Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Elu ja pomidory koktajlowe robie w soku pomidorowym. Pozniej mam je do sosow z makaronami .Tylko nie wolno z nich zdejmowac skorki sa za bardzo delikatne.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232107
Udostępnij na innych stronach

To ja zaproponuję Ci pyszne pomidorki w galarecie :grin:

 

Pomidory w galarecie

 

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, małe zostawić w całości, większe pokroić na cząstki.

 

Do słoików nałożyć :

natkę pietruszki

ziele angielskie

ziarna pieprzu

gorczycę

czosnek pokrojony w plasterki

 

Pomidory nakładać do słoików, warstwy pomidorów przekładać pokrojoną w kostkę cebulą.

Zalać zalewą, pasteryzować ok. 5 min. Po wystygnięciu wstawić do lodówki, żeby galareta stężała (najlepiej do góry dnem, potem zimą widać, który słoik ewentualnie nie przetrzymał)

 

Zalewa:

1 l wody

2 łyżki soli

1 łyżka cukru

2 łyżki octu 10%

50 g żelatyny (= ok. 6 łyżek)

W 2 szkl zimnej wody rozpuścić żelatynę, w pozostałej gorącej wodzie sól, cukier i ocet i gorące wlać do żelatyny. Zalać pomidory.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232111
Udostępnij na innych stronach

Koro , a jakie zastosowanie mają później takie pomidory w galarecie?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232115
Udostępnij na innych stronach

A gdzie cebula?

Cebulką pokrojoną w kostkę przekładam pomidory :cool:

 

Koro , a jakie zastosowanie mają później takie pomidory w galarecie?

Ja zajadam prosto ze słoika :grin:

albo do zagryzania kanapki :grin:

Do obiadu raczej się nie nadają ze względu na galaretkę.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232123
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi o to, że nie ma jej w wykazie składników.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232126
Udostępnij na innych stronach

Oj tam :wink:

 

"Pomidory nakładać do słoików, warstwy pomidorów przekładać pokrojoną w kostkę cebulą"

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232130
Udostępnij na innych stronach

W 2 szkl zimnej wody rozpuścić żelatynę, w pozostałej gorącej wodzie sól, cukier i ocet

Przepisu nie próbowałam . :rolleyes: ale z doświadczenia wiem . że nawet najzwyklejsza galareta (galaretka ) się nie zsiądzie jeśli będzie w niej jakikolwiek kwas...a co dopiero ocet :shock:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232160
Udostępnij na innych stronach

Kora napisał/a:

W 2 szkl zimnej wody rozpuścić żelatynę, w pozostałej gorącej wodzie sól, cukier i ocet

Przepisu nie próbowałam . :rolleyes: ale z doświadczenia wiem . że nawet najzwyklejsza galareta (galaretka ) się nie zsiądzie jeśli będzie w niej jakikolwiek kwas...a co dopiero ocet :shock:

I tu się Aniu z Tobą nie zgodzę bo osobiście dodaję trochę octu do galarcików i pięknie wszystko się zsiada. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232165
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: Więc nie wiem jak to wyjaśnić , że...na owocowych ''sklepowych'' galaretkach ,napisane jest coby nie dawać kiwi ani innych kwaśnych owoców...a jak robię galaretę na golonce i łapce , to pod wpływem octu właśnie (tak jakby) się rozpuszcza ...rozwarstwia... :rolleyes: Mówię tu o stężalej porcji... :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232167
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: Więc nie wiem jak to wyjaśnić

Aniu ale z dodaniem octu nie należy przesadzać.. ja dodaję od czasu kiedy będąc w Niemczech jadłam taką galaretę wieprzową z posmakiem octu i to mi bardzo zasmakowało..

od tej pory robię tak jak napisałam. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232170
Udostępnij na innych stronach

jadłam taką galaretę wieprzową z posmakiem octu

zawsze na 5-litrowy garnek galarety wieprzowej , doprawiając przed rozlaniem do mniejszych foremek , dodaję 2 -3 łyżki octu spirytusowego - daje specyficzny posmak.

 

einshel spróbuj , zasmakuje Ci

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232187
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: Więc nie wiem jak to wyjaśnić , że...na owocowych ''sklepowych'' galaretkach ,napisane jest coby nie dawać kiwi ani innych kwaśnych owoców... :rolleyes:

Niektóre owoce zawierają enzymy z grupy peptydaz rozkładające białka (zatem także te, które są istotą żelatyn), np. aktynidinę, bromelinę lub papainę; z tych powodów galaretki żelatynowe z dodatkiem surowej papai, ananasa lub kiwi nie tężeją. Zapobiec można temu stosując owoce uprzednio pozbawione tych enzymów, np. ananasy z puszki, albo neutralizując te enzymy przez kilkuminutowe zagotowanie owoców, albo też przez użycie wody, w której zagotowano papryczkę chili (występująca w niej kapsaicyna likwiduje te enzymy). Innym sposobem jest użycie do sporządzenia galaretki surowca nie zawierającego białka, np. karagenu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232188
Udostępnij na innych stronach

W 2 szkl zimnej wody rozpuścić żelatynę, w pozostałej gorącej wodzie sól, cukier i ocet

Przepisu nie próbowałam . :rolleyes: ale z doświadczenia wiem . że nawet najzwyklejsza galareta (galaretka ) się nie zsiądzie jeśli będzie w niej jakikolwiek kwas...a co dopiero ocet :shock:

Przepis jest wypróbowany - robię te pomidorki od kilkunastu lat - są pyszne i spokojnie przetrzymują w piwnicy całą zimę.

 

Ocet galaretce nie przeszkadza, do ryb w galarecie też dolewam ocet do rosołku przed gotowaniem ryby i jest ok. Galarety nie potrzeba potem klarować i jest pyszna.

 

Jest tak jak napisał reda - nie ocet przeszkadza, tylko enzymy zawarte w niektórych owocach - niekoniecznie kwaśnych.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232191
Udostępnij na innych stronach

A ja pomidorki koktajlowe których mam zawsze zatrzęsienie po prostu suszę, następnie zalewam olejem z dodatkiem różnych ziół, zimą do sałatki z serem fetą, kapustą pekińską jak znalazł i sam miód w gębie :thumbsup:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232205
Udostępnij na innych stronach

Elu znalazlam ksiazke w ktorej jest przepis na koktailowe pomidory . Sama tego nie robilam, ale zwykle z tej ksiazki wszystkie przepisy ktore robilam byly dobre.

Pomidory w brandy

250g koktailowych pomidorkow

60-125 ml brandy

125 ml oleju rzepakowego

2 lyzeczki soku z cytryny

1 lyzka posiekanej swiezej bazylii

2 lyzeczki cukru

1 lyzeczka zoltej skorki z cytryny

1 szalotka

2.5 cm laski cynamonu

sol i pieprz czarny zmielony do smaku

 

1) srodek kazdego pomidorka przebic na wylot szpikulcem

2) wszystkie inne skladniki dac do duzego sloja, zamknac i bardzo dokladnie wymieszac( mozna to zrobic w mixerze).

3) pomieszac ta mixture bardzo ostroznie z pomidorkami.

4) Przelozyc do wysterylizowanego sloja; badz pewna ,ze pomidorki sa przykryte plynem( nie plywaja na wierzchu)

50 Zakrecic i trzymac w lodowce.TReba byc pewnym ,ze sa bardzo dobrze zamkniete.

W opisie autor podaje ze bardzo sa dobre do serow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232361
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.