Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po kilku miesiącach czytania strony i forum oraz po kilku udanych próbach z wędlinami, najwyższy czas zacząć budowę wędzarni. Jako że mamy XXI wiek oraz często za mało informacji można znaleźć w internecie, postanowiłem udokumentować online budowę mojej wędzarni.

Proszę osoby mające doświadczenie w budowie o cenne rady oraz o krytykę moich pomysłów. Proszę też osoby które chcą budować o pytania, a chętnie opowiem o perypetiach jakie napotkam przy budowie.

Już na samym początku rodzi się dużo pytań. Mam więc pytania do osób, które zapoznają sie ze schematem na mojej stronie.

Czy 1,5-2m kanału dymnego pozwoli mi wędzić na zimno?

Czy pozwoli mi wędzić na gorąco?

Jeżeli nie pozwoli na wędzenie na gorąco, to czy dołożenie drugiego paleniska (z drzwiczkami piecowymi) do jednego przewodu dymowego niezakuci przepływu dymu??

Czy komora wędzarnicza o wymiarach sz. x wys. x gł. 70x100x60 nie jest zbyt mała??

 

Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam i zapraszam na stronę

 

http://www.pcbdesign.com.pl/wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

Jeśli możesz to 2m. Wszystko zależy jakie będą straty ciepła na przewodzie dymowym ale temperaturę i tak trzeba regulować ilością żaru w palenisku.

Nie zakłóci jeżeli będą szczelne jak będą zamknięte.

Wymiary komory są dobre jak na warunki domowe. Jeżeli możesz to przewód dymowy do komory wprowadź od dołu na środku "podłogi komory" (równomierny rozkład temperatur)

Przydatny jest też szyber na kominie.

Powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10580
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli możesz to przewód dymowy do komory wprowadź od dołu na środku "podłogi komory" (równomierny rozkład temperatur)

Tak mam zamiar zrobic

Przydatny jest też szyber na kominie.

Bedzie.

Zastanawiam sie tez nad "szybrem" w dzwiach komory, dla ochlodzenia i rozrzedzenia dymu.

Jeśli możesz to 2m.

wychodzi ze ok 1,8m bedzie

 

A palenisko do grilla gdzie będzie ?

W "komorze" grilla, od dolu patrzac to bedzie popielnik - ruszt sztabkowy zeliwny - i ruszt do grillowania. komora bedzie otwarta.

 

Czy przy przewodzie dymowym 1,8-2m bede mogl utrzymac temperatury do pieczenia?

Czy lepiej dolozyc jeszcze jedno palenisko?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10587
Udostępnij na innych stronach

Szyber w drzwiach nie jest chyba potrzebny, od tego jest regulacja ilością żaru. Zapewniam Cię, że bardzo szybko i bez problemów nauczysz się oceniać "na oko" czy jest dobrze. Trzeba natomiast zrobić regulację dopływu powietrza do paleniska i (może nawet ważniejsze!) odpływu dymu z komory. Ja korzystam z beczki i nie zawsze ją tak samo przykrywam (czasami trochę się dymi z paleniska jak mocniej przyduszę) aby uzyskać dobrą temperaturę.

Przy 1,8m - więcej żaru+trochę bardziej otwarty szyber na kominie i się upiecze.

(przed wędzeniem wędzarnię trzeba dobrze rozgrzać to i temperatury starczy)

Jaki będzie przekrój przewodu dymowego i czy będzie miał połączenie z grillem?

Nie mogę znaleźć ale gdzieś na stronie jest wędzarnia z dwoma paleniskami.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10603
Udostępnij na innych stronach

Trzeba natomiast zrobić regulację dopływu powietrza do paleniska i (może nawet ważniejsze!) odpływu dymu z komory.

W palenisku będą drzwiczki piecowe, takie z popielnikiem, więc regulacja dopływu powietrza będzie. Szyber w kominie natomiast jest oczywisty i dlatego nie umieściłem go na schemacie ;)

Jaki będzie przekrój przewodu dymowego i czy będzie miał połączenie z grillem?

Standardowy pustak ceglany kominowy to jest ok 150-160 mm średnicy (wymiar zewnętrzny 188x188x220)i nie będzie wchodził do grilla, tylko będzie biegł pod grillem

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10611
Udostępnij na innych stronach

Trzeba natomiast zrobić regulację dopływu powietrza do paleniska Pozdrawiam

Witam Panowie

Czy zastanawialiście się może nad zamontowaniem (lub zamontowaliście) w swojej wędzarni takie oto urządzenie zwane miarkownikiem ciągu: http://www.allegro.pl/item177720143_miarkownik_regulator_ciagu_powietrza.html

Ja takie coś mam zamontowane w piecu CO i sprawdza się fenomenalnie.

Zastanawiam się, czy zamontowanie miarkownika zdałoby egzamin w wędzarni, gdzie była by mierzona temperatura powietrza, a nie temp. H2O (jak ma to miejsce w piecu CO - miarkownik jest podłączony do płaszcza wodnego w piecu)?

 

Pozdrawiam wszystkich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10619
Udostępnij na innych stronach

wędzarnicza o wymiarach sz. x wys. x gł. 70x100x60

Co do wielkości to sam musisz ocenić ile będziesz wędził w jednym procesie.

Sugeruję wykonać sufit wędzarni pod kątem do komina ,

My wykonaliśmy płaski i będziemy przerabiać ( w zimę mimo wygrzania,zbierają się skropliny które skapują na wędzonki)

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10628
Udostępnij na innych stronach

Sugeruję wykonać sufit wędzarni pod kątem do komina ,

My wykonaliśmy płaski i będziemy przerabiać ( w zimę mimo wygrzania,zbierają się skropliny które skapują na wędzonki)

ok dzięki, będę pamiętać ;)

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10634
Udostępnij na innych stronach

Kanał dymowy ok :grin:

Z tym sufitem święta prawda, ale myślę, że podłoga też by się przydała "skosiata"(może wyłożona jakąś kwasówką :question: ) bo w czasie wędzenia z mięsa kapie i lepiej żeby to nie wsiąkało w ładną wędzarnię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10635
Udostępnij na innych stronach

Z tym sufitem święta prawda, ale myślę, że podłoga też by się przydała "skosiata"(może wyłożona jakąś kwasówką :question: ) bo w czasie wędzenia z mięsa kapie i lepiej żeby to nie wsiąkało w ładną wędzarnię.

Nad tym tez pomyślę. Tylko gdzie odprowadzić skropliny? na zewnątrz, czy może do przewodu dymowego?

Jeżeli jeszcze można to pomyśl o termoizolacji (wełna mineralna) komory wędzarniczej i kanału dymowego.

 

Na razie będzie sama cegła, później, jeżeli będę pokrywał jakąś okładziną (może klinkier lub piaskowiec) to pomyślę nad ociepleniem.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10649
Udostępnij na innych stronach

Można zrobić pod komorą wędzarniczą takie zagłębienie (poniżej przewodu dymowego) i wstawić tam pojemnik na tłuszcz i skropliny. Ja sobie tak myślę, że jak będę budował coś trwałego, to dno wędzarni wyłożę (skosiato :mrgreen:)blachą, a we wspomniane zagłębienie wbuduję szczelną wanienkę z odprowadzeniem podobnym do odprowadzenia skroplin z komina gazowego pieca co. (wszystko z blachy kwasoodpornej

Jeżeli dopuścisz do tego aby kapało na coś murowanego, to po pewnym czasie :shock: mogą na zewnątrz wystąpić brzydkie przebarwienia :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10655
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej podłoga ze spadkiem do środka.

Ja zastosowałem trójnik z kwasówki i skropliny oraz tłuszcz i sosy z wędzonek spływają w dół ( wykonałem wnękę w którą wkładam prostokątną foremkę do ciasta- zwędzona żonie :grin: ) końcówka rury zadeklowana systemowym deklem z otworem w części centralnej.

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10691
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej podłoga ze spadkiem do środka.

i tak zrobię ;)

Wymuruje trójnik i dno komory wedzarniczej wyłożę blachą i skieruje skropliny do trójnika.

 

A jak poradzić sobie ze skroplinami z komina??

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10701
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam nad kominkami w wędzarniach np tymi nad beczkami i innymi. Problemem jest skraplająca się woda na bokach i tych kominkach .Wilgoć z wędzonek i kiełbas nie może odparować za małe przekroje .Ja w swojej wędzarni zrobiłem przykrycie z kominkiem ale na zawiasach podnoszony w czasie osuszania.A jak trzeba to cały czas jest podnoszony a na wierzch idzie szmata i nie ma skroplin .Pod rozwagę proponuję duży szyber u góry podobnie jak kiedyś były okapy nad kuchniami węglowymi z takim wielkim szybrem, który jak się paliło był wysuwany a na noc zasuwany .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10703
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mamut . Wynika to z różnicy temperatur im zimniej na dworze tym większe skropliny . Jeżeli posiadasz samochód popatrz na rurę wydechową mam na myśli tłumik końcowy

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10791
Udostępnij na innych stronach

Samochód posiadam i wiem że para się skrapla... ;-)

Nie mam żadnego doświadczenia w wędzeniu, a zamierzam zbudować murowaną wędzarnię.

Od 6 miesięcy analizuję wszystkie jakie pojawiły się na stronie.

Raczej nie planuję wędzenia w zimie, ale może życie mój pogląd zweryfikuje.

Zastanawiam się:

1. Czy jeżeli wędzę w temp. powietrza (zewn.) 15 - 25 stopni to problem skroplin jest odczuwalny i powinienem przewidzieć taką konstrukcję która zapewni ich odprowadzanie?

 

2. Czy też problem pojawia się zimą i być może jestem w stanie go zignorować?

 

Innymi słowy czy warto sobie nim zawracać głowę przy założeniu jak w pkt.1?

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10846
Udostępnij na innych stronach

Mam taki pomysł, proszę o rade chciałbym wykorzystać to http://www.allegro.pl/item180928043_einhell_hgg_300_nagrzewnica_gazowa_30_kw_2lgfvat.html do osuszania.Po prostu wykorzystać to i według tego pomurować nową wędzarnie. :idea:
Im więcej dymu tym więcej smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10852
Udostępnij na innych stronach

Mamut - ja radzę Ci abyś jednak uwzględnił problem skroplin w swoim projekcie, zobaczysz że jak Cię wciągnie to i zimowe wędzenie będzie normą, po zatym nawet w lato jeśli będzie akurat padał deszcz to będzie tyle wilgoci że ho,ho.

 

irek-74 - poza dużą mocą, to zwróć uwagę na fakt że tym urządzeniem będziesz osuszał wędzonki spalinami gazu

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10862
Udostępnij na innych stronach

Irku - zależy też czym będziesz zasilał, gaz sprzedawany u nas rzadko jest dobrej jakości (za dużo butanu), np. kolega Ligawa pokazywał kiedyś jak czysto palą się palniki w jego wędzarni - ale to inna rzeczywistość :mellow: (u nas można zastosować czysty propan)

Co do jakości wędlin po "gazie" to zdania są podzielone - zrób mały test, nachyl się delikatnie nad palącym się płomieniem kuchenki i "pozażywaj" tych spalin, a potem zastanów się czy chcesz mieć ten aromat w wędzonkach

Nie znam szczegółów konstrukcyjnych, ale mam wrażenie że spaliny w komorach przemysłowych nie docierają do wędzonek

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/#findComment-10869
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.