Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oj dziekuje, :D  musze znowu pojechac i kupic uszy, bo bardzo nam smakowal.   w koncu bedzie to lekarstwo , w nadmiarze  :facepalm:  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-372882
Udostępnij na innych stronach

Ja  czasem robie salceson  w plastikowych  pojemnikach np po margarynach.Jak wszystko się już skrzepnie to można wyjąć z pojemnika i kroić.W takich pojemnikach mrożę równiez galaretę.Jak chcemy jej skosztować rano to wieczorem wyjmuję z zamrazarki i siup do małego garnka wlewam troszkę wody [około 1/4 szkl]i i zagotowuję pod przykryciem .Wlewam wszystko z powrotem do pojemnika i na rano mam świeżą galaretkę.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-372960
Udostępnij na innych stronach

a jak parzysz te pojemniki z salcesonem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-372963
Udostępnij na innych stronach

Ja po prostu gotuję łepek swiński , lub ozorek wołowy [ściągam potem skóre],golonkę ,podgardle,skórki,uszy,lub wszystko razem do miękkości z listkiem,zielem.Wyjmuję wszystko kroję w paseczki ,a wywar jeszcze gotuję z godzinkę.Mięska ,skórki,wkładam do pojemnika doprawiam czosnkiem ,solą i pieprzem i  zalewam wywarem tak ,aby je tylko przykryć.Za kilka godz mój salcesonik gotowy .[bez parzenia]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373013
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja  czasem robie salceson  w plastikowych  pojemnikach np po margarynach.
 

 MAm nadzieje ze tej margaryny z tych pijemnikow nie jesz  ;)  :)

 

 

Ja po prostu gotuję łepek swiński , lub ozorek wołowy [ściągam potem skóre],golonkę ,podgardle,skórki,uszy,lub wszystko razem do miękkości z listkiem,zielem.Wyjmuję wszystko kroję w paseczki ,a wywar jeszcze gotuję z godzinkę.Mięska ,skórki,wkładam do pojemnika doprawiam czosnkiem ,solą i pieprzem i  zalewam wywarem tak ,aby je tylko przykryć.Za kilka godz mój salcesonik gotowy .[bez parzenia]

 

 Salcesony wczesniej robilam,jednak nawet w sztucznych oslonka parze. A smak w naturalnej oslonce najbardziej mi podchodzi.

NIe robie teraz tak wielkich porcji jak wczesniej, i nie musze zamrazac.  Teraz zrobilam dwa salcesony i poszly  w bardzo krotkim czasie, w koncu mam teraz 4 +1 dzieci   :laugh: ,  , a to +1 ma  apetyt na dobre rzeczy  :laugh: , salceson bardzo jemu smakowal  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373077
Udostępnij na innych stronach

Annam narobiłaś mi smaku na jakiś salcesonik, muszę się zabrał.  Ale będzie salceson bez ucha!http://www.sherv.net/cm/emoticons/farm-animals/pig-smiley-emoticon.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373101
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedys robilam w woreczkach foliowych ,nie parzylam ,ale dla mnie to byla bardziej miesna galareta niz salceson  :) teraz kupilam sztuczna oslonke na salceson ,tylko przeraza mnie wielkosc wsadu 3.5 kg ( kto to zje)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373147
Udostępnij na innych stronach

Margaryny od dziecka nie lubiłam i nie jadam.Dla siebie robię mikserem masełko ze smietany [od baby]

Wracając do salcesonu to robię go sporadycznie i to co mi sie nie mieści we flaku wkładam do pojemniczków.,albo jak nie mam po prostu tego flaka.

Różnicy duzej nie dostrzegam ,ale to moze dlatego ,ze rzadko robie ,a jeszcze rzadziej jadam.

Salcesonu nie mrożę ,pisałam o galarecie mrozonej  w pojemnikach.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373262
Udostępnij na innych stronach

Zrob prawdziwy salceson a beda jeszcze bardziej zadowoleni ,bo prawie salceson to zawsze tylko prawie  :)

Ja nigdy nie przepadalam za salcesonem ,ale taki MOJ to zjadam ze smakiem !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373334
Udostępnij na innych stronach

Ależ robię i prawdziwy tylko rzadko jak mam dużo wolnego miejsca w zamrazarce to kupuję ćwiartkę świniaka i ryjek i wtedy jest prawdziwy salceson [we flaku]  a tak jak pisałam wcześniej nadmiar pakuję do pojemniczków.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373545
Udostępnij na innych stronach

Przyszla kolej juz chyba gotowa, ale z krojenioem poczekam na dziewczyny kiedy wroca ( bo jeszcze sama cala zjem :laugh: )

 El Gregor czytalam wszystko w Twoim temacie i takie cos zrobilam

post-40723-0-12122100-1411968853_thumb.jpg

 Wydaje mi sie ,ze akurat wyschla/doszla/dojrzala i gotowa do jedzenia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373944
Udostępnij na innych stronach

MArysiu dziekuje, ale tak na prawde to nie wiem, jak smakuje, dalej czekac bede.

 A z piekarnika wyszedl chlebus na zakwasie

post-40723-0-22942500-1411972208_thumb.jpg

 Musze go pilnowac, bo mi rodzinka lubi zaczac taki goracy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373957
Udostępnij na innych stronach

Mario litosci! :) Anno Twoj chlebek pysznie wyglada ,czy znajde na niego przepis gdzies w Twoich watkach? chetnie bym wybrobowala ,bo na razie robiet e Sivonowe :) i juz zarazilam nimi swoich rodzicow ,przydalo by sie cos zrobic innego dla odmiany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373969
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale tak na prawde to nie wiem, jak smakuje
To posmakuj,zrobisz następne i będzie porównanie co do długości czasu procesu  :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373975
Udostępnij na innych stronach

 Marysiu, taki chleb to jakby mogli, na okolo by okrajali z pietek, smalczyk  mam tylko a ogorkami krucho, bo kiedy czas byl u mnie na nie to sobie poszlam na przymusowy urlop, ale jakbym mogla to i tak bym tobioe dala ta pietke naokroglo :D

Electra , ja wstawialam moj przepis a chleb na zakwasie. Robie zawsze tak samo jedno co zmieniam do maki i dodatki, zakwas stosuje ten sam, jestem leniwa i nie trzymam dodatkowo zytniego zakwasu. Zwlaszcza ,ze stosuje go rowniez do wypiekow ciast, zamiast drozdzy. Poszukam na forum, bo nie pamietam gdzie wstawilam, jesli nie znajde, to podam Tobie proporcje i jak robic.  Kiedys to jeszcze mierzylam,  to mam zapisane na szczescie. :D

 Kostek, poczekam,  przynajmniej tydzien i wtedy pokroje. U Grzegorza ( El Gregor'a) takie bardziej wysuszone sa jego kielbaski, a na nim sie wzorowalam.

 Electra uparlam sie i znalzlam : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page-14

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-373997
Udostępnij na innych stronach

Aniu dziekuje pieknie :)  juz zanotowalam i przy najblizszej okazji wyprubuje!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-374001
Udostępnij na innych stronach

Electra i swoje pomysly tam dodaj, ziarna czy inne maki i zawsze wyjdzie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-374003
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ostatnio tylko chleb byl, wiec dzieki Eli , zrobilam moim dziewczyna rogaliki :D

post-40723-0-03315100-1413495997_thumb.jpg

PAmietam ,kiedy moja mama przyniosila z piekarni rogale  na sniadanie 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-377362
Udostępnij na innych stronach

Rogale pięknie się uśmiechają :)  A według jakiego przepisu je robisz ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/26/#findComment-377364
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.