Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pim Pim Pim Pam Pam Parim :D sialalala hehehe

faza na ciasto drożdżowe trwa.. tym razem dla siebie, rodziny i pięknych Pań z lokalnego sklepiku ;) żeby umilić życie hehehe

Bułeczki zawijaski kajmakowe i pizza, którą słusznie nazwałem 'przeładowańcem' :lol:

 

ciasto oczywiście na oko i rękę robione ;) udało się nie przesłodzić..

kajmak wiadomo - słodzone skondensowane mleko gotowane w puszce ok. 3h ;)

 

http://img9.imageshack.us/img9/849/pkeb.jpg

 

ukłony dla Halusi.. która zaszczepiła we mnie miłość do ruloników drożdżowych hehe :D

 

http://img198.imageshack.us/img198/5186/cnv9.jpg

 

pieczenie 180*,, na oko oczywiście hehe

 

http://img12.imageshack.us/img12/6365/lgog.jpg

 

najlepsze na ciepło :thumbsup: całkiem fajne wyszły ;)

 

http://img837.imageshack.us/img837/5247/m7uk.jpg

 

Pizza.. przeładowana! ale.. slice of pizza stał jak trzeba :D nic się nie uginało hehe

 

http://img198.imageshack.us/img198/1766/a876.jpg

 

mama Ambera a ja Fortuna czarne z browaru miłosław ;)

 

http://img5.imageshack.us/img5/4064/sqjr.jpg

 

http://img4.imageshack.us/img4/2043/2c54.jpg

 

i jeszcze Aniutkowe ogóraski... pychotka! słodkie, lekko kwaskowe - na jeden kęs mniam! super przekąska :D na dodatek ta chrupiąca dymka :thumbsup:

Aniu masz świetny smak :D moje klimaty! ;) ;) większość sam zjadłęm :blush:

Pozdrawiam

 

http://img31.imageshack.us/img31/489/50ev.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-299838
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

PanBoczek, Twoja pizza i ruloniki wyglądają zarąbiście... :grin: :grin: i pewnie tak samo smakują ... :thumbsup: :thumbsup: w tej kwestii nie mam żadnych wątpliwości... :clap: :clap:

i jeszcze Aniutkowe ogóraski... pychotka! słodkie, lekko kwaskowe - na jeden kęs mniam! super przekąska :D

na dodatek ta chrupiąca dymka :thumbsup:

Aniu masz świetny smak :D moje klimaty! ;) ;) większość sam zjadłęm :blush:

:blush: :blush: :blush: .... jeszcze nie raz posmakujesz tych ogóreczków... to Ci obiecuję... :wink: :wink:
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-299844
Udostępnij na innych stronach

ukłony dla Halusi.. która zaszczepiła we mnie miłość do ruloników drożdżowych hehe :D

Robercie.. podziwiam Twoje wariacje w dziedzinie kulinarnej.. jesteś... BOSKI !! :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-299973
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, :blush: :blush: :blush:

tylko z tych wariacji sam mało zjadam.. jeżeli w ogóle coś napocznę :lol: ;)

za to cieszy się przez łzy rodzinka.. z dobrego żarcia, które pójdzie im w sadełko :lol:

no i postronni, niewinni :P jak Panie ze sklepiku hehe akcja kryptonim 'słodka niedziela' ;)

 

moja uwaga oddala się nieco (celowo) od forum, żeby pokus i inspiracji nie łapać :lol:

ale nie był bym sobą... :lol: ;)

 

z resztą czy ja mogę się od Was trzymać z daleka? :rolleyes: :grin:

 

a więc.. przeładowana pizza! :lol: wersja 2.0 dietykon ;)

'spód' z przepalanej kapusty kiszonej z ryżem i przyprawami - 0 tłuszczu

tu wersja z włoszczyzną.. gotowany z mielonymi por :thumbsup:

 

http://img109.imageshack.us/img109/207/c1f7.jpg

 

na podkład pietrucha i dressing uniwersalny.. jako dodatki warzywa i por :thumbsup:

nijak to nie smakuje podobnie do pizzy, ale trzeba jeść z wyobraźnią :lol:

 

http://img23.imageshack.us/img23/3245/gf6v.jpg

 

ostatnich mielonych sobie nie mogłem podarować.. tylko z wrodzonej dobroci i grzeczności Sylwka nie czytaliście o ich mierności :grin:

tym razem mięsko jak trzeba! i od razu inna rozmowa.. wszystko jak widać sprowadzało się do jakości mięsa!

tylko tym razem dodałem kilo serduszek drobiowych :thumbsup: dla aromatu i wiecie.. uwielbiam wszelkie podroby :D upewnił mnie dziś Maad, że gotowane są na dietę dobre! ot i pomysł :D będę gotował mielone rodzinie a sam wcinał serduszka z rosołu hehe ;)

 

http://img607.imageshack.us/img607/268/9e3u.jpg

 

http://img839.imageshack.us/img839/2048/ihbq.jpg

 

albo i małego mielonego złapię :blush:

chutney pomidorowy by Kurp... mniam! pychota :D

 

http://img541.imageshack.us/img541/822/hx2m.jpg

 

Dziś robiłem zaprawkę karmelowo-miodową mamie do wieczornych herbatek..

i zostało po przelaniu w butelkę trochę tego słodkiego płynu w garneczku :P

dorzuciłem serduszka, 2 chochelki wywaru, paprykę, kukurydzę i pora.. ciut majeranku, pieprzu, soli i łyżka chutneyu pomidorowego Sylwka.. :thumbsup:

żeby nie było.. na wierzchu to nie jest śmietana :lol: lekki, kremowy twarożek ze szczypiorkiem ;) ładnie zabielił zawartość kubka :thumbsup: Pozdrawiam

 

http://img577.imageshack.us/img577/4523/7gf5.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301012
Udostępnij na innych stronach

uwielbiam wszelkie podroby :D upewnił mnie dziś Maad, że gotowane są na dietę dobre! ot i pomysł :D

No to jeszcze Bubu zamień ryż na jakąś kaszę i będzie :rolleyes: git :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301050
Udostępnij na innych stronach

ja bym kaszę i ryż zamienił na solidną porcję masła :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301053
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze Bubu zamień ryż na jakąś kaszę i będzie git

sugeruję się chudymi z natury braćmi z Azji :wink: :grin: tak serio to ryż był pod ręką :P lubię i kojarzę z czymś lekko strawnym i zdrowym :P nie mówię, że kasza nie jest zdrowa i dobra :P też zajadam ;)

Królu złoty , kto to zaś ? bo się pogubiłem .

To P.Boczuś

:lol: :lol: Zbójaszku mogę sobie pomarzyć :cool: Bubu to ten farciarz co Ela go ma :grin: a ja prosty 'bezpański' Bobo :lol: ;)

ja bym kaszę i ryż zamienił na solidną porcję masła

:devil: nadziać kostkę masła na patyczek, obtoczyć w cukrze.. zaszyć się w ciemnym pokoiku i dogorywać :lol: lolipop of shame haha :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301082
Udostępnij na innych stronach

Bubu to ten farciarz co Ela go ma :grin:

Bobo, przecież wiem, że to Ty :rolleyes: Bobo, a nie Bubu, sam nie wiem jak mi aż tak się pomjętroliło :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301086
Udostępnij na innych stronach

Bobo, przecież wiem, że to Ty Bobo, a nie Bubu, sam nie wiem jak mi aż tak się pomjętroliło

wiem, że wiesz hehe :grin: :grin: :grin: kto by to ogarnął na codzień.. :P

ja czasem do BigMamy zamiast Gugu powiem Bubu :rolleyes: :lol:

czwartkowa rozpusta się zbliża :D literek przepalanki, pyszne piwko z browaru Miłosław.. a dziś 2 kilo boczku i golonka :lol: ot i masz dietę narodzie :D jak to było?..

"Wyklęty powstań ludy ziemii! Powstańcie, których dręczy głód!.. Myśl nowa blaski promiennymi (...)" :lol: ;)

pytanie czy boczek w słoiki zrobić a golonkę w piwie ugotować?/// hmm

czy może upiec, starając się o taką zarąbistą skórkę jak ze zlotowego prosiaka :D

można w ogóle uzyskać taką skórkę w piecu? Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301090
Udostępnij na innych stronach

a dziś 2 kilo boczku :lol:

Boczek posól i daj przyprawy jakie lubisz i do lodówki do jutra. Jutro rękaw do pieczenia, na dno rękawa cebula w plastry i czosnek, na to połóż boczek, w piekarniku 200st.C przez 30min., później 180st.C do ładnego kolorku tak 90min może dłużej jak masz kawałek 2kg.

ja jak piekę boczek lub karkówkę, a nawet udo indyka z kością to po upieczeniu i wystygnięciu zawijam w sreberko i do lodówki na dwa dni, jak się przegryzie to dopiero ma smaczek. Taki większy kawałek dobrze jest przekroić przed pieczeniem na dwie części :grin: :grin: :grin:

A i jeszcze jedno, boczek piekę skórką do góry, a po upieczeniu do wystygnięcia skórą obracam w ten socik co się zrobił podczas pieczenia, na boczek kładę cebulkę upieczoną i tak sobie stygnie :D

 

 

ja czasem do BigMamy zamiast Gugu powiem Bubu :rolleyes: :lol:

Hmm :rolleyes: :rolleyes: nie powiem, bardzo ciekawe :rolleyes: :rolleyes: oj ciekawe :rolleyes: :lol: skąd taka pomyłka :rolleyes: :lol: :lol:

 

No ale dobra :D serdecznie uściskaj BigMamuśkę :grin: :grin: :grin:

 

 

i golonka :lol:

A golonka to tak jak Bazyl napisał :grin: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301097
Udostępnij na innych stronach

Napiszesz coś więcej o tym przepisie

przepisu jeszcze ni mo :D myślałem tylko aby boczek tym razem ze skórą w paski pokroić, zapakować przyprawione i parzyć do miękkości nie wiem ile czasu :P

luźny pomysł..

lepiej pisz jak te mielone wyszły :lol: co je miałeś robić :D hehe

Piwo wypić a golonkę w wodzie ugotować

:cool: taki zazwyczaj miała finał potrawa pod tytułem 'golonka w piwie' :lol: ;)

Zbójaszku, fajny przepisik :thumbsup: wypróbuję kiedyś, aczkolwiek dla mnie głównym elementem pieczonego boczku jest chrupka skórka..

mięso może być przesolone, wysuszone.. jakie bądź :D ale jak skórka się uda to jestem happy ^^ mama zaordynowała z resztą boczek na dziś :rolleyes:

ja tam tylko golonkę chciałem.. boczek to tylko mamy inicjatywa :lol: trzeba mamie coś dobrego zrobić :D idę działać ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301123
Udostępnij na innych stronach

lepiej pisz jak te mielone wyszły :lol: co je miałeś robić :D hehe

Mielone super! Już nie zmienię przepisu teraz już zawsze będę smażył później gotował. Z bulionu super pomidorowa na drugi dzień ;)

Jedynie co zmieniłem to mięso. Zrobiłem z 1kg wieprzowiny i 0,5 kg wołowiny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301124
Udostępnij na innych stronach

karkan, :grin: :grin: :grin: to się bardzo, bardzo cieszę :D

przekażę jutro babci, że jej patent na mielone się sprawdza hehehe

Z bulionu super pomidorowa na drugi dzień

:cool: Bracie! :D ja też zawsze 'najwolałem' jak babcia po 3 dniach wyjadania mielonych robiła pomidorową :thumbsup:

Jedynie co zmieniłem to mięso. Zrobiłem z 1kg wieprzowiny i 0,5 kg wołowiny.

bankowo dobra mieszanka :) przedwczoraj zrobiłem z samej łopatki wieprzowej.. i też smaczne wyszły :D na dobrą sprawę to są subtelne różnice, który każdy gastronauta powinien sam rozpracować :D

:clap: dodatkowe :P nie myślałem, że na prawdę wypróbujesz przepis :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301129
Udostępnij na innych stronach

M m mmm co prawda to nie moje wyroby... ale PanBoczek smakuje! i mu nawet bardzo smakuje hehe wyroby z mięsa końskiego :D że tak powiem.. po byku wyszły smaczne :lol:

chętnie bym zadobył gdzieś koniny i zrobił surową dojrzewającą.. :thumbsup:

w tych trochę za dużo przypraw.. tzn bardzo smaczne ale chciałbym mieć możliwość oceny smaku samego mięsa..

btw. to wyroby przekazane przez wielką miłośniczkę koni! więc żadne zwierzę nie ucierpiało podczas.. nie to chyba nie będzie do końca prawda :lol: ... ekhm żadne zwierzę, które mogło spokojnie i zdrowo biegać po łąkach nie zostało pozbawione tego przywileju! :D o..

 

 

A tu 700g boczku ze skórą.. zapeklowany 23g/kg, przed pakowaniem w słoiki dosmaczony dwoma dużymi ząbkami czosnku, pieprzem, cukrem, majerankiem, oregano i skórką z cytryny :) do każdego słoiczka po zielu angielskim - do jednego sypnąłem ciut żelatyny hehe a żeby było ciekawiej troszkę wina malinowego :devil:

ciekawe czy się ładnie zestali.. liczę na te skórki..

 

 

 

żeby skórka na boczku oddała wiąźliwość (jest takie słowo? chyba nie :lol: ;) ) i była mięciutka walnąłem słoiczkom 2.5h gotowania dziś, jutro planuję godzinę i pojutrze 40 minut.. myślę, że to wystarczy :P po wyjęciu z gara jeszcze 5 minut się gotowało na blacie.. w słoiku :lol: sami zobaczcie jak fajnie :D

 

 

a tu coś dla Zbójaszka :lol: :grin: czosnek zlotowy zalany octem 10%..

kolorek ma świetny xD jeszcze go nie próbowałem co prawda, ale octu spróbowałem i świetnie się nada do nóżek w galarecie czy cuś.. łostra pychotka :D

kolor czosnku zmieniał się przez morski/seledynowy i niebieski a teraz zrobił się zielony.. fajnie było go obserwować :grin: Pozdrawiam

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301656
Udostępnij na innych stronach

"A w kominie szurum burum,

a na polu wiatr do wtóru,

a na chmurze bal do rana,

a pogoda rozśpiewana.

 

Zielono mi i spokojnie,

zielono mi...." :wink: :wink: :wink:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301755
Udostępnij na innych stronach

Ładne wyroby z tego Siwka!

 

Tato dwa lata temu zrobił koledze 50kg kiełbasy 50% koniny i 50% wieprzowiny. Była super, nawet zachodziła smakiem słodkim. Kilka lat temu we Francji spróbowałem kiełbasę dojrzewająca z osła. Nie mam na myśli coś takiego powtórzyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301758
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia robiła za życia pasztet z zająca, gdzie składnikiem była również konina.

Proporcja była następująca - pól zająca i pół konia. :wink: :wink: :wink:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301759
Udostępnij na innych stronach

a tu coś dla Zbójaszka :lol: :grin: czosnek zlotowy zalany octem 10%..

No i u mnie na początku był zielony kolorek później lipa :grin: , ale jak robiłeś w zalewie to miejmy nadzieję, że przetrwa :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301989
Udostępnij na innych stronach

redzed, tak właśnie pomyślałem, że przydałby się tej kiełbasie jakiś dodatek wieprzowiny.. chociaż kilku procentowy, żeby tłuszczyk wieprzowy zrobił swoje :P

bardzo chuda kiełbaska, chociaż nie sucha :thumbsup: wg mnie lekko kwaskowa, taki specyficzny smak jak dobre salami niektóre..

Moja babcia robiła za życia pasztet z zająca, gdzie składnikiem była również konina.

Proporcja była następująca - pól zająca i pół konia.

:lol:

Zbójaszku, przetrwać to przetrwa :P ocet swoje zrobił.. ale jak w smaku jestem ciekaw ;) czeka na swój wieli dzień hehe.. może na boże narodzenie :D

 

Jako, że dziś ODPUST absolutny :lol: pozwoliłem sobie zmontować śniadanko :D

kanapeczki z CZYMŚ z pieczonego boczku.. trochę zostało, zebrałem tłuszcz i połączyłem z cebulką i przyprawami jak na smalec.. mięsko drobno pokrojone.. smalec to to nie jest.. bardziej przypomina bardzo mięsny pasztet słoikowy bez podrobów hehe :P na to surowy czosnek dla zdrowotności ;)

Boczek ze skórą słoikowy.. cóż nieco za słony a połączenie oregano i skórki z cytryny w konserwie słoikowej.. nie bardzo mi podpasowało :mellow: dodatek wina jak naj bardziej czuć.. tyle, że następnym razem wziąłbym czerwone wytrawne, lub wermut w połączeniu z wytrawnym.. a nie owocowe hehe ;)

skórka z boczku nie oddała całej dobroci wiążącej jeszcze.. więc myślę, że dobre założenia miałem co do procesu tyndalizacji.. 150+60+40 i skórka będzie zjadliwa i konserwa spójna, chociaż można by dodać więcej skórek.. :)

i na koniec najlepsze :thumbsup: prezent od Sylwka , który powisiał w lodówce troszkę czasu, podeschnął.. mmm pychotka :D lekko pikantne chorizo - piękne kosteczki słoninki rozpływające się w ustach! smak papryki oryginalnej jest bardzo ciekawy, mocno wyczuwalny.. na pewno najlepsze chorizo jakiego próbowałem :clap: Pozdrawiam

 

http://img266.imageshack.us/img266/2083/bzur.jpg

 

http://img51.imageshack.us/img51/4032/jco4.jpg

 

http://img571.imageshack.us/img571/6673/qmd4.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-301999
Udostępnij na innych stronach

Co to na drugim zdjęciu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/38/#findComment-302136
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.