miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Witam.Dostałem od mamy pomidory, ogórki, cukinię.Poradźcie co z tego zrobić ?Myślałem o sałatce w słoiku.Dokupiłbym cebulę, fasolkę może paprykę i po problemie, tylko pomidory jakoś mi nie pasują do pasteryzacji.A może pomidory zrobić jakoś osobno ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 A może pomidory zrobić jakoś osobno Z pomiodorków możesz zrobić świetny dodatek do "Krwawej Mery" Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-233763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 miro, z pomidorów możesz zrobić adżikę. Dobra do wszystkiego. :thumbsup: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-233764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Ja dzis kupiłem pomidory Lima będę je suszył i do olej oraz pierwszy raz sprobuje zakisic - tak jak ogorki Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-233765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Dostałem od mamy pomidory ile masz tych pomidorów? jeżeli 2-3 kg szkoda sie bawić, cześć pokrój na drobno+trochę ceblkiu pipprz+sól i kolacja z głowy Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-233766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Miro, zrób chutney z tych warzyw. 1.5 kg. pomidorów obranych ze skórki (wrzuć na kilkanaście sek. do wrzątku) 1 kg. ogórków 2 kg. cukinii 8-9 cebul obranych i pociętych w "ósemki" 8-9 ząbków czosnku przeciśniętych 350 ml. białego wina 700 ml octu (może być też balsamiczny) 300-400 gr. cukru 3 lyżki soli pieprz, łagodna papryka w proszku, przyprawa curry i trochę sosu Worcester. -------------------------------------- Ogórasy obierz ze skórki i wraz z cukinią potnij ją w grubą kostkę, zasyp solą i zostaw to stać przez noc w lodówce (wyciągnie to wodę i goryczkę z warzyw). Następnego dnia odlej powstały płyn a warzywka przepłucz krótko pod świeżą wodą. Wrzuć wszystkie składniki do gara (oprócz przypraw) i na małym ogniu często mięszając, zredukuj całość. Dodaj przyprawy w/g Twojego smaku i pogotuj tą papkę jeszcze z godzinkę. Po tym czasie potraktuj wszystko mikserem i jeszcze gorące przelej do słoików. Możesz też zapasteryzować ale wtedy gotuj całość tylko kilka minut przed wlaniem do słoi. Ludziska kombinują to jeszcze z chilli i jabłkami ale to indywidulana rzecz.. :wink: p.s. Smakuje do wszystkiego, czy grillek, rybka, serek, bułka albo prosto tak ze słoja. :grin: Pozdrawiam miluchno :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-233773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 No Panowie na Was to można polegać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-233774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek_77 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2012 A mnie jak raz pasuje to do zrobienia leczo :-) Oczywiście dodając do tego trochę białka zwierzęcego Wszystko zależy ile tego dostałeś. Przy niewielkiej ilości składników ja nie zaprawiam, bo przy trójce dzieci nie ma to sensu :-) Pozdrawiam [ Dodano: Nie 02 Wrz, 2012 07:57 ]A może pomidory zrobić jakoś osobno ?Jadłem 2 lata temu na wsi pomidory (w całości) w jakiejś zalewie. Jak chcesz mogę zadzwonić i zapytać o przepis. Cytuj No risk, no fun :-)Honda Cb 500 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-235038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2012 Jadłem 2 lata temu na wsi pomidory (w całości) w jakiejś zalewie. Jak chcesz mogę zadzwonić i zapytać o przepis. Proszę dowiedz się, jak nie miro to może komuś innemu się przyda :grin: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-235051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Września 2012 Pyszne też są całe pomidorki (bez skórki) pasteryzowane w soku pomidorowym.Niestety... przepisu nie mam, ale smak pozostał. Doskonałe są do "jedzenia wprost ze słoika" lub jako baza do sosów pomidorowych (np. do makaronów). Z tego co pamiętam, mama drobne pomidory obierała ze skóry, zalewała sokiem pomidorowym (własnej roboty lub z kartonu), z odrobiną soli i pieprzu i pasteryzowała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-235053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2012 Może się przyda Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-235058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek_77 Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Września 2012 Może się przyda Obrazek Żeby było zabawnie bendetto to przepis właśnie z kujawsko-pomorskiego. Stamtąd również moje zainteresowanie domowymi specjałami. Co rok odwiedzam tam swoją rodzinę (Tuchola, Śliwice, Laski Tucholskie i wiele innych - duża rodzina) Pozdrawiam Cytuj No risk, no fun :-)Honda Cb 500 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-235222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volusia Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Września 2012 Szaszłyki ! Cytuj Francwww.kac-fg.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-236369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conda Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Września 2012 zrób chutney z tych warzyw Świetny przepis, mam nadzieję że dam sobie z tym rade... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7197-co-mog%C4%99-z-tego-zrobi%C4%87/#findComment-236372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.