Tomasz_65 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Witam bendetto, na początku można wyczuć słoność jak dla mnie w normie,z czasem ta słoność zanika :grin: pozdrawiam [ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 08:58 ]Witam osid, prosto z chłodziarki do wędzenia,takich produktów nie moczy i nie płucze się,z boczkami jest tak że puszczają znikomą ilość płynu,ale zależy też od mięsa,gdyby tak było to na godzinkę powiesić przed wędzeniem :grin: pozdrawiam [ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 09:09 ]Witam pis67, nie dodałem że co do tych przypraw, można dodać co kto lubi :grin: a co do twoich upodobań z ziołami można na skróty :grin: zioła prowansalskie,gałka,kardamon itd.ale z ziołami można łatwo przesadzić :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Stycznia 2013 wiesław gil, Dziękuję w imieniu Wszystkich za przepis :grin: Po niedzieli po próbuję zrobić parę sztuk. Mam pytanie, czy boczek po wędzeniu może pozostać w wędzarni do następnego wędzenia. Moja zadymiarka mieści się w garażu i temperatura obecnie przez zimę utrzymuje się w granicach od 2 do 4 stopni , dodam że garaż jest suchy ale nie ogrzewany. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Stycznia 2013 czy boczek po wędzeniu może pozostać w wędzarni do następnego wędzeniapowiem ci że ja nigdy nie zostawiam między wędzeniami, tylko przenoszę do domku do ganku bo tam chłodno a rano znowu do skrzyni, może jakbyś szybry pouchylał wszystkie żeby przewiew był to może,może, niech ktoś jeszcze ci podpowie, ja nie mogę tak zrobić bo skrzynia cały czas stoi na zewnątrz a że mieszkam na wiosce to kocyry sąsiada by się raz dwa dobrały do mięsiwa musze chowac przed złodziejaszkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Witam boob96, jak jest to garaż i jest tam temp.2-4 stopnie,spokojnie możesz zostawić w wędzarni niech sobie wiszą ,u mnie zawsze dojrzewają wisząc w chłodziarce,co jakiś czas wyjmuje je i wieszam na 2-3 godz. w garażu podobna temp. uchylam bramę i się fajnie wietrzą (obsychają) :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 11 Stycznia 2013 osid, Ja niestety mieszkam w bloku M-3 i miejsca trochę mało. Ciesze się że mam garaż , wędzę przed garażem ale zadymiarka jest przechowywana w środku. Co do otwarcia drzwiczek to żaden problem, kotów i gryzoni nie ma :smile: W przyszłości mam zamiar zainwestować w małą lodówkę i wtedy nawet latem będzie można peklować i przechowywać mięso. wiesław gil to mnie pocieszyłeś , dzięki za odpowiedz :grin: Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 11 Stycznia 2013 boob96, bez lodówki ciężko a w szczególności przy produktach dojrzewających,warto zainwestować i cieszyć się przez cały rok z produkcji własnych wędzonek :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-261463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Maja 2013 Witam moje kolejne wędzenie ''komunijne'' i zarazem całkiem udane parzenie wędlin w grilo-kominku :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-285235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Maja 2013 Wiesiek duże :clap: za bardzo ładne wędliny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-285249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Maja 2013 wiesław gil, jak na komunię to wsam raz :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-285252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Maja 2013 Marku wielkie dzięki :grin: Karolu było wsam raz,coś tam jeszcze zostało :lol: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-285283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 1 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Października 2013 Witam moje wczesnojesienne wędzenie kiełbaski robione z przepisów El,Gregora i Zbója Madeja Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Października 2013 Witam. wiesław gil, opowiedz jak robisz Twój boczek. Trzęsie mną, jak nań patrzę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Października 2013 Masakrycznie ładne wyroby. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 1 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Października 2013 Witam dyzio pytasz o boczek rolowany,czy surowy dojrzewający Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Października 2013 podpinam się pod pytanie dyzia - w kwestii rolowanego Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Października 2013 Witam dyzio jumbo robię go w bardzo prosty sposób 1.kupuję ładny płat boczku 30x40 bez skóry2.pekluję tradycyjnie na mokro w/g tabeli dziadka minimum 7-dni3.po peklowaniu płukanie i osuszanie4.nacieram płat boczku wewnątrz ziołami (pieprz,papryka słodka,majeranek,sól.czosnek świeży,odrobina pieprzu kajen)5.Ściśle roluję następnie do siatki ,dodatkowo obwiązuję w 2-3 miejscach sznurkiem wędzarniczym co by się ładnie skleił6.osuszanie i wędzenie w temp.50-60 st.C do uzyskania pożądanego koloru7.parzenie w zależności od wagi boczku ,do osiągnięcia w środku 70 stop.C pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Października 2013 Witam. Dzięki za przepis. Przyda się. Aż się sam sobie dziwię, że jako członek Klubu Miłośników Boczku, nie miałem go w swoich przepisach. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 2 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) Witam dyzio czy Klub Miłośników Boczku którego jesteś członkiem, ma coś wspólnego z Towarzystwem Przyjaciół Boczku pozdrawiam Edytowane 2 Października 2013 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Października 2013 Pojechałeś mistrzu Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Października 2013 Witam moje polędwiczki dojrzewające w jesiennym stylu Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Października 2013 Polędwiczki pierwsza klasa, ale ta herbatka jakby ciut mętna. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Witam dyzio bo ta herbatka jeszcze młoda jest trzeba ją przez zęby przecedzić pozdrawiam Edytowane 3 Października 2013 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Października 2013 Wyroby piekne , czy zgłosił sie El Gregor po " opłatę licencyjną " , fotografia w stylu wypisz wymaluj jak El Gregor , b .ładnie zaaranzowane fotografie.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 3 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) Witam Wojtku co prawda zdięciami nawiązywałem do mojego tematu "Wędzenie a la cztery pory roku" zapewne będą zimowe ,wiosenne itd. Ale jak widzisz podobieństwo aranżacji do Mistrza El Gregora , ,połaskotałeś mnie to bardzo miłe mam nadzieje że nie skontaktuje się zemną prawnik El Gregora pozdrawiam Edytowane 3 Października 2013 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 3 Października 2013 Powodzenia , EL Gregor pewenie prawnika karmi wedzonkami tak szybko nie przyjedzie Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/3/#findComment-304854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.