Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy proszę o pomoc.

Podczas wędzenia nie mogę otrzymać wymaganej temperatury w wędzarni ( osiągnięta tylko 45 oC ) i nie ma wystarczajęcej ilości dymu.Dodam że wędzenie przeprowadzałem przy użyciu dwuletniego drewna z jabłoni . Wszystko robione było zgodnie z zasadami czyli szyber zamknięty wlot do wędzarni zrobiony z z drzwiczek jak w piecach kaflowych czyli dolne drzwiczki to popielnik , górne to palenisko. Z powodu małej ilości dymu szynki są bez zapachu dymu i mają smak jak surowe mięso. Gdzie jest błąd , co robię nie tak , proszę o pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem to brak dymu może by spowodowany zbyt suchym drewnem i tym, że je spalasz bardzo szybko. Masz komorę spalania z popielnikiem czyli od dołu ciągle dochodzi powietrze i drewno się dobrze pali a w wędzeniu ten proces ma przebiegać powoli. Ma dawać dym a nie dużo ognia. Ale to co piszę to mogło by tłumaczyć brak lub małą ilość ( bo nie wierzę, że go nie ma w ogóle) dymu. Ale jeżeli jest tak jak piszę to powinna by raczej wysoka temperatura a tego też nie możesz osiągnąć. Napisz jak wygląda cała Twoja wędzarnia to może coś wspólnie poradzimy

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210099
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedzi.

Dolna komora była cały czas zamknięta , górną czasami leciutko otwierałem celem podwyższenia temperatury, ale temperatura nie wzrosła ponad 45 oC. I do tego brak dymu i wędzenie nieudane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210112
Udostępnij na innych stronach

euro2008, Czytając Twoje posty zauważyłem, że ten problem masz nie od dzisiaj.

W Warszawie i okolicach jest sporo doświadczonych zadymiaczy dlatego proponuję zaprosić któregoś z nich do Twojej wędzarni i przy ..... :cool: ..... piwku ją przetestować .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210117
Udostępnij na innych stronach

Witam ! A ja sądzę ,że należy ( otwarte dolne drzwiczki) napalić żeby powstała kupa żaru , po czym rozgarnąć i przymknąć lub chwilowo zamknąć drzwiczki :idea: Ewentualne dołożyć grubego ,albo jak koledzy pisali , nie tak suchego drewna :grin: I już można siąść na ławeczkę i piwko ''walnąć'' bez biegania... :cool: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210118
Udostępnij na innych stronach

Większą temperatur uzyskasz zawsze gdy drzwiczki paleniska są zamknięte a dolnymi od popielnika regulujesz dopływ powietrza i tym samym wielkość temperatury. Jeśli dolne tak jak piszesz był zamknięte to nie osiągniesz wysokiej temperatury , owszem będzie się paliło ale bez kontroli nad temperaturą.Przed wędzeniem zawsze należy dobrze przepalić np 1h by mieć żar do osuszania wędlin :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210130
Udostępnij na innych stronach

Wirus, ma rację... wrzuć zdjęcia wędzarni, inaczej to możemy sobie pogadać....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210153
Udostępnij na innych stronach

Z tego co piszesz to wnioskuję ,że masz na górze palenisko,ruszt i na dole popielnik.Jak wyrzucisz ten ruszt i zrobisz sklepienie to problemy powinny ustąpić.Palenisko w wędzarni to nie to samo co palenisko w kuchni węglowej.Oczywiście jak zamieścisz zdjęcia tego ustrojstwa to zobaczymy co jeszcze jest nie tak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210197
Udostępnij na innych stronach

z własnego kiedyś doświadczenia ,uważam że drewno jest za suche ...

Też tak kiedyś myślałem... Prawdopodobnie kolega ma za małe palenisko, w stosunku do samej wędzarni, wtedy jest właśnie problem-temperatura czy dym. Bez problemu można wytworzyć dym suchym drewnem, ale nie na kupie żaru, tylko z boku, tak żeby tylko się tliło.

Ja wędzę trzy letnią, suchutką jak pieprz, gruszką, i nie mam problemu z wytworzeniem dymu, ale palenisko mam prawie o szerokości wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210945
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.