karolszymczak Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 28 Lutego 2013 Aniu o wszystkich pomyślałaś tylko nie o piesku wiięc sam się poczęstował i wcale mu się nie dziwię :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-271564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 28 Lutego 2013 zostala porwana przez psa. :lol: :grin: szczęśliwe psisko :P aby nie dingo? przypomniała mi się pioseneczka, którą nad morzem znajomy kucharz lata temu mnie nauczył ^^ "wlazł pies do kuchni i porwał mięsa ćwierć a młody kucharz głupi zarąbał go na śmierć, lecz stary kucharz mądry co nad nim litość miał, postawił mu nagrobek i taki napis dał: 'wlazł pies do... (powtarzamy w nieskończoność :lol: )" smakowite wyroby Aniu if only.. if only i was that dog! :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-271573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 28 Lutego 2013 Aniu gratuluję wyrobów :clap: . P.S. Karol taki mądry, bo jego pies krakowskiej by nawet ... :rolleyes: .... nie uniósł :grin: ten mniejsz to jego : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=287829#287829 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-271574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 28 Lutego 2013 Niestety Krakowska wg Kostka, zostala porwana przez psa.Wiedział co dobre :tongue: ,kiełbaski Anno bardzo fajne :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-271645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 3 Marca 2013 Dzisiaj troche o moim obiedzie. Na zyczenie rodziny bawilam sie w kuchni, ale ulga , aby tak zawsze bylo. Sprong rolls Czyli na poczatek,zmielilam kurczaka( bez kosci i skory, czyste mieso ) i zamarynowalam go 2 lyzki soy souce, pol lyzeczki cukru i 1 lyzeczka maki kukurydzianej pieprzem, to wymieszac i pozostawic, az bedzie potrzebne. Poszatkowalam pol glowki kapusty, obralam i starlam 4 marchewni, 7 grzybowk bardzo cieniutko poszatkowalam, cebulke od szczypiorku drobno poszatkowalam, starlam 3 duze zabki czosnku i odsc spory kawalek ginger, chyba z 15 sztuk krewetek( ?). NA rozgrzany wok , dac lyzke oleju z orzechow ziemnych na to kurczaka i mieszac, tak aby sie usmazyl.Kiedy lekko nabierze koloru, zdjac z woka. DAc nastepna lyzke oleju tym razem dobrze jest dac sezamowego,na to dac pokrojona cebulke, czosnek i ginger.Mieszac trzeba aby sie nie porzypalilo, aleaby aroma sie wydzielila, to da pozniej w calej mieszance smak. NAto dac marchew, kapuste, grzyby i mieszac az kapusta i marchew beda miekkie. Wtedy dac wczesniej usmazone mieso, poszatkowane krewetki i przyprawic mieszanina 2 lyzek wina ryzowego,2lyzeczka oleju sezamowego,2 lyzki sosu sojowego, 1/2 lyzeczki cukru,1 lyzeczka soli, pieprz to juz wg uznania. Kiedy do dolejemy do woka, wymieszac i pozwolic sie polaczyc smakom. Zajmuje to okolo 10-15 minut. NAstepnie wylozyc wszytko na blache wylozona papierem, ale w taki sposob, aby plyn( soki) jakie sie oddzielily odplynely, jednka nie robic tego na sitku, wtedy sieszanka jest za sucha. Kiedy masa wystygnie zwijac sprong rolls. JA musialam robic rozne rzeczy bo u mnie jak w bardze ,kazdy co innego je w innym ciescie.Aby odroznic ,robie inne ksztalty( ciasta mialam kupne; to zolte ,wyglada jak pobrudzone maka,jest tak przesypywane, aby plasterki sie nie lepily) A to juz porcja podana, z sosem zrobionym z wina, sosu sojowego,slodkiego sosu chilli i miety wietnamskiej. Na zdjeciu widac liscie miety wietnamskiej. Uwaga moja taka, ze jesli ktos nie lubi m.wetnamskiej, spokojnie moze zamienic ja zwykla mieta. A na deser mielismy australijski bread pudding. Przepis rozni sie od tego jaki kiedys Podal MAxell https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9031&highlight=bread+pudding Jaka roznica. Chleb kroimy na male kostki, zalewamy goracym slodzonym mlekiem, w ktorym bylo rozpuszczone maslo. Mleka musi byc tyle, aby po lekkim wystygnieciu, kiedy odgarnie sie nasiakniete kostki, widac nadal troche mleka. Dalej ubite jajka wraz z cukrem i wanilia zalewa sie chleb jednak bardzo delikatnie sie miesza, aby nie zniszczyc za bardzo ksztaltu kostek. Nie robi sie zawysokiego ciasta. Po wystudzeniu powinno sie kroic, u mnie dziewczyny kroja zaraz po wyjsciu z piekarnika. Ale co do podawania, to wystudzony bread pudding podaje sie z sosem z luznego waniliowego budyniu. ( Australijski pudding).Tu zdjecie pokazuje ksztalt kostek chleba A to juz przed podaniem Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-272392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 3 Marca 2013 ANNAM, na tym ślicznym talerzu to ciasto pewnikiem - porcja słuszna a na tym okrągłym dużym to danie główne ?? Smakowicie wyglądają te Sprong rolls - ale wielkość ich mikroskopijna (albo tak mi się wydaję) Ciasto wygląda wyśmienicie. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-272394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 3 Marca 2013 b]Artur Dor[/b], jakbym zjadla za wiele pierwszego dania, to bym miala problem z deserem. A tak oba zjadlam. :grin: DZiekuje, i polecam, nie ma za bardzo smaku chleba, bardziej wanilii, a porcja ciasta wybla odrobine wieksza niz pudelko zapalek. Chcialam wstawic zdjecie ,aby pokazac wielkosc naczynia,niestety fotosik nie dziala :devil: , juztro wstawie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-272404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 8 Marca 2013 Upaly, jak na marzec to troche za cieplo. Sternia temperatura w marcu ( w poprzednich latach) to 23,2 stopnie, w tym roku, zwykle mamt powyzej 30tu, a w nocy nie schladza sie za bardzo. No coz,aby nie grzac domu za bardzo obiady na BBQ. Wczoraj byly przepiorki z warzywami. Wiadomo, warzywkatrzeba wczesniej podszykowac, nie tylko obrac i wrzucic na blacze, boinaczej spalasie a smaku nie beda mialy. Zblanszcowane fasolki wlozylam w marynate na bazie octu balsamicznego, zblanszowane ziemniali, dobrze osuszone, sa obsypane ziolami, a w czasie pieczeniadodane sa swieze ziola, pomidory tylko przekrojone, jednak w czasie kiedy sa juz na grillu, i opieczone z jednej i odwrocone posypuje przyprawami, ktore i tak znikaja pod wplywem soku jednak smak zostaje.Marchew zblanszowana,rowniez doprawiona. Dynia i cukinie, pokrojone w plastry posypane sola, aby wydzielily sok, ktory sie odlewa ,a smazone smazone, nie pala sie ,tylko przypiekaja i nadal wydzielaja sok. Cubule,moczone przez przynajmniej 30minut w zimnej wodzie, a przed smazeniej zasypane cukrem, traca ostrosc, i bardzo ladnie sie karmelizuja. No i mieso, czyli przepiorki, musi byc zaprawione ( przepis wzielam z internetu i okazal sie troche niewypalem), jednak zabawa polega na smazeniu, co dwie minuty przepiorki musza byc odwracane, i smaza sie tylko 10 minut. NAstepnie musi odpoczac ,i dopiero gotowe jest do spozycia. Tu kilka zdjeci z bbq a to juz " przed talerzami " zdjecie, Teraz odrobine na temat zalewy. Niestety uwazam ,ze byla za malo przypraw; mieso nie powiem,bylo wilgotne, jednak niedobor soli i jakichkolwiek przypraw dawal koncowy smak slodkosci miesa. Moj blad w tym, ze juz mialam taka myzl przy szykowaniu zalewy jednak zaufalam komus a nie sobie. NAstepne podejscie do przypiorek bedzie wg przypisow z forum, jednak to musi poczekac na chlodniejsze dni. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-273524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 8 Marca 2013 Patrząc na Twoje BBQ :clap: już myślę o grilowaniu :thumbsup: ale u nas ciągle jeszcze za zimno :mellow: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-273532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 8 Marca 2013 już myślę o grilowaniu ale u nas ciągle jeszcze za zimno Przyjdzie zmiana i Ty bedziesz grilowac ( w tym czasie ja tez bede grilowac :grin: , bo ja zmieniam teraz BBQ ) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-273539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 12 Marca 2013 U mnie ma przyjsc ochlodzenie. Kupilam dzisiaj paczke jelit i juz gotowe, tylko dzialac ( ale kiedy w koncu ? :???: ) A to moje czekajace na swoja kolejke osłonki do kielbas, :grin: Tylkoprosze nie mowic mi ,ze mam problem Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 12 Marca 2013 ANNAM, czy Ty je tak poukładałas , czy sa tak przygotowane leża jak w szeregu .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 12 Marca 2013 Ja, nie lubie kiedy robie kielbase i musze je odplatywac. Wiec kiedy przyniose paczke do domu, to poukladam przesypane ladnie sola. Pozniej tylko lekko odgarne sol i biore ile potrzeba ,bez walki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 12 Marca 2013 Ja, nie lubie kiedy robie kielbase i musze je odplatywac. Wiec kiedy przyniose paczke do domu, to poukladam przesypane ladnie sola. Pozniej tylko lekko odgarne sol i biore ile potrzeba ,bez walki.Ciekawy pomysł tylko tak rozłożone zajmuje dużo miejsca Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 12 Marca 2013 Ja zawsze trzymam je w pudelku w lodowce. Zawsze czekaja z boku na swoja kolej i nie zawadzaja. Pudelko jest niewysokie i mam specjalnie ustawione polki, aby tam tylko to sie miescilo. Dwa pudelka obok siebiezwykle stoja. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 12 Marca 2013 Czy te pudełka są szczelne ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 12 Marca 2013 Kiedy masa wystygnie zwijac sprong rolls.a w jakie ciasto? bo za bardzo nie wiem i jak to się zwija? A to juz porcja podana, z sosem zrobionym z wina, sosu sojowego,slodkiego sosu chilli i miety wietnamskiej.mogłabyś podać choć orientacyjne proporcje, bo nigdy nie robiłam takiego sosu i nawet nie wiem jak ma smakować, ma być słodko kwaśne? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 12 Marca 2013 w jakie ciasto? bo za bardzo nie wiem i jak to się zwija? Maialam kupne ciasto na spring rolls,( to jest takie bardzo cieniutkie, a te zolte i biale zwiniete jak pierogi to wonton . Nie potrafie tego chinskiego ciasta jeszcze zrobic. Moja kolezqanka chinka,pokazala mi ,ktory mam kupowac. U was,m jak wiem, teraz wszystko mozna kupic,na pewno macie jakies azjatyckie sklepy. Sos Madlinko, to akurat porcje oczne sa dane. Pozstaram sie zmieszac wszystkie skladniki mierzac ilosci.To moja wielka wada, zawsze przechybam butelke i wiem ,ze tyle powinno byc. Na pewno zmierze i podam. Przepraszam, ze bylam niedokladna. [ Dodano: Wto 12 Mar, 2013 21:27 ]Czy te pudełka są szczelne ? Tak miro, jest szczelne. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 13 Marca 2013 Wygooglowałam sobie i już wiem, ze to przecież nasze sajgonki, jakoś nie wpadłam wczoraj na to http://www.naszedzieciaczki.boo.pl/images/smiles/b1146913248445c81e096201.gif papier ryżowy do sajgonek można kupić w każdym markecie, uwielbiam je choć sama nigdy nie robiłam dla tego chętnie skorzystam z Twojego przepisu, a ten sos do sajgonek, który przynajmniej w Polsce jadłam jest fantastyczny taki właśnie słodko kwaśny, także będę wdzięczna za proporcje, ale to na spokojnie, jak będziesz robiła następnym razem, poczekam i dziękuję. To moja wielka wada, zawsze przechybam butelke i wiem ,ze tyle powinno byc.to nie wada, tylko zaleta dobrego kucharza ja uwielbiam gotować ale jakoś tak raczej się trzymam przepisów. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 13 Marca 2013 Aby uczcic dzisiejszy dzien zrobilam malego torcika. Ale nie pieczony biszkop tylko nalesnikowy torcik z jogurtem. Czyli szybkie byle co na deser po obiedzie; A z reszty ciasta nalesnikowego malenkie nalesniczki z dzemem truskawkowym- ulubione danie Zuzi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 13 Marca 2013 Aniu fajny ten torcik :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 13 Marca 2013 arkawroc, a jak szybko sie go robi. Kiedys w jakims starym kalendarzu w sklepie z ksiazkami uzywanymi widzialam. Teraz wpadlo mi do glowy ,aby cos upiec, ale ze jeszcze sie dobrz nie schlodzilo wiec tylko taki byl na tapecie. Nalesniki wg wlasniej receptury. kiedy usmazone( musza byc na wielkosc tortownicy, ja smazylam na wiekszej patelni, i okrawalam do wielkosci tortownicy. Jogurt polaczylam z tezejaca zelatyna. przelozylam nalesniki, odrobine odlozylam i czesc polaczylam z przetartymi malinami, a czesc troche soku ze szpinaku. To poszlona gore. Jesli ktos lubi slodki, to mozna dodac cukru. Ja akurat nbie dalam. Na ta porcje poszlo chyba wiecej ni pol litra jogurtu ( nie pamietam,z nowu ocznie robilam :blush: ) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 13 Marca 2013 muszę kiedyś wypróbować cos takiego zobaczymy co moi smakosze powiedzą :grin: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 13 Marca 2013 szybkie byle co na deser po obiedzie;Ładne mi byle co :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 13 Marca 2013 Ładne mi byle coto samo pomyślałam, to ja to już w ogóle nic nie robię, hehe Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/10/#findComment-274560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.