Turtle Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Stycznia 2012 kupiłem ładny płat boczku ale z żeberkami - da się bez ich usuwania to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-197753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Stycznia 2012 kupiłem ładny płat boczku ale z żeberkami - da się bez ich usuwania to zrobić?Żeberka to surowiec na inne wyroby. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-197870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ricotta Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Maja 2012 Darino, jestem pełna podziwu! :clap: :clap: . mniam, uwielbiam tego typu wyroby! :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-218221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Maja 2012 Witaj siostrzyczko Ricotta, fajnie że tu trafiłaś bo to się jak najbardziej opłaca.Dzięki za :clap: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-218305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Grudnia 2013 czy ten boczek można lekko podwędzić przed suszeniem - czy ktoś to robił? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 21 Grudnia 2013 czy ten boczek można lekko podwędzić przed suszeniem - czy ktoś to robił? nie można - uzyskasz zupełnie co innego - niekoniecznie udanego Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Grudnia 2013 czy ten boczek można lekko podwędzić przed suszeniem - czy ktoś to robił?Oczywiście można podwędzić, najlepiej na zimno, ale to już nie to. Pancetta jest surowo dojrzewająca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Grudnia 2013 no to po zupie - zanim tu zajrzałem wczoraj wieczorem to boczek podwędziłem, będzie wersja wędzona.pytanie jednak mam - jeśli nie łazienka do dojrzewania, to może kuchnia a boczek owinąć w pończochę jak polędwicę al'a parmeńską? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Grudnia 2013 @kurp007, JacekB w Pażęcach częstował pancettą swojego wyrobu. Nie załapałeś się chyba ?Była wspaniała . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Widze ze jest tutaj duzo zwolennikow boczku- pancetta , wiec podam wam sposob jaki robila moja tesciowa, kupowala zawsze chudziutki kawal boczku , kladla go do szklanego pojemnika z pol szklanki winnego octu, mieso lezalo 12 godz na jednej stronie i 12 godz na drugiej , po uplywie 24 godz obsypywala go dobrze sola , kladla na miesie deseczke z jakims ciezarem znow na 24 godz , po uplywie tego czasu obmywala boczek , osuszala papierowym recznikiem , obsypywala dobrze pieprzem i wkladala do papierowej torby( gora torby tam gdzie bedzie hak ) nie zamykanej od spodu i tak sobie wisial boczek na balkonie do dojrzania.Jak byl gotowy to byl pyszny z chrupiacym chlebkiem i szklanka wina, mniam , mniam.Pozdrawiam i zycze smacznego , Eli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Widze ze jest tutaj duzo zwolennikow boczku- pancetta , wiec podam wam sposob jaki robila moja tesciowa, kupowala zawsze chudziutki kawal boczku , kladla go do szklanego pojemnika z pol szklanki winnego octu, mieso lezalo 12 godz na jednej stronie i 12 godz na drugiej , po uplywie 24 godz obsypywala go dobrze sola , kladla na miesie deseczke z jakims ciezarem znow na 24 godz , po uplywie tego czasu obmywala boczek , osuszala papierowym recznikiem , obsypywala dobrze pieprzem i wkladala do papierowej torby( gora torby tam gdzie bedzie hak ) nie zamykanej od spodu i tak sobie wisial boczek na balkonie do dojrzania.Jak byl gotowy to byl pyszny z chrupiacym chlebkiem i szklanka wina, mniam , mniam.Pozdrawiam i zycze smacznego , Eli.Ciekawe. Zawsze myślałem ze Wlosi dojrzewają takie wyroby w chłodnej, wilgotnej i ciemnej piwnicy. Jaka temperatura była na tym balkonie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Ten boczek byl zawsze robiony zima , temp do 10 stopni ( moja tesciowa mieszkala w blokach , to nie miala piwnicy ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Grudnia 2013 @Eli55 piszesz że na balkonie - o jakiej porze roku odbywało się to suszenie? W Polsce na balkonie na chwilę obecną jest 4st. a za chwilę będą ujemne temp. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Moja tesciowa robila zawsze zima , temp do 10 stopni, miesiace to grudzien , styczen , luty, u mnie zima jest taka temperatura , ,najnizsza jaka byla to min2 stopnie , ale tylko przez pare dni, jestesmy zawsze na plusie, jak jestem tutaj 35 lat to snieg widzialam tylko 3 razy , raz przez 3 dni ( wszystkie szkoly pozamykane) i 2 razy tylko przez pare godz U mnie cala zime jest zielono i kwitna kwiaty , a w ogrodku mozna siac caly rok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-322490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 10 Stycznia 2014 eli55 a może dojrzewanie pancetty przeprowadzić tak jak na tym filmiku w foli? http://www.youtube.com/watch?v=a660IjpC6X8 Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-325997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Stycznia 2014 To nie jest zwykła folia. Jeszcze nie próbowałem ale kilka osób na angielskim forum dojrzewają w tych woreczkach Umai, i są zadowoleni z wyników.http://www.drybagsteak.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-326004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Stycznia 2014 eli55 jak dlugo boczek dojrzewał na balkonie - orientacyjnie oczywiscie ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-326040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Stycznia 2014 a nie można by było tego zapakować pakowarką w folię ale bez odsysania powietrza? czym się różni ta specjalna folia od tej folii używanej w pakowarkach? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-326053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) W konwencyjnej folii mięso nie wyschnie, Umai jest do pewnego stopnia przepuszczalny. Dokładnie jak działa niestety nie wiem. Będę musiał kiedyś postudiować. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-326061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Pacan Wojciechw moim klimacie to okolo miesiaca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-327501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 17 Stycznia 2014 eli55 u ciebie na balkonie,a u mnie w garażu z temperaturą wyjdzie na to samo w tym okresie,boczek zamówiony!Wyjdzie albo nie????ale to zależy od Eli...Eli ja Eli niii ;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-327507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Morfeusz po 2 tygodniach zagladaj do papierowej torby i bedziesz widzial jak dojrzewa , moze u ciebie byc inny czas, to juz sam zadecydujesz kiedy bedzie dobry, pozdrawiam i zycze smacznego, Eli - Ela. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-327611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Eli a jak ja swój powiesiłem w piwnicy w pończosze to wyschnie? Czy to jednak ma być papierowa torba?Jak na razie od świąt nie waniajet, pachnie raczej przyjemnie, choć wędzonką (bo niepotrzebnie go troszkę poddymiłem). Wiem że podobno to już nie będzie to, ale chcę sprawdzić sam proces czy suszenie w piwnicy się sprawdzi. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-327657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 18 Stycznia 2014 KURP ,tesciowa kladla do papierowej torby otwartej od spodu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-327660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 10 Lutego 2014 Nasze panczety dojrzewają na strychuPo pierwszej kontroli, powiem wszystko w normie:grin:Z czego te piżamki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/3/#findComment-332821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.