Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gdzie znajdę przepis na ten pyszny majonez ?

rozmowa o majonezach była na 45 stronie tego tematu :)

Robert ten garnek coś mały 100 l. trzeba było kupić

:grin: :grin: :grin: nie ma głupich :P coraz większe będę kupował, aż w końcu kupię taki do którego sam się zmieszczę :shock:

wyjdzie albo krab pustelnik albo boczek w galarecie :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274095
Udostępnij na innych stronach

Aga napisał/a:

Gdzie znajdę przepis na ten pyszny majonez ?

 

rozmowa o majonezach była na 45 stronie tego tematu

Spróbujcie tego majonezu jest "jedwabisty" i super szybki a smak dowolnie modyfikujecie ;) :

 

SUPER szybki majonez

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274098
Udostępnij na innych stronach

Spróbujcie tego majonezu jest "jedwabisty" i super szybki a smak dowolnie modyfikujecie ;) :

 

SUPER szybki majonez

Ja właśnie taki słoikowy majonez zrobiłam :smile:, tylko u mnie w przepisie nie było cukru.
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274177
Udostępnij na innych stronach

Zrób z cukrem pudrem - w tych proporcjach wychodzi jak Dekoracyjny z Winiar tylko jeszcze sztywniejszy jak dla mnie to mistrzostwo swiata i nie pamietam kiedy kupowałem sklepowy ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274180
Udostępnij na innych stronach

U nas na stronie kiedyś Maad podawał taki przepis na majonez

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8346&highlight=majonez

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274182
Udostępnij na innych stronach

To ten sam przepis ;)

 

a tu oryginalne źródło: http://www.cookaround.com...ead.php?t=44102

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274186
Udostępnij na innych stronach

a tu oryginalne źródło:

podawałem to źródło już rok temu

 

"moim" wkładem w technikę wykonania jest użycie dość popularnych na forum elementów, czyli żyrafy Brauna i słoików DZK500

 

[ Dodano: Pon 11 Mar, 2013 21:29 ]

PanBoczek, w genialny sposób przeciąłeś czosnek - ten kształt świetnie nadaje się jako element scenografii do zdjęć kulinarnych - kupuję ten pomysł od Ciebie, kradnę, zrzynam ... jak zwał tak zwał, ale mi się baaardzo podoba ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274190
Udostępnij na innych stronach

Pamietam Maad pamietam ;)

Wkładem jest też wynajdywanie takich perełek jak ten majonez czy dzisiejsze "magiczne ciasto" a potem to gdzieś ginie w czeluściach treści ;)

Dlatego takie sprawdzone patenty trafiaja do mojego żelaznego archiwum.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274194
Udostępnij na innych stronach

a potem to gdzieś ginie w czeluściach treści

Przydałaby się na forum możliwość katalogowania ciekawych postów. Coś na zasadzie ulubionych zakładek w przeglądarce, ale z możliwością przypisywania słów kluczowych, inteligentnego wyszukiwania po tych słowach kluczowych, dacie, autorze, itp.

Kopiowanie tekstów do worda jest trochę mało wydajne ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274200
Udostępnij na innych stronach

Ja generalnie nie korzystam z wyszukiwarki na stronie :(

uzywam google. Jeśli wpiszesz to co pamietasz i ograniczysz wyszukiwanie do konkretnej strony wyniki sa ograniczone i trafniejsze w tym przypadku zapytanie np takie:

 

majonez+blender site:wedlinydomowe.pl

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274202
Udostępnij na innych stronach

Maad, tak od dawien krają czosnek handlarze kiszonych ogórków - pozostaje łupina ze swoim smakiem i dostęp do wnętrza - jak jestem na targu to dostaję od zaprzyjaznionych handlarek cały słoik owej pozostałości po ogórkach - a również jak piszesz wygląd owego przekrojenia jest piękny

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274203
Udostępnij na innych stronach

jumbo, być może to jakaś lokalna tradycja, ale bardzo ładnie się prezentuje :)

i wydaje się, że jest bardzo funkcjonalna przy większych produkcjach np. w beczkach

 

roger niewiele osób używa operatorów typu site, czy filetype

ale podobną skuteczność zapytań można uzyskać pytając przez http://www.google.pl/advanced_search

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274210
Udostępnij na innych stronach

w tych proporcjach wychodzi jak Dekoracyjny z Winiar tylko jeszcze sztywniejszy jak dla mnie to mistrzostwo swiata i nie pamietam kiedy kupowałem sklepowy

A jesli ktos chce miec luzniejszy i odrobine jasniejszy majonez, wystarczy wody dodac,( kropla po kropli ,nie szklankami ) jednak smak tez sie zmienia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274211
Udostępnij na innych stronach

A jesli ktos chce miec luzniejszy i odrobine jasniejszy majonez, wystarczy wody dodac,

Tak - robi się biały .

Ja jak chcę mieć puszysty , to osobno ucieram białka i na wolnych obrotach mieszam z gęstym majonezem .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274221
Udostępnij na innych stronach

roger, następnym razem spróbuję zrobic majonez z cukrem pudrem.

 

Maad, też mi brakuje możliwości katalogowania ciekawych postów, bo czasami to co najważniejsze jest w toczącej się dyskusji :smile:.

A co do czosnku, to tak przekojony fajnie się piecze w piekarniku, a potem na chlebek z nim :thumbsup:.

 

PanieBoczku , a czy ja mogłabym prosić fotkę, przy okazji oczywiście, Twoich słoików zrobioną z boku, tak, żeby było widać przekrój zawartości :grin: .

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274283
Udostępnij na innych stronach

PanBoczek, w genialny sposób przeciąłeś czosnek - ten kształt świetnie nadaje się jako element scenografii do zdjęć kulinarnych - kupuję ten pomysł od Ciebie, kradnę, zrzynam ... jak zwał tak zwał, ale mi się baaardzo podoba

:grin: :grin: :grin: zauważyłem to przy robieniu ogórków kiszonych i małosolnych ;) kiedy w plastry ciąłem czosnek.. dokładnie to o czym HerrJumbo napisał :)

ponadto tak ugotowany czosnek łatwo odłowić w kawałkach i użyć jako wkładkę do galarety lub zrobić z niego sos :)

jak widać użyteczność i piękno często idą w naturze pod rękę :grin:

Podając przepis na ten majonez nawet nie wiedziałem, że już i Roger i Maad go nam udostępniali :P zasłyszałem z telewizji - macie rację Panowie.. często to co już było umyka i czeka jak kotlet na odgrzanie :grin: podczas kiedy można by w kółko polecać go i robić :P

 

A co do czosnku, to tak przekojony fajnie się piecze w piekarniku, a potem na chlebek z nim

:thumbsup: :thumbsup: oj tak.. na grzaneczce taki słodki czosnek pieczony rozsmarować.. albo utrzeć z oliwą i przyprawami na sos do mięsiwa..

PanieBoczku , a czy ja mogłabym prosić fotkę, przy okazji oczywiście, Twoich słoików zrobioną z boku, tak, żeby było widać przekrój zawartości

:blush: :blush: ależ oczywiście ;P

przy okazji muszę powiedzieć, że galareta wyszła ciut za mniej sztywna niż myślałem.. ale w sumie jest o wiele lepsza niż twarda.. bardzo fajnie się zajada..

dałem w sumie 200g żelatyny (20zł) na 6 litrów rosołu.. licząc gęś i potem dodany do kurczaka, więc nawet więcej wyszło. powinno się wszystko ładnie trzymać, a tu ledwo, ledwo.. kiepska żelatyna czy za długa obróbka termiczna? (chociaż jak długa obróbka termiczna mogłaby żelatynę 'zniszczyć'..)

Boczek w galarecie wyszedł po prosty mniamuśny :P już się palę do dalszych eksperymentów ze słoikami.. tylko to co zrobiłem trzeba wszamać :grin: Pozdrawiam

 

boczuś..

http://img94.imageshack.us/img94/5195/galaretymarzec2013.jpg

 

tako siako przy jarzeniówce :X

http://img593.imageshack.us/img593/2788/galaretymarzec20131.jpg

 

przekrój destruktywny - w czasie jedzenia :) wydał mi się fajny jako pomysł na przekrój galaretki..

http://img5.imageshack.us/img5/4941/galaretymarzec20132.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274391
Udostępnij na innych stronach

Dzięki ! Przekrój cudny .

dzięki :grin: :grin: :grin:

 

Tak przez przypadek zauważyłem, że roczek mi tutaj z Wami stuknął :cool:

pierwsze urodzinki jakoś trzeba uczcić :D 15 marca kolejna wymówka do chlania xD

..którą dziś pomijam z racji grzeczności :cool:

 

Ale mieloneczka z domowym chlebusiem to też dobry sposób na taką rocznicę :thumbsup:

 

Konserwa słoikowa drobiowo-wieprzowa

 

Pierś indyka 0.7kg sitko 2.5mm

Boczek b/s b/k 1.38kg sitko 4mm

Łopatka wieprz. 1kg sitko 2.5mm/4mm

(bez klasyfikacji.. odkroiłem części ścięgniste i przepuściłem 2x przez sitko 2.5 - mniej więcej połowa, reszta razem z boczkiem na sitku 4)

Skórki wieprz. 1.3kg sitko 2.5mm

 

Przyprawy (na 4.2kg):

sól+peklosól 50/50 - 21g/kg

główka czosnku

cukier miksowany z chilli

pieprz biały

jagody jałowca

 

Zacząłem od ugotowania skórek do średniej miękkości na wolnym ogniu i w małej ilości wody... tutaj warto wkleić kilka cytatów, które bardzo mi się przydały :)

 

Trochę skórek i galaretka jak się patrzy.

Słoiki muszą przez 24h zostać w temperaturze pokojowej. W lodówce formy przetrwalnikowe pozostałe po I pasteryzacji nie rozwiną się w formy dorosłe i II pasteryzacja nic nie da.

Czy słoiki zostawisz w garnku czy wyjmiesz i postawisz gdzieś na stole nie ma znaczenia. Ja zostawiam w garze, mniej jest wtedy pracy.

jarrow, Do konserw pasteryzowanych proponuję dodawać 10% lub mniej, jeśli nie lubisz galaretki. Gdy interesuję cię większa ilość galarety to, więcej wody.

Jeśli masz możliwość sterylizacji konserw to, ilość dodanej wody 1-2%.

http://img405.imageshack.us/img405/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg

 

Na drugi dzień przestygnięte ładnie się zmieliły :)

Mięsko pomielone, doprawione i wyrobione do odpowiedniej kleistości.. dodane 8% wody.

przystawką miksera się NIE UDAŁO :lol: ręką trzeba jednak było..

 

http://img849.imageshack.us/img849/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg

 

Przegryzło się jakąś godzinkę.. takie szybkie peklowanie :lol:

 

http://img593.imageshack.us/img593/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg

 

Większość poszła w znane słoiczki DZK.. resztka w folię spożywczą w formie rulonu..

wyszło bardzo fajnie :) najpierw 2x folia spożywcza, potem aluminiowa i gotowanie na parze na słoikach..

 

http://img248.imageshack.us/img248/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg

 

http://img802.imageshack.us/img802/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg

 

Przydałby się jakiś chlebek... ot tak - bez przepisu, ale wyszedł zaje.. MNIAM :D chrupiąca skórka, giętki.. woda, mąka, drożdże, sól i jako przyprawy melasa i orzechy/nasiona..

uprażone pestki dyni i siekane orzechy włoskie to świetny zestaw..

 

http://img69.imageshack.us/img69/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg

 

Zaganiatanie z dodatkiem mąki typu graham, coby był zdrowszy i ciekawszy, potem naciąć i do wyrośnięcia.. pieczenie z termo.o. 25 minut bez przykrycia i po uzyskaniu pożądanego koloru jeszcze 15 minut pod folia aluminiową.

 

http://img4.imageshack.us/img4/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg

 

NO TO ŚWIĘTUJEMY :D Wasze zdrowie Kochani.. dziękuję za wszystkie dobre rzeczy, które dzięki Wam mnie spotkały :) za przyjaciół, druhów i miejsce, które mogę nazwać domem :grin: Mam nadzieję, że następny rok będzie równie wspaniały :) Pozdrawiam

 

http://img203.imageshack.us/img203/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg

 

http://img715.imageshack.us/img715/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274942
Udostępnij na innych stronach

HerrSpeck - oby każde jutro było lepsze od dzisiaj :grin: :tongue: :thumbsup: :lol: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274963
Udostępnij na innych stronach

Wasze zdrowie Kochani.. dziękuję za wszystkie dobre rzeczy, które dzięki Wam mnie spotkały :) za przyjaciół, druhów i miejsce, które mogę nazwać domem :grin: Mam nadzieję, że następny rok będzie równie wspaniały :)

Jak ten czas leci... Robert, powiem tylko, ze dużo dobrego wniosłeś do naszego forum :)

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274964
Udostępnij na innych stronach

ROBERTO zapraszam na następne lata do wspólnych produkcji różnych smakołyków :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274969
Udostępnij na innych stronach

Robert pewnikiem już od 20 sierpnia będzie buszował po Napoleonowie... :) Ciekawym, czy już PASOWANY był na Zadymiacza.... :P

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275232
Udostępnij na innych stronach

:grin: dziękuję bardzo :!: :!: :!:

Karolu jak pięknie się zrymowało :D

Robert pewnikiem już od 20 sierpnia będzie buszował po Napoleonowie... Ciekawym, czy już PASOWANY był na Zadymiacza....

nie ma siły, która by mnie zatrzymała ;) nie byłem jeszcze pasowany.. trochę się obawiam tej rękawicy do... taka osłona do łokcia i powyżej wróży 'głębokie przeżycia' :lol:

żeby posta bez zdjęć nie pisać..

 

Kukurydziane ciastka drożdżowe z ostrym farszem mięsnym

 

bez przepisu - i ciasto i farsz na chybcika zamącone ;) pieczenie też bez mierzenia czasu.. wyszło bardzo fajnie ^^ zarówno te 'pierożki' i 'supermenki' ;)

mogłem tylko po wierzchu jeszcze jajcem pojechać :lol: ale się skończyły akurat.. ostatnie dwa do farszu wbiłem ;) Pozdrawiam

 

http://img694.imageshack.us/img694/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg

 

http://img854.imageshack.us/img854/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg

 

http://img442.imageshack.us/img442/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg

 

http://img13.imageshack.us/img13/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg

 

http://img191.imageshack.us/img191/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg

 

http://img585.imageshack.us/img585/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg

 

http://img89.imageshack.us/img89/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275306
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.