DZIADEK Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Czerwca 2012 By przybliżyć ten proces produkcyjny, kilka skanów uporządkowanych z książek z netu http://www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/12184-farsze_mi%C4%99sne.html http://wydawnictwo.up.lublin.pl/acta/technica_agraria/2002/acta_tech_1%282%29_art_08.pdf http://ir.ptir.org/artykuly/pl/129/IR%28129%29_2966_pl.pdf http://www.marimpexmachinery.com.pl/artykuly/seria_cutmix_wilk_au200.pdf http://pl.scribd.com/doc/50356136/Produkcja-kie%C5%82basy-cz-1 http://es.scribd.com/doc/50356158/Produkcja-kie%C5%82basy-cz-2 http://www.bjproducts.pl/drjerzyradzi/Kielbasy_parzone_cz.I.pdf http://www.bjproducts.pl/drjerzyradzi/Kielbasy_parzone_cz.II.pdf Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Dziękuję DZIADKU za wklejenie powyższego materiału.Ponieważ "kutruję" w malekserze, informacja o obrotach noży jest bezcenna.Obroty mojego malaksera są regulowane od 500 do 6000.Teraz już wiem na jakim zakresie pracować :grin: .Niezmiennie zazdroszczę wszystkim posiadaczom kutra :grin: .Dokładna technologia kutrowania na pewno przyda się wszystkim parówkożercom :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Obroty mojego malaksera są regulowane od 500 do 6000. nie przywiązywałbym aż takiej wagi do obrotów malaksera czy blendera bardziej istotna jest chyba prędkość liniowa niż kątowa Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Czerwca 2012 bardziej istotna jest chyba prędkość liniowa niż kątowaW malakserze nie ma miski obrotowej. Masa sama się przemieszcza i dlatego tak ważne jest stosowanie lodu i nie dopuszczanie do "wyoutowania" części masy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Mnie się niemal cała masa obkleiła na nożach. Czy było za mało wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Czerwca 2012 a moze noze sa tepe, i male obroty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Obroty Bartka (nie wiem jakie) były na max. Bryła mięsa skleiła się dopiero po częściowym rozdrobnieniu. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Malakseru nie mam więc nie wypowiadam. Raz mi córka prezentowała jaki on dobry że może służyć jako maszynka do mielenia mięsa. owszem zmieliła na nim a raczej pocięła to mięsa, tylko że było w nim bardzo dużo ciągnących się włókien. Co do kutrowania - miksowania domowym sposobem przy pomocy blęndera to służę pomocą. Najważniejsze to przygotować mięso . Moje mięso na serdelko- parówkową było o temp. 4st C .Mielone dwa razy przez siatkę 2,5 mm Mielone drugi raz wygląda tak Po drugim zmieleniu na godzinę wstawione do lodówki w tym czasie zająłem się kabanosami . Po godzinie dodałem przyprawy 1/2 wody przewidzianej recepturą o temp. pokojowej (nie miałem schłodzonej) Wymieszałem to ręcznie, następnie blenderem przeprowadziłem dalszą operację rozdrabniania dolewając resztę wody , rozdrabnianie blenderem trwało 3 min. Dalej nie było sensu bo i tak nie zemulguję tego farszu jak robi to przemysł. Po tej operacji zmierzyłem farsz 21,5 st C. Z tego wynika że ta moja kiełbasa powinna być nie udana a zwłaszcza że użyty surowiec to wp. kl II o zawartości tłuszczu ok 38-40%. Pamiętam jak w latach 60-tych kutrowano, kto używał lodu, woda z kranu mierzona wiadrami .W dzisiejszych czasach gdy produkuje się z byle czego, to rzeczywiście trzeba te temperatury obniżać i przestrzegać. Przy pomocy blendera moim zdaniem jest lepiej rozdrabniać, stosując technikę podnoszenia i opuszczania jego w farsz za każdym razem w inne miejsce . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Obroty Bartka (nie wiem jakie) były na maMam jeszcze oryginalną instrukcję Bartka C-175. Obroty deklarowane malaksera to od 500 do 6000obr/min.. Obroty bez redukcji napędu (na mikser) od 2000 do 15 000. Ja swój naprawiałam bo mi padł triak i wstawiłam jakiś czeski. Przy okazji zmieniłam rezystor przy baramce co poskutkowało nieznacznym obniżeniem obrotów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.