Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

kupiłem ładny płat boczku ale z żeberkami - da się bez ich usuwania to zrobić?

Żeberka to surowiec na inne wyroby.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-197870
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witaj siostrzyczko Ricotta, fajnie że tu trafiłaś bo to się jak najbardziej opłaca.

Dzięki za :clap: :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-218305
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

czy ten boczek można lekko podwędzić przed suszeniem - czy ktoś to robił?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322030
Udostępnij na innych stronach

czy ten boczek można lekko podwędzić przed suszeniem - czy ktoś to robił?

 

nie można - uzyskasz zupełnie co innego - niekoniecznie udanego

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322096
Udostępnij na innych stronach

czy ten boczek można lekko podwędzić przed suszeniem - czy ktoś to robił?

Oczywiście można podwędzić, najlepiej na zimno, ale to już nie to.  Pancetta jest surowo dojrzewająca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322170
Udostępnij na innych stronach

no to po zupie - zanim tu zajrzałem wczoraj wieczorem to boczek podwędziłem, będzie wersja wędzona.

pytanie jednak mam - jeśli nie łazienka do dojrzewania, to może kuchnia a boczek owinąć w pończochę jak polędwicę al'a parmeńską?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322184
Udostępnij na innych stronach

@kurp007, JacekB w Pażęcach częstował pancettą swojego wyrobu. Nie załapałeś się chyba ?Była wspaniała .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322197
Udostępnij na innych stronach

Widze ze jest tutaj duzo zwolennikow boczku- pancetta , wiec podam wam sposob jaki robila moja tesciowa, kupowala zawsze chudziutki kawal boczku  , kladla  go do szklanego pojemnika z  pol szklanki winnego octu, mieso lezalo 12 godz na jednej stronie i 12 godz na drugiej , po uplywie 24 godz obsypywala go dobrze sola , kladla na miesie deseczke  z jakims ciezarem znow na 24 godz , po uplywie tego czasu obmywala boczek  , osuszala papierowym recznikiem , obsypywala dobrze pieprzem i wkladala do papierowej torby( gora torby tam gdzie bedzie hak ) nie zamykanej od spodu i tak sobie wisial boczek na balkonie do dojrzania.Jak byl gotowy to byl pyszny z chrupiacym chlebkiem i szklanka wina, mniam , mniam.Pozdrawiam i zycze smacznego , Eli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322292
Udostępnij na innych stronach

Widze ze jest tutaj duzo zwolennikow boczku- pancetta , wiec podam wam sposob jaki robila moja tesciowa, kupowala zawsze chudziutki kawal boczku  , kladla  go do szklanego pojemnika z  pol szklanki winnego octu, mieso lezalo 12 godz na jednej stronie i 12 godz na drugiej , po uplywie 24 godz obsypywala go dobrze sola , kladla na miesie deseczke  z jakims ciezarem znow na 24 godz , po uplywie tego czasu obmywala boczek  , osuszala papierowym recznikiem , obsypywala dobrze pieprzem i wkladala do papierowej torby( gora torby tam gdzie bedzie hak ) nie zamykanej od spodu i tak sobie wisial boczek na balkonie do dojrzania.Jak byl gotowy to byl pyszny z chrupiacym chlebkiem i szklanka wina, mniam , mniam.Pozdrawiam i zycze smacznego , Eli.

Ciekawe.  Zawsze myślałem ze Wlosi dojrzewają takie wyroby w chłodnej, wilgotnej i ciemnej piwnicy.  Jaka temperatura była na tym balkonie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322315
Udostępnij na innych stronach

@Eli55 piszesz że na balkonie -  o jakiej porze roku odbywało się to suszenie? W Polsce na balkonie na chwilę obecną jest 4st. a za chwilę będą ujemne temp.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322403
Udostępnij na innych stronach

Moja tesciowa robila zawsze zima , temp  do 10 stopni, miesiace to grudzien , styczen , luty, u mnie zima jest taka temperatura , ,najnizsza jaka byla to min2 stopnie , ale tylko przez pare dni, jestesmy zawsze na plusie, jak jestem tutaj 35 lat to snieg widzialam tylko 3 razy , raz przez 3 dni ( wszystkie szkoly pozamykane) i 2 razy tylko przez pare godz  U mnie cala zime jest zielono i kwitna kwiaty  , a w ogrodku mozna siac caly rok. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322490
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

eli55 a może dojrzewanie pancetty przeprowadzić tak jak na tym filmiku w foli?

 

http://www.youtube.com/watch?v=a660IjpC6X8

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-325997
Udostępnij na innych stronach

To nie jest zwykła folia.  Jeszcze nie próbowałem ale kilka osób na angielskim forum dojrzewają w tych woreczkach Umai, i są zadowoleni z wyników.

http://www.drybagsteak.com/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-326004
Udostępnij na innych stronach

a nie można by było tego zapakować pakowarką w folię ale bez odsysania powietrza? czym się różni ta specjalna folia od tej folii używanej w pakowarkach?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-326053
Udostępnij na innych stronach

W konwencyjnej folii mięso nie wyschnie, Umai jest do pewnego stopnia przepuszczalny. Dokładnie jak działa niestety nie wiem. Będę musiał kiedyś postudiować. Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-326061
Udostępnij na innych stronach

eli55 u ciebie na balkonie,a u mnie w garażu z temperaturą wyjdzie na to samo w tym okresie,boczek zamówiony!Wyjdzie albo nie????ale to zależy od Eli...Eli ja Eli niii ;) ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-327507
Udostępnij na innych stronach

Morfeusz po 2 tygodniach zagladaj do papierowej torby i bedziesz widzial jak dojrzewa , moze u ciebie byc inny czas, to juz sam zadecydujesz kiedy bedzie dobry, pozdrawiam i zycze smacznego, Eli - Ela. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-327611
Udostępnij na innych stronach

Eli a jak ja swój powiesiłem w piwnicy w pończosze to wyschnie? Czy to jednak ma być papierowa torba?

Jak na razie od świąt nie waniajet, pachnie raczej przyjemnie, choć wędzonką (bo niepotrzebnie go troszkę poddymiłem). Wiem że podobno to już nie będzie to, ale chcę sprawdzić sam proces czy suszenie w piwnicy się sprawdzi.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-327657
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.