piotr69 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Maja 2012 Dziś wykonałem po kursową Krakowską. /Nadzór merytoryczny prowadzi kolega Abratek :wink: /Do jutra osadzanie w chłodnej piwnicy, rano wędzenie i parzenie.O wynikach będę meldował. :smile: Cytuj ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr69 Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Maja 2012 Promotor prowadził nadzór telefoniczny -wszelkie niedociągnięcia w wykonaniu biorę na klatę.Na razie na degustację nie zapraszam bo nie wiem czy będzie się czym chwalić. :grin: Cytuj ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr69 Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Maja 2012 HURAAAAAAA :grin: :grin: :grin: Na gorąco stwierdzam poprawność wykonania wędliny. Kiełbasa była robiona z tego co wyszło po klasyfikacji posiadanego mięsiwa. Wyszło mi coś pośredniego między krakowską a szynkową :wink: W smaku jest bardzo dobra. Jak wystygnie to cyknę zdjęcie i zamieszczę. http://img809.imageshack.us/img809/4504/img0403ep.jpg By pepemarche at 2012-05-12 Cytuj ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Maja 2012 Ale nie w tym dziale bo i tak moderatorzy zaraz wezmą Cie w obroty :grin: .Może wpisz w wyszukiwarkę "Pierwsze wędzenie" i tam sie pochwal. To jak to z ta kiełbasą?.Miała być krakowska a wyszła szynkowa.? http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr69 Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Maja 2012 Po ochłonięciu stwierdzam że kiełbaska wyszła trochę zbyt chuda /choć bardzo smaczna/. W skład weszła szynka w ilości 3kg i mała golonka 0,5kg. Nastempnom razom muszę dorzucić odrobinę tłuściejszego. Dla sprawdzenia otrzymanego produktu jedną z otrzymanych kiełbas jutro wstawię do drugiego wędzenia. Zobaczymy jaki będzie efekt. Cytuj ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Maja 2012 Gratuluję wyrobu :clap: :clap: :thumbsup: Początki zawsze są trudne ale z czasem ......... Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Maja 2012 Po ochłonięciu stwierdzam że kiełbaska wyszła trochę zbyt chuda /choć bardzo smaczna/. W skład weszła szynka w ilości 3kg i mała golonka 0,5kg. Nastempnom razom muszę dorzucić odrobinę tłuściejszegoZdecydowanie jest to wyrób dla mnie. :thumbsup: bo chudy :wink: Jak na początek fajny wyrób... :clap: jak nabierzesz większego doświadczenia to dojdziesz do perfekcji. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Maja 2012 Mając takiego Promotora (i tak właściwie na miejscu) to nie sposób spie....ć wyrób .Pozdrawiam i życzę samych smacznych wyrobów.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Maja 2012 ja z Torunia... Z Torunia czy nie z Torunia Wyrób piotr69, mnie się podoba i głodny się robię :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Maja 2012 Mając takiego Promotora (i tak właściwie na miejscu) Raczej na odległość Małgosiu :wink: Promotor prowadził nadzór telefoniczny -wszelkie niedociągnięcia w wykonaniu biorę na klatę. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr69 Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Maja 2012 Gwoli ścisłości z kolegą Abratkiem skonsultowałem zakres prac na spotkaniu przy zapoznawczej kawce. Konsultacje telefoniczne dotyczyły problemów które pojawiły się podczas przygotowania farszu i dotyczyły poprawności rozwiązań. :grin: :grin: Cytuj ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr69 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Maja 2012 A co do kiełbasy to mnie rzuciła się w oczy ta odstająca osłonka. :sad: .Muszą dzisiej pogadać z promotorem na ten temat. :devil: : Przy parzeniu kiełbasa była "nabita" a po schłodzeniu osłonka została w rozmiarze a kiełbasa się z lekka skurczyła. Stąd odstająca osłonka. :question: Jedna z otrzymanych kiełbas obecnie wędzi się drugi raz w temperaturze 30'C i lekkim dymie. Widzę że na niej osłonka już się "obciągnęła". :grin: Cytuj ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Maja 2012 Po ochłonięciu stwierdzam że kiełbaska wyszła trochę zbyt chuda /choć bardzo smaczna/Bo skład masz jak na szynkową.Brak mi w tej krakowskiej IIwp. [ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 11:44 ]Przy parzeniu kiełbasa była "nabita" a po schłodzeniu osłonka została w rozmiarze a kiełbasa się z lekka skurczyła. Stąd odstająca osłonka.Po pierwsze, czy namoczyłeś osłonki w 15% roztworze wody z solą przez 15 min przed nabiciem?.Przypuszczam ,że nie i dlatego ten problem.Może jeszcze być ,że za słabo nabiłeś, ale stawiam na to pierwsze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Maja 2012 Po pierwsze, czy namoczyłeś osłonki w 15% roztworze wody z solą przez 15 min przed nabiciem?.Przypuszczam ,że nie i dlatego ten problem.Może jeszcze być ,że za słabo nabiłeś, ale stawiam na to pierwsze _________________ja twierdzę że mogła być za duża tem. parzenia a przy tym składzie kielbasy moja teza może być zasadna.Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Maja 2012 ja twierdzę że mogła być za duża tem. parzenia Może i tak być ,ale niedopuszczam takiej myśli.Przypuszczam ,że promotor o to zadbał :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr69 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Maja 2012 Prawdę mówiąc osłonki moczyły się pół dnia i bez dodatku soli :sad: .Temperatura parzenia była książkowa - woda 75'C do uzyskania wewnątrz kiełbas 69'C Może nie udało mi się nabić bardzo mocno ale bez "luzów" . Ażebyśmy tylko takie problemy mieli :grin: Cytuj ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Maja 2012 W skład weszła szynka w ilości 3kg i mała golonka 0,5kg. Fatalnie jak na początek. razom muszę dorzucić odrobinę tłuściejszego. Zdecydowanie tak. Jak wystygnie to cyknę zdjęcie i zamieszczę. Nie widzę zdjęcia... Coś masz do Torunia??? Moje dziewczyny dziś do Torunia pojechały. Wolna chata. Temperatura parzenia była książkowa - woda 75'C do uzyskania wewnątrz kiełbas 69'C A ile razy zamieszałeś kiełbaskę? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Maja 2012 ja twierdzę że mogła być za duża tem. parzenia Może i tak być ,ale niedopuszczam takiej myśli.Przypuszczam ,że promotor o to zadbał :wink:Swoją wersję podtrzymuję ewidentnie sugeruje to zdjecie, ale pierwsze koty za płoty.Piotr fajnie że robisz to co robisz :clap: .Serdecznie pozdrawiam Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Maja 2012 A ile razy zamieszałeś kiełbaskę? Lepiej może zapytać a ile tych kiełbas było.Wczoraj parzyłem 14szt w garnku o pojemności 30l w 15 l wody, w osłonce 45 i długości 40cm i nic nie mieszałem i jakoś mi osłonka nie odchodzi, podcieków brak i fajna kiełbasa z dzika wyszła. .Cuda jakieś czy co? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Maja 2012 Swoją wersję podtrzymuję ewidentnie Ewidentnie to Twoja wersja się nie broni po tym co kolega napisał :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Maja 2012 W skład weszła szynka w ilości 3kg i mała golonka 0,5kg. A gdzie jet 2 wieprzowa Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Maja 2012 Ewidentnie to Twoja wersja się nie broni po tym co kolega napisałArkadiusz widzialeś zdjecie,jeżeli nie temperatura to spowodowala to co? :wink: może termometr jest nie teges. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr69 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Maja 2012 Ewidentnie to Twoja wersja się nie broni po tym co kolega napisałArkadiusz widzialeś zdjecie,jeżeli nie temperatura to spowodowala to co? :wink: może termometr jest nie teges.Termometr jest bardzo teges. Jeden klasyczny mierzył temperaturę wody a drugi elektroniczny wbity w wyrobie mierzył temperaturę wewnątrz. Kiełbasy wyszły 3 szt i były przekładane w garnku. Profilaktycznie zostały umieszczone tak aby nie dotykały dna i nie miały możliwości przegrzać się nawet miejscowo :wink: A gdzie jet 2 wieprzowa zabrakło - na drugi raz się poprawię. :grin: Wychodzę z założenia że receptura jest tylko nakreśleniem kierunku a wyrób powstaje w miarę posiadanych surowców i osobistych preferencji wykonawcy. Cytuj ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Maja 2012 Może nie udało mi się nabić bardzo mocno ale bez "luzów" .Osłonka ma tzw. przepełnienie i jeśli nie nabił mocno, to nie ma co szukać dziury w całym. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Maja 2012 ma co szukać dziury w całym.I niech tak zostanie.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6928-piotr69-k%C4%85cik-i-wyroby/#findComment-217689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.