Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Temat stary jak świat - jednak większość żółtodziobów i tak nadal ma z tym spore problemy. Oglądałem wiele filmików z klasyfikacji i tak nie umię dokładnie sobie z tym poradzić. Robię " swoim sposobem" - wyroby są smaczne ale dusza zadymiacza chce się nadal uczyć i doskonalić :grin: Z tego powodu mam pytania następujące :

 

1. klasa I to głównie oczyszczona szynka. Czy łopatka i schab nadają się na I ?

2. Okrawki z szynki, karkówki itp to klasa II czy III ?

3. Boczek to klasa chyba IIb, a co z podgardlem i słonią ?

4. Jakie mięsa oprócz golonki nadają się na III ?

5. Odcięte warstwy tłuszczu z pod skóry nadają się nad jakąś klasę ? Wydaje mi się że jest to IV ale w przepisach mało kto używa tej klasy.

 

Dziękuję za odpowiedzi

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7201-klasyfikacja-mi%C4%99s/
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7201-klasyfikacja-mi%C4%99s/#findComment-233960
Udostępnij na innych stronach

Robię " swoim sposobem" - wyroby są smaczne ale dusza zadymiacza chce się nadal uczyć i doskonalić

To proponuję ,żebyś zapoznał się z płytą technologiczną WB.Tam Andrzej (Bagno) bardzo ładnie pokazuję ile i jakiej klasy mięso można uzyskać z poszczególnych elementów i jak to zrobić. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7201-klasyfikacja-mi%C4%99s/#findComment-233961
Udostępnij na innych stronach

Nie mam dostępu do płyty WB. Link od Chudziak trochę naświetliły mi sprawę.

Ponawiam tylko jedno pytanie

3. Boczek to klasa chyba IIb, a co z podgardlem i słonią ?

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7201-klasyfikacja-mi%C4%99s/#findComment-234029
Udostępnij na innych stronach

Nie mam dostępu do płyty WB. Link od Chudziak trochę naświetliły mi sprawę.

Ponawiam tylko jedno pytanie

3. Boczek to klasa chyba IIb, a co z podgardlem i słonią ?

http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/116-graficzna-klasyfikacja-miesa

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7201-klasyfikacja-mi%C4%99s/#findComment-234050
Udostępnij na innych stronach

Słonina to jest tłuszcz 100%. Podgardle to podgardle element z rozbioru zasadniczego półtusz wp. Co z podgardla uzyskasz masz tabelę

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm

A więc około 40% mięsa kl II i około 40% tłuszczu twardego . Reszta skórki, gruczoły i krwawe .Ot i cała filozofia tematu

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7201-klasyfikacja-mi%C4%99s/#findComment-234055
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.