ANNAM Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 19 Marca 2015 Bo chyba leniwa bylam,http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,004_QH_orig.gifNApisze wszystko jak na spowiedzi juztro pokoloei. Nawet tabele wstawie. Bede juz grzeczna i do wszystkiego sie przyznamhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,006_jb_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 19 Marca 2015 ale wszyćko wszyciutko bez tajemnic producenta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 19 Marca 2015 Bede juz grzeczna i do wszystkiego sie przyznam Już się nie martw.... "przeprosiny" przyjęte i czekamy z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) ale wszyćko wszyciutko bez tajemnic producenta Tajemnic tu nie ma, ale bardzo duzo ostrzezen. Edytowane 19 Marca 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 19 Marca 2015 Ładna produkcja Anno,jak bym nie wiedział że to mydło,to bym zjadł Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 19 Marca 2015 Kostek, dziekuje a ty robisz cos w tym kierunku ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 19 Marca 2015 ty robisz cos w tym kierunku ? Jeszcze nie,brak weny a może przez zwykłe lenistwo Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) NApisze wszystko jak na spowiedzi juztro pokoloei. Nawet tabele wstawie.Ja nie potrzebuję przepisu,ani tabelek. Tylko podam Ci adres do wysyłki na PW. Edytowane 19 Marca 2015 przez jagra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 19 Marca 2015 ylko podam Ci adres do wysyłki na PW. to zamiast tych domowych foremek, bedemusiala zakupic takie bardziej profesjonalne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 19 Marca 2015 Jak uważasz. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 19 Marca 2015 ANNAM, Ładna produkcja i my, kiedyś z małżonką próbowaliśmy zabawy z mydłami.Wychodziły ładnie pachnące, ale słabiej się mydliły niż kupne.Trzeba było bardzo długo "trzeć" w rękach, aby uzyskać odpowiednie namydlenie.W rezultacie zostały jako mydełka - kostki zapachowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 19 Marca 2015 Gen, te mydla powinny dlugo dojrzewac . Inaczej sie robia takie slimaczace i szybko sie zmydlaja. Ja robie "na okraglo" czyli zawsze mam cos co sie uzywa i nastepne lezakuja. robilam rozne, teraz skupilam sie na oliwie z oliwek, bo dziewczyna najlepiej pasuja plus dodatki. Ale zamierzam znowu wrocic do robienia na mleku. Wiecej przygotowania, ale mam teraz dostep do malych ilosci koziego mleka tylko dlatego. Mi nie przeszkadza nawet jesli jest w stadium wczesnego mydlenia sie ( podam tabele wlasnie z nazwami tluszczu i ilosci sody jaka trzeba uzyc aby prawidlowo sie mydlilo) , bo wole to nasze mydlo niz sklepowe ,ktore wysusza jednak skore. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Przepis na MYDŁO Zaczniemy od najlatwiejszego chyba mydla, od takiego ja zaczelamiuwazam ze najlepiej. Ale chyba lista ostrzezen najwazniejsza 1. Nierobimy tego ani przy zwierzetach ani przy dzieciach, poniewaz pracujemy z soda caustyczna, co jest bardzo niebezpieczne2.Sami musimy miec ubranie odpowiednie, dlugi rekaw, gumowe rekawiczki, okulary takie ochronne i maske To dwie podstawowe rzeczy o czym powinnismy pamietac kiedy zabieramy sie za robienie mydla.. Sprzet jaki jest potrzebny: garnek stalowy( w nim bedziemy rozgrzewac olej)spadula, waga kuchenna dokladna do grams,miarka do mierzenia plynu, 2 termomerty( bedziiemy w tym samym czasie mierzyc 2 plyny),stickblender- taka blenda ,jaka sie wsadza do garnka aby zupe dyniowa zrobic na krem, oczywiscie odpowiednie foremki. Ja na poczatku moje pierwsze mydlo zrobilam w plastykowym pudelku wylozonym przezroczystym plastykiem tym z kuchni, a puzniej kroilam mydlo na kawalki, teraz mam foremki syliconowe, takie do pieczenia ciasta, najtansze, bardzo dobrze sie sprawdzaja. Bedzie tez potrzebny papier kuchenny, do przykrycia foremek po wypelnieniu i recznik. Teraz podstawowy przepis i od razu uwaga, tylko woda jest podana w mls a reszta w gramach, i tak ma byc. Olej musi byc wazony nie miezony dzbankiem 450 mls wody deszczowki( autentycznie mam zbiornik i taka wode biore do robienia mydla) 172 g caustic soda1000g oliwy z oliwek i to dobrej jakosci250 g oleju kokosowego lub tluszczu zwierzecego Ja robie to zwykle w zlewie, kiedys bawilam sie na szafce, okladalam gazetami, jednak uwazam ,ze najlepiej najwygiodniej i najczysciej , najbezpieczniej zapomnialam dodac, w zlewie. W kuchni mam zllew podwojny , zwykle takie sa, wiec w jednej mam pojemnik z zimna woda do niego dodaje bardzo ostroznie sode caustyczna. ZEBY NIEW BYLO ODRWTONIE- o wasze bezpieczenstwo tutaj chodziu. Mieszam tak dlugo az soda sie rozpusci calkowicie. Tutaj uwaga, maska powinna byc na buzi, bo beda wydzielaly sie opary przy tym procesie. Termomert jeden trafia tutaj do plynu i powoli co jakis czas mieszam, , az do temp 50 stopni C. Miedzyczasie odmierzone jednostki olejow daje do garnka i doprowadzam do tej samej temperatuty 50 C( t8utaj wlasnie ma zastosowanie drugi termomert, nie nalezy przekladac z jednego plynu do drugiego ) Pamietajmy tez oliek kokosowy musi byc calkowicie rozpuszczony. Kiedy oleje osiagna temperature, garnek wstawiam do drugiego zlewu. Jesli juz oba plyny maja ta sam temperature, to mieszanke wody i sody ( lye)ostorznie wlewam do oleju delikatnie mieszajac lyzka ( ja mam osobne lyzki do tego przeznaczone na stale ) .ZEBY NIE ODWROTNIE Teraz jesli ktos chce to mieszac recznie, to zajmie przynajmniej 20 minut aby doprowadzic do odpowiedniej bestosci, nie mowiac o tym ze reka bedzie bolec, Ja zmieniam po wstepnym mieszaniu lyzke na blender. Najpierw tylko takim pulsem powolnym , aby nie chlapac, i pozniej juz jednolite ale trzeba paietac bysmy nie robili babli powietrza w gestym plynie. Blenderem zajmuje to okolo 5 minut. doprowadzamy nasze mieszanie do tzw. po angielsku trace, slad(?) . Chodzi o to ze plyn jest gesty , ale taki jeszcze ze da sie wlac do formy. Za bardzo ubity bedzie sie rozwarstwial.To tak jak zamin sie osioagnie chciany punkt to powierzchnia plynu bedzie ciagle gladka, a jak juz mamy ten punkt osiagniety to bedzie jak gesty budyn, zostawi slad na powierzchni( ale nie za gesty ) Nastepnie wlac mydlo do formy/foremek, , przykryc papierem, nalozyc na to recznik lub 2 jeszcze lepiej i pozostawic do wystygniecia i stwardnienia. TYlko zeby ktos nie wpadl aby wstawic to do bardzo zimnego pomieszczenia. Mydlo te pierwsze 15 h powinno wyschnac w normalnej pokojowej temperaturze. U mnie po prostu czesc blatu w kuchni jest nakryte calkowicie recznikami, a domownicy wyszkoleni juz, nie dotykac. Nastepnegodnia, myslo spokojnie wyjdzie z formy, tylko ostroznie ono nadal jest miekkie i delikatne, i nadal jest caustyczne, ale juz nie tak jak sama soda. Przez pierwsze 2 tygodnie pydlo powinno pozostac na kratce i codziennie je przekrecac aby rowno sie suszyko. A nastepnie odstawic gdzie na kolejne 4 tygodnie, tez powinno sie je obraca, ja juz tego nie robie, chyba jetem leniwa. U mnie jest zwykle zapas i takie swieze mydlo szynko sie zmydla, takie dobrze dojrzale jest najlepsze. A czas odpoczynku i wysuszenia jest rownie potrzebny na dojrzewanie i utrate owego caustyczniego dzialania( lekkie pieczeni,m sprawdzilam na sobie ). KOlejne ,inne mydla robi sie w taki sam sposob, tylko trzeba brac odpowiednia ilosc sody do odpowiedniego oleju, aby uzyskac odpowiednie zmydlanie sie mydla. w internecie jest na kilku blogach przepis, ale ja nie odwarzylabym sie robic takiej ilosci sody caustycznej ( jednakowa ilosc) do roznych zestawow olei. Nastepna rzecz to stosowanie roznych plynow, np, majbardziej popularne jest mleko zwlaszcza kozie, no tutaj jest jeszcze proces mrozenia mleka, ale to juz bardziej dla zainteresowanych, Na wstepie polecam ten przepis co wyzej. Chart zmydlania( saponification) wstawie pozniej i oczywiscie sposob wyliczania sody do oleju Pozdrawiam serdecznie i zycze dobrej zabawy. Edytowane 26 Października 2020 przez EAnna Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 20 Marca 2015 chemiczna robota , miałaś rację o ostrzeżeniach . Najlepiej wszystkich pogonić z kuchni przy produkcji no i trzeba mieć oddzielny sprzęt na ta okoliczność Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 20 Marca 2015 po przeczytaniu tego opisu to jeszcze większego szacunku nabrałem do Twojej produkcji!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) ArkoGdynia, dziekuje A teraz rece w gore ,kto jest zainteresowany, bo temat jest bardzo szeroki Edytowane 20 Marca 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 21 Marca 2015 Eli zrobilam z Twojego przepisu ciasto drozdzowe i rogaliki, tylko ze nadzialam je serem Jutro ( jesli cokolwiek zostanie ) sprawdze konsystencje ciasta. Jedno moge powiedziec, jest slodkie ciasto i tak jak ktos wczesniej pisal, moze wlasnie to jest przyczyna zmian. Jeszcze cieple Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-414515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 24 Marca 2015 Nikt widac nie ma ochoty na robienie mydla, szkoda, mialabym z kim wymieniac doswiadczenia. Wiec wracamy do kuchni i prac zwiazanych z jedzeniem. Zrobilam twoarozek, ale taki do smarowania, ktory moge spokojnie zmieszac z czosnkiem czy ziolami. Oto wstepna czesc robienia serka Zuzanna oczywiscie musiala juz sprobowac, najwiekszy nasz amator serow. Dzisiaj bedzie robiony serek czosnkowy i drugi paprykowy. Ponownie bedzie po wymieszaniu odciskany, aby uzyskac bardziej suchy serek do smarowania. Powoduje to ,ze smak jaki dodaje bedzie bardziej intensywny. CDN Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-415616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 25 Marca 2015 Aniu ten rogal bardzo apetycznie wyglada , a jak w smaku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-415631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 25 Marca 2015 Aniu ten rogal bardzo apetycznie wyglada , a jak w smaku? eli to z Twojego przepisu, bardzo smaczny tylko jak dla nas odrobine za slodki. JAk sie okazal0o mialamich na tyle ,ze starczylo na trzy dni i na trzeci dzien nadal byly smaczne, tylko juz czuc bylo ,ze nie " dzisiejsze" . Eli zmniejsz ilosc cukru i upiecz raz jeszcze. Aniu na czym go odsączałaś że taki placek wyszedł ? Bazyl, ja dalam wszystko do gazy i pozniej kiedy wstepnie odcieknie, ukladam go na noc na zlewie w gazie, i przyciskamdecha do krojenia, Mam taka ,ktora strasznie ciezka jest. Rano juz gotowy taki plaski. Kiedys sie staralam, zeby kstalt liscia mial, ale Zuzia i tak oberwie tam gdzie ladnie cos odstaje wiec teraz juz zrezygniowalam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-415675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 25 Marca 2015 Mialy byc dwa serki , ale jest jeden. Tylko i wylacznie czosnkowy. No moze odrobine za duzo czosnku dalam, ale nie przeszkadza, zjemy. Na zdjeciu widac juz po kolejnym odsuszaniu, jaka jest gesta konsystencja sera. CZosnek przetarty na miazge i wymieszany z serem, razem odciskane. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-415894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogus64 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 26 Marca 2015 Wiele fajnych przepisów, na pewno któryś wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-415966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 26 Marca 2015 DZiekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-416083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 27 Marca 2015 Kochani, tak dawno wedzilam wegorze ze nie pamietam jaka powinnam zrobic solanke do ich kapieli PAmietam ,ze wg wskazan Maxell'a solanka do wegorza powinna byc mocniejsza niz do chudych ryb, ale nie pamietam jak bardzo. Wiem ,ze u was rano, ale jakby ktos znajacy temat pomogl bylabym bardzo wdzieczna Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-416157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 27 Marca 2015 ANNO rzuc tu okiem ,moze to to,http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1016&Itemid=4 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/33/#findComment-416165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.