Skocz do zawartości

Czy jesteś za stosowaniem chemii w przetwórstwie mięsa  

29 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Czy jesteś za stosowaniem chemii w przetwórstwie mięsa

    • Tak - i tak nie zwcam na to uwagi, aby smakowało
      0
    • Tak - ale z umiarem
      9
    • Tak - to obniża koszty i mamy wyroby tańsze i atrakcyjniejsze
      0
    • Nie mam zdania
      1
    • Nie - żywność ekologicza przedewszystkim
      22


Rekomendowane odpowiedzi

"Bóg stworzył człowieka, ponieważ rozczarował się małpą. Z dalszych eksperymentów zrezygnował" - Tym cytatem zaczynam dział poświęcony chemii stosowanej w przetwórstwie mięsa bo zaczynam wątpić co ta chemia we mnie zmieni, czy nie wrócimy do ery małpy która bez "E" nie wyobraża sobie życia.

Co wy na to?

 

Może chemia ma te plusy dodatnie a nie tylko ujemne :???:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/
Udostępnij na innych stronach

Przecież zwykła sól też jest konserwantem to po co sypać nitryt lub saletrę?

Nie lubicie wędlinek na "szaro"

Niedługo pokaże pieczone mięsko na "szaro" - pycha (no jeszcze się piecze)

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11672
Udostępnij na innych stronach

Przecież zwykła sól też jest konserwantem to po co sypać nitryt lub saletrę?

Nie lubicie wędlinek na "szaro"

Niedługo pokaże pieczone mięsko na "szaro" - pycha (no jeszcze się piecze)

... smacznego :grin:

... na szaro to ja jadam białą kiełbasę :lol:

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11677
Udostępnij na innych stronach

Na szaro wędliny są też smaczne ale oczy tym kolorem nie nacieszą się Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11679
Udostępnij na innych stronach

"Smakowite" potrawy to także wygląd , nie wszystko da się uzyskać bez saletry/nitrytu - kiełbasa owszem , ale szynka już raczej nie wyjdzie ładnie "zabarwiona",

Osobiście uważam że sonda jest myląca bo czytając o chemii mamy na myśli tę która jest używana dla zwiększenia wydajności.

Zemat - pieczenie to i owszem, ale szare wędzonki jakoś źle się kojarzą - oczywiście jeśli już wmówimy naszemu mózgowi aby wyłączył z interpretacji smaku bodźce wizualne to tak, ale czy po raz kolejny przypadkiem zbytnio nie demonizujesz nitrytu? - było o tym już tak wiele dyskusji....

Nikogo NIE ZMUSZAMY do stosowania tych substancji

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11682
Udostępnij na innych stronach

"Smakowite" potrawy to także wygląd , nie wszystko da się uzyskać bez saletry/nitrytu - kiełbasa owszem , ale szynka już raczej nie wyjdzie ładnie "zabarwiona",

Osobiście uważam że sonda jest myląca bo czytając o chemii mamy na myśli tę która jest używana dla zwiększenia wydajności.

Zemat - pieczenie to i owszem, ale szare wędzonki jakoś źle się kojarzą - oczywiście jeśli już wmówimy naszemu mózgowi aby wyłączył z interpretacji smaku bodźce wizualne to tak, ale czy po raz kolejny przypadkiem zbytnio nie demonizujesz nitrytu? - było o tym już tak wiele dyskusji....

Nikogo NIE ZMUSZAMY do stosowania tych substancji

a jak było to OK (muszę odnaleść)

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11686
Udostępnij na innych stronach

...a jak było to OK (muszę odnaleść)

będzie ciężko :lol: bo dyskusje przewijały się w różnych tematach, chodzi o to że rozsądne dawkowanie peklosoli (chodzi mi o zmniejszenie jej ilości na rzecz soli) da również zadowalające rezultaty, a jednocześnie ilość jest tak mała że nijak się ma do ilości azotynów/anów dostarczanych nam w innej formie z otoczenia.

Dlatego proponowaliśmy już aby nie siać niepotrzebnie paniki,

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11694
Udostępnij na innych stronach

gdzieś mam , tylko muszę poszukać wpływ azotanów i azotynów na organizm człowieka to opublikuje. Ciekawa literatura :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11697
Udostępnij na innych stronach

mrpitt podawał normę dla warzyw, dopuszczającą zawartość azotynów bodajże nawet 4500mg/kg

w peklosoli jest 0,4% azotynów, przy dawkowaniu 20g/kg to wychodzi 80mg/kg

czyli 50 razy mniej, więc o czym my rozmawiamy

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1010&start=15

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11698
Udostępnij na innych stronach

Witam

Na święta zrobiłem tradycyje wędzonki i na życzenie żony i córki baleron i schab na szaro. Baleron i schab peklowałem na sucho(+ lekki nastrzyk z części soli )w soli morskiej( zawiniete w folie strechową) i zdziwiłem sie, że po uparzeniu wyroby wyszły w kolorze lekko różowym. Peklowanie trwało około tygodnia, przypuszczam, że po dłuższym trzymaniu w soli morskiej wyroby byłyby bardziej różowe. Parzyłem nie zdejmując folii.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11722
Udostępnij na innych stronach

To jest wynikiem składu soli morskiej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11730
Udostępnij na innych stronach

Witam

Na święta zrobiłem tradycyje wędzonki i na życzenie żony i córki baleron i schab na szaro. Baleron i schab peklowałem na sucho(+ lekki nastrzyk z części soli )w soli morskiej( zawiniete w folie strechową) i zdziwiłem sie, że po uparzeniu wyroby wyszły w kolorze lekko różowym. Peklowanie trwało około tygodnia, przypuszczam, że po dłuższym trzymaniu w soli morskiej wyroby byłyby bardziej różowe. Parzyłem nie zdejmując folii.

Pozdrawiam

Usiadłem ze zdziwienia :shock:

Parzyłem nie zdejmując folii.

Czyste szaleństwo strecz gotowany. :question: :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11734
Udostępnij na innych stronach

Miro

Folia strechowa w temperaturze 72-75 st( w wodzie) nic się z nią nie dzieje. Co innego w temperaturze powyżej 100 st. po prostu topi się.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11737
Udostępnij na innych stronach

kiedyś czytałem o właściwości wody morskiej ale nie odważyłwlać tego do moich wędlin bez badania

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11738
Udostępnij na innych stronach

Zemat

Szynki parmeńskie nasala się tylko solą morską, Ogólnie w basenie morza Śródziemnego sól morska jest w uzyciu na porządku dziennym.

Pozdrawiam Lubliniaka

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11750
Udostępnij na innych stronach

ale ja miałem na myśli o wodzie morskiej o wysokim stężeniu soli :(

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11753
Udostępnij na innych stronach

Miro

Folia strechowa w temperaturze 72-75 st( w wodzie) nic się z nią nie dzieje. Co innego w temperaturze powyżej 100 st. po prostu topi się.

Pozdrawiam

Skąd ta pewność :question: Wizualnie nie widać że się topi :shock:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11754
Udostępnij na innych stronach

Miro

Praktycznie sprawdziłem folia topi sie w temperaturze 130 - 140 st. Po włożeniu do piekarnika 120 st. nic sie nie działo dopiero po podniesieniu do wyższych temperatur zaczęła twardnieć i topić.W wodzie nic sie nie dzieje.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11756
Udostępnij na innych stronach

ale ja miałem na myśli o wodzie morskiej o wysokim stężeniu soli :(

Stężenie przy suchym peklowaniu to 20-25 g/kg mięsa, przy mokrym tak jak przy peklosoli.

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11758
Udostępnij na innych stronach

SMORODINA to akurat to wiem :wink:

Ale widzę że ekologia górą tylko ciekaw jestem jak to jest w praktyce :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11781
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zemat chemii to ja mam dosyć 35 lat w zawodzie chyba wystarczy. W wędlinach cała chemia to sól i trochę peklosoli, a reszta to zioła. Być może właśnie dlatego na rękach mam uczulenia. Wierz mi , że od czasu jak robię własne wyroby, piekę chleb remisję na skórze mam coraz rzadziej. Na początku zużywałem po dwa opakowania maści sterydowej na miesiąc. Od momentu własnej produkcji 2 tubki maści wystarczają na okres 1 roku.

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11782
Udostępnij na innych stronach

... widzę że ekologia górą tylko ciekaw jestem jak to jest w praktyce ...

"nie dziel skóry na niedźwiedziu" - jak już wskazałem sonda ma źle postawione pytania,

osobiście nie oddam głosu bo nie mam wyboru:

jeśli oddam głos na "ekologiczne" to skłamię bo używam peklosoli, a jeśli na "chemię z umiarem" to tak jak bym poparł każdą chemię.

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/728-plusy-ujemne-i-plusy-dodatnie-chemi-w-w%C4%99dlinach/#findComment-11792
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.