Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zakwas do chleba robię zupełnie inaczej niż wszystkie przepisy podają , pewnie nie można tego nazwać zakwasem a raczej "bazą " do chleba . Jest to receptura mojej babci (1906-1983). Biorę 2 szklanki mąki żytniej, półtorej szklanki wody ale najlepiej mleka i to tłustego, 25g drożdży i pół łyżeczki cukru. robię z tego zaczyn i odstawiam na minimum 6 godzin a najlepiej na noc.

Całość przepisu napiszę później bo muszę zabrać się za ogród. :cool:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-65569
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Świeże pieczywo, chleb lub ciasto drożdżowe, świetnie przechowuje się w zamrażarce, szczelnie zawinięte w woreczki. Można od razu pokroić w kromki i wyciągać w miarę potrzeby po kawałku. Rozmrożone w mikrofali smakuje prawie tak, jak z pieca.

Są jednak miłośnicy lekko podczerstwiałego, ale dobrego chleba :wink:

Osobiście chleba prawie nie jadam ale mam w pogotowiu dla gości zawsze "świeży" :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-65589
Udostępnij na innych stronach

Przygodę z chlebem zacząłem parę miesięcy temu. I moim zdaniem chleb na zakwasie jest jednak lepszy jak na drożdżach. A co do świeżości to nie wiem bo "szybko znika jeden jak i drugi :grin: "I nie zgodzę się z BROJLERKIEM że za trzy dni otrzyma dobry zakwas . Jak również z tym że musi być w glinianym garnku. Ja robię w plastikach szklanych słoikach tylko że nie trzy dni a co najmniej pięć. :wink:

(Ale to jest moje zdanie).

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-65604
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Mój wczorajszy chleb, od jakiegoś czasu nie jemy sklepowego... jestem piekarką-Amatorką, każdy chleb wychodzi inny, bo eksperymentuję, mieszam różne mąki i patrzę co wychodzi

:grin:

http://s43.radikal.ru/i102/0912/6a/de8fc81e72ac.jpg

http://s55.radikal.ru/i150/0912/79/11f5f836b8a7.jpg

Żagań i Żary to moje ukochane miasta
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-90347
Udostępnij na innych stronach

Elli, nie bądź taka skromna. Trochę Cię już znam. :grin:

Pozdrawiam serdecznie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-90348
Udostępnij na innych stronach

Chleb na drożdżach ma większą wartość odżywczą.

Nie zgadzam sie.Zakwas to naturalne drożdże i właśnie one maja większą wartość.

Jeśli weżmiemy pod uwage nasz żołądek i jego trawienie, to lepszy jest biały chleb ale na zakwasie, niz ciemny na zwykłych drożdżach, choć ciemna mąka zawiera więcej minerałów.

Jakie jest najlepsze wyjście? Ciemny chleb na naturalnym zakwasie.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-90987
Udostępnij na innych stronach

Koleżanko , zakwas to fermentacja mlekowa i nie ma tam drożdży tylko bakterie kwasu mlekowego...

Proszę nie mylić fermentacji alkoholowej z mlekową - wg Twojej tezy ogórek kiszony i kapusta mają drożdże... :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-90996
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam . Krótko opiszę mój problem : piekę chleb od ponad roku , wszystko było ok. oczywiście z normalnymi potknięciami . Nam piekarnik z dwoma grzałkami i termoobiegiem . Piekę zawsze na dwóch grzałkach – góra dół bez termoobiegu . Chleby udawały się dopóki piekłem na odwróconej „do góry nogami” blasze oryginalnej , dołączonej do piekarnika . Zachciało się zmian i przy okazji wykonywania prasek do „szynkowarzenia” został kawałek blachy z kwasówki , zrobiłem blachę i zdziwienie : chleb się upiekł , ale blady ze spodu .Skórka niby jest , ale bardzo anemiczna . Dzisiaj powtórzyłem temat i to samo . Czy ktoś z Kolegów mógłby coś na ten temat powiedzieć . Tak nieśmiało liczę na Abratka . Pozdrawiam zuberek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93110
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem blachę i zdziwienie : chleb się upiekł , ale blady ze spodu .Skórka niby jest , ale bardzo anemiczna

to jest bardzo ciekawe :cool: przyznam ze choć znam temat nigdy nie zastanawiałem się nad tym, a spytać na lekcjach nie przyszło do głowy :blush:

Wypieki w formach/blachach o "błyszczącej, białej" powierzchni zawsze mniej "kolorują" niż na blachach "czarnych"...

ma to związek z odbijaniem promieniowania cieplnego

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93181
Udostępnij na innych stronach

Blacha od kompletu jest dopasowana do wymiaru piekarnika więc zatrzymuje konwekcję ciepła,

dodatkowo to że jest odwrócona wzmacnia ten proces. Prawdopodobnie grzałka na dole jest mocniejsza od górnej,

termostat jest na górze piekarnika, i temperatura pod blachą jest wyższa od temperatury nad co powoduje ze blacha jest cieplejsza,

a efektem tego jest bardziej sieczona skórka.

pozdrawiam jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93226
Udostępnij na innych stronach

Jałek, po pierwsze kolega stwierdził (przynajmniej ja tak zrozumiałem) że zastąpił "starą" blachę na tę zrobioną z kwasówki, więc bilans cieplny powinien być prawie taki sam (pomijając kwestie odwróconej blachy)

 

Typowym natomiast jest zjawiskiem to że w "białych" formach ciasto słabiej "koloruje"

 

jako przykład napiszę że na święta, kiedy musiałem używać wszystkich forem do makowców jakie miałem, w tych "białych" (czyli "nie wypalonych") makowce musiały przebywać w piecu nieco dłużej - niestety z uszczerbkiem dla górnej części ciasta, dlatego zawsze starałem się umieszczać je osobno z dodatkowym dogrzaniem dolnej części pieca

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93234
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Kolegom za głosy w dyskusji . Zgadzam się z Abratkiem co do odbijania promieni ciplnych . Zauważyłom również , że blacha z kwasówki mimo przetłoczeń , pod wpwem ciepła się odkształca . Po wystygnięciu wraca do normalnego kształtu . Wczoraj kupiłem kawałek granitu i jutro próba pieczenia na kamieniu . Pozdrawiam zuberek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93365
Udostępnij na innych stronach

Od pewnego czsu w środku bochenka robi się duża dziura.

 

Bo tam ma mieszkanko piekarz :lol:

 

 

Pamiętam to powiedzenie z młodych lat :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93377
Udostępnij na innych stronach

Witam , dzisiaj pierwszy raz piekłem chleb na płytce granitowej . Wyrób udany , skórka ze spodu super , polecam . Chętnym podpowiadam : kupiłem w Kastoramie płytkę za szlifowanego granitu o wymiarach 300x600x10 za 11pln i przyciąłem na wym. szer. pieca tj. 395mm i po problemie . Pozdrawiam zuberek .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93514
Udostępnij na innych stronach

Dodać należy że taką płytę można kupić u każdego kamieniarza,

ważne żeby to był prawdziwy kamień a nie konglomerat!

 

taka płyta doskonale imituje warunki w prawdziwych piecach (chodzi o hertę)

wydajność grzewcza piekarników trochę psuje sprawę :rolleyes: a płyta pozwala ten bilans utrzymywać

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93518
Udostępnij na innych stronach

Witam, od dawna stosuję w piekarniku płytę klinkierową (wypalona glina) na której wypiekam chlebek, pizzę oraz frytki, polecam również powyżej opisane kamienie. Różnica ogromna. Im grubszy tym lepszy.

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-93535
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Siedzę tu juz pół godziny i nie mogę znaleść.Koleżanka mnie prosiła o znalezienie instrukji obsługi do automatu do chleba typ FIF.Wydaje mi się,że chyba był na naszej stronce,ale ślepota ranna mnie ogarnęła :lol:

Może ktoś ma chwilkę i pamięta gdzie?

Z góry dziękuję :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-104895
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/8/#findComment-104897
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.