "ciemniejszej" barwy wędzonek niż złocisty. Bez urazy, ale poczytaj sobie z czego składa się dym wędzarniczy , a potem się zastanów, czy nadal chcesz mieć super ciemne wędzonki. :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Skontaktuj się ze Zbójem ... "Wszesny Zbój Madej" to chyba było na beczce :wink: ale o ile pamiętam uzyskał ciemniejsze i na Borniaku - no ale on ma to we krwi :grin: Ralf, lekko podnieść temperaturę i wydłużyć czas.... musimy też ustalić co znaczy że są "tylko złociste" poniżej wzór z tej wędzarni :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 abratek, czy w osłonce jest baleron? Czy to jest folia celulozowa? Pikny kororek Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 myth, Baleron w osłonce białkowej karmelowej fi100 (ale przed parzeniem :lol: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 nie potrafię uzyskać z niej "ciemniejszej" barwy wędzonek niż złocistyTemp w Borniaku tak 55-60st.C ale nie więcej niż 60, kominek powinien być przymknięty tak na 2/3. 2 godzinki osuszania i ze 4 godzinki wędzenia, następnie parzenie i niech powiszą w zimnym ze dwa dni "Wszesny Zbój Madej" to chyba było na beczce :wink:Pamięć masz dobrą :lol: :lol: ale o ile pamiętam uzyskał ciemniejsze i na Borniaku - no ale on ma to we krwi :grin: :tongue: miałem kaprys i "se" takie zrobiłem i jeszcze nie raz zrobię :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Z tym kominkiem w Borniaku masz rację, ja przymykam na 45 stopni. Wędzonki zwykle dymię 2,5h w 45-50C, potem 30 minut w 85C i do parzenia. [ Dodano: Nie 08 Kwi, 2012 08:52 ]Borniakowe bukowe i olchowe 10 l dojechały.To ja podjadę do ciebie po olchowe, bo mi się skończyły. A czy masz części zamienne? Bo ja kupiłbym deflektor (a nawet dwa), mycie tego czegoś to masakra :-) oraz silniczek do DG, na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 A czy masz części zamienne? Bo ja kupiłbym deflektor (a nawet dwa), mycie tego czegoś to masakra :-) oraz silniczek do DG, na wszelki wypadek. Kolejne zamówienie wystawiam we wtorek, więc najpóźniej w czwartek powinno wszystko dojechać. Którego Borniaka masz ?? Silniczki są teraz trwalsze, nowy poprawiony model. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Mam małego. Deflektor i silniczek zamów dla mnie. Oraz olchowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 abratek, :clap: :clap: :clap: jak wiadomo ciemny kolor wędzonek lub ciemniejący znacznie po wędzeniu jest efektem resztek kwasowych i raczej nie jest wskazane. Różne gatunki drewna mają inne składniki substancji lotnych i w zależności od wilgotności powietrza różny skład procentowy i dlatego można uzyskać różne nasycenie, kolory - oprócz walorów zapachowych i smakowych. Prawidłowo uwędzone mięso nie może być bardzo ciemne. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 No dobrze przekonaliście mnie , już wolę jak są złociste niż jak mam wcinać z rodziną substancje rakotwórcze. Mój GURU - Abratek pochwalił moją wędzarnię więc musi ona być dobra. Na pewno jest wygodna i polecę ją każdemu kto o nią spyta. Jako, że jestem nowym zadymiaczem pomyślałem , że wędzonki jednak powinny być ciemniejsze, ale to echo z dziecinnych lat, kiedy to widziałem jak tata przynosił do domu pięknie uwędzone na ciemny kolorek szyneczki z beczki. Pozdrawiam wszystkich smakoszy wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 TeBe, Mam małegoTo nie nasza wina, ale nie martw się. Nieważne czy mały ,czy duży. Ważne zeby umiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Mam małego. Deflektor i silniczek zamów dla mnie. Oraz olchowe. Dzisiaj paczka dojechała. Zapraszam Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Borniak wprowadził nowy model wędzarni, a właściwie jest to stara UW-70, ale z drzwiami na zawiasach, z uszczelką poprawiającą szczelność komory, jak w modelu większym. :clap: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Maja 2012 Ja mam model większy , i powiem szczerze też nie do końca są szczelne drzwi. Zwłaszcza jak wędzę gęstszym dymem potrafi on pomiędzy obudową a uszczelką drzwi przechodzić. Nie jest to bardzo uciążliwe, ale fakt jest faktem. Pomimo tego wędzoneczki z Borniaka pierwsza klasa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Maja 2012 U mnie nie ma problemu z "dymem drzwiowym" Zgodnie z sugestią jednego z forumowiczów, przypominam adres, pod którym można kupić lub zamówić produkty Borniak. Warszawa ul.Korkowa 44 lok.1 - sklep z bagażnikami :wink: pracujemy w godzinach 10-18 w tygodniu, w soboty 10-14. Można też umówić się ze mną w Wesołej i "na żywca" zobaczyć jak działa wędzarnia Borniak. Zrębki bukowe i olchowe raczej w ciągłej sprzedaży, 2 l, 10 l i 60 l. Piszę raczej, ponieważ rynek dopiero poznaję, a trafiają się klienci (jak np dzisiaj), którzy jednorazowo biorą większą ilość i sporadycznie 2 czy 3 dni pewnej pojemności nie ma. Chyba czas na zakup typowo hurtowy, miejsca tylko brak. :sad: Mam jeszcze jedną małą wędzarnię z drzwiami zdejmowanym (stary typ), z dodatkowym rabatem :!: :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Października 2012 Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem ...zapraszam na http://www.kulturawilanow.pl/index.php/component/content/article/2-strona-gowna/611-drugi-powsiski-dzie-dyni.html Powinien tam być między innymi z Borniakiem Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Października 2012 Odpowiadając na pytania telefoniczne -- jeśli ktoś ma jakieś potrzeby, proszę pisać na PW lub maila, postaram się przywieźć (to co mam obecnie).Ograniczenia transportowe wymagają ograniczeń towarowych :wink: W planach jest węgierska zupa dyniowa gotowana w kociołku :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Października 2012 21.10. 2012 r Powsin, festyn "dyniowy". Borniak, a właściwie wyroby z Borniaka rozeszły się błyskawicznie :lol: Przebojem jednak okazała się węgierska zupa dyniowa. Ja w takim festynie uczestniczyłem pierwszy raz, nie wiedziałem więc ile litrów zupy ugotować. Mieliśmy kociołek 22 l, po kilku minutach rozchodził się tylko zapach po resztkach zupy. Szkoda, ale nauczka na przyszłość wyciągnięta :wink: Po festynie mam jeszcze jeden wniosek, aparat muszę zmienić koniecznie w miarę szybko :wink: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Października 2012 DZIADEK MACIEK, co do aparatu to trzeba zmienić jedynie balans bieli w GIMPie i fotki mogą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Października 2012 wystarczy wyłączyć efekt sepia Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Października 2012 węgierska zupa dyniowaPoproszę o przepis :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Października 2012 DZIADEK MACIEK a ten zestaw skalpelów w walizce to co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Października 2012 To jest dosyć ekskluzywny, ładnie zapakowany, bardzo dobrej jakości zestaw do grillowania.Nóż, łopatka, widelec, szczypce bardzo mocne, pędzel, szpikulce do szaszłyków, kiełbas, mięs x 4 szt, koszyk wiklinowy w kolorze palisander, w środku wyściełany tkaniną w odpowiedniej tonacji. 179 zł Przepis na zupkę: cebula pokrojona w plastry i lekko podpieczona w kociołku, po chwili zasypana węgierską papryką mieloną ostrą, po ok 15/20 sekundach, aby "mielonka" nie spowodowała goryczki dodajemy "żywą" pokrojoną paprykę i po uzyskaniu "twardej miękkości" dodajemy dużo dyni, zalewamy wodą. Dodatki: gałka muszkatałowa, pieprz i różne pasty paprykowo gulaszowe węgierskie, my dodaliśmy też mieloną ostrą paprykę, sól. Chyba wszystko :wink: A, jeszcze - na koniec wszystko zostało poddane blendowaniu. Miseczka po ... zł :thumbsup: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Października 2012 Nie wszystko - koniecznie do węgierskiej zupy dyniowej należy dodać miód.Ja, do ok 22 l dodałem ok 2/3 szklanki miodu gryczanego. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemens Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Listopada 2012 Mam nietypowe pytanie związane z wędzarnia Borniaka. Jak dokladnie powinno sie ją myć po użyciu ? Rozumiem, ze półki, i deflektor, ale samą wędzarnię ? :question: Bo przy przygotowaniu do pierwszego wędzenie było napisane, że odymić i nie szorować. Więc mam wątpliwość. Myję oczywiście jedynie ciepłą wodą i "Ludwikiem". Poza tym pochwalę się, że wędzonki wychodza dobre- urzadzenie pierwsza klasa :grin: , tylko z zimnym wędzeniem mam problemy, ale to sprawa na inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.