Skocz do zawartości

Jakies tam domowe wyroby.


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kazali mi jedna sparzyc :cry:

Wygląda pyszniutko.. :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-245515
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

To ta ala szynkowa z postu wyzej wedzona 20.10 lezala sobie w lodowce.

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 23:30 ]

Kielbaski cienkie

4 kg karczku .1 kg boczku . 20 g sol/peklosol rozdrabnianie po peklowaniu karczek

fi 12 boczekfi 8

20g soli peklosoli ,1 g pieprz drobnomielony ,czosnek 4 g,kminek mielony,imbir ,kolendra mielona 0,8 g.Wedzenie olcha ,buk

Uwedzilem rowniez czosnek .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-250808
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kielbasa chuda

1,6 kg Ia,4,2kg IIa.

Nadziewane w oslonki baranie 20 g /Kg/sol/peklosol

Nadzewane w grube 25 g/Kg/sol/peklosol

pieprz drobnomielony 1,5g,kminek mielony,gorczyca cala,imbir mielony,czosnek 3g/kg,kolendra grubomielona.

Poledwica z lisciem w siatce.

Wszystko wedzone cieplym dymem olcha .Cienkie 100 min grube i poledwica niecale 3h

 

Oczywiscie piwko do tego i to niebylejakie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-253594
Udostępnij na innych stronach

Jako ze dostalem prezent od Swietego Mikolaja w postaci nadziewarki 5 l Beeketal postanowilem zrobic jak najszybciej test.

Kielbasa podpiekana w jelitach wieprzowych,baranich i w oslonkach bialkowych.

Mieso z szynki i boczku razem 5 kg -wchodzi prawie w calosci do nadziewarki.

I A 1kg fi 12

II A 2,8 kg fi 5

II B 1,2kg fi 5

Przyprawy pieprz 2,5g ,jalowiec na calosc 12 zmielonych kulek,czosnek 3g,kminek mielony.

Do kielbasy w oslonkach bialkowych stosuje 25 g soli/peklosoli/Kg reszta 20 g.plus 3 g cukru na kg.

Wedzenie 2,5 h 50st.poczym zapiekane do osiagniecia 78 st wewnatrz okolo 40 min 90-100 st.

 

Troszke watrobianki pasztetowej

Na focie cienka sorowa w przekroju.

Nadziewanie kabanosow niesprawia zadnego problemu trzeba jednak nadziewarke przymocowac do stolu.

Na filmiku widac na poczatku jak podczas krecenia w gore nadziewarka sie podnosi i oczywiscie mialem za maly lejek :grin:

Filmik :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-255168
Udostępnij na innych stronach

Na filmiku widac

A gdzie ten filmik można znaleźć? :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-255178
Udostępnij na innych stronach

Poledwica i kielbasa wedzona najpierw dymem cieplym nastepnie podwedzana 4 x 4h zimnym dymem

Bez sensu.I po co ??? Eksperyment ??? Myślisz , że lepsza ???

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-256648
Udostępnij na innych stronach

Bez sensu.I po co ??? Eksperyment ??? Myślisz , że lepsza ???

Uzasadnij swoje wypociny .

A czy lepsza- glupie pytanie jak bys robil cokolwiek niezadawal bys takich pytan bo proste jest oczywiste

Eksperyment -nie poprostu wisiala sobie w wedzarce przez dwa tygodnie i od czasu do czasu podwedzalem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-256659
Udostępnij na innych stronach

ie poprostu wisiala sobie w wedzarce przez dwa tygodnie i od czasu do czasu podwedzalem.

 

 

Poledwica i kielbasa wedzona najpierw dymem cieplym nastepnie podwedzana 4 x 4h zimnym dymem

Wypociny ??? Nie wiem co mam napisać na temat wypocin.Chyba po prostu poczekam na dalszy rozwój wydarzeń w Twoim wykonaniui.Może się czegoś nauczę :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-256661
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kielbasa drobna bardzo dobra :grin:

2,5 kg lopatka - rozdrobniona 2 x 2,5

1,5 kg tlusty boczek rozdrobniony 2 x 2,5

Przed rozdrobnieniem schlodzone do okolo 0 st C.

tyle zostaje w nadziewarce dotego 1/2 lyzeczki zelantyny i 50 ml wody i mamy mielonke z galaretka :thumbsup:

Kielbasa wedzona 1,20h buk .

Z pozdrowieniami dla Gonzo a i przypomnialo mi sie z tym dowedzaniem po wedzeniu pisal jak sie niemyle Ligawa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-259034
Udostępnij na innych stronach

no przy takim drobnym mieleniu i podwójnym to faktycznie jak parówki ale ważne że dobre w smaku i zawsze swoje
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-259057
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

kIELBASA ala parowka.

2,5 kg karczek I-II

1 kg boczek IIB

0,5 kg wolowe gulaszowe II

Do peklowania uzylem sol-peklosol 21 g/kg 3g cukru.Wszystko peklowane osobno.

Przed mieleniem mieslo schlodzilem do -2 st.

Rozdrabnianie

1x5mm i zamrazalka ,nastepnie 2x 3,5 i do wychlodzenia .

w tym czasie przygotowalem lodowata wode w ilosci 200 ml i przyprawy.

pieprz, galka,pare gozdzikow,ziele angielskie,czosnek.

Do schlodzonego miesa wolowego dodalem czesc wody z przyprawami i jako ze nieposiadam :cry: cuttra musialem uzyc malaksera

To samo z I-II a na koniec IIb

Wszystko wymieszalem i przepuscilem jeszcze raz przez maszynke 3,5 mm

Tem. koncowa farszu 15,6 st troche zacieplo ale zero wycieku.

Wedzenie buk 45-50 st 80 min nastepnie parzenie i do letniej wody na 10 min

 

[ Dodano: Sob 26 Sty, 2013 16:22 ]

No i Poledwica.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-264078
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie wyroby wizualnie bez zarzutu :clap: ,tylko czy w parówce wg.przepisu nie za mało tłuszczu ?.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-264098
Udostępnij na innych stronach

czy w parówce wg.przepisu nie za mało tłuszczu ?.

I za mało wody :question:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-264103
Udostępnij na innych stronach

Jako parówka rzeczywiście za chuda dlatego takiej nazwy nie użyłem.

Kielbasy takie jak ta nazywam drobnomielone niekoniecznie muszą być podparte recepturami na parówki jedni wolą chudsze, jedni tłuste, ważne, że dobre ach.....to malo powiedziane.

A wody się troszkę boję dlatego tak malo.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-264151
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

I to wszystko na tej wędzaredzce? Jeśli tak, to mistrzostwo świata i okolic! Mam zamiar zbudować identyczną. Jeśli miałbyś dodatkowe spostrzeżenia co miałbym poprawić w tej wędzarni to bardzo proszę o nie. ;) Pozdrawiam

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7299-jakies-tam-domowe-wyroby/page/2/#findComment-419875
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.