Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wykonałem po kursową Krakowską. /Nadzór merytoryczny prowadzi kolega Abratek :wink: /

Do jutra osadzanie w chłodnej piwnicy, rano wędzenie i parzenie.

O wynikach będę meldował. :smile:

ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Promotor prowadził nadzór telefoniczny -wszelkie niedociągnięcia w wykonaniu biorę na klatę.

Na razie na degustację nie zapraszam bo nie wiem czy będzie się czym chwalić. :grin:

ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217366
Udostępnij na innych stronach

HURAAAAAAA :grin: :grin: :grin:

 

Na gorąco stwierdzam poprawność wykonania wędliny. Kiełbasa była robiona z tego co wyszło po klasyfikacji posiadanego mięsiwa. Wyszło mi coś pośredniego między krakowską a szynkową :wink:

W smaku jest bardzo dobra. Jak wystygnie to cyknę zdjęcie i zamieszczę.

 

http://img809.imageshack.us/img809/4504/img0403ep.jpg

By pepemarche at 2012-05-12

ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217453
Udostępnij na innych stronach

Ale nie w tym dziale bo i tak moderatorzy zaraz wezmą Cie w obroty :grin: .Może wpisz w wyszukiwarkę "Pierwsze wędzenie" i tam sie pochwal.

To jak to z ta kiełbasą?.Miała być krakowska a wyszła szynkowa.?

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217454
Udostępnij na innych stronach

Po ochłonięciu stwierdzam że kiełbaska wyszła trochę zbyt chuda /choć bardzo smaczna/. W skład weszła szynka w ilości 3kg i mała golonka 0,5kg. Nastempnom razom muszę dorzucić odrobinę tłuściejszego. Dla sprawdzenia otrzymanego produktu jedną z otrzymanych kiełbas jutro wstawię do drugiego wędzenia. Zobaczymy jaki będzie efekt.
ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217528
Udostępnij na innych stronach

Po ochłonięciu stwierdzam że kiełbaska wyszła trochę zbyt chuda /choć bardzo smaczna/. W skład weszła szynka w ilości 3kg i mała golonka 0,5kg. Nastempnom razom muszę dorzucić odrobinę tłuściejszego

Zdecydowanie jest to wyrób dla mnie. :thumbsup: bo chudy :wink:

Jak na początek fajny wyrób... :clap: jak nabierzesz większego doświadczenia to dojdziesz do perfekcji.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217539
Udostępnij na innych stronach

Mając takiego Promotora (i tak właściwie na miejscu) to nie sposób spie....ć wyrób .

Pozdrawiam i życzę samych smacznych wyrobów..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217541
Udostępnij na innych stronach

Mając takiego Promotora (i tak właściwie na miejscu)

Raczej na odległość Małgosiu :wink:

Promotor prowadził nadzór telefoniczny -wszelkie niedociągnięcia w wykonaniu biorę na klatę.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217545
Udostępnij na innych stronach

Gwoli ścisłości z kolegą Abratkiem skonsultowałem zakres prac na spotkaniu przy zapoznawczej kawce. Konsultacje telefoniczne dotyczyły problemów które pojawiły się podczas przygotowania farszu i dotyczyły poprawności rozwiązań. :grin: :grin:
ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217555
Udostępnij na innych stronach

A co do kiełbasy to mnie rzuciła się w oczy ta odstająca osłonka. :sad: .Muszą dzisiej pogadać z promotorem na ten temat. :devil:

:

Przy parzeniu kiełbasa była "nabita" a po schłodzeniu osłonka została w rozmiarze a kiełbasa się z lekka skurczyła. Stąd odstająca osłonka. :question:

Jedna z otrzymanych kiełbas obecnie wędzi się drugi raz w temperaturze 30'C i lekkim dymie. Widzę że na niej osłonka już się "obciągnęła".

:grin:

ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217606
Udostępnij na innych stronach

Po ochłonięciu stwierdzam że kiełbaska wyszła trochę zbyt chuda /choć bardzo smaczna/

Bo skład masz jak na szynkową.Brak mi w tej krakowskiej IIwp.

 

[ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 11:44 ]

Przy parzeniu kiełbasa była "nabita" a po schłodzeniu osłonka została w rozmiarze a kiełbasa się z lekka skurczyła. Stąd odstająca osłonka.

Po pierwsze, czy namoczyłeś osłonki w 15% roztworze wody z solą przez 15 min przed nabiciem?.Przypuszczam ,że nie i dlatego ten problem.Może jeszcze być ,że za słabo nabiłeś, ale stawiam na to pierwsze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217607
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, czy namoczyłeś osłonki w 15% roztworze wody z solą przez 15 min przed nabiciem?.Przypuszczam ,że nie i dlatego ten problem.Może jeszcze być ,że za słabo nabiłeś, ale stawiam na to pierwsze

_________________

ja twierdzę że mogła być za duża tem. parzenia a przy tym składzie kielbasy moja teza może być zasadna.Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217616
Udostępnij na innych stronach

ja twierdzę że mogła być za duża tem. parzenia

Może i tak być ,ale niedopuszczam takiej myśli.Przypuszczam ,że promotor o to zadbał :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217617
Udostępnij na innych stronach

Prawdę mówiąc osłonki moczyły się pół dnia i bez dodatku soli :sad: .

Temperatura parzenia była książkowa - woda 75'C do uzyskania wewnątrz kiełbas 69'C

Może nie udało mi się nabić bardzo mocno ale bez "luzów" .

 

Ażebyśmy tylko takie problemy mieli :grin:

ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217619
Udostępnij na innych stronach

W skład weszła szynka w ilości 3kg i mała golonka 0,5kg.

Fatalnie jak na początek. :cool:

 

razom muszę dorzucić odrobinę tłuściejszego.

Zdecydowanie tak. :cool:

 

Jak wystygnie to cyknę zdjęcie i zamieszczę.

 

Nie widzę zdjęcia...

 

Coś masz do Torunia???

:cool:

 

Moje dziewczyny dziś do Torunia pojechały. :cool:

Wolna chata.

 

 

 

Temperatura parzenia była książkowa - woda 75'C do uzyskania wewnątrz kiełbas 69'C

A ile razy zamieszałeś kiełbaskę? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217626
Udostępnij na innych stronach

ja twierdzę że mogła być za duża tem. parzenia

Może i tak być ,ale niedopuszczam takiej myśli.Przypuszczam ,że promotor o to zadbał :wink:

Swoją wersję podtrzymuję ewidentnie sugeruje to zdjecie, ale pierwsze koty za płoty.Piotr fajnie że robisz to co robisz :clap: .Serdecznie pozdrawiam

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217628
Udostępnij na innych stronach

A ile razy zamieszałeś kiełbaskę?

Lepiej może zapytać a ile tych kiełbas było.Wczoraj parzyłem 14szt w garnku o pojemności 30l w 15 l wody, w osłonce 45 i długości 40cm i nic nie mieszałem i jakoś mi osłonka nie odchodzi, podcieków brak i fajna kiełbasa z dzika wyszła. :cool:.Cuda jakieś czy co? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217642
Udostępnij na innych stronach

Swoją wersję podtrzymuję ewidentnie

Ewidentnie to Twoja wersja się nie broni po tym co kolega napisał :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217655
Udostępnij na innych stronach

Ewidentnie to Twoja wersja się nie broni po tym co kolega napisał

Arkadiusz widzialeś zdjecie,jeżeli nie temperatura to spowodowala to co? :wink: może termometr jest nie teges.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217677
Udostępnij na innych stronach

Ewidentnie to Twoja wersja się nie broni po tym co kolega napisał

Arkadiusz widzialeś zdjecie,jeżeli nie temperatura to spowodowala to co? :wink: może termometr jest nie teges.
Termometr jest bardzo teges. Jeden klasyczny mierzył temperaturę wody a drugi elektroniczny wbity w wyrobie mierzył temperaturę wewnątrz. Kiełbasy wyszły 3 szt i były przekładane w garnku. Profilaktycznie zostały umieszczone tak aby nie dotykały dna i nie miały możliwości przegrzać się nawet miejscowo :wink:

 

A gdzie jet 2 wieprzowa

zabrakło - na drugi raz się poprawię. :grin:

Wychodzę z założenia że receptura jest tylko nakreśleniem kierunku a wyrób powstaje w miarę posiadanych surowców i osobistych preferencji wykonawcy.

ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217686
Udostępnij na innych stronach

Może nie udało mi się nabić bardzo mocno ale bez "luzów" .

Osłonka ma tzw. przepełnienie i jeśli nie nabił mocno, to nie ma co szukać dziury w całym.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217688
Udostępnij na innych stronach

ma co szukać dziury w całym.

I niech tak zostanie.Pozdrawiam serdecznie

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217689
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.