arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 tylko z tym mózgiem to będzie kłopot Nie każdy toleruje ten dodatek a smarowność możesz jeszcze regulować ilością dodanego rosołu z gotowania mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-512832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Mam małą zagwostkę, żona znalazła podczas czyszczenia zamrażarki kilka kiełbasek myśliwskiej. Kiełbasa robiona była przeszło dwa lata temu, zapakowana w zwykły woreczek i zamrożona na zaś, żona bardzo lubi zabezpieczyć część dobroci żeby nie pożreć od razu. I teraz pytanie : jak ją spożytkować, ja myślę o leczo, tylko nie wiem czy podczas obróbki cieplnej ona zmięknie, Odłamałem kawałek i żując zjadłem - całkiem całkiem, grzech wyrzucić ., Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Raczej zjadłbym taka krojoną na maszynce bardzo cienko na kanapkach Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Do leczo to zal takich dobroci wrzucac ..pokroic na cieniutkie plasterki i wcinac do piwka ..lub winka a po co dodatkowo chlebem sie obiadac .. Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Nie znacie jej twardości, tego się nie da pokroić (chyba że piłką do metalu), będę ją rąbał tasakiem - i to z za głowy .Uzgodniłem z żoną że ją porąbię, wsadzę do słoja naleję wody i do lodówki, znaczy kiełbasę , zobaczymy co z tego będzie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Piotrek, zetrzyj na tarce jak sie uda.Bedziesz mial fajna posypke na pizze.. ☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) Odłamałem kawałek i żując zjadłem - całkiem całkiem, grzech wyrzucić No pewnie że grzech -moje kiełbasy żmudzkie nie dają sie złamać ani pogryźć ( po 8 miesiącach wysychania - normalnie rzemień) krajalnica - cięte na milimetrowe skośne plasterki i się rozpływają w ustach jak Oni w dawnych latach to jedli ??? [Dodano: 02 sie 2017 - 12:16] Nie znacie jej twardości, tego się nie da pokroić (chyba że piłką do metalu), będę ją rąbał tasakiem - i to z za głowy oj znamy znamy - możesz przesłać do mnie - na pewno potnę połamiesz tasak Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Muski, masz dobrą krajalnicę, ja nie mam żadnej. Kiedyś zięć przywiózł mi ze stanów (był tam na sympozjum) płatki suszonego mięsa bizona które po włożeniu do ust po pewnym czasie można było przełknąć. W smaku nic ciekawego, ot surowa nie doprawiona niczym wołowina, nie to co moja kiełbasa . Myśliwska trafi (jak zmięknie) do lecza razem z k. Białą, też znalezioną w zamrażarce, ale ta jest surowa i nie tak dawno zrobiona - jakieś pół roku temu .[Dodano: 02 sie 2017 - 13:19]Grześ, to dobry pomysł z tą tarką - tylko my nie jemy pizzy . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) masz dobrą krajalnicę, ja nie mam żadnej. To musisz kupić . Wiem że trudno komuś radzić bo niekiedy tak jest (jak powiedział raz kolega emeryt) że jednym z najbardziej znienawidzonych zwrotów jest "trzeba kupić" ale się przydaje tz. krajalnica (nie koniecznie profesjonalna za gruba kaskę, ja mam marketową i daje radę jak trzeba )A z tymi wędlinami zrobisz oczywiście jak uważasz Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Pepe, doświadczalsko ze dwa pętka włóż do woreczka strunowego i dolej trochę brandy, możliwie wyciśnij powietrze i do lodówki, czasem pomieszaj/zmacaj....Może zmięknie...(???)... Pobawiłbym się też z wiertarką... np czyste wiertło do drewna fi16, wolne obroty, dziurki raz przy razie, to co zostanie dorzucić do woreczka z brendziochą...wiórki, jak będą konsumować dowolnie....Jeden bobek do woreczka strunowego, 20 ml wody i do kąpieli wodnej, tak z 70*C, na np 45 min...Krajalnica w pobliskim sklepie... za Uśmiech... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Ziezielony, dzięki Ci Bracie za rady , zamiast wiertarki można zastosować tokarkę (będzie ładny wiór) .Ale pomysł z brendawką i woreczkiem bardzo mi się podoba, ale to następnym razem ta już pokrojona moczy się w przegotowanej wodzie w lodówce. Gdybym miał miejsce na krajalnicę to pewnie już by była . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 2 Sierpnia 2017 nie skojarzyłem PePe, że jak ktoś nie ma krajalnicy to musi mieć.... tokarkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-561750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 2 Października 2017 Czas zakończyć wątek myśliwskiej b. suchej, jak już pisałem pokroiłem z wielkim trudem i namoczyłem w przegotowanej wodzie dwie doby. Zmiękła na tyle że można było już coś zrobić,(a że cukinia i pomidory obrodziły) powstało z tych kiełbasek smakowite leczo Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-569504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 4 Października 2017 Taka kiełba "suszona nawadniana" :laugh: Fajna przygoda, smacznie zakończona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-569777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Mimo że na początku miesiąca mieliśmy spółdzielnie KzG na której robiliśmy między innymi kiełbasę polską wędzoną to po tygodniu kiełbasy już nie było. I żona wydała rozkaz żebym na święta zrobił trochę polskiej, i ja biedny żuczek musiałem ją zrobić. Zrobiłem ją z szynki, karkówki, boczku i warkocza co się poniewierał w zamrażarce , zapeklowałem dawką peklosoli w ilości 26g/kg i cukru 6g/kg, peklowało się 5 dni. Mięso mieliłem - I na sitku 13mm a dwójkę na 8, przyprawiłem pieprzem młotkowanym w ilości 4g/kg, majerankiem 1,5g/kg (majeranek naszej uprawy - z ogrodu) i 2g/kg czosnku. Wędziłem dwa dni po 7 godzin jak mi się wydawało zimnym dymem ale jak sprawdzałem kiełbasę to w pewnym momencie poczułem że jest lekko ciepła, więc nie było to tylko wędzenie zimne, ale przy ponownym sprawdzaniu kiełbasa była chłodna (na dworze -3). Po dwudniowym wędzeniu osłonka była twardawa, a że to jest kiełbasa która musi dojrzeć, to wsadziłem ją do lodówki turystycznej którą wystawiłem na balkon. Po tygodniu jelito zrobiło się miękkie i kiełbasa wyrównała smak - tak twierdzi żona - ja za surowymi kiełbasami nie przepadam Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-581382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Ja lubię, piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-581445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Lubie to! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-581447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 27 Grudnia 2017 ja za surowymi kiełbasami nie przepadam PePe kilka kawałków możesz na zasadzie doświadczalskiej podpiec w piekarniku...Nie przegap jej coby nie skamieniała Wykon zawodowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-581629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Kilka kawałków, kilka kawałków, - a kto mi da kilka kawałków? moja rodzina a przede wszystkim moja żona przepada za surową kiełbasą i nie dopuści do zmarnowania ani kawałka surowej polskiej wędzonej. Mi pozostają inne wędzonki ( oprócz polędwicy łososiowej) i kiełbasy. [Dodano: 27 gru 2017 - 13:04]Ziezielony to nie jest wykon zawodowy, daleko mi do nich, ale staram się uzyskać taką jak w pierwszym pośćie tego tematu.Tylko do tego trzeba mieć odpowiednie mięśnie no i temp. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-581633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 27 Grudnia 2017 :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-581634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 6 Lutego 2018 Na przekór zimie zrobiłem trochę kiełbasy białej. Bo wiadomo że białą robi się na wiosnę . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-587940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 6 Lutego 2018 zrobiłem trochę kiełbasy białej I to jest bardzo dobry pomysł - przeegzaminuję zamrażarke jak nie ma też zrobię Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-587941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 6 Lutego 2018 Też lubię taką kiełbasę ,bo jest najzdrowsza i dobrze smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-587942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 6 Lutego 2018 Bo wiadomo że białą robi się na wiosnę . Piotrek, pierwsze słyszę o tym .... remonty w chałupie , tak mi wszystkie lodówki wymiotły że prawie nic w tej materii nie zostało . Biała podsmażana w całości , na patelni , na smalcu z cebulką , to po prostu miodzio . Więc jeszcze trochę to i ja zrobię Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-587944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 6 Lutego 2018 No bo widzisz Andrzejku, k.biała zawsze kojarzy mi się z żurem, a żur ze ŚW, a one jak wiadomo są na wiosnę .A biała duszona z cebulą - moja ulubiona . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/6/#findComment-587957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.