Ela Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zaczął mi się wysyp pomidorków koktailowych.Nie nadążamy zjadać.Macie może przepis jak je w słoiczki zrobić?Jakoś nie mogę nic znaleść.Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Elu ja pomidory koktajlowe robie w soku pomidorowym. Pozniej mam je do sosow z makaronami .Tylko nie wolno z nich zdejmowac skorki sa za bardzo delikatne. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 To ja zaproponuję Ci pyszne pomidorki w galarecie :grin: Pomidory w galarecie Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, małe zostawić w całości, większe pokroić na cząstki. Do słoików nałożyć : natkę pietruszki ziele angielskie ziarna pieprzu gorczycę czosnek pokrojony w plasterki Pomidory nakładać do słoików, warstwy pomidorów przekładać pokrojoną w kostkę cebulą. Zalać zalewą, pasteryzować ok. 5 min. Po wystygnięciu wstawić do lodówki, żeby galareta stężała (najlepiej do góry dnem, potem zimą widać, który słoik ewentualnie nie przetrzymał) Zalewa: 1 l wody 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 10% 50 g żelatyny (= ok. 6 łyżek) W 2 szkl zimnej wody rozpuścić żelatynę, w pozostałej gorącej wodzie sól, cukier i ocet i gorące wlać do żelatyny. Zalać pomidory. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 A gdzie cebula? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Koro , a jakie zastosowanie mają później takie pomidory w galarecie? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 A gdzie cebula? Cebulką pokrojoną w kostkę przekładam pomidory Koro , a jakie zastosowanie mają później takie pomidory w galarecie? Ja zajadam prosto ze słoika :grin: albo do zagryzania kanapki :grin: Do obiadu raczej się nie nadają ze względu na galaretkę. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Chodziło mi o to, że nie ma jej w wykazie składników. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Oj tam :wink: "Pomidory nakładać do słoików, warstwy pomidorów przekładać pokrojoną w kostkę cebulą" Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 W 2 szkl zimnej wody rozpuścić żelatynę, w pozostałej gorącej wodzie sól, cukier i ocet Przepisu nie próbowałam . :rolleyes: ale z doświadczenia wiem . że nawet najzwyklejsza galareta (galaretka ) się nie zsiądzie jeśli będzie w niej jakikolwiek kwas...a co dopiero ocet :shock: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Kora napisał/a: W 2 szkl zimnej wody rozpuścić żelatynę, w pozostałej gorącej wodzie sól, cukier i ocet Przepisu nie próbowałam . :rolleyes: ale z doświadczenia wiem . że nawet najzwyklejsza galareta (galaretka ) się nie zsiądzie jeśli będzie w niej jakikolwiek kwas...a co dopiero ocet :shock:I tu się Aniu z Tobą nie zgodzę bo osobiście dodaję trochę octu do galarcików i pięknie wszystko się zsiada. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 :rolleyes: Więc nie wiem jak to wyjaśnić , że...na owocowych ''sklepowych'' galaretkach ,napisane jest coby nie dawać kiwi ani innych kwaśnych owoców...a jak robię galaretę na golonce i łapce , to pod wpływem octu właśnie (tak jakby) się rozpuszcza ...rozwarstwia... :rolleyes: Mówię tu o stężalej porcji... :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 :rolleyes: Więc nie wiem jak to wyjaśnićAniu ale z dodaniem octu nie należy przesadzać.. ja dodaję od czasu kiedy będąc w Niemczech jadłam taką galaretę wieprzową z posmakiem octu i to mi bardzo zasmakowało.. od tej pory robię tak jak napisałam. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 jadłam taką galaretę wieprzową z posmakiem octu zawsze na 5-litrowy garnek galarety wieprzowej , doprawiając przed rozlaniem do mniejszych foremek , dodaję 2 -3 łyżki octu spirytusowego - daje specyficzny posmak. einshel spróbuj , zasmakuje Ci Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reda Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 :rolleyes: Więc nie wiem jak to wyjaśnić , że...na owocowych ''sklepowych'' galaretkach ,napisane jest coby nie dawać kiwi ani innych kwaśnych owoców... :rolleyes: Niektóre owoce zawierają enzymy z grupy peptydaz rozkładające białka (zatem także te, które są istotą żelatyn), np. aktynidinę, bromelinę lub papainę; z tych powodów galaretki żelatynowe z dodatkiem surowej papai, ananasa lub kiwi nie tężeją. Zapobiec można temu stosując owoce uprzednio pozbawione tych enzymów, np. ananasy z puszki, albo neutralizując te enzymy przez kilkuminutowe zagotowanie owoców, albo też przez użycie wody, w której zagotowano papryczkę chili (występująca w niej kapsaicyna likwiduje te enzymy). Innym sposobem jest użycie do sporządzenia galaretki surowca nie zawierającego białka, np. karagenu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 W 2 szkl zimnej wody rozpuścić żelatynę, w pozostałej gorącej wodzie sól, cukier i ocet Przepisu nie próbowałam . :rolleyes: ale z doświadczenia wiem . że nawet najzwyklejsza galareta (galaretka ) się nie zsiądzie jeśli będzie w niej jakikolwiek kwas...a co dopiero ocet :shock: Przepis jest wypróbowany - robię te pomidorki od kilkunastu lat - są pyszne i spokojnie przetrzymują w piwnicy całą zimę. Ocet galaretce nie przeszkadza, do ryb w galarecie też dolewam ocet do rosołku przed gotowaniem ryby i jest ok. Galarety nie potrzeba potem klarować i jest pyszna. Jest tak jak napisał reda - nie ocet przeszkadza, tylko enzymy zawarte w niektórych owocach - niekoniecznie kwaśnych. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 A ja pomidorki koktajlowe których mam zawsze zatrzęsienie po prostu suszę, następnie zalewam olejem z dodatkiem różnych ziół, zimą do sałatki z serem fetą, kapustą pekińską jak znalazł i sam miód w gębie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Elu znalazlam ksiazke w ktorej jest przepis na koktailowe pomidory . Sama tego nie robilam, ale zwykle z tej ksiazki wszystkie przepisy ktore robilam byly dobre.Pomidory w brandy 250g koktailowych pomidorkow 60-125 ml brandy 125 ml oleju rzepakowego 2 lyzeczki soku z cytryny1 lyzka posiekanej swiezej bazylii2 lyzeczki cukru1 lyzeczka zoltej skorki z cytryny1 szalotka2.5 cm laski cynamonusol i pieprz czarny zmielony do smaku 1) srodek kazdego pomidorka przebic na wylot szpikulcem2) wszystkie inne skladniki dac do duzego sloja, zamknac i bardzo dokladnie wymieszac( mozna to zrobic w mixerze).3) pomieszac ta mixture bardzo ostroznie z pomidorkami. 4) Przelozyc do wysterylizowanego sloja; badz pewna ,ze pomidorki sa przykryte plynem( nie plywaja na wierzchu)50 Zakrecic i trzymac w lodowce.TReba byc pewnym ,ze sa bardzo dobrze zamkniete. W opisie autor podaje ze bardzo sa dobre do serow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7176-pomidorki-koktailowe/#findComment-232361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.