Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Haluś w tych małych słoiczkach? to był "zacier"
 

 

Piekło jak w piekle  :tongue:  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382697
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A ja tego nie próbowałem - Przemek, jedną buteleczkę proszę zbunkruj dla mnie :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382700
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja tego nie próbowałem - Przemek, jedną buteleczkę proszę zbunkruj dla mnie
 

Sylwek ja wiele rzeczy nie próbowałam bo nie byłam w stanie tego pomieścić  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382701
Udostępnij na innych stronach

Tier fermentujesz w całości czy pocięte ?

Wstaw może swój przepis bo to też moje klimaty ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382730
Udostępnij na innych stronach

Papryczki zalane wodą do połowy słoika  zblendowane, dodaję łyżke cukru i odstawiam do fermentowania codziennie mieszając słoikiem, po ok tygodniu dodaję pół łyżki soli i ponownie odstawiam. Można fermentować dłużej wtedy po zakończeniu fermentacji dobrze przelać papryczki do czystego wyparzonego słoika. Papkę przecieram przez sito do gara i gotuję do uzyskania odpowiednej konsytencji doprawiająć solą i octem tutaj ilość wg. uznania, ja preferuje bardziej słone sosy. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382738
Udostępnij na innych stronach

tieru czy z tych papryczek które od Ciebie dostałem po wypestkowaniu uda mi się taki sos zrobić? ilości nie będą oszałamiające.

a może lepiej je zasuszyć i zmielić na proszek do posypywania? czy też jako zasuszone strąki do dodawania do posiłków?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382754
Udostępnij na innych stronach

Ja bym ich nie pestkował w tych pestkach ogień drzemie ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382756
Udostępnij na innych stronach

I tak ma być ;)

Najczęściej blenduję całe z pestkami z dodatkiem octu i sporą dawką soli potem bez pasteryzacji do małych słoiczków po musztardzie czy przecierze ;)

Z kwaszeniem / fermentowaniem poeksperymentuję ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382773
Udostępnij na innych stronach

roger muszę je wypestkować, bo pestki są na nasionka na wiosnę :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382775
Udostępnij na innych stronach

i to dwukrotne

ten drugi raz to masz na myśli na porcelanie?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382814
Udostępnij na innych stronach

Tier dziekuje za przepis  :D 

 

 

chyba piekło ... i to dwukrotne
 

 

 

ten drugi raz to masz na myśli na porcelanie?

To pieklo z kazdej strony  :tongue:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382945
Udostępnij na innych stronach

A co na ten specyfik nasze jelito grube mówi ? No może nie mówi. :facepalm:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382947
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co na ten specyfik nasze jelito grube mówi ? No może nie mówi.

Czyściutkie i sterylne się robi :laugh:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382949
Udostępnij na innych stronach

 

 

co na ten specyfik nasze jelito grube mówi ? No może nie mówi.

 

Dyziu ono krzyczy ... a ślepa kiszka odzyskuje na chwilę wzrok ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-382989
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

W końcu nowe miejsce, nowa wędzarnia to trzeba machnąć pierwszą produkcję, dziś tak na śniadnako trochę serków a jutro sery żólte z 60l mleka i trochę palcówki. :cool:

 

post-39848-0-01662900-1418243493_thumb.jpgpost-39848-0-02021300-1418243494_thumb.jpg

post-39848-0-76818800-1418243513_thumb.jpgpost-39848-0-60268500-1418243514_thumb.jpg

post-39848-0-80415200-1418243515_thumb.jpg

Edytowane przez tier
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-389422
Udostępnij na innych stronach

 

 

W końcu nowe miejsce, nowa wędzarnia

Tier ... wszystko nowe i piękne to i zapał do pracy większy :) życzę na nowym miejscu samych udanych i smacznych wyrobów :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-389443
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie serki pięknie zasiatkowane :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-389456
Udostępnij na innych stronach

Dziś pierwszy ser typu gouda zrobiłem poszło całkiem dobrze, za miesiąc/dwa zobaczymy efekt :D przy okazji trochę serków ala korycin w 3 wersjach z pieprzem zielonym i papryką ziel, żurawiną i papryczkami chilli, pomidory i czosnek :)

 

post-39848-0-73322800-1418333432_thumb.jpgpost-39848-0-89478100-1418333446_thumb.jpg

post-39848-0-28547200-1418333466_thumb.jpgpost-39848-0-98623700-1418333480_thumb.jpg

post-39848-0-72856500-1418333492_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-389686
Udostępnij na innych stronach

Mnie tylko Przemku ten podłużny kształt intryguje - na wszystkich fotach, czy to Twoich, Andrzeja, Radka serki są podłużne a moje - beczułkowate - czy przy ugniataniu ten kształt trzeba wydłużać?

Jedyne do jest dobre w kształcie beczułki to to że woreczek 25x35 przecinam na 4 i pakuję w jeden aż 4 serki :) Ciekawe czy ten podłużny kształt też dałby się na 4 zapakować w jeden taki woreczek Tre Spade ;)

 

No a serki gouda, koryciiny piersza klasa - szczególnie ciekawi mnie ten z domieszką chilli ;) a że Ty jesteś od tego ekspert to tu możesz uzyskać sam balans taki idealny ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-389696
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś pierwszy ser typu gouda zrobiłem

 

I pięknie....  :cool: Ja nie mogę wystartować z serami - akumulator siadł, a Twoje.... pikne. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-389698
Udostępnij na innych stronach

Ty pewnie Piotrze Lagery za to robisz ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-389704
Udostępnij na innych stronach

 

 

y pewnie Piotrze Lagery za to robisz ;)

 

Nie wystartowałem - czekam na dostawę drożdży - brak w magazynach chwilowy...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/8/#findComment-389705
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.