spec202 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2012 Witam!Jak w temacie szukam konkretnych przepisów na ketchup łagodny , oraz pikantny.Jak jest na stronce - to bardzo proszę o link. Dzięki z góry ps. szukjka mi nic nie pokazała :blush: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Września 2012 to uzyj google Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-236157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 7 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Września 2012 to uzyj googleDzięki bardzo JASIU za odp w moim temacie , na pewno mi "pomoże" szukajka znalazła: - sos słodko kwaśny - majonez - parówki - sos czosnkowy - i kilka innych .... ketchupu mi nie podała (piszę o forumowej szukajce) jestem pewny na 99 % ,że kiedyś mi coś takiego się trafiło , a może się mylę , dzisiaj jakoś nie mogę trafić , czyżby nie było? P. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-236173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Września 2012 ketchupu mi nie podała (piszę o forumowej szukajce)Kolego spec202, W wywszukiwarce wpisujesz słowo ketchup i zaznaczasz w Pokaż wyniki jako: posty . Wyświetlają się 72 posty. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-236181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Września 2012 To ja chyba wyręczyłam kolegę :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89447&highlight=#89447 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-236185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Września 2012 Dzięki bardzo JASIU za odp w moim temacie , na pewno mi "pomoże" Nie ma sprawy , wiedzialem ze pomoge :-) Po przeczytaniu Twojego postu wpisalem do wyszukiwarki ketchup wedliny domowe i wyswietlilo wyniki Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-236193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2012 Witam Przeglądałem ten temat i jeśli interesuje Cię mój przepis na domowy ketchup to Ci go podam. Robię go już parę lat i jest wysoko oceniany przez domowników i znajomych. Ogólnie składa się z pomidora, śliwek, jabłek i przypraw. Pozdrowienia Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Października 2012 Przeglądałem ten temat i jeśli interesuje Cię mój przepis na domowy ketchup to Ci go podam.I mnie intersuje...poproszę o przepis. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Października 2012 Witam A więc wygląda u mnie to tak.1. Pomidory. Biorę całe te jajowate (mają dużo pomidora) kroje na kawałki po umyciu i gotuję przez około 30-40 minut. Kładę porcję na sitko i odcedzam bez mieszania lekko zabarwioną wodę. Wodę tę można wypić lub wylać, lub dodać do zupy, lub do gołąbków. Pozostałą resztę drewnianą łapką wyciskam i uzyskuję taką dość gęstą masę. Resztę wyp... Wykorzystuję tą masę do przecieru, sosów i oczywiście do ketchupu.2. Śliwki. Umyte, pozbawione pestek, krojone, gotuję do rozgotowania i przecieram przez sitko.3. Jabłka to samo co śliwki do rozgotowania, ale bez przecierania. Oczywiście obrane i pokrojone w plasterki najpierw.Proporcje. Porcja śliwek rozgotowane.Porcja jabłek rozgotowane.Trzy porcje pomidorów w formie przecieru.Dodać ocet i cukier. Na 5 kg masy(pomidory, śliwki, jabłka) ja dodaję:1/2 szklanki octu - 10%3 szklanki cukru.Wszystko zagotować, gotować do odpowiedniej konsystencji ketczupowego sosu.Do smaku dodać przyprawy.Ja dodaję:pieprzchilipaprykę słodką i ostrą.Inne. Popróbować, jeśli smak odpowiada domowemu smakowi to jest ok.Przygotować słoiczki.Gorący ketchup umieścić w słoiczkach, odstawić do góry dnem. Po paru minutach można odwrócić. Ja nie pasteryzuję. Naprawdę jest dobry, smaczny, no i bez, no wiecie czego.Jeśli są jeszcze pytania to wyjaśnię. Pozdrowienia Grzegorz Zapomniałem o soli. Na tą masę ja daję 3 łyżki takie normalne do zupy jedzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Października 2012 Ja mam stary przepis w fajnej książce. Niestety w Bełchatowie. Kiedy będę w domku, to go wrzucę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Października 2012 Z podanego niżej przepisu robimy co roku zapasy na cały rok, zużywając do tego celu 50kg pomidorów. 500 g pomidorów (poluchy LIMA) 250 g śliwek węgierek Papryki 250-500 gramów 1–2 cebule 2 ząbki czosnku 50 ml octu winnego 2 ziarna jałowca słodka mielona papryka, cukier, sól, pieprz- ew. liść laurowy, po ćwierć łyżeczki gorczycy i cynamonu, szczypta chili Pomidory, kroimy na kawałki, paprykę kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki, szatkujemy cebulę, a czosnek siekamy. Wszystkie warzywa i śliwki wkładamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy kilka łyżek wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy już całość zmięknie,(skórka na pomidorach i papryce przypiecze się , pomarszczy) przecieramy przez sito do rondelka, (my to robimy przez zelmerka z końcówką do wyciskania pomidorów) dolewamy ocet i wsypujemy wszystkie przyprawy. Smażymy na małym ogniu ok. 20 minut ciągle mieszając. Woda musi odparowac aby była gęsta konsystencja. Wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Października 2012 Oj będzie w czym wybierać... czekam jeszcze na przepis od Maxell'a.. z góry dziękuję. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Października 2012 Witam Oj będzie w czym wybierać... czekam jeszcze na przepis od Maxell'a.. z góry dziękuję. Nie czekaj za długo, bo pozostaną Ci tylko pomidory holenderskie. Z tymi to możesz długo czekać (strasznie odporne na zniszczenie). Proponuję przygotować pomidory jako przecier, a potem spokojnie wybrać przepisy, przetestować i wybrać Tobie odpowiedni. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Października 2012 Nie czekaj za długo, bo pozostaną Ci tylko pomidory holenderskie. Z tymi to możesz długo czekać (strasznie odporne na zniszczenie). Proponuję przygotować pomidory jako przecier, a potem spokojnie wybrać przepisy, przetestować i wybrać Tobie odpowiedni. Może masz rację Grzegorz...pomidory Lima jeszcze są dostępne... dzięki. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Października 2012 Witajcie, ja robiłem kilka dni temu ketchup z przepisu kolegi Pedro: ketchup Wyszedł ciekawy w smaku, aczkolwiek zmieniłbym troszkę proporcje warzyw przy kolejnym wyrobie, mniej selera i pietruszki. Polecam także zrobić ajwar, bardzo smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Października 2012 Polecam także zrobić ajwar, bardzo smaczny. Ajwar już zrobiony... teraz pora na ketchup :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masgar1 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Października 2012 Witam Przed wyjazdem na małej impresce podałem miedzy innymi ajwar (dla biesiadników nowość) i ketchup. Można powiedzieć do wyboru bez koloru(oba czerwone). Tak jak pamiętam po pewnym czasie oba wyroby były używane zamiennie bez większego znaczenia do czego. Wnioskuje, że oba były smaczne. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Października 2012 Catshup – sos pomidorowy (pisownia oryginalna) Trzy kilogramy dojrzałych pomidorów dusimy bez wody i przecieramy przez sito. Dodajemy: - stołową łyżkę soli, - dwie łyżki stołowe cukru, - pół łyżeczki papryki, - trochę (dobrać do swego smaku) tłuczonego: pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru. Korzenie te wkładamy do woreczka z muślinu i gotujemy je w occie 6%, którego dajemy na tę mieszaninę ½ litra. Pomidory dusimy stale mieszając przez trzy godziny, aż zupełnie zgęstnieją. Dodajemy ocet zagotowany z korzeniami (korzenie wyjmujemy wraz z woreczkiem i odrzucamy). Gorący sos nalewamy do butelek lub słoików, natychmiast szczelnie zamykając. Smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/#findComment-241607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.