PePe Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lipca 2012 Moja polska bez gorczycy, 1,5tygodnia dojrzewała. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lipca 2012 PePe.. a się do mnie nie wybierasz aby?? :rolleyes: :wink: :grin: :clap: :clap: :clap: ..pyszota... :thumbsup: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-227232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lipca 2012 Małgoś , leciał bym na skrzydłach, ale niestety - podcięte :devil: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-227234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lipca 2012 Moja polskaech... PePe... a my tak blisko mieszkamy.... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-227241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lipca 2012 Piotrek, Ty wiesz jednak co do piwka jest dobre.. :wink: Pozdrowionka dla Was kochani.. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-227243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lipca 2012 Pozdrowionka dla Was kochani.Grzesiu !!! To już nie długo !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-227244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-322840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki. I to jest to czego jeszcze nie potrafię robić Piotrku.. bardzo smakowicie wygląda ten wyrób . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-322867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Grudnia 2013 PePeRewelacyjnie ta scinkowa wygląda. Chyba też się kiedyś skuszę. Jak tak człowiek patrzy, to tylko by jadł, jadł......... Gratulacje i smacznego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-322868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki. PePe wspaniala Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-322910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki.PePe,czy możesz podać dokładny przepis według którego zrobiłeś tą kiełbasę - Grzesiu zazwyczaj podaje szczątkowe informacje więc dlatego Ciebie proszę o dokładny przepis. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-322912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Świadzu, recepturę wg. której robiłem ścinkową zostawiłem na wsi (tam ją robiłem) , ale postaram się coś podać z głowy.Miałem ok. 1,3 kg mięsa z szynki które pokroiłem w kostkę (3x3) i zapeklowałem na okres 7dni dawką 30g na kg., zasoliłem też 20% masy mięsa słoniny. Po peklowaniu dodałem przyprawy jakie zaleca Grześ to znaczy: pieprz,kolendrę, jałowiec ,ziele ang.,majeranek ,gorczycę, cukier ,gałkę , i alkohol , nie miałem łyskacza ani brandy , dolałem setkę Soplicy, Słoninę pokroiłem w 0,5 cm kostkę. Po wymieszaniu nadziałem w osłonkę białkową fi 65mm, osadzałem w lodówce 12 godz., wędziłem ok 3 godz. gorącym dymem. Po wędzeniu powiesiłem w suchej sieni, gdzie wisiała dwa tyg. a potem przeniosłem do Wrocławia i powiesiłem na balkonie na dalsze dwa tygodnie. Nie mam specjalnej komory w której mogła by dojrzewać , dlatego kiełbasa raczej wyschła niż dojrzała , ale po rozkrojeniu okazało się że ma ten charakterystyczny smaczek wędliny dojrzewającej. Razem z kiełbasą wędziłem boczki, które peklowałem 3tyg.na sucho. Po dwóch tyg, żonka zaproponowała aby spróbować czy już dojrzał, po próbach zostało tyle.Ale drugi kawałek uratowany i dojrzewa dalej . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-323034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Pozazdrościłem Zbójaszkowi jego chałek,to wykonałem swoje: nadziewane kiełbaskami pieprzowymi, a do tego sześć cebulaków.Wszystko z 500 g mąki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-330031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Witaj PePe,Możesz podać z jakiego przepisu robłeś polską z początku wątku?Bardzo lubię polską ale jeszcze nigdy sam nie robiłem. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-330067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Witaj Marko!!!Kiełbasę ze zdjęcia (moja pierwsza polska) zrobiłem opierając się o przepisy ze strony głównej. Pamiętam że mięso było z łopatki, kl I rozdrobniona szarpakiem maszynki "5" a kl II na sicie 8, peklosól w ilości 21 g/kg. Przy następnych "produkcjach" dawałem już 26 g/kg i kiełbasa była smaczniejsza szczególnie jak dłużej dojrzewała, przyprawy to: pieprz 4 g/kg grubo mielony, majeranek 1 g/kg, czosnek 2 g/kg, omal nie zapomniałem o cukrze, (bardzo ważne) którego dodaję w ilości 10 g/kg.Koniecznie musisz zrobić polską wędzoną, szczególnie jak lubisz wędlinę dojrzewającą, ja polubiłem.Na forum są ze dwa tematy traktujące o polskiej, koniecznie musisz przeczytać posty które tam się znajdują. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-330186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Stycznia 2014 PePe, serdeczne dzięki za przepis, poczytam jeszcze inne wątki i jak tylko będzie trochę cieplej i będę miał dostęp do wędzarki napewno zrobię.Jeszcze raz dziękuję. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-330357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Lutego 2014 Nastawiłem w końcu wino z aronii która zalegała w zamrażarce od początku października. Zawsze robiłem na miazdrze, a tym razem postanowiliśmy z żonką zrobić na soku. Ona zajeła się robieniem soku w parowarze i jeszcze obgotowaniem resztek z parowara, owocu było ok. 40 litrów. Zapełniłem trzy gąsiory, w sumie 65 litrów, Nastaw "zaszczepiłem" drożdżami - Malaga. Do soku dodałem 1 kg cukru na 5 litrów rozwodnionego soku. To teraz zostanie mi oczekiwanie na koniec fermentacji. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-331204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Lutego 2014 Nie chcę się wymądrzać, bo nigdy nie robiłem wina i nie jestem jego znawcą ani smakoszem, ale słyszałem, że do aronii najlepiej dodać jeszcze innych owoców bo z samej jest straszny kwasior Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-331207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Lutego 2014 Ponieważ już nie mogę edytować posta to dopiszę, że jest bardzo cierpkie i kwaśne Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-331214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Lutego 2014 Nigdy nie robiłem wina z surowej aroni, zawsze z przemrożonej i nigdy nie dodawałem żadnych innych owoców. Mnie smakuje chociaż robię wytrawne, no może czasami pół wytrawne. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-331217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Lutego 2014 Jedliście kiedyś STRUDEL z jabłkami lub twarogiem ? - ja tak.A strudel z farszem jak na k. parówkową - ja nie.I dla tego postanowiłem go zrobić.Oto on, strudel w sosie chrzanowym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-332526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Lutego 2014 PePe, ja z kolei robię wino z całych, surowych prosto z krzaka, miażdżonych owoców. (oczywiście dojrzałych). Dla otrzymania odpowiedniej kwasowościdodaję sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. wino z aronii jest super, bardzo zdrowe, ze względu na dużą zawartość garbników. Pozdrowienia i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-332541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Z resztek mąki zrobiłem chleb nasz powszedni mieszany tzn mąka poznańska typ 500, mąka chlebowa, typ 750, mąka razowa typ 1850.to były mąki pszenne i do tego mąka żytnia typ 720. Mąk pszennych było 70% żytniej jak wiadomo 30%. Drożdży 50 g, trzy łyżki zakwasu, łyżka soli, wody dałem 500 ml, a powinienem dać 600 ml, bo jak dam mniej to ciasto przy powtórnym wyrabianiu, nie klei się wystarczająco. Pieczenie w temp 200stc przez godzinę. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-348296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Chciałem Wam pokazać moją zmodyfikowaną kiełbasę ścinkową EL GREGORA. Modyfikowałem ją dla tego że po półtora miesięcznym dojrzewaniu - obsychaniu kiełbasa po przekrojeniu rozsypała się i aby można ją było zjeść (ostatecznie można ją było żuć ) rozebrałem z osłonki i zmieliłem na sitku cztery mm do tego farszu dodałem 1/4 objętości mięso kl III z golonki wp. uprzednia peklowanej przez okres 48 godz. Zapakowałem w osłonki fi 65 i wędziłem w ciepłym dymie. Po wędzeniu dojrzewała jeszcze tydzień i na ŚW kiełbasa została poddana degustacji - kiełbasa smakuje jak litewski skilandis, pozostałe (2szt) poddam mieleniu na sicie 2mm a potem malaxerem rozdrobię na gładko.Po mojej modyfikacji wygląda tak: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-348421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Maja 2014 Zmodyfikowaną powiadasz!!!na twoim zdjęciu toż to zwykła mielonka!!chyba że fotka przekłamuje... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/#findComment-350739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.