Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bendetto, na początku można wyczuć słoność jak dla mnie w normie,z czasem ta słoność zanika :grin: pozdrawiam

 

[ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 08:58 ]

Witam osid, prosto z chłodziarki do wędzenia,takich produktów nie moczy i nie płucze się,z boczkami jest tak że puszczają znikomą ilość płynu,ale zależy też od mięsa,gdyby tak było to na godzinkę powiesić przed wędzeniem :grin: pozdrawiam

 

[ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 09:09 ]

Witam pis67, nie dodałem że co do tych przypraw, można dodać co kto lubi :grin: a co do twoich upodobań z ziołami można na skróty :grin: zioła prowansalskie,gałka,kardamon itd.ale z ziołami można łatwo przesadzić :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261414
Udostępnij na innych stronach

wiesław gil, Dziękuję w imieniu Wszystkich za przepis :grin:

Po niedzieli po próbuję zrobić parę sztuk.

Mam pytanie, czy boczek po wędzeniu może pozostać w wędzarni do następnego wędzenia. Moja zadymiarka mieści się w garażu i temperatura obecnie przez zimę utrzymuje się w granicach od 2 do 4 stopni , dodam że garaż jest suchy ale nie ogrzewany.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261440
Udostępnij na innych stronach

czy boczek po wędzeniu może pozostać w wędzarni do następnego wędzenia

powiem ci że ja nigdy nie zostawiam między wędzeniami, tylko przenoszę do domku do ganku bo tam chłodno a rano znowu do skrzyni, może jakbyś szybry pouchylał wszystkie żeby przewiew był to może,może, niech ktoś jeszcze ci podpowie, ja nie mogę tak zrobić bo skrzynia cały czas stoi na zewnątrz a że mieszkam na wiosce to kocyry sąsiada by się raz dwa dobrały do mięsiwa :) musze chowac przed złodziejaszkami ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261451
Udostępnij na innych stronach

Witam boob96, jak jest to garaż i jest tam temp.2-4 stopnie,spokojnie możesz zostawić w wędzarni niech sobie wiszą ,u mnie zawsze dojrzewają wisząc w chłodziarce,co jakiś czas wyjmuje je i wieszam na 2-3 godz. w garażu podobna temp. uchylam bramę i się fajnie wietrzą (obsychają) :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261453
Udostępnij na innych stronach

osid, Ja niestety mieszkam w bloku M-3 i miejsca trochę mało. Ciesze się że mam garaż , wędzę przed garażem ale zadymiarka jest przechowywana w środku. Co do otwarcia drzwiczek to żaden problem, kotów i gryzoni nie ma :smile:

W przyszłości mam zamiar zainwestować w małą lodówkę i wtedy nawet latem będzie można peklować i przechowywać mięso.

 

wiesław gil to mnie pocieszyłeś , dzięki za odpowiedz :grin:

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261455
Udostępnij na innych stronach

boob96, bez lodówki ciężko a w szczególności przy produktach dojrzewających,warto zainwestować i cieszyć się przez cały rok z produkcji własnych wędzonek :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261463
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Witam moje kolejne wędzenie ''komunijne'' i zarazem całkiem udane parzenie wędlin w grilo-kominku :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-285235
Udostępnij na innych stronach

Marku wielkie dzięki :grin:

Karolu było wsam raz,coś tam jeszcze zostało :lol:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-285283
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam moje wczesnojesienne wędzenie  :) kiełbaski robione z przepisów El,Gregora i Zbója Madeja  :) post-47291-0-45685300-1380633445_thumb.jpgpost-47291-0-40500800-1380633459_thumb.jpgpost-47291-0-72911100-1380633476_thumb.jpgpost-47291-0-16078200-1380633490_thumb.jpgpost-47291-0-18424300-1380633510_thumb.jpgpost-47291-0-40901200-1380633534_thumb.jpgpost-47291-0-45627600-1380633558_thumb.jpgpost-47291-0-00691800-1380633581_thumb.jpgpost-47291-0-76694300-1380633594_thumb.jpgpost-47291-0-65396700-1380633612_thumb.jpgpost-47291-0-27543800-1380633629_thumb.jpgpost-47291-0-87990000-1380633644_thumb.jpgpost-47291-0-42019000-1380633661_thumb.jpgpost-47291-0-37803400-1380633677_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304349
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

wiesław gil, opowiedz jak robisz Twój boczek. Trzęsie mną, jak nań patrzę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304353
Udostępnij na innych stronach

Masakrycznie ładne wyroby.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304372
Udostępnij na innych stronach

Witam dyzio  :) pytasz o boczek rolowany,czy surowy dojrzewający  :)

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304376
Udostępnij na innych stronach

podpinam się pod pytanie dyzia - w kwestii rolowanego :tongue:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304461
Udostępnij na innych stronach

Witam dyzio jumbo  :) robię go w bardzo prosty sposób  :)

1.kupuję ładny płat boczku 30x40 bez skóry

2.pekluję tradycyjnie na mokro w/g tabeli dziadka minimum 7-dni

3.po peklowaniu płukanie i osuszanie

4.nacieram płat boczku wewnątrz ziołami (pieprz,papryka słodka,majeranek,sól.czosnek świeży,odrobina pieprzu kajen)

5.Ściśle roluję następnie do siatki ,dodatkowo obwiązuję w 2-3 miejscach sznurkiem wędzarniczym co by się ładnie skleił

6.osuszanie i wędzenie w temp.50-60 st.C do uzyskania pożądanego koloru

7.parzenie w zależności od wagi boczku ,do osiągnięcia w środku 70 stop.C :) pozdrawiam    

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304486
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Dzięki za przepis. Przyda się. Aż się sam sobie dziwię, że jako członek Klubu Miłośników Boczku, nie miałem go w swoich przepisach.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304488
Udostępnij na innych stronach

Witam dyzio  :) czy Klub Miłośników Boczku którego jesteś członkiem, ma coś wspólnego z Towarzystwem Przyjaciół Boczku  :) pozdrawiam

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304547
Udostępnij na innych stronach

Witam  :) moje polędwiczki dojrzewające w jesiennym stylu  :) post-47291-0-24399000-1380791635_thumb.jpgpost-47291-0-50230200-1380791650_thumb.jpgpost-47291-0-95593300-1380791662_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304662
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki pierwsza klasa, ale ta herbatka jakby ciut mętna. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304675
Udostępnij na innych stronach

Witam dyzio bo ta herbatka jeszcze młoda jest  :) trzeba ją przez zęby przecedzić  :devil:  :frantics:  :D pozdrawiam

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304685
Udostępnij na innych stronach

Wyroby piekne , :clap: czy zgłosił sie El Gregor po " opłatę licencyjną "  ;) , fotografia w stylu wypisz wymaluj jak El Gregor , b .ładnie zaaranzowane fotografie.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304709
Udostępnij na innych stronach

Witam Wojtku :)  co prawda zdięciami nawiązywałem do mojego tematu "Wędzenie a la cztery pory roku" zapewne będą zimowe ,wiosenne itd. :) Ale jak widzisz podobieństwo aranżacji do Mistrza El Gregora , ,połaskotałeś mnie   :)  to bardzo miłe :frantics:  :devil:   mam nadzieje że nie skontaktuje się zemną prawnik El Gregora  :D  :D  :D pozdrawiam

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304788
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.