Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

tylko z tym mózgiem to będzie kłopot

 

Nie każdy toleruje ten dodatek a smarowność możesz jeszcze regulować ilością dodanego rosołu z gotowania mięsa. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-512832
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam małą zagwostkę, żona znalazła podczas czyszczenia zamrażarki kilka kiełbasek myśliwskiej. Kiełbasa robiona była przeszło dwa lata temu, zapakowana w zwykły woreczek i zamrożona na zaś, żona bardzo lubi zabezpieczyć część dobroci żeby nie pożreć od razu. I teraz pytanie : jak ją spożytkować, ja myślę o leczo, tylko nie wiem czy podczas obróbki cieplnej ona zmięknie, Odłamałem kawałek i żując zjadłem - całkiem całkiem, grzech wyrzucić ;) .

post-40896-0-48115600-1501666393_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561687
Udostępnij na innych stronach

Do leczo to zal takich dobroci wrzucac ..pokroic na cieniutkie plasterki i wcinac do piwka ..lub winka 

a po co dodatkowo chlebem sie obiadac .. :tongue:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561691
Udostępnij na innych stronach

Nie znacie jej twardości, tego się nie da pokroić (chyba że piłką do metalu), będę ją rąbał tasakiem - i to z za głowy :mad: .

Uzgodniłem z żoną że ją porąbię, wsadzę do słoja naleję wody i do lodówki, znaczy kiełbasę :D , zobaczymy co z tego będzie.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561693
Udostępnij na innych stronach

Odłamałem kawałek i żując zjadłem - całkiem całkiem, grzech wyrzucić

  No pewnie że grzech -moje kiełbasy żmudzkie nie dają sie złamać ani pogryźć   :facepalm:  ( po 8 miesiącach wysychania - normalnie rzemień)  krajalnica - cięte na milimetrowe skośne plasterki i się rozpływają w ustach  :thumbsup:  jak Oni w dawnych latach to jedli ??? 

[Dodano: 02 sie 2017 - 12:16]

 

 

Nie znacie jej twardości, tego się nie da pokroić (chyba że piłką do metalu), będę ją rąbał tasakiem - i to z za głowy

  oj znamy znamy - możesz przesłać do mnie - na pewno potnę  :D  ;)

 połamiesz tasak  :D  :facepalm: 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561695
Udostępnij na innych stronach

Muski, masz dobrą krajalnicę, ja nie mam żadnej. Kiedyś zięć przywiózł mi ze stanów (był tam na sympozjum) płatki suszonego mięsa bizona które po włożeniu do ust po pewnym czasie można było przełknąć. W smaku nic ciekawego, ot surowa nie doprawiona niczym wołowina, nie to co moja kiełbasa :tongue: . Myśliwska trafi (jak zmięknie) do lecza razem z k. Białą, też znalezioną w  zamrażarce, ale ta jest surowa i nie tak dawno zrobiona - jakieś pół roku temu ;) .


[Dodano: 02 sie 2017 - 13:19]

Grześ, to dobry pomysł z tą tarką - tylko my nie jemy pizzy :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561699
Udostępnij na innych stronach

masz dobrą krajalnicę, ja nie mam żadnej.

 

To musisz kupić . Wiem że trudno komuś radzić bo niekiedy tak jest (jak powiedział raz kolega emeryt)   że jednym z najbardziej znienawidzonych zwrotów jest "trzeba kupić"  ale się przydaje tz. krajalnica (nie koniecznie profesjonalna za gruba kaskę,  ja mam  marketową i daje radę jak trzeba )

A z tymi wędlinami zrobisz oczywiście jak uważasz

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561707
Udostępnij na innych stronach

:) Pepe, doświadczalsko ze dwa pętka włóż do woreczka strunowego i dolej trochę brandy, możliwie wyciśnij powietrze i do lodówki, czasem pomieszaj/zmacaj....

Może zmięknie...(???)... :thumbsup::D

Pobawiłbym się też z wiertarką... np czyste wiertło do drewna fi16, wolne obroty, dziurki raz przy razie, to co zostanie dorzucić do woreczka z brendziochą...wiórki, jak będą :laugh: konsumować dowolnie....

Jeden bobek do woreczka strunowego, 20 ml wody i do kąpieli wodnej, tak z 70*C, na np 45 min...

Krajalnica w pobliskim sklepie... za Uśmiech...

:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561735
Udostępnij na innych stronach

Ziezielony, dzięki Ci Bracie za rady :D , zamiast wiertarki można zastosować tokarkę (będzie ładny wiór) :tongue: .

Ale pomysł z brendawką i woreczkiem bardzo mi się podoba, ale to następnym razem ta już pokrojona moczy się w przegotowanej wodzie w lodówce. Gdybym miał miejsce na krajalnicę to pewnie już by była ;) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561744
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czas zakończyć wątek myśliwskiej b. suchej, jak już pisałem pokroiłem z wielkim trudem i namoczyłem w przegotowanej wodzie dwie doby. Zmiękła na tyle że można było już coś zrobić,(a że cukinia i pomidory obrodziły) powstało z tych kiełbasek smakowite leczo

post-40896-0-97850000-1506929733_thumb.jpg

post-40896-0-58683000-1506929870_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-569504
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mimo że na początku miesiąca mieliśmy spółdzielnie KzG na której robiliśmy między innymi kiełbasę polską wędzoną to po tygodniu kiełbasy już nie było. I żona wydała rozkaz żebym na święta zrobił trochę polskiej, i ja biedny żuczek musiałem ją zrobić

. Zrobiłem ją z szynki, karkówki, boczku i warkocza co się poniewierał w zamrażarce ;) , zapeklowałem dawką peklosoli w ilości 26g/kg i cukru 6g/kg, peklowało się 5 dni. Mięso mieliłem - I na sitku 13mm a dwójkę na 8, przyprawiłem pieprzem młotkowanym w ilości 4g/kg, majerankiem 1,5g/kg (majeranek naszej uprawy - z ogrodu) i 2g/kg czosnku. Wędziłem dwa dni po 7 godzin jak mi się wydawało zimnym dymem ale jak sprawdzałem kiełbasę to w pewnym momencie poczułem że jest lekko ciepła, więc nie było to tylko wędzenie zimne, ale przy ponownym sprawdzaniu kiełbasa była chłodna (na dworze -3). Po dwudniowym wędzeniu osłonka była twardawa, a że to jest kiełbasa która musi dojrzeć, to wsadziłem ją do lodówki turystycznej którą wystawiłem na balkon. Po tygodniu jelito zrobiło się miękkie i kiełbasa wyrównała smak - tak twierdzi żona - ja za surowymi kiełbasami nie przepadam

post-40896-0-90752900-1514126295_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-581382
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja za surowymi kiełbasami nie przepadam

:) PePe kilka kawałków możesz na zasadzie doświadczalskiej podpiec w piekarniku...

Nie przegap jej coby nie skamieniała :thumbsup::laugh:

Wykon zawodowy :clap::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-581629
Udostępnij na innych stronach

Kilka kawałków, kilka kawałków, - a kto mi da kilka kawałków? moja rodzina a przede wszystkim moja żona przepada za surową kiełbasą i nie dopuści do zmarnowania ani kawałka surowej polskiej wędzonej. Mi pozostają inne wędzonki ( oprócz polędwicy łososiowej) i kiełbasy. ;)


[Dodano: 27 gru 2017 - 13:04]

Ziezielony to nie jest wykon zawodowy, daleko mi do nich, ale staram się uzyskać taką jak w pierwszym pośćie tego tematu.

Tylko do tego trzeba mieć odpowiednie mięśnie no i temp.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-581633
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Bo wiadomo że białą robi się na wiosnę :tongue::) .

 

 

Piotrek,  pierwsze słyszę o tym ....  remonty w chałupie , tak mi wszystkie lodówki wymiotły :D  że prawie nic w tej materii nie zostało . Biała podsmażana w całości , na patelni , na smalcu z cebulką  ,  to po prostu miodzio . Więc jeszcze trochę to i ja zrobię :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-587944
Udostępnij na innych stronach

No bo widzisz Andrzejku,  k.biała zawsze kojarzy mi się z żurem, a żur ze ŚW, a one jak wiadomo są na wiosnę :tongue: .

A biała duszona z cebulą - moja ulubiona :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-587957
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.