renesi Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 11 Marca 2013 U nas na stronie kiedyś Maad podawał taki przepis na majonez https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8346&highlight=majonez Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 11 Marca 2013 To ten sam przepis a tu oryginalne źródło: http://www.cookaround.com...ead.php?t=44102 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 11 Marca 2013 a tu oryginalne źródło:podawałem to źródło już rok temu "moim" wkładem w technikę wykonania jest użycie dość popularnych na forum elementów, czyli żyrafy Brauna i słoików DZK500 [ Dodano: Pon 11 Mar, 2013 21:29 ]PanBoczek, w genialny sposób przeciąłeś czosnek - ten kształt świetnie nadaje się jako element scenografii do zdjęć kulinarnych - kupuję ten pomysł od Ciebie, kradnę, zrzynam ... jak zwał tak zwał, ale mi się baaardzo podoba Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 11 Marca 2013 Pamietam Maad pamietam Wkładem jest też wynajdywanie takich perełek jak ten majonez czy dzisiejsze "magiczne ciasto" a potem to gdzieś ginie w czeluściach treści Dlatego takie sprawdzone patenty trafiaja do mojego żelaznego archiwum. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 11 Marca 2013 a potem to gdzieś ginie w czeluściach treści Przydałaby się na forum możliwość katalogowania ciekawych postów. Coś na zasadzie ulubionych zakładek w przeglądarce, ale z możliwością przypisywania słów kluczowych, inteligentnego wyszukiwania po tych słowach kluczowych, dacie, autorze, itp. Kopiowanie tekstów do worda jest trochę mało wydajne Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 11 Marca 2013 Ja generalnie nie korzystam z wyszukiwarki na stronie uzywam google. Jeśli wpiszesz to co pamietasz i ograniczysz wyszukiwanie do konkretnej strony wyniki sa ograniczone i trafniejsze w tym przypadku zapytanie np takie: majonez+blender site:wedlinydomowe.pl Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 11 Marca 2013 Maad, tak od dawien krają czosnek handlarze kiszonych ogórków - pozostaje łupina ze swoim smakiem i dostęp do wnętrza - jak jestem na targu to dostaję od zaprzyjaznionych handlarek cały słoik owej pozostałości po ogórkach - a również jak piszesz wygląd owego przekrojenia jest piękny Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 11 Marca 2013 jumbo, być może to jakaś lokalna tradycja, ale bardzo ładnie się prezentuje i wydaje się, że jest bardzo funkcjonalna przy większych produkcjach np. w beczkach roger niewiele osób używa operatorów typu site, czy filetype ale podobną skuteczność zapytań można uzyskać pytając przez http://www.google.pl/advanced_search Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 11 Marca 2013 w tych proporcjach wychodzi jak Dekoracyjny z Winiar tylko jeszcze sztywniejszy jak dla mnie to mistrzostwo swiata i nie pamietam kiedy kupowałem sklepowy A jesli ktos chce miec luzniejszy i odrobine jasniejszy majonez, wystarczy wody dodac,( kropla po kropli ,nie szklankami ) jednak smak tez sie zmienia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 11 Marca 2013 A jesli ktos chce miec luzniejszy i odrobine jasniejszy majonez, wystarczy wody dodac,Tak - robi się biały . Ja jak chcę mieć puszysty , to osobno ucieram białka i na wolnych obrotach mieszam z gęstym majonezem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 12 Marca 2013 roger, następnym razem spróbuję zrobic majonez z cukrem pudrem. Maad, też mi brakuje możliwości katalogowania ciekawych postów, bo czasami to co najważniejsze jest w toczącej się dyskusji :smile:. A co do czosnku, to tak przekojony fajnie się piecze w piekarniku, a potem na chlebek z nim :thumbsup:. PanieBoczku , a czy ja mogłabym prosić fotkę, przy okazji oczywiście, Twoich słoików zrobioną z boku, tak, żeby było widać przekrój zawartości :grin: . Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 12 Marca 2013 PanBoczek, w genialny sposób przeciąłeś czosnek - ten kształt świetnie nadaje się jako element scenografii do zdjęć kulinarnych - kupuję ten pomysł od Ciebie, kradnę, zrzynam ... jak zwał tak zwał, ale mi się baaardzo podoba :grin: :grin: :grin: zauważyłem to przy robieniu ogórków kiszonych i małosolnych kiedy w plastry ciąłem czosnek.. dokładnie to o czym HerrJumbo napisał ponadto tak ugotowany czosnek łatwo odłowić w kawałkach i użyć jako wkładkę do galarety lub zrobić z niego sos jak widać użyteczność i piękno często idą w naturze pod rękę :grin: Podając przepis na ten majonez nawet nie wiedziałem, że już i Roger i Maad go nam udostępniali :P zasłyszałem z telewizji - macie rację Panowie.. często to co już było umyka i czeka jak kotlet na odgrzanie :grin: podczas kiedy można by w kółko polecać go i robić :P A co do czosnku, to tak przekojony fajnie się piecze w piekarniku, a potem na chlebek z nim :thumbsup: :thumbsup: oj tak.. na grzaneczce taki słodki czosnek pieczony rozsmarować.. albo utrzeć z oliwą i przyprawami na sos do mięsiwa.. PanieBoczku , a czy ja mogłabym prosić fotkę, przy okazji oczywiście, Twoich słoików zrobioną z boku, tak, żeby było widać przekrój zawartości :blush: :blush: ależ oczywiście ;P przy okazji muszę powiedzieć, że galareta wyszła ciut za mniej sztywna niż myślałem.. ale w sumie jest o wiele lepsza niż twarda.. bardzo fajnie się zajada.. dałem w sumie 200g żelatyny (20zł) na 6 litrów rosołu.. licząc gęś i potem dodany do kurczaka, więc nawet więcej wyszło. powinno się wszystko ładnie trzymać, a tu ledwo, ledwo.. kiepska żelatyna czy za długa obróbka termiczna? (chociaż jak długa obróbka termiczna mogłaby żelatynę 'zniszczyć'..) Boczek w galarecie wyszedł po prosty mniamuśny :P już się palę do dalszych eksperymentów ze słoikami.. tylko to co zrobiłem trzeba wszamać :grin: Pozdrawiam boczuś.. http://img94.imageshack.us/img94/5195/galaretymarzec2013.jpg tako siako przy jarzeniówce :X http://img593.imageshack.us/img593/2788/galaretymarzec20131.jpg przekrój destruktywny - w czasie jedzenia wydał mi się fajny jako pomysł na przekrój galaretki.. http://img5.imageshack.us/img5/4941/galaretymarzec20132.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 12 Marca 2013 Dzięki ! :smile: Przekrój cudny :clap:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 15 Marca 2013 Dzięki ! Przekrój cudny .dzięki :grin: :grin: :grin: Tak przez przypadek zauważyłem, że roczek mi tutaj z Wami stuknął pierwsze urodzinki jakoś trzeba uczcić 15 marca kolejna wymówka do chlania xD ..którą dziś pomijam z racji grzeczności Ale mieloneczka z domowym chlebusiem to też dobry sposób na taką rocznicę :thumbsup: Konserwa słoikowa drobiowo-wieprzowa Pierś indyka 0.7kg sitko 2.5mm Boczek b/s b/k 1.38kg sitko 4mm Łopatka wieprz. 1kg sitko 2.5mm/4mm (bez klasyfikacji.. odkroiłem części ścięgniste i przepuściłem 2x przez sitko 2.5 - mniej więcej połowa, reszta razem z boczkiem na sitku 4) Skórki wieprz. 1.3kg sitko 2.5mm Przyprawy (na 4.2kg): sól+peklosól 50/50 - 21g/kg główka czosnku cukier miksowany z chilli pieprz biały jagody jałowca Zacząłem od ugotowania skórek do średniej miękkości na wolnym ogniu i w małej ilości wody... tutaj warto wkleić kilka cytatów, które bardzo mi się przydały Trochę skórek i galaretka jak się patrzy.Słoiki muszą przez 24h zostać w temperaturze pokojowej. W lodówce formy przetrwalnikowe pozostałe po I pasteryzacji nie rozwiną się w formy dorosłe i II pasteryzacja nic nie da. Czy słoiki zostawisz w garnku czy wyjmiesz i postawisz gdzieś na stole nie ma znaczenia. Ja zostawiam w garze, mniej jest wtedy pracy.jarrow, Do konserw pasteryzowanych proponuję dodawać 10% lub mniej, jeśli nie lubisz galaretki. Gdy interesuję cię większa ilość galarety to, więcej wody. Jeśli masz możliwość sterylizacji konserw to, ilość dodanej wody 1-2%. http://img405.imageshack.us/img405/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg Na drugi dzień przestygnięte ładnie się zmieliły Mięsko pomielone, doprawione i wyrobione do odpowiedniej kleistości.. dodane 8% wody. przystawką miksera się NIE UDAŁO :lol: ręką trzeba jednak było.. http://img849.imageshack.us/img849/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg Przegryzło się jakąś godzinkę.. takie szybkie peklowanie :lol: http://img593.imageshack.us/img593/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg Większość poszła w znane słoiczki DZK.. resztka w folię spożywczą w formie rulonu.. wyszło bardzo fajnie najpierw 2x folia spożywcza, potem aluminiowa i gotowanie na parze na słoikach.. http://img248.imageshack.us/img248/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg http://img802.imageshack.us/img802/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg Przydałby się jakiś chlebek... ot tak - bez przepisu, ale wyszedł zaje.. MNIAM chrupiąca skórka, giętki.. woda, mąka, drożdże, sól i jako przyprawy melasa i orzechy/nasiona.. uprażone pestki dyni i siekane orzechy włoskie to świetny zestaw.. http://img69.imageshack.us/img69/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg Zaganiatanie z dodatkiem mąki typu graham, coby był zdrowszy i ciekawszy, potem naciąć i do wyrośnięcia.. pieczenie z termo.o. 25 minut bez przykrycia i po uzyskaniu pożądanego koloru jeszcze 15 minut pod folia aluminiową. http://img4.imageshack.us/img4/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg NO TO ŚWIĘTUJEMY Wasze zdrowie Kochani.. dziękuję za wszystkie dobre rzeczy, które dzięki Wam mnie spotkały za przyjaciół, druhów i miejsce, które mogę nazwać domem :grin: Mam nadzieję, że następny rok będzie równie wspaniały Pozdrawiam http://img203.imageshack.us/img203/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg http://img715.imageshack.us/img715/4390/mielonkazchlebkiemmarze.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 15 Marca 2013 HerrSpeck - oby każde jutro było lepsze od dzisiaj :grin: :tongue: :thumbsup: :lol: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 15 Marca 2013 Wasze zdrowie Kochani.. dziękuję za wszystkie dobre rzeczy, które dzięki Wam mnie spotkały za przyjaciół, druhów i miejsce, które mogę nazwać domem :grin: Mam nadzieję, że następny rok będzie równie wspaniały Jak ten czas leci... Robert, powiem tylko, ze dużo dobrego wniosłeś do naszego forum Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 15 Marca 2013 ROBERTO zapraszam na następne lata do wspólnych produkcji różnych smakołyków :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-274969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 16 Marca 2013 PanBoczek, Najlepszego na ten Twój roczek z nami.Zapisz się na zlot w końcu się poznamy. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 17 Marca 2013 Robert pewnikiem już od 20 sierpnia będzie buszował po Napoleonowie... Ciekawym, czy już PASOWANY był na Zadymiacza.... :P Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 17 Marca 2013 :grin: dziękuję bardzo :!: :!: :!: Karolu jak pięknie się zrymowało Robert pewnikiem już od 20 sierpnia będzie buszował po Napoleonowie... Ciekawym, czy już PASOWANY był na Zadymiacza....nie ma siły, która by mnie zatrzymała nie byłem jeszcze pasowany.. trochę się obawiam tej rękawicy do... taka osłona do łokcia i powyżej wróży 'głębokie przeżycia' :lol: żeby posta bez zdjęć nie pisać.. Kukurydziane ciastka drożdżowe z ostrym farszem mięsnym bez przepisu - i ciasto i farsz na chybcika zamącone pieczenie też bez mierzenia czasu.. wyszło bardzo fajnie ^^ zarówno te 'pierożki' i 'supermenki' mogłem tylko po wierzchu jeszcze jajcem pojechać :lol: ale się skończyły akurat.. ostatnie dwa do farszu wbiłem Pozdrawiam http://img694.imageshack.us/img694/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg http://img854.imageshack.us/img854/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg http://img442.imageshack.us/img442/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg http://img13.imageshack.us/img13/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg http://img191.imageshack.us/img191/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg http://img585.imageshack.us/img585/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg http://img89.imageshack.us/img89/9554/ciasteczkadrodowemisnem.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 17 Marca 2013 mogłem tylko po wierzchu jeszcze jajcem pojechaćCzy ja wiem,średnia przyjemność :tongue: Ciastka bez tej czynności wyszły super. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 17 Marca 2013 Kukurydziane ciastka drożdżowe z ostrym farszem mięsnym bez przepisu - i ciasto i farsz na chybcika zamąconeWyglądają smakowicie :thumbsup: :clap: Podaj ogólny przepis na to ciasto czy mąka kukurydziana stanowiła 100% czy dodałeś też innej mąki ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 17 Marca 2013 Czy ja wiem,średnia przyjemność :lol: :lol: :lol: Wyglądają smakowicie Podaj ogólny przepis na to ciasto czy mąka kukurydziana stanowiła 100% czy dodałeś też innej mąki ? dzięki spróbuję, chociaż proporcje też ciężko określić.. Zacząłem od resztki drożdży, stały sobie kilka dni w lodówce i obsychały, ale dało się je zrestartować :P Zalałem drożdże ciepłą woda z kranu, dosypałem cukru (dosyć dużo, żeby było słodkawe) i dodałem tyle mąki kukurydzianej, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Posypałem po wierzchu jeszcze mąką.. Odstawiłem na jakieś 20-25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dalej.. doprawiłem zaczyn solą, wlałem pół kostki letniego smalcu i dosypałem zwykłej mąki pszennej.. dosypywałem chyba z 5 razy, żeby uzyskać odpowiednią do wyrabiania konsystencję. Wyrabianie to jakieś 15 minut, od razu rozwałkowałem dosyć cienko i lepiłem ciasteczka Zanim skończyłem te pierwsze zdążyły wyrosnąć, późniejsze wyrosły jak piekarnik się rozgrzewał.. Farsz to mielona łopatka, jajka, bułka tarta, prażona cebulka i przyprawy. Dodam jeszcze, że świetnie uzupełnia je masło - jako dodatek do jedzenia.. są po prostu boskie z masełkiem i zimnym piwem :grin: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 17 Marca 2013 przekąsiło by się co nie co z tej Twojej "palety" wyrobów,robię się głodny :thumbsup:Osobiście nie w moim typie łączenie ciasta z mięsiwem ale patrząc na przedstawione przez Ciebie smakołyki chyba niebawem się skuszę .....super Panie Boczku Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 17 Marca 2013 Piękne i na pewno smaczne ciastka :thumbsup: ! PB, ciekawy jestem czy przeżywasz czasami chwile po za kuchnią? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/30/#findComment-275322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.