Skocz do zawartości

Shadow & Czarna zadymiona - wariacje kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem szyneczki i schabik na surowo

 

 

A tu metoda

 

 

Za pierwszym razem ściągnąłem zesty przed wędzeniem, ale smaczek cytrusowy był za lekki, więc następnym razem zostawiłem i wyszło w sam raz

 

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-300994
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A tutaj focia jak owy boczuś wygląda na kanapeczce.

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: nawet ja na kanapce bym lepiej nie wyszedł :lol: :cool:

Za pierwszym razem ściągnąłem zesty przed wędzeniem, ale smaczek cytrusowy był za lekki, więc następnym razem zostawiłem i wyszło w sam raz

świetnie to wygląda :) btw. piękne sznurowanie na tym mięsku.. :clap:

pomidorki na kolana nie rzucają, więc nie będzie potórki

podobne odczucia mamy :) może jakiejś innej metody szukać - inne przyprawy, mocniejsze dodatki, odmiana pomidorów.. sam nie wiem :P moje też nie podeszły za bardzo..

nadal wspominam nalewkę z ogórków.. a tu już ponad rok minął hehe oj ten czas leci :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-301003
Udostępnij na innych stronach

Za sposób wiązania nie wstydził by się żaden chirurg .... na 6+

A i sam wyrób ..... :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-301010
Udostępnij na innych stronach

Za sposób wiązania nie wstydził by się żaden chirurg .... na 6+

Miro nie przesadzaj. W jednym miejscu zrobił 2 milimetrowe przesunięcie :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-301011
Udostępnij na innych stronach

Piękny prezencik otrzymałem na 13 rocznicę ślubu.

Ostry jak żyleta :clap:

 

 

Miro może sprzedawałyby się w sklepiku i z certyfikatem WB :tongue:

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-301841
Udostępnij na innych stronach

:grin: życzymy WAM dalszych szczęśliwych lat w pożyciu małżeńskim,całusy dla MONI :grin:

 

Też mam nóż i ostrzałkę fiskarsa , bdb :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-301870
Udostępnij na innych stronach

:cool: A gdzie ten ''cień'' z komina chociażby ? ... :rolleyes: Super KOSA !!! :clap: Wszystkiego co najlepsze w rocznicę ślubu !!! Pozdrawiam :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-301970
Udostępnij na innych stronach

Chłopaki dziękujemy za życzenia.

Teraz to już tylko z górki.

Znaczy się nożem, a nie patelnią.

Wyższy level, jak to podpowiedziała małżonka.

 

Dzisiaj łosiek wędzony na zimno, marynowany dwa dni w marynacie z soku koperkowego, skórki limonki, a drugi w mixie soli morskiej i cukru brązowego

 

 

Niestety zamotałem się i zrobiłem fotkę tylko zapakowanego po wędzeniu.

 

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302143
Udostępnij na innych stronach

:grin: przepięknie przygotowany i uwędzony łosoś :grin: :thumbsup: :clap:

 

:blush: Daniel :blush: przepraszam za błąd,który się w kradł w życzeniach :blush: :blush: :blush:

 

Prosił bym o poprawienie jeżeli to jest możliwe. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302178
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Jesli można zapytać to w jakiej cenie za kilogram łosiek ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302183
Udostępnij na innych stronach

Prosił bym o poprawienie jeżeli to jest możliwe

Niestety nie mam do edycji. W nastepnej wersji stronki bedzie taka możliwość. Sorki

 

w jakiej cenie za kilogram łosiek ???

18 zł za kg całej rybki

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302188
Udostępnij na innych stronach

Klasa! Wygląda świetnie i nie mam wątpliwości że zmakuje też wspaniale. Łosia kupujesz w Macro? Ile ważył?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302189
Udostępnij na innych stronach

Klasa! Wygląda świetnie i nie mam wątpliwości że zmakuje też wspaniale. Łosia kupujesz w Macro? Ile ważył?

Dzięki :thumbsup:

Jeden 3,6 kg, a drugi 2,8 kg

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302222
Udostępnij na innych stronach

Daniel próbowałeś już te łososie ? Jak oceniasz smak ,masz jakieś typy ?

Pozdrawiam :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302225
Udostępnij na innych stronach

Cześć Danielku, pozdrowienia dla Moni.

Może podpowiesz skład marynaty do łosia.

Wygląda super.

Dziękujemy za pozdrownienia i przesyłamy je również w Waszą stronę.

 

Skład marynaty, to woda ok. 0,5L, sok z dwóch pęczków koperku, miód, sok z jednej limonki, sól, skórka z dwóch limonek. Smak zalewy powinien byc dośc intensywny.

2 dni marynowania i gotowe do wędzenia po obsuszeniu.

 

Niedługo przyjadę. Będę szczęśliwy jeśli coś zostanie.

No to dawaj, bo lecimy "na oparach"

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302626
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że będzie to tylko formą naśladownictwa zdjęć naszego El Gregora, ale nie mogłem sie oprzeć. Uczmy się od lepszych. :tongue:

Dzisiejsze śniadanko na grzybach.

Niestety niektórzy byli kierowcami :devil: , a śliwowica czekała 5 lat, by ja wychylić.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302668
Udostępnij na innych stronach

Shadow, tak se przeglądam Twój temacik, daj proszę jakiś przepis na Twą słoninkę, chyba że robisz standardowo

1. Parzenie surowej surowej 25 min.

wypracowane pomiędzy 15, a 30 min zależne od zachcianki i potrzeb rodzinki - ciągnące się lub smarownej - ta jest pomiędzy w kierunku rozpływających się)

2. Stygnięcie w garnku po wylaniu wody

3. Obkładanie prasowanym czosnkiem z każdej strony - b. dużo (nawet do 1 główki na 0,5 kg słoniny)

4. solenie, a raczej panierowanie w soli

Tutaj ważne jest zachowanie kolejności pomiędzy czosnkiem, a soleniem - pomaga w zapewnieniu równomiernego smaku.

Dlaczego panierowanie?

Bo tłuszcz nie jest nośnikiem smaku słonego i dlatego gruba warstwa soli jest potrzebna, by miało jakikolwiek smak.

5. Po 5 dniach opłukanie 10 s pod bieżcą wodą celem zmycia czosnku. Aromat po wędzeniu jest powalający, tzn. orzechowy

(podobny do prażonych orzechów laskowych)

6. Obsuszanie

7. Wędzenie ok 6 h w letnim dymie

8. Chłodzenie

9. Pakowanie próżniowe

10. Leżakowanie i otwieranie w razie potrzeb. Najdłużej jak mi się zdarzyło to ok. 8 m-cy od produkcji było nadal OK.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-302683
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Shadow, na pierwszym zdjęciu wisi 7 pętek, na kolejnym widać tylko 5 :( ... w tym tempie to do niedzieli nic nie zostanie ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-305029
Udostępnij na innych stronach

Shadow, na pierwszym zdjęciu wisi 7 pętek, na kolejnym widać tylko 5 :( ... w tym tempie to do niedzieli nic nie zostanie ;)

Bo to dwie różne kiełbaski

7+5=12 pętek.

Zostanie, zostanie, ale mam lepsze plany na niedzielę.

 

W międzyczasie dodatkowe focie z zeszłego tygodnia

 

boczuś

post-41641-0-51267500-1380915290_thumb.jpg

 

schabik

post-41641-0-90426700-1380915303_thumb.jpg

post-41641-0-54491200-1380915321_thumb.jpg

 

oraz dwa chlebki z maszynki

post-41641-0-24421600-1380915338_thumb.jpg

post-41641-0-75352500-1380915361_thumb.jpg

post-41641-0-85857400-1380915383_thumb.jpg

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-305036
Udostępnij na innych stronach

I znowu schabik nierówno powiązany  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6955-shadow-czarna-zadymiona-wariacje-kulinarne/page/3/#findComment-305054
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.