Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

że dawno nie było Go na forum

miał jakieś problemy z internetem.

A ja mam skromną nadzieję, że zdał egzamin na prawko i baluje tak, że nie ma czasu aby zajrzeć na forum :grin:
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-246045
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:grin: Miło mi bardzo, że o mnie pamiętaliście przyjaciele hehe Przepraszam, że nie dawałem znaku życia.. nie myślałem, że ktoś tu będzie się o mnie martwił :blush:

niestety nie miałem dostępu do internetu... oszustom i złodziejom wypowiedziałem umowę a na Playu skończył się limit ;/ o nowy internet ciężko.. nie dbają w ogóle o klienta i przeciągają w nieskonczoność ehh mniejsza z tym :P

Troszkę narobiłem przez ten czas.. kilka fotek dam radę wrzucić ;)

 

Naleweczka cytrusowa z miętą.. pęczek mięty, limonki, pomarańcze, cytryny.. skórki wytrawione spirytusem, sok z cukrem do rozcieńczenia.. powiem szczerze, że wyszedł niezły zajzajer :lol: 50% mocy.. pić w małych ilościach - po całej flaszce kaca nie da się ogarnąć na drugi dzień :lol:

 

http://img138.imageshack.us/img138/6165/aupdate2012pa1.jpg

 

http://img5.imageshack.us/img5/4393/aupdate2012pa2.jpg

 

Ostatnie w tym roku (chyba) przetwory... 15kg papryki zapakowane w słoiki :thumbsup:

 

http://img717.imageshack.us/img717/2192/s0zmniejszaczplaupdate2.jpg

 

Z 6kg czereśniowych chilli powstało troszkę domowego tabasco na zimę ;)

 

http://img252.imageshack.us/img252/6839/aupdate2012pa4.jpg

 

Ot jakaś zupka :P krem z warzyw z kurczakiem..

 

http://img99.imageshack.us/img99/4299/aupdate2012pa5.jpg

 

Burger :thumbsup: krwisty tak jak lubię hehe

 

http://img89.imageshack.us/img89/1526/aupdate2012pa6qq.jpg

 

Było i wędzenie.. kiełbaska, boczek - oczywiście rolady i słonina na smalec ^^

Mięso na kiełbasę za długo peklowałem - 2 tygodnie ;/ wyszła taka sprężysta, za bardzo rozwodniona i ciut za słona... ale ogólnie nie taka zła hehe ale więcej takiej nie zrobię..

Kawałek boczku podpiekłem w beczce kilka godzin :P rarytas :thumbsup:

 

http://img145.imageshack.us/img145/6413/aupdate2012pa7.jpg

 

http://img15.imageshack.us/img15/8541/aupdate2012pa8.jpg

 

http://img405.imageshack.us/img405/1158/aupdate2012pa9.jpg

 

Surowa dojrzewająca z jałowcem :thumbsup: rarytas kolejny.. każdemu smakuje hehe a szczególnie mamie xD ten przepis będę wałkował chyba w nieskończoność jak roladę z boczku ;)

 

http://img248.imageshack.us/img248/5412/aupdate2012pa10.jpg

 

I znowu wyprawa w celu odnalezienia smalcu doskonałego :) etap konsystencji za mną.. teraz etap dodatków..

Uwędzoną słoninę przepuściłem przez sitko 6mm. około 1/4 pokroiłem w kostkę i wytopiłem aby przesmażyć na tłuszczu cebulkę, czosnek itp.

Trochę było z tym zabawy, ale smalczyk wyszedł bardzo smaczny :) brakuje jeszcze czegoś kwaskowego.. pokombinuję z rożnymi alternatywami dla jabłuszka..

 

http://img846.imageshack.us/img846/4171/aupdate2012pa11.jpg

 

http://img198.imageshack.us/img198/6159/aupdate2012pa12.jpg

 

http://img31.imageshack.us/img31/9270/aupdate2012pa13.jpg

 

http://img690.imageshack.us/img690/4236/aupdate2012pa14.jpg

 

http://img833.imageshack.us/img833/3728/aupdate2012pa15.jpg

 

http://img543.imageshack.us/img543/9404/aupdate2012pa16.jpg

 

Happy Halloween everybody :D

Porozwieszałem torebki z cuksami na plocie a jako strażnika zmontowałem takie cuś hehehe fajna zabawa - ludzie na prawdę myśleli, że ktoś tam stoi xD z tyłu postawiłem lampę naftową, wyglądało to przerażająco ;)

Rolę swoją spełnił - torebki z cukierkami znikały grzecznie jedna po drugiej :P nikt się nie odważył zabrać wszystkich na raz :devil:

Z ciekawszych reakcji; przez drzwi słyszałem jak jakaś pani z koleżanką wołają "Proszę Pana!!! Proszę Pana!!!!!! .... Proszę Pana, Pan jest kukłą?!" xD hahahaha

No i to tyle :P ah jakby się kto pytał.. prawka jeszcze nie mam :P wymusiłem podobno pierwszeństwo na egzaminie ;) 14stego następne podejście. Pozdrawiam

 

http://img703.imageshack.us/img703/9559/aupdate2012pa17.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-247197
Udostępnij na innych stronach

PanBoczek, kolego z tego co prezentujesz na forum to moze lepiej gotuj ,piecz , rób nalewki i wędż , prawo jazdy za niedlugo nie bedzie Ci potrzebne , przy od

odrobinie zaciecia i żylki do biznesu dorobisz się szybko szofera , wiec nie trać czasu .Gratuluję piekne wyroby :clap: :clap: :clap: :clap: :grin:

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-247249
Udostępnij na innych stronach

Wesoły że ty z nami . :clap:

Robert, a z siekierą stoi nie rosyjski milicjant? Bardzo podobny. I u nas ich boją się więcej niż bandytów. Przepiękny kostium dla maskarady :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-247263
Udostępnij na innych stronach

Mirku, Pacan Wojciech, dziękuję :grin:

Sasza, nie bez przyczyny Ci się skojarzyło pewnie :D czapkę którą nosił, znalazłem w piwnicy :) pamiątka wojskowa po dziadku.. kto go znał też się bał więcej niż bandytów :devil: swój chłop był :)

 

Aby nudno nie było.. miast drugi raz kurczaka w prodiżu robić.. a mama nalegała na powtórkę prodiżowego drobiu z dodatkiem puree.. padło na kaczkę :)

 

http://img600.imageshack.us/img600/2191/s0zmniejszaczplkurczaki.jpg

 

Jako, że kaczuszka wielce delikatną chce być Panną, trzeba jej delikatnie acz pod smaczek dogodzić :grin:

Jagody jałowca, skórka i sok z pomarańczy, czosnku znaczną ilość, sporo pieprzu i oczywiście majeranku! Posolona także lubi być solidnie ;) oczywiście solą morską wędzoną uprzednio hehe

Marynowana tak co najmniej 24h na chłodnym balkonie..

Pozostawiona w całości, acz mocno zgnieciona łapiszczem, coby jej żebra i mostek spękały :) równiej się wtedy piecze.. a i mało miejsca w prodiżu bo spora to bestyja.

Na koniec do środeczka pęczek świeżych ziół.. pietruszka też dobra :)

 

http://img805.imageshack.us/img805/6682/kurczakikaczka4.jpg

 

Jako dodatek puree ziemniaczane, tym razem do delikatnej kaczuszki, więc z masłem i śmietanką słodką 18nastką.. i prawdziwa bomba, czyli słodki dżem malinowy połączony w proporcji 3:1 z ostrym chrzanem produkcji wiejskiej :thumbsup:

 

Ponieważ pan Boczek pieniędzy nie lubi marnować :wink: kaczuszka przeobraziła się na drugi dzień w dalsze 8 porcji aromatycznej zupy :) prawie jak rosół acz gotowanej gwałtownie i długo (6 godzin), doprawionej pieprzem i dużą ilością czosnku..

Wykończona oliwą z oliwek i łodyżkami pietruszki uprasza się w dokładkę.. jedną, dwie a nawet i trzecią ;) Pozdrawiam

 

http://img201.imageshack.us/img201/3612/kurczakikaczka5.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-248386
Udostępnij na innych stronach

mogę Cię wozić....ale karm mnie

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-248402
Udostępnij na innych stronach

jumbo, :grin: :grin: :grin:

sam się wozić nadal nie mogę.. 14stego po 50 minutach egzaminu i wykonaniu prawie wszystkich zadań zostałem oblany :rolleyes: na ostatnim zadaniu.. dlaczego? NIE WIEM :shock: ot i cała historia ze zdawaniem egzaminów w WORD na odlewniczej.. i pewnie wszędzie indziej hah masakra.. za powód egzaminator podał jakiś dziwny wymysł i co.. nie ma nawet jak się kłócić ;) nie ma kamer, nie ma światków.. blah mniejsza :P

następny termin.. o zgrozo.. 19stego grudnia :devil:

 

Pocieszam się jedynie małymi rzeczami.. na przykład pięknym boczkiem ^^ płat 5kg, gruby na 3 palce.. no cudo hehehe już przerobione co prawda, ale święta będą dzięki niemu lepsze :)

 

http://img826.imageshack.us/img826/5381/piknyboczekprzedwietami.jpg

 

Boczuś ten dal m.in. życie kiełbasce dojrzewającej z jałowcem :) 8kg boczku i 2kg słoniny.. co do receptury to zdecydowałem się tym razem zmienić trochę wędzenie :)

Mianowicie 5 godzin wędzenia w temp. 45-60*C, 3 dni podsuszania na kijach w piwnicy i dziś kolejne 6 godzin wędzenia gęstym dymem (starałem się żeby był gęsty ;) ) w temp. 20-35*C..

 

http://img27.imageshack.us/img27/5381/piknyboczekprzedwietami.jpg

 

Mam nadzieję, że po kilkudziesięciu dniach dojrzewania zostanie w kiełbasce trochę więcej smaku wędzonki niż ostatnim razem :) zwiększona ilość słoniny zdecydowanie dobrze zrobi temu wyrobowi.. jak dałem 1kg słoniny na 5kg boczku było ciut ciut za chudo :blush:

 

http://img37.imageshack.us/img37/5381/piknyboczekprzedwietami.jpg

 

Przy okazji wrzuciłem kilka rzeczy.. boczek w pieprzu cayene.. wędzony razem z kiełbasą, sparzony 5 godzin i znowu dziś podwędzony :) pozbyłem się jednak tego pieprzu i wszelakiej słoności, żeby babcia miała co pojeść.. miętki i delikatny :lol:

Kawałek rostbefu.. zalegał w lodówce, przypomniałem sobie o carpacciach by TeBe i pomyślałem; czemu nie ;)

No i ta kiełbaska z mięsa peklowanego 2 tygodnie.. zostawiłem do obeschnięcia w lodówce wiszącą.. po owędzeniu jest niczego sobie :) Pozdrawiam

 

http://img853.imageshack.us/img853/5381/piknyboczekprzedwietami.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-250295
Udostępnij na innych stronach

PanBoczek, dałbyś egzaminatorowi paczuszkę wędlin i było by po egzaminie.Tym bardziej że nie ma kamer
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-250297
Udostępnij na innych stronach

za mocno wygrzałeś kiełbaski i porobiły Ci się podcieki tłuszczu

na pewno też sporo wykapało i dlatego "ciut za chuda była"

przydał by się termometr

ale smak wg opisu przypraw - zapewne piękny :tongue:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-250312
Udostępnij na innych stronach

za mocno wygrzałeś kiełbaski i porobiły Ci się podcieki tłuszczu

na pewno też sporo wykapało i dlatego "ciut za chuda była"

przydał by się termometr

no właśnie miałem mały problem z tym.. tyle, że termometr jest i temperaturę pilnuję.. biegam do beczki co 15-20 minut kiedy wszystko idzie gładko.. i jest oki temperatura ;/

Muszę to jeszcze rozszyfrować.. może to dlatego, że termometr jest uczepiony przy pokrywie? więc na temperaturę odczytywaną mogą mieć wpływ wysokie umieszczenie termometru i ew. podmuchy zimnego wiatru?

Jak zbierałem aparaturę wieczorem zauważyłem, że trochę tłuszczu nakapało..

dużo do dopracowania mam ;) i tak już się powoli kończy chyba ten układ z beczką.. raz, że za mała do rosnących potrzeb a dwa, że dzieciaki mi skutecznie obruszają ziemię wokół paleniska :lol: prowizorka nie może trwać wiecznie hehehe

 

Btw. mam pytanko do pionierów octu :P

już straciłem rachubę czasu ile mi ten 'jabol' fermentuje..

na początku pod przykryciem, żeby alkohol się wytworzył.. potem odkrywałem 3x dziennie i mieszałem, żeby tak jak mówili niektórzy 'ze zbyt często doglądanego wina zrobił się ocet'.. i nic :P

Od grubo ponad miesiąca fermentator był zakryty szmatką - pełny dopływ powietrza.. dziś sprawdziłem i cóż - jabłkowe, lekko gazowane piwo :rolleyes: ale ocet to to nadal nie jest.. w akcie desperacji wlałem tam po łyżce różnych octów.. myślałem, że może to pomoże bakteriom octowym, ale nie wygląda na to heh

Jak coś się ma udać to się nie uda :P a jak chce się, żeby specjalnie się "zepsuło" to nie :grin: wyjdzie na to, że zamiast octu wydoję w święta kilkanaście litrów jabłkowego piwka.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-250356
Udostępnij na innych stronach

No i ta kiełbaska z mięsa peklowanego 2 tygodnie..

Jak Ty to mięso dwa tygodnie na kiełbasę peklowałeś? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-250376
Udostępnij na innych stronach

smola, :blush: dzięki :grin: marzy mi się większy kaliber wędzarenki :P coś jak Twoja hehe może na wiosnę się uda zmajstrować :P

Jak Ty to mięso dwa tygodnie na kiełbasę peklowałeś?

to ta wcześniejsza kiełbaska była.. do dojrzewającej w ogóle nie pekluję, tylko dodaję przy wyrabianiu farszu odpowiednią ilość peklosoli (30g/kg)

Tak ło chciałem spróbować jaki efekt przyniesie długie peklowanie na mokro.. i nie wyszło za dobrze :) mięsko wchłonęło za dużo wody, farsz był ciut galaretowaty a sama kiełbasa sprężysta.. w porównaniu do sklepowej i tak dobrze :) ludzie chwalili i to bardzo :rolleyes:

To co zostało dla mnie... hmm uznałem, że nie ma sensu jeść, że lepiej będzie jak obeschnie to sobie w lodowce do stadium kabanosa i po okopceniu będzie jako tako zjadliwe hehe całkiem przyjemny efekt końcowy :)

Ale takiej glupoty jak 2 tygodniowe peklowanie mięsa na kiełbasę nie uczynię już :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-250397
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ale ten czas leci :P za mało godzin w dobie hehe

Serdeczne podziękowania dla Artura i Wojtka za wsparcie duchowe i świetne porady dot. Pilosów :) odważyłem się w końcu hehe

Oczywiście nie byłbym sobą nie robiąc solanki na wodzie przegotowanej z kurkumą :lol: pomyślałem, że da dobry podkład do koloru wędzonego serka ;)

Solanka 8%, moczenie 12 godzin, serki wcześniej ponakłuwane.

 

http://img59.imageshack.us/img59/8799/pilosypoldwicaboczkinai.jpg

 

Zastraszająco dużo zeszło mi na te 12 Pilosów siatki.. więcej niż się spodziewałem ;)

Powisiały sobie tak przez noc na klatce schodowej - fajnie, odpowiednio ociekły.

Zrobiłem oczywiście różne wersje smakowe...

1. na czysto bez dodatków

2. czosnek w proszku, oregano, majeranek, przyprawa korzenna

3. pieprz czarny, kminek, czarnuszka (rozgniecione w moździeżu) i garammasala

4. 2 Pilosy zrobiłem w innej solance - na modłę tajską :) myślę, że z powodzeniem nadała smaku

 

http://img846.imageshack.us/img846/8799/pilosypoldwicaboczkinai.jpg

 

Inną rzeczą, jaką zażyczyła sobie moja mama na imieniny (Barburki) była polędwica (którą nazwała schabem) nadziewana :P nie precyzowała czym.. ani nie wspomniała czy wędzona, pieczona etc.

Zacząłem od przekłucia polędwicy przez środek i naszprycowania paluchem :lol: farszu z siekanych daktyli i pozostałości przyprawy do rolowanych boczków (peklosól, czosnek, majeranek, pieprz), tąże przyprawą później też natarłem z wierzchu związaną polędwicę. ładnie związana? ^^ hyhyhy

 

 

http://img18.imageshack.us/img18/8799/pilosypoldwicaboczkinai.jpg

 

O 9:00 skończyłem osuszanie.. całość wyjąłem z wędzarni po 16stej... miałem fajną 'fazę' z temperaturą :P osuszanie przebiegło pomyślnie, chociaż termometr pokazywał 10*C przy górze beczki.. pewnie kwestia porządnego obciekania przez noc..

Potem wszystko poszło świetnie :) wędzenie 45-60*C.. na trochę temperatura spadła do 30*C... był świetny, gęsty dym z jednego wiśniowego polanka, które tliło się powoli.. więc nie ruszałem tego :P eksploruję możliwości wędzenia zimowego hehehe nie wiem czy to było dobre posunięcie - zobaczy się po smaku ;)

 

http://img822.imageshack.us/img822/8799/pilosypoldwicaboczkinai.jpg

 

I ten tego.. boczki klasycznie 2.5 godziny parzenia, schab zdecydowałem się sparzyć z boczkami temp. 75*C przez jakieś 40 minut aż w środku osiągnął 69*C.. też się okaże, czy wyszedł soczysty, ale dopiero jutro.. ciekaw jestem przekroju i słoności - peklował się tylko 48h..

podwędziłem też kiełbasę.. ale nie pokażę jej :P FSTYD się przyznać.. mama kupiła tę, która jej smakuje ze sklepu i poprosiła żebym ją podwędził :lol: cóż.. smakuje naprawdę nieźle :grin:

Idę sobie ukroić trochę Pilosa :thumbsup: Pozdrawiam

 

http://img829.imageshack.us/img829/8799/pilosypoldwicaboczkinai.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-254762
Udostępnij na innych stronach

serki wcześniej ponakłuwane.

A w czym to miało pomóc :rolleyes: :grin: :grin:

Zastraszająco dużo zeszło mi na te 12 Pilosów siatki

Jak dużo Ci poszło? mi idzie jakieś :rolleyes: około 40cm może ciut mniej na trzy Pilosy :D

2. czosnek w proszku, oregano, majeranek, przyprawa korzenna

3. pieprz czarny, kminek, czarnuszka (rozgniecione w moździeżu) i garammasala

Pieprz cytrynowy kup :D

O 9:00 skończyłem osuszanie.. całość wyjąłem z wędzarni po 16stej

Idę sobie ukroić trochę Pilosa :thumbsup:

Pisz prawdę chłopaku ze stolicy jak w smaku sery po tylu godz dymienia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-254828
Udostępnij na innych stronach

Pisz prawdę chłopaku ze stolicy jak w smaku sery ...

pewnie najlepsze z możliwych :thumbsup: ,

w mistrze idzie chłopak :clap: fajnie mieć pasjonatów za znajomych :wink:

myślę, że w 2013 od Napoleonowa się nie wymiga choćbym miał Go zawieść osobiście :devil:

 

BTW Wojtku przepij osobiście kolejeczkę z Andrzejkiem tak odemnie ... echhh do lata daleko ... ja tak wirtualnie aronióweczką pozdrawiam.

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-254833
Udostępnij na innych stronach

od Napoleonowa się nie wymiga choćbym miał Go zawieść osobiście :devil:

Najlepiej w przedzlotowy Wtorek :D :D

Wojtku przepij osobiście kolejeczkę z Andrzejkiem tak odemnie

Wypijemy wypijemy :D za wszystkich wypijemy :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-254835
Udostępnij na innych stronach

Serdeczne podziękowania dla Artura i Wojtka za wsparcie duchowe i świetne porady dot. Pilosów

Cała przyjemność po naszej stronie :)

ie byłbym sobą nie robiąc solanki na wodzie przegotowanej z kurkumą :lol: pomyślałem, że da dobry podkład do koloru wędzonego serka

robert, i jak ? zmieniły kolor na żółte ? :tongue:

ładnie związana?

(polędwica)

Pięknie :)

FSTYD się przyznać.. mama kupiła tę, która jej smakuje ze sklepu

Wybaczymy mamie... :wink:

Idę sobie ukroić trochę Pilosa

No to dawaj przekrój (foto) i napisz jak w smaku :cool:

A w czym to miało pomóc

(nakłuwanie)

Chm... sery lepiej przechodzą solanką wewnątrz, tzn w środku... :grin:

w mistrze idzie chłopak :clap: fajnie mieć pasjonatów za znajomych :wink:

myślę, że w 2013 od Napoleonowa się nie wymiga choćbym miał Go zawieść osobiście

Wiesiu, lepiej bym tego nie ujął :) Musowo musisz go "porwać" i przywieźć nawet w bagażniku :)

 

Robert, :clap: :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-254840
Udostępnij na innych stronach

A w czym to miało pomóc

uznałem, że ta rada pomoże w dostatecznym nasoleniu się serów.. miałem tylko 12h na pobyt serów w solance a lubię słone sery.. (ten nawet był dla mnie mało słony, dam mu następnym razem 48 godzin co najmniej) .. chociaż wyszedł w smaku pysznie kremowy, śmietankowy.. z piękną nutą przypraw i oczywiście wędzienia.. co tu poprawiać? :lol: sam nie wiem czy się da ;)

Jak dużo Ci poszło? mi idzie jakieś około 40cm może ciut mniej na trzy Pilosy

hehehe powiem szczerze, że nie spojrzałem.. są takie dobre dzięki Wam, że następnym razem zmierzę dokładnie.. siatka to była dwunastka nakładane serki przez rurę..

cóż więcej mogę powiedzieć. wziąłem siatki na 6 serków i potem dobierałem 2x.. może to będzie wskazówka dla kogoś kto robi pierwszy raz.. serki potrzebują miejsca hehe

Pieprz cytrynowy kup

KOCHAM, UWIELBIAM do steków ^^ akurat nie miałem, ale pomyslałem o tym samym hehehehe mam mały bałagan w szyfladkach z przyprawami :blush:

Pisz prawdę chłopaku ze stolicy jak w smaku sery po tylu godz dymienia

Aj Aj Ser :smile: dokładnie 20 minut po godzinie zero zero ósmej zacząłem suszenie :P godzina punkt najntin handres ałers zacząłęm wędzenie właściwe :grin: skończyłem, jak napisałem po 16stej, ponieważ było zimno a moja pomoc wędzarnicza ;) musiała wybyć hehehe

kurcze już sam nie wiem.. tu się wypiło nalewki dla rozgrzewki.. tu szklankę wina z sąsiadem.. tam coś jeszcze innego.. (nielegalnego więc ćśśś) od 9 wędzenie właściwe, po 16stej koniec bankowo bo mama pomagała przenosić koije.. (dziękuję.. niech w końcu założy konto!)

myślę, że w 2013 od Napoleonowa się nie wymiga choćbym miał Go zawieść osobiście

dziękuję. umowa podpisana, pokwitowana. :devil: notariusz poręczy

chłopak niepozornie się prezentuje ale da radę

HY HY HY HY danke szyn :D hahahahahaha nie masz pojęcia jak się teraz rozweseliłęm ^^ nie ważne za sprawą ilu promili :D Twoja zasługa przyjacielu :grin:

Cała przyjemność po naszej stronie

Artur powiedz to mojej mamie :lol: nie powiem co robi z tymi serkami (pochłania) :lol:

robert, i jak ? zmieniły kolor na żółte ?

fail :( nie.. nie są takie ładne jak np. u Jojo...miałem nadzieję.. muszę popracować

Pięknie

dziękuję ^^ mała pochwała a cieszy niemożebnie

Wybaczymy mamie...

a ja nie! :P na święta ma być moja kiełbasa!! a nie jakaś kupna... no ale to w końcu Jej imieniny.. wiem, że to zrobiła tylko dlatego żeby mi zaoszczędzić ciut roboty.. kurczę..

No to dawaj przekrój (foto) i napisz jak w smaku

dziś jadłem.. ale przekrój jutro! na imieninach,, ale szczerze powiem! nie jadłem takiego dobrego sera.. coś jak rolada ustrzycka z wierzchu.. tyle, że z takim cudownie kremowym miękkim środkiem o smaku śmietankowym.. to się tak pięknie komponuje!

Po prostu jedna z rzeczy, które trzeba zrobić w swojej wędzarni!

Koledzy, jeżeli jeszcze pilosów nie robiliście - to śmiało :) udadzą się - macie dwóch miszczów w końcu na podorędziu :grin:

Mama oszalała na ich punkcie.. myślałęm, że zejdzie po plasterku (oj ładnie, bardzo cieno się kroją) a zeszedł cały Pilos ^^ PYCHA Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-254854
Udostępnij na innych stronach

Mama oszalała na ich punkcie.. myślałęm, że zejdzie po plasterku (oj ładnie, bardzo cieno się kroją) a zeszedł cały Pilos ^^ PYCHA Pozdrawiam

No to super !!! Pozdrów mamę i wycałuj !!! A kiełbasa... zrobisz i swoją :) Ech jak bym mieszkał bliżej to bym się wkręcił na imprezę :P

 

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 00:56 ]

tu się wypiło nalewki dla rozgrzewki.. tu szklankę wina z sąsiadem.. tam coś jeszcze innego..

jest OK :P za drugim razem Pilosy jeszcze lepsze wyjdą :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-254856
Udostępnij na innych stronach

sery lepiej przechodzą solanką wewnątrz, tzn w środku... :grin:

uznałem, że ta rada pomoże w dostatecznym nasoleniu się serów..

Ech Wy dwa kombinatory :P zamiast nakłuwać robi się mocniejszą solanką, 8.5-9% :lol: :lol: no chyba że :rolleyes: u Was sól na wagę złota :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-254871
Udostępnij na innych stronach

Ech Wy dwa kombinatory

:grin: :grin: :grin: hehehe

Pozdrów mamę i wycałuj !!

dzięki :) mama również pozdrawia i całuje :P

 

Co do przekrojów.. z polędwicą miałem mały problem.. farsz trochę się mazał i nie dało się jej cienko pokroić.. może jakby zawczasu wymoczyć daktyle w żelatynie? albo dodać do farszu? no sam nie wiem.. w smaku pod wódeczkę był bardzo fajny :) do kanapki grubo krojony jest jeszcze lepszy hehe

 

http://img62.imageshack.us/img62/8315/imieniny2012grav.jpg

 

Przedświąteczna rybka :thumbsup:

 

http://img825.imageshack.us/img825/2458/imieniny2012grav1.jpg

 

A do rybki próbna buteleczka 0.2 wódeczki smakowej.. koperek i 3 jagody jałowca.. nie zamierzam dosładzać jak nalewki, więc myślę, ze będzie dobrze pasowała pod śledzika czy gravlaxa :) co sądzicie o takim specyfiku? jak na razie mogę powiedzieć, że ładnie pachnie..

 

http://img844.imageshack.us/img844/6751/imieniny2012grav2.jpg

 

A mama niestety na imieninach się potknęła o dywan :devil: tydzień zwolnienia, zwichnięte kolano :( zawsze można patrzeć na pozytywy.. odpocznie! no a ja mam dla kogo robić wypasione śniadania :wink:

Btw. próbowaliście te pilosy kroić w grube plastry i smażyć na masełku? :thumbsup: :pycha:

nie roztapiają się, da się je zrobić na chrupko ;) położone na chlebku są wyśmienite..

a jak do tego jeszcze na tym masełku (przejdą smakiem wędzonego sera) przesmażymy paprykę z cebulą i przyprawami.. potem dodamy kawałek masła jeszcze i 2 jajeczka sadzone z płynnym żółteczkiem położone na rolowanym boczku.. pietruszka, kiełbasa dojrzewająca.. na kanapki ze smażonym pilosem dużo pieprzu i oliwa z oliwek.. :thumbsup: Pozdrawiam

 

http://img233.imageshack.us/img233/54/imieniny2012grav3.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/21/#findComment-255775
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.