kaszubka33 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Ja zakwas do chleba robię zupełnie inaczej niż wszystkie przepisy podają , pewnie nie można tego nazwać zakwasem a raczej "bazą " do chleba . Jest to receptura mojej babci (1906-1983). Biorę 2 szklanki mąki żytniej, półtorej szklanki wody ale najlepiej mleka i to tłustego, 25g drożdży i pół łyżeczki cukru. robię z tego zaczyn i odstawiam na minimum 6 godzin a najlepiej na noc. Całość przepisu napiszę później bo muszę zabrać się za ogród. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-65569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Chleb na drożdżach ma większą wartość odżywczą.Ale jest gorszy w smaku i szybko się starzeje. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-65577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Dobry chleb nie zdąży się zestarzeć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-65581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Wnuczek nie zgadzam się. Piekę chleb na drożdżach od kilku lat, spokojnie nadaje się do spożycia przez siedem dni (piekę raz w tygodniu) i jest naprawdę smaczny. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-65588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Świeże pieczywo, chleb lub ciasto drożdżowe, świetnie przechowuje się w zamrażarce, szczelnie zawinięte w woreczki. Można od razu pokroić w kromki i wyciągać w miarę potrzeby po kawałku. Rozmrożone w mikrofali smakuje prawie tak, jak z pieca.Są jednak miłośnicy lekko podczerstwiałego, ale dobrego chleba :wink: Osobiście chleba prawie nie jadam ale mam w pogotowiu dla gości zawsze "świeży" :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-65589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Przygodę z chlebem zacząłem parę miesięcy temu. I moim zdaniem chleb na zakwasie jest jednak lepszy jak na drożdżach. A co do świeżości to nie wiem bo "szybko znika jeden jak i drugi :grin: "I nie zgodzę się z BROJLERKIEM że za trzy dni otrzyma dobry zakwas . Jak również z tym że musi być w glinianym garnku. Ja robię w plastikach szklanych słoikach tylko że nie trzy dni a co najmniej pięć. :wink: (Ale to jest moje zdanie). Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-65604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elli Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Mój wczorajszy chleb, od jakiegoś czasu nie jemy sklepowego... jestem piekarką-Amatorką, każdy chleb wychodzi inny, bo eksperymentuję, mieszam różne mąki i patrzę co wychodzi :grin: http://s43.radikal.ru/i102/0912/6a/de8fc81e72ac.jpg http://s55.radikal.ru/i150/0912/79/11f5f836b8a7.jpg Cytuj Żagań i Żary to moje ukochane miasta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-90347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Elli, nie bądź taka skromna. Trochę Cię już znam. :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-90348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Chleb na drożdżach ma większą wartość odżywczą. Nie zgadzam sie.Zakwas to naturalne drożdże i właśnie one maja większą wartość. Jeśli weżmiemy pod uwage nasz żołądek i jego trawienie, to lepszy jest biały chleb ale na zakwasie, niz ciemny na zwykłych drożdżach, choć ciemna mąka zawiera więcej minerałów. Jakie jest najlepsze wyjście? Ciemny chleb na naturalnym zakwasie. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-90987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Koleżanko , zakwas to fermentacja mlekowa i nie ma tam drożdży tylko bakterie kwasu mlekowego...Proszę nie mylić fermentacji alkoholowej z mlekową - wg Twojej tezy ogórek kiszony i kapusta mają drożdże... :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-90996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam . Krótko opiszę mój problem : piekę chleb od ponad roku , wszystko było ok. oczywiście z normalnymi potknięciami . Nam piekarnik z dwoma grzałkami i termoobiegiem . Piekę zawsze na dwóch grzałkach – góra dół bez termoobiegu . Chleby udawały się dopóki piekłem na odwróconej „do góry nogami” blasze oryginalnej , dołączonej do piekarnika . Zachciało się zmian i przy okazji wykonywania prasek do „szynkowarzenia” został kawałek blachy z kwasówki , zrobiłem blachę i zdziwienie : chleb się upiekł , ale blady ze spodu .Skórka niby jest , ale bardzo anemiczna . Dzisiaj powtórzyłem temat i to samo . Czy ktoś z Kolegów mógłby coś na ten temat powiedzieć . Tak nieśmiało liczę na Abratka . Pozdrawiam zuberek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 20 Grudnia 2009 zrobiłem blachę i zdziwienie : chleb się upiekł , ale blady ze spodu .Skórka niby jest , ale bardzo anemicznato jest bardzo ciekawe przyznam ze choć znam temat nigdy nie zastanawiałem się nad tym, a spytać na lekcjach nie przyszło do głowy :blush: Wypieki w formach/blachach o "błyszczącej, białej" powierzchni zawsze mniej "kolorują" niż na blachach "czarnych"... ma to związek z odbijaniem promieniowania cieplnego Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Blacha od kompletu jest dopasowana do wymiaru piekarnika więc zatrzymuje konwekcję ciepła, dodatkowo to że jest odwrócona wzmacnia ten proces. Prawdopodobnie grzałka na dole jest mocniejsza od górnej,termostat jest na górze piekarnika, i temperatura pod blachą jest wyższa od temperatury nad co powoduje ze blacha jest cieplejsza, a efektem tego jest bardziej sieczona skórka. pozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 21 Grudnia 2009 Jałek, po pierwsze kolega stwierdził (przynajmniej ja tak zrozumiałem) że zastąpił "starą" blachę na tę zrobioną z kwasówki, więc bilans cieplny powinien być prawie taki sam (pomijając kwestie odwróconej blachy) Typowym natomiast jest zjawiskiem to że w "białych" formach ciasto słabiej "koloruje" jako przykład napiszę że na święta, kiedy musiałem używać wszystkich forem do makowców jakie miałem, w tych "białych" (czyli "nie wypalonych") makowce musiały przebywać w piecu nieco dłużej - niestety z uszczerbkiem dla górnej części ciasta, dlatego zawsze starałem się umieszczać je osobno z dodatkowym dogrzaniem dolnej części pieca Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Dziękuję Kolegom za głosy w dyskusji . Zgadzam się z Abratkiem co do odbijania promieni ciplnych . Zauważyłom również , że blacha z kwasówki mimo przetłoczeń , pod wpwem ciepła się odkształca . Po wystygnięciu wraca do normalnego kształtu . Wczoraj kupiłem kawałek granitu i jutro próba pieczenia na kamieniu . Pozdrawiam zuberek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Od pewnego czsu w środku bochenka robi się duża dziura. Co partaczę?? Gdzie tkwi błąd?? Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Od pewnego czsu w środku bochenka robi się duża dziura. Bo tam ma mieszkanko piekarz :lol: Pamiętam to powiedzenie z młodych lat :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Witam , dzisiaj pierwszy raz piekłem chleb na płytce granitowej . Wyrób udany , skórka ze spodu super , polecam . Chętnym podpowiadam : kupiłem w Kastoramie płytkę za szlifowanego granitu o wymiarach 300x600x10 za 11pln i przyciąłem na wym. szer. pieca tj. 395mm i po problemie . Pozdrawiam zuberek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Dodać należy że taką płytę można kupić u każdego kamieniarza,ważne żeby to był prawdziwy kamień a nie konglomerat! taka płyta doskonale imituje warunki w prawdziwych piecach (chodzi o hertę)wydajność grzewcza piekarników trochę psuje sprawę :rolleyes: a płyta pozwala ten bilans utrzymywać Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Witam, od dawna stosuję w piekarniku płytę klinkierową (wypalona glina) na której wypiekam chlebek, pizzę oraz frytki, polecam również powyżej opisane kamienie. Różnica ogromna. Im grubszy tym lepszy. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 16 Marca 2010 Siedzę tu juz pół godziny i nie mogę znaleść.Koleżanka mnie prosiła o znalezienie instrukji obsługi do automatu do chleba typ FIF.Wydaje mi się,że chyba był na naszej stronce,ale ślepota ranna mnie ogarnęła :lol: Może ktoś ma chwilkę i pamięta gdzie?Z góry dziękuję :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-104895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 16 Marca 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1927&postdays=0&postorder=asc&highlight=fif&start=45https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=843&postdays=0&postorder=asc&start=210 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-104897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 16 Marca 2010 Bardzo dziękuję :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-104899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.