Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję DZIADKU za wklejenie powyższego materiału.

Ponieważ "kutruję" w malekserze, informacja o obrotach noży jest bezcenna.

Obroty mojego malaksera są regulowane od 500 do 6000.

Teraz już wiem na jakim zakresie pracować :grin: .

Niezmiennie zazdroszczę wszystkim posiadaczom kutra :grin: .

Dokładna technologia kutrowania na pewno przyda się wszystkim parówkożercom :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225235
Udostępnij na innych stronach

Obroty mojego malaksera są regulowane od 500 do 6000.

nie przywiązywałbym aż takiej wagi do obrotów malaksera czy blendera

bardziej istotna jest chyba prędkość liniowa niż kątowa

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225252
Udostępnij na innych stronach

bardziej istotna jest chyba prędkość liniowa niż kątowa

W malakserze nie ma miski obrotowej. Masa sama się przemieszcza i dlatego tak ważne jest stosowanie lodu i nie dopuszczanie do "wyoutowania" części masy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225257
Udostępnij na innych stronach

Malakseru nie mam więc nie wypowiadam. Raz mi córka prezentowała jaki on dobry że może służyć jako maszynka do mielenia mięsa. owszem zmieliła na nim a raczej pocięła to mięsa, tylko że było w nim bardzo dużo ciągnących się włókien.

Co do kutrowania - miksowania domowym sposobem przy pomocy blęndera to służę pomocą. Najważniejsze to przygotować mięso . Moje mięso na serdelko- parówkową było o temp. 4st C .Mielone dwa razy przez siatkę 2,5 mm

Mielone drugi raz wygląda tak

Po drugim zmieleniu na godzinę wstawione do lodówki w tym czasie zająłem się kabanosami . Po godzinie dodałem przyprawy 1/2 wody przewidzianej recepturą o temp. pokojowej (nie miałem schłodzonej) Wymieszałem to ręcznie, następnie blenderem przeprowadziłem dalszą operację rozdrabniania dolewając resztę wody , rozdrabnianie blenderem trwało 3 min. Dalej nie było sensu bo i tak nie zemulguję tego farszu jak robi to przemysł. Po tej operacji zmierzyłem farsz 21,5 st C. Z tego wynika że ta moja kiełbasa powinna być nie udana a zwłaszcza że użyty surowiec to wp. kl II o zawartości tłuszczu ok 38-40%.

Pamiętam jak w latach 60-tych kutrowano, kto używał lodu, woda z kranu mierzona wiadrami .W dzisiejszych czasach gdy produkuje się z byle czego, to rzeczywiście trzeba te temperatury obniżać i przestrzegać. Przy pomocy blendera moim zdaniem jest lepiej rozdrabniać, stosując technikę podnoszenia i opuszczania jego w farsz za każdym razem w inne miejsce .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225438
Udostępnij na innych stronach

Obroty Bartka (nie wiem jakie) były na ma

Mam jeszcze oryginalną instrukcję Bartka C-175. Obroty deklarowane malaksera to od 500 do 6000obr/min..

Obroty bez redukcji napędu (na mikser) od 2000 do 15 000.

Ja swój naprawiałam bo mi padł triak i wstawiłam jakiś czeski. Przy okazji zmieniłam rezystor przy baramce co poskutkowało nieznacznym obniżeniem obrotów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7056-kutrowanie-mi%C4%99s/#findComment-225471
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.