boggi Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Lipca 2012 Ja podczas wędzenia używam drewna wcześniej wymoczonego w wodzie. Myślę że wtedy mam więcej dymu :-) Tak mi się skojarzyło z tym : http://www.smog.pl/txt_gfx_audio/23557/jak_sie_splawia_telemarketerow/ Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Lipca 2012 Wędzarnie kanałowe mają to do siebie że trudniejsze są w obsłudze niż z paleniskiem bezpośrednio pod wędlinami .Czy ktoś się zastanawiał co się znajduje w tych kanałach od paleniska do wędzarni, po kilkunastu wędzeniachNieśmiało napomknę o dymogeneratorach ... łatwo je czyścić/myć Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Lipca 2012 Andyandy Nawiązując do Twojej wypowiedzi dot. faktu, że mam zbyt małe palenisko, załączam zdjęcia z wymiarami: http://img62.imageshack.us/img62/4913/28545302.jpg http://img4.imageshack.us/img4/3990/57782321.jpg Czy faktycznie jest za małe? Choć korzystając z Twojej lektury można od razu stwierdzić, że jest za małe. Był tam jeden szkic określający min 15cm wolnej przestrzeni pomiędzy "opałem" a ściankami paleniska. W moim palenisku jest to nie możliwe, cały ma szerokość 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Lipca 2012 W moim palenisku jest to nie możliwe, cały ma szerokość 30cm. Wystarczy Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Lipca 2012 Czy ktoś się zastanawiał co się znajduje w tych kanałach od paleniska do wędzarni, po kilkunastu wędzeniach :idea: płaty boczku trafiały do komory gdzie były przez pewien czas oblewane ekstraktem dymu wędzarniczego I wszystko na ''temat''... :devil: :shock: :devil: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 21 Lipca 2012 krisk, Dobuduj do tego kanału duże palenisko( dwa razy większe ) i problem się skończy z dymem, smakiem i innymi drobnymi dolegliwościami. Palenisko może być nawet z samej blachy - dostawiane. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Lipca 2012 Tak właśnie zrobię, dołożę komorę z blachy, a komin włożę w już istniejący. Myślę, że takie wymiary będą ok. Zastanawiam się jeszcze jak zrobić drzwiczki, którymi będę mógł także regulować poziom dochodzącego powietrza do paleniska. Ktoś ma jakiś pomysł? http://img716.imageshack.us/img716/3545/palenisko1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Lipca 2012 A takie z pieca kaflowego...np na złomie kupisz... :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Lipca 2012 krisk, Oglądając twoje palenisko na zdjęciu , pierwsze co rzuca się w oczy to oczywiście zbyt małe jego rozmiary i oczywiście materiał z którego jest zbudowane , widać wyraźnie że jest to szamot , który oddaje zbyt dużo ciepła i nie jesteś w stania zapanować nad temperaturą w wędzarni .Dobuduj do tego kanału większe palenisko , tak jak radzi kolega Andyandy, najlepiej użyj do tego zwykłej palonej cegły i będzie po problemie a przede wszystkim zdrowo .Powodzenia . [ Dodano: Sob 21 Lip, 2012 20:54 ]A takie z pieca kaflowego...np na złomie kupisz... :rolleyes:Takie drzwiczki nie są zbyt wygodne w obsłudze , wystarczą takie ze zwykłej blachy - jak najszersze . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Lipca 2012 Ja bym użył jakiegoś impregnatu na bazie wodnej lub pokostem lnianym. Gonzo z pokostem lnianym nie jest tak jak myślimy , że impregnuje. jako sprzedawca okien dowiedziałem się od starszego człowieka , szkoda tylko , że zapomniałem czym powinno się impregnować . Ale jak się sprężę , to znajdę odpowiedź , bo powiedział mi to taksówkarz z naszego miasta , więc w końcu go namierzę . Pokost jest w pewnym sensie słodki dla robali , ale jest pewien środek ( na pewno nie jeden ) , który nie podchodzi robalom . Klient mówił mi, że polecił mu ten środek taki stary stolarz i naprawdę drewno zakonserwowane tym specyfikiem jest wolne od wszelkiego rodzaju robactwa , czyt. korników Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Lipca 2012 krisk, ... i oczywiście materiał z którego jest zbudowane , widać wyraźnie że jest to szamot , który oddaje zbyt dużo ciepła i nie jesteś w stania zapanować nad temperaturą w wędzarni .... [ Dodano: Sob 21 Lip, 2012 20:54 ]A takie z pieca kaflowego...np na złomie kupisz... :rolleyes:Takie drzwiczki nie są zbyt wygodne w obsłudze , wystarczą takie ze zwykłej blachy - jak najszersze .Szamot jest tylko na zewnątrz, palenisko jest z blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Lipca 2012 Szamot jest tylko na zewnątrz,jest to szamota co to zmienia :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Lipca 2012 krisk, a nie lepiej dostosować się do rad z początku tematu zanim zaczniesz przebudowę?. Dobrze osusz, sprawdź temperaturę wędzenia i osuszania, i zmień przykrycie a jak to nie pomoże wtedy dopiero przebuduj. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Lipca 2012 Widziałem różne wędzarnie i różne cuda , z pudełka , z kartonu po telewizorze , 100 różnych beczek itd..... Ta wędzarnia musi wędzić. Nie jest taka najgorsza , a do tego wszystkiego wszystko jest ponad ziemią , gdzie nic praktycznie nie ciągnie wilgoci. Podstawowym problemem jest osuszanie wędzonek w twoim przypadku. Nic nie przerabiaj , na próbę zrób tak: - wędzonki po peklowaniu obsznuruj , wsadź w siatkę itd.. , zostaw je do obciekania na noc (około 8-12 h) w temp. pokojowej. (nie będziesz miał wyniku pocenia się wędzonek po obsuszeniu , gdy wydaje się nam ,że wędzonka jest suchutka jak pieprz po 40-60 itd minutach obsuszania , decydujemy się na szczelne zamknięcie i tu się zaczyna problem ponownego skroplenia wilgoci na wędzonkach (różnica temp.) dokładanie drewna do wędzarni to normalne zjawisko , nie widziałem czegoś takiego jak nagromadzenie taczki żaru w celu osuszenia wędzonek. Pomysł z termoobiegiem bardzo konkretny , i godny wypróbowania temperatura może stopniowo niech rośnie od 35-50 st.C. Przykrycie beczki najlepiej drewniane , lub blacha podniesiona na jakichś belkach 5-10 cm , worek jutowy też powinien leżeć na jakichś beleczkach , gdzie można dopuścić troszkę powietrza , i odprowadzić nadmiar zadymki. Nauczyć się wędzenia w swojej wędzarni - przepustowość powietrza przez palenisko i wylot przez komorę musi być wyuczony i odpowiednio sterowany. Drzwiczki do wędzarni twojego typu są nie potrzebne wystarczy blacha którą będziesz regulował temp. i spalanie się opału poprzez dostęp powietrza do komory spalania drewna. Powodzenia w nauce obsługi swojej lokomotywy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-228942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Lipca 2012 ... , zostaw je do obciekania na noc (około 8-12 h) w temp. pokojowej. (nie będziesz miał wyniku pocenia się wędzonek po obsuszeniu... .. Czy te 8-12h w temperaturze pokojowej nie przyczyni się do rozwoju bakterii w mięsie i czy nie wpłynie to na trwałość i smak wędzonek? W lecie temperatura pokojowa oscyluje przy poziomie 25st C... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-229033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Lipca 2012 Może dostanę po uszach, ale jak pisałem wcześniej, wyciągam ok 23 sznuruję albo wsadzam w siatki i tak wiszą na kijach na balkonie lub w kuchni jeżeli na dworze pada. Nie zauważyłem aby coś się z nimi działo złego i trwałość też jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-229034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Lipca 2012 krisk, słuchaj Andyandy, zobacz jakie miałem problemy . A jedną z głównych przyczyn była moja mała znajomość palenia oraz zbyt wysoka temperatura w palenisku . Tak było : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2145&postdays=0&postorder=asc&start=30 Tak jest : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556&start=375#top Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-229042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Lipca 2012 Czy te 8-12h w temperaturze pokojowej nie przyczyni się do rozwoju bakterii w mięsie i czy nie wpłynie to na trwałość i smak wędzonek? Wpłynie.Szczególnie na to pierwsze.Ociekanie w lodówce 12h, później 2 h w temp pokojowej,do wędzarni i osuszamy a jak powierzchnia będzie sucha to puszczamy dymek przymykając palenisko i ew. nakrywając częściowo workiem jutowym.Proste :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-229048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Lipca 2012 Podam taki przykład:Wędzonka o gramaturze około 1,5 kg , wyciągnięta z lodówki (4 st.C) włożona do rozgrzanej wędzarni w celu osuszenia i dalszego wędzenia. Wizualnie po 40 minutach osuszania będzie ona sucha , po zamknięciu , przykryciu wędzarni po około 10 minutach zaczyna się ponownie pocić i skrapla się na niej woda (w wyniku różnicy temperatury w komorze ,a zimnem , które oddaje wędzonka ze swojego wnętrza ) I to właśnie w tym momencie powstaje nie pożądany kolor i osmolenie. Jeśli nie chcesz trzymać w temp pokojowej to wydłuż proces osuszania , aż wędzonka w całości się ogrzeje , a nie powierzchniowo.Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-229049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Lipca 2012 Boggi zanim te robale zjedzą Twoją wędzarkę, to my już dawno powiemy Alleluja :grin: :lol: :lol: No faktycznie się wygłupiłem :blush: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-229055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Witam wszystkich Chciałbym podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w tym temacie, oraz pochwalić się tym co udało mi się osiągnąć. Ale po kolei, póki co nie przerabiałem wędzarni, zamontowałem tylko deflektor, oraz skupiłem się na lepszym ocieknięciu i osuszeniem wędzonek. Ociekanie: Wędzonki wisiały ok 6h na balkonie w temp ok 14stC, następnie w temp pokojowej ok 4h. Osuszanie: Do całkowitego osuszenia powierzchni wędzonek, trwało to :shock: 1h45min! Najdłużej osuszały się balerony. Wędzenie: Wędziłem ok 2,5h po osuszaniu w temp 35-50stC. A teraz trochę zdjęć 1. Deflektor: http://img444.imageshack.us/img444/3233/defoc.th.jpg Pomierzyłem temperaturę w kilku miejscach wędzarni i się okazało, że podczas osuszania różnica wynosiła nawet 20stC pomiędzy przodem a tyłem wędzarni. Aby zniwelować tę różnicę, na środku deflektora z tyłu wędzarni umieściłem blachę, zakrywając kilkanaście otworów. Po tym zabiegu różnica wynosiła ok 10stC. http://img507.imageshack.us/img507/7636/def1.th.jpg 2. Przykrycie wędzarni Wg Waszych porad zrezygnowałem ze szmaty i przykryłem beczkę kilkoma deskami: http://img651.imageshack.us/img651/540/wedz.th.jpg 3. Po uwędzeniu: Tak oto wygląda efekt: kiełbasa chłopska, baleron i polędwica sopocka. http://img9.imageshack.us/img9/8791/wedz1.th.jpg 4. Po sparzeniu: Baleron I tu mam pytanie, na powierzchni pojawił się biały nalot, co to może być? http://img801.imageshack.us/img801/9656/bal1.th.jpg Polędwica http://img16.imageshack.us/img16/421/pol1s.th.jpg Teraz jestem zadowolony z moich wędzonek, nie widać śladów ciemnego nalotu no i ten smak:). Może dziś troszkę za krótko wędziłem, ale bałem się, że znów się okopcą Jeszcze raz wszystkim dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-232133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-232144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Przyznaję - wykonanie mistrzowskie. :clap: :clap: :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-232147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 na powierzchni pojawił się biały nalot, co to może być? ... :shock: ...Ja chybam ślepa jest , albo niedowidzę... :lol: :lol: :wink: Cacy Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-232148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Pewnie soczki wypłynęły spod sznurków :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/3/#findComment-232149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.