euro2008 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2012 Drodzy koledzy proszę o pomoc.Podczas wędzenia nie mogę otrzymać wymaganej temperatury w wędzarni ( osiągnięta tylko 45 oC ) i nie ma wystarczajęcej ilości dymu.Dodam że wędzenie przeprowadzałem przy użyciu dwuletniego drewna z jabłoni . Wszystko robione było zgodnie z zasadami czyli szyber zamknięty wlot do wędzarni zrobiony z z drzwiczek jak w piecach kaflowych czyli dolne drzwiczki to popielnik , górne to palenisko. Z powodu małej ilości dymu szynki są bez zapachu dymu i mają smak jak surowe mięso. Gdzie jest błąd , co robię nie tak , proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2012 Żeby ktoś mógł Tobie pomóc najpierw musisz pokazać w czym wędzisz, bo w przeciwnym razie to zadanie dla ..... :rolleyes: ...... :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elinasbx Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2012 Jeśli drzewo jest bardzo suche to trudno o dym...Ja kilka dni przed wędzeniem przywożę świeże (mokre) drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2012 Moim zdaniem to brak dymu może by spowodowany zbyt suchym drewnem i tym, że je spalasz bardzo szybko. Masz komorę spalania z popielnikiem czyli od dołu ciągle dochodzi powietrze i drewno się dobrze pali a w wędzeniu ten proces ma przebiegać powoli. Ma dawać dym a nie dużo ognia. Ale to co piszę to mogło by tłumaczyć brak lub małą ilość ( bo nie wierzę, że go nie ma w ogóle) dymu. Ale jeżeli jest tak jak piszę to powinna by raczej wysoka temperatura a tego też nie możesz osiągnąć. Napisz jak wygląda cała Twoja wędzarnia to może coś wspólnie poradzimy Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2012 Dziękuje za odpowiedzi. Dolna komora była cały czas zamknięta , górną czasami leciutko otwierałem celem podwyższenia temperatury, ale temperatura nie wzrosła ponad 45 oC. I do tego brak dymu i wędzenie nieudane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2012 euro2008, Czytając Twoje posty zauważyłem, że ten problem masz nie od dzisiaj. W Warszawie i okolicach jest sporo doświadczonych zadymiaczy dlatego proponuję zaprosić któregoś z nich do Twojej wędzarni i przy ..... ..... piwku ją przetestować . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2012 Witam ! A ja sądzę ,że należy ( otwarte dolne drzwiczki) napalić żeby powstała kupa żaru , po czym rozgarnąć i przymknąć lub chwilowo zamknąć drzwiczki :idea: Ewentualne dołożyć grubego ,albo jak koledzy pisali , nie tak suchego drewna :grin: I już można siąść na ławeczkę i piwko ''walnąć'' bez biegania... Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elinasbx Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Marca 2012 Większą temperatur uzyskasz zawsze gdy drzwiczki paleniska są zamknięte a dolnymi od popielnika regulujesz dopływ powietrza i tym samym wielkość temperatury. Jeśli dolne tak jak piszesz był zamknięte to nie osiągniesz wysokiej temperatury , owszem będzie się paliło ale bez kontroli nad temperaturą.Przed wędzeniem zawsze należy dobrze przepalić np 1h by mieć żar do osuszania wędlin :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Marca 2012 Wirus, ma rację... wrzuć zdjęcia wędzarni, inaczej to możemy sobie pogadać.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Marca 2012 Z tego co piszesz to wnioskuję ,że masz na górze palenisko,ruszt i na dole popielnik.Jak wyrzucisz ten ruszt i zrobisz sklepienie to problemy powinny ustąpić.Palenisko w wędzarni to nie to samo co palenisko w kuchni węglowej.Oczywiście jak zamieścisz zdjęcia tego ustrojstwa to zobaczymy co jeszcze jest nie tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Marca 2012 z własnego kiedyś doświadczenia ,uważam że drewno jest za suche ... Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 z własnego kiedyś doświadczenia ,uważam że drewno jest za suche ...Też tak kiedyś myślałem... Prawdopodobnie kolega ma za małe palenisko, w stosunku do samej wędzarni, wtedy jest właśnie problem-temperatura czy dym. Bez problemu można wytworzyć dym suchym drewnem, ale nie na kupie żaru, tylko z boku, tak żeby tylko się tliło. Ja wędzę trzy letnią, suchutką jak pieprz, gruszką, i nie mam problemu z wytworzeniem dymu, ale palenisko mam prawie o szerokości wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6837-gdzie-jest-dym/#findComment-210945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.