Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma więc przeciwwskazań aby używać tych woreczków do parzenia wodnego do 100st.C

Uff, dobrze że historia zakończyła się w ten sposób.

Też parzę wędliny tą metodyką.

A więc metoda Sous vide na dobre zagościła na naszym forum.

:clap:

Mam teraz pytanie do technologów ( A. Piątka i innych ) czy taki proces ma jakiś negatywny wpływ na zdrowie.

Wiem, że odpowiedź już padła. I wszelkie wątpliwości zostały rozwiane.

Odnośnie poziomu soli to, proponuję tak, ustawić peklowanie, by kawałku mięsa ( po upeklowaniu ) było 2,3-2,5 % soli. Mam na myśli wędzonki.

• 4 tygodnie później...

Witam ,

Jest też jeden minus ( ujemny ) :wink: nie będzie na czym zrobić barszczu... :sad:

pozdrawiam

Odradzam spożywania płynu po parzeniu wędzonek. Wyjątkowo niezdrowe.

• 6 lat później...

Minęło lat 7 - zmieniły się technologie i pakowarki stały się powszechne  - ALE temat jest coraz bardziej powszechny 

Muskie - to ryba 🙃

Czemu nawet nie popatrzysz na stronę główną Forum ...

Bez problemu trafiłbyś na  dział ze sprzętami i mnóstwem  informacji...

Po lekturze wrzuć kilka propozycji i ktoś coś podpowie..

https://wedlinydomowe.pl/forum/

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/157-pakowarki-pr%C3%B3%C5%BCniowe/

W Lidelu od 19.04 można kupić nawet w promocji .Trochę inwencji i po sprawie .Polecam czytać - czytać - czytać ewentualnie pozostanie  Alledrogo.  Zapamiętaj - czytać .

Chciałam wypróbować parzenie wędzonek w woreczkach próżniowych i tak się zastanawiam,czy nie będą za słone??

no i ile czasu potrzebują np .w temp 70 stopni by osiągnąć te 70 stopni w środku?

beata