Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w temacie szukam konkretnych przepisów na ketchup łagodny , oraz pikantny.

Jak jest na stronce - to bardzo proszę o link.

 

Dzięki z góry

 

ps. szukjka mi nic nie pokazała :blush:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/
Udostępnij na innych stronach

to uzyj google

Dzięki bardzo JASIU za odp w moim temacie , na pewno mi "pomoże"

 

szukajka znalazła:

 

- sos słodko kwaśny

- majonez

- parówki

- sos czosnkowy

- i kilka innych ....

 

ketchupu mi nie podała (piszę o forumowej szukajce)

 

jestem pewny na 99 % ,że kiedyś mi coś takiego się trafiło , a może się mylę , dzisiaj jakoś nie mogę trafić , czyżby nie było?

 

P.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-236173
Udostępnij na innych stronach

ketchupu mi nie podała (piszę o forumowej szukajce)

Kolego spec202,

W wywszukiwarce wpisujesz słowo ketchup i zaznaczasz w Pokaż wyniki jako: posty .

Wyświetlają się 72 posty.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-236181
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-236185
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo JASIU za odp w moim temacie , na pewno mi "pomoże"

 

Nie ma sprawy , wiedzialem ze pomoge :-)

Po przeczytaniu Twojego postu wpisalem do wyszukiwarki ketchup wedliny domowe i wyswietlilo wyniki

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-236193
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam

 

Przeglądałem ten temat i jeśli interesuje Cię mój przepis na domowy ketchup to Ci go podam. Robię go już parę lat i jest wysoko oceniany przez domowników i znajomych. Ogólnie składa się z pomidora, śliwek, jabłek i przypraw.

 

Pozdrowienia

 

Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241436
Udostępnij na innych stronach

Przeglądałem ten temat i jeśli interesuje Cię mój przepis na domowy ketchup to Ci go podam.

I mnie intersuje...poproszę o przepis. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241443
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A więc wygląda u mnie to tak.

1. Pomidory. Biorę całe te jajowate (mają dużo pomidora) kroje na kawałki po umyciu i gotuję przez około 30-40 minut. Kładę porcję na sitko i odcedzam bez mieszania lekko zabarwioną wodę. Wodę tę można wypić lub wylać, lub dodać do zupy, lub do gołąbków. Pozostałą resztę drewnianą łapką wyciskam i uzyskuję taką dość gęstą masę. Resztę wyp... Wykorzystuję tą masę do przecieru, sosów i oczywiście do ketchupu.

2. Śliwki. Umyte, pozbawione pestek, krojone, gotuję do rozgotowania i przecieram przez sitko.

3. Jabłka to samo co śliwki do rozgotowania, ale bez przecierania. Oczywiście obrane i pokrojone w plasterki najpierw.

Proporcje.

Porcja śliwek rozgotowane.

Porcja jabłek rozgotowane.

Trzy porcje pomidorów w formie przecieru.

Dodać ocet i cukier. Na 5 kg masy(pomidory, śliwki, jabłka) ja dodaję:

1/2 szklanki octu - 10%

3 szklanki cukru.

Wszystko zagotować, gotować do odpowiedniej konsystencji ketczupowego sosu.

Do smaku dodać przyprawy.

Ja dodaję:

pieprz

chili

paprykę słodką i ostrą.

Inne. Popróbować, jeśli smak odpowiada domowemu smakowi to jest ok.

Przygotować słoiczki.

Gorący ketchup umieścić w słoiczkach, odstawić do góry dnem. Po paru minutach można odwrócić. Ja nie pasteryzuję. Naprawdę jest dobry, smaczny, no i bez, no wiecie czego.

Jeśli są jeszcze pytania to wyjaśnię.

 

Pozdrowienia

 

Grzegorz

 

Zapomniałem o soli. Na tą masę ja daję 3 łyżki takie normalne do zupy jedzenia.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241457
Udostępnij na innych stronach

Ja mam stary przepis w fajnej książce. Niestety w Bełchatowie. Kiedy będę w domku, to go wrzucę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241459
Udostępnij na innych stronach

Z podanego niżej przepisu robimy co roku zapasy na cały rok, zużywając do tego celu 50kg pomidorów.

 

500 g pomidorów (poluchy LIMA)

250 g śliwek węgierek

Papryki 250-500 gramów

1–2 cebule

2 ząbki czosnku

50 ml octu winnego

2 ziarna jałowca

słodka mielona papryka, cukier, sól, pieprz-

ew. liść laurowy, po ćwierć łyżeczki gorczycy i cynamonu, szczypta chili

 

Pomidory, kroimy na kawałki, paprykę kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki, szatkujemy cebulę, a czosnek siekamy.

 

Wszystkie warzywa i śliwki wkładamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy kilka łyżek wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC. Od czasu do czasu mieszamy.

Gdy już całość zmięknie,(skórka na pomidorach i papryce przypiecze się , pomarszczy) przecieramy przez sito do rondelka, (my to robimy przez zelmerka z końcówką do wyciskania pomidorów) dolewamy ocet i wsypujemy wszystkie przyprawy.

Smażymy na małym ogniu ok. 20 minut ciągle mieszając. Woda musi odparowac aby była gęsta konsystencja.

 

Wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241468
Udostępnij na innych stronach

Oj będzie w czym wybierać... czekam jeszcze na przepis od Maxell'a.. z góry dziękuję. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241482
Udostępnij na innych stronach

Witam

Oj będzie w czym wybierać... czekam jeszcze na przepis od Maxell'a.. z góry dziękuję.

Nie czekaj za długo, bo pozostaną Ci tylko pomidory holenderskie. Z tymi to możesz długo czekać (strasznie odporne na zniszczenie).

Proponuję przygotować pomidory jako przecier, a potem spokojnie wybrać przepisy, przetestować i wybrać Tobie odpowiedni.

 

Pozdrawiam

Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241490
Udostępnij na innych stronach

Nie czekaj za długo, bo pozostaną Ci tylko pomidory holenderskie. Z tymi to możesz długo czekać (strasznie odporne na zniszczenie).

Proponuję przygotować pomidory jako przecier, a potem spokojnie wybrać przepisy, przetestować i wybrać Tobie odpowiedni.

Może masz rację Grzegorz...pomidory Lima jeszcze są dostępne... dzięki. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241494
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, ja robiłem kilka dni temu ketchup z przepisu kolegi Pedro: ketchup Wyszedł ciekawy w smaku, aczkolwiek zmieniłbym troszkę proporcje warzyw przy kolejnym wyrobie, mniej selera i pietruszki. Polecam także zrobić ajwar, bardzo smaczny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241509
Udostępnij na innych stronach

Polecam także zrobić ajwar, bardzo smaczny.

Ajwar już zrobiony... teraz pora na ketchup :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241511
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Przed wyjazdem na małej impresce podałem miedzy innymi ajwar (dla biesiadników nowość) i ketchup. Można powiedzieć do wyboru bez koloru(oba czerwone). Tak jak pamiętam po pewnym czasie oba wyroby były używane zamiennie bez większego znaczenia do czego. Wnioskuje, że oba były smaczne.

 

Pozdrawiam

 

Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241520
Udostępnij na innych stronach

Catshup – sos pomidorowy (pisownia oryginalna)

 

Trzy kilogramy dojrzałych pomidorów dusimy bez wody i przecieramy przez sito.

Dodajemy:

- stołową łyżkę soli,

- dwie łyżki stołowe cukru,

- pół łyżeczki papryki,

- trochę (dobrać do swego smaku) tłuczonego: pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru.

Korzenie te wkładamy do woreczka z muślinu i gotujemy je w occie 6%, którego dajemy na tę mieszaninę ½ litra.

Pomidory dusimy stale mieszając przez trzy godziny, aż zupełnie zgęstnieją.

Dodajemy ocet zagotowany z korzeniami (korzenie wyjmujemy wraz z woreczkiem i odrzucamy).

Gorący sos nalewamy do butelek lub słoików, natychmiast szczelnie zamykając.

Smacznego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241607
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.