Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

trze ba było robić zapasy dzisiejsza produkcja kiełbaski i kabanosów

 

 

 

 

przy okazji wędzenia udało mi się do końca poukładać zapasy drewna
 

 

 Całościowo super :thumbsup::clap:   . Zawsze mówię że przy wędzeniu to butelka piffka i nic więcej . Jednak tak jak Ty, zawsze coś dodatkowo  wynajdę . Może być nawet koszenie trawnika :D 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-452308
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku  :) przy okazji trawnik też skosiłem :D

Marderm :D aż się boję , jak bym przy okazji robił krakowską podsuszaną ,noc miała byś z głowy  :devil:

Kamil_1  :) OK 

Wujaszku  :) zawsze podpiekam i podsuszam 

:) Pozdrawiam 

Edytowane przez Wiesław_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-452375
Udostępnij na innych stronach

 

Marderm :D aż się boję , jak bym przy okazji robił krakowską podsuszaną ,noc miała byś z głowy  :devil:

 

 

Przez tą mini spółdzielnię to i tak co drugą noc śnią mi się wędzonki albo kiełbasy :) A Ty jeszcze dołożyłeś swoje :) Ale mam chętkę na takiego kabanosa  :rolleyes:  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-452425
Udostępnij na innych stronach

Marderm  :) kabanosy są przepyszne :tongue: a to efekt dzisiejszego dreptania , pogoda była super  :thumbsup:  

 

post-47291-0-77722200-1445897749_thumb.jpgpost-47291-0-72837600-1445897778_thumb.jpgpost-47291-0-60377100-1445897810_thumb.jpgpost-47291-0-61949700-1445897842_thumb.jpgpost-47291-0-57714900-1445897873_thumb.jpgpost-47291-0-95267300-1445897902_thumb.jpg

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-452581
Udostępnij na innych stronach

Witam a tym razem coś miłego dla oczu i podniebienia w jesiennym stylu  :)

 

post-47291-0-36080900-1445953124_thumb.jpgpost-47291-0-37260400-1445953158_thumb.jpgpost-47291-0-78403100-1445953190_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-452676
Udostępnij na innych stronach

Arko ,kwlj  :)  :)  :) Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-453066
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam  :) z braku czasu przedświąteczne nocne wędzenie ,wędlinki już sparzone ,kiełbaski się wychładzają wszystkie podpiekane  :)

 

post-47291-0-19311900-1450830143_thumb.jpgpost-47291-0-76335100-1450830181_thumb.jpgpost-47291-0-11037700-1450830218_thumb.jpgpost-47291-0-34637200-1450830255_thumb.jpgpost-47291-0-34800300-1450830292_thumb.jpgpost-47291-0-40940600-1450830327_thumb.jpgpost-47291-0-14478400-1450830362_thumb.jpgpost-47291-0-03211200-1450830397_thumb.jpg

 

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-464624
Udostępnij na innych stronach

Wiesław ale dajesz czadu :)  :clap: super wyroby :clap:  :clap: .Ale jak mnie oczy nie mylą to musiałeś zawiesić :thumbsup:" reprodukcję " naturalną ;):facepalm:  coby kiełbachy miały gdzie wisieć :)  :thumbsup:  :clap: .Pozdrawiam humorystycznie i świątecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-464627
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

z braku czasu przedświąteczne nocne wędzenie

 

Chyba wszyscy na forum są bardzo "zadreptani" przed świętami ;)

 

Bardzo ładne wędzenie... na pewno będzie smacznie na święta!!

:clap:  :clap:  :clap: 

 

Z Dymnym pozdrowieniem...  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-464645
Udostępnij na innych stronach

Witam  :) moje kolejne zestawy Świąteczno -Noworoczne ,może ta prezentacja stanie się cykliczna  :)

post-47291-0-68344700-1451215380_thumb.jpg

post-47291-0-70037600-1451215406_thumb.jpg

post-47291-0-26909600-1451215433_thumb.jpg

post-47291-0-57223000-1451215459_thumb.jpg

Edytowane przez Wiesław_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-465157
Udostępnij na innych stronach

Na bogato Panie na bogato :) .

Ale mi najbardziej podoba się wykorzystanie łóżeczka dziecinnego  :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-465163
Udostępnij na innych stronach

:) PePe zwłaszcza latem bo jest obite moskitierą  :) Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-465166
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Pierwsze podejście do kiełbasy kruchej z szarym oczkiem na soli morskiej  :) i całkiem udane bardzo smaczna 

post-47291-0-61064600-1462526660_thumb.jpgpost-47291-0-34562800-1462526711_thumb.jpgpost-47291-0-88654600-1462526768_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-495244
Udostępnij na innych stronach

Witaj Einshell  :)

 

Mój przepis na 5 kg wiejskiej kruchej z szarym oczkiem galaretką podpiekanej 

3 kg mięso od szynki   l     sitko 8

1 kg mięso od szynki  ll     sitko 8

0,5 kg boczku   sitko 4 

0.5 kg podgardla  sitko 4 i 2.5 

 

przyprawy :

sól morska niejodowana 18 g / kg

pieprz czarny świeżo mielony  2 g /kg

cukier                                      1 g / kg

czosnek                                  3 g / kg

 

bulion wrzątek                      300 ml  na 5 kg 

 

wymieszać ,nabić w jelita wieprzowe kaliber 28-30 akurat takie miałem i do wędzarni 

osuszanie około 1 godz. zależy od wędzarni 

wędzenie 3-3,5 godz. temp.55-65 st.C

podpiekanie 45 min -1 godz  temp.90-100 st .C 

studzenie  piwnica 1 godz temp około 12 st. C następnie chłodziarka temp. 4-6 st.C do stężenia wewnątrz galaretki  :) smacznego 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-495260
Udostępnij na innych stronach

Super Tomaszu :)  Dzięki wielkie :thumbsup:  Widzę ,że robimy podobnie , tylko ja na 13 , 10 i 8 mm mieliłam :cool: Czasami jak nie zapomniałam , to było wołowe mielone na 4 mm :) 

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-495261
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam  :) po małej przerwie nowe produkty kiełbaska jak i kabanosy tradycyjnie podpiekane w 65 % drobiowe udziec z indyka i kurczaka 35% mięso wołowe,szynka wieprzowa i chudy boczek   :)

post-47291-0-46953200-1469609177_thumb.jpgpost-47291-0-50585400-1469609204_thumb.jpgpost-47291-0-03763400-1469609232_thumb.jpg

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-508092
Udostępnij na innych stronach

Witaj Einshell  :)

 

Mój przepis na 5 kg wiejskiej kruchej z szarym oczkiem galaretką podpiekanej 

3 kg mięso od szynki   l     sitko 8

1 kg mięso od szynki  ll     sitko 8

0,5 kg boczku   sitko 4 

0.5 kg podgardla  sitko 4 i 2.5 

 

przyprawy :

sól morska niejodowana 18 g / kg

pieprz czarny świeżo mielony  2 g /kg

cukier                                      1 g / kg

czosnek                                  3 g / kg

 

bulion wrzątek                      300 ml  na 5 kg 

 

wymieszać ,nabić w jelita wieprzowe kaliber 28-30 akurat takie miałem i do wędzarni 

osuszanie około 1 godz. zależy od wędzarni 

wędzenie 3-3,5 godz. temp.55-65 st.C

podpiekanie 45 min -1 godz  temp.90-100 st .C 

studzenie  piwnica 1 godz temp około 12 st. C następnie chłodziarka temp. 4-6 st.C do stężenia wewnątrz galaretki  :) smacznego 

Ten bulion wrzątek dodajesz w trakcie mieszania? na początku, w środku, na końcu?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-508097
Udostępnij na innych stronach

Witaj  :) Sylwek dodaje na początku mieszania a po chwili jak temp.spadnie dodaję czosnek i jeszcze chwilę mieszam jest to krótkie ale intensywne mieszanie ,nie zalecam długiego mieszania im dłużej tym kiełbasa będzie gumowata i bez galaretki  :) Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-508118
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam :) po małej przerwie nowe produkty kiełbaska jak i kabanosy

Tomku , wyroby przecudnej urody :):clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-508131
Udostępnij na innych stronach

Przyglądam się fotkom wędlin i zauważyłem ze w niektórych miejscach są wbite chyba wykałaczki.

Myślę że w celu zapobiegania stykania się wędlin podczas wędzenia. Jeśli tak to mam pytanie czy nie powoduje to wycieku soków z wędlin ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/10/#findComment-508169
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.