BonAir Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Gdzieś tam w innym wątku nieśmiało zapodałem temat przepisu na kiełbaskę na grilla.Na stronce żadnej "grillowej" nie znalazłem - czy ktoś mógłby podać przepis na takową ? PozdrawiamBonAir PS. I co z tą peklosolą na grilla ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zrób tą http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 tylko z samą solą zamiast peklosoli. Możesz dodać troszkę papryki lub ziółek. Na smak. Kiełbaskę odkręcaj w małe odcinki. Będzie rewelka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 ... co z tą peklosolą na grilla ?do mięs przeznaczonych na ruszt nie wolno stosować peklosoli (lub saletra) ponieważ w temperaturze jaka panuje nad węglami, substancje te zamieniają się w szkodliwe związki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Bardzo dobra jest kiełbasa biała na zwykłej soli Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 do mięs przeznaczonych na ruszt nie wolno stosować peklosoli (lub saletra) ponieważ w temperaturze jaka panuje nad węglami, substancje te zamieniają się w szkodliwe związki Czy sprawa wygląda podobnie ze smażeniem peklowanych wędlin wędzonych ? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Niestety tak, chyba ze nie przekroczymy temp. 130 C, którą sie uważa za graniczną aby mogły powstać nitrozoaminy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 jak pójdę do pracy dam ci maszą recepturę i myślę że jest ok tylko na mniejszą wydajność Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zrób tą http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 tylko z samą solą zamiast peklosoli. Domyslam sie, ze po natarciu solą mięso nie musi byc odstawione na 48godzin w chlodne miejsce tak, jak to jest w przypadku używania peklosoli ? Można taką kiełbasę robić od razu ? BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Tak. Chciałes szybką i smaczną na grilla - więc masz. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zrób tą http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 tylko z samą solą zamiast peklosoli. Domyslam sie, ze po natarciu solą mięso nie musi byc odstawione na 48godzin w chlodne miejsce tak, jak to jest w przypadku używania peklosoli ? Można taką kiełbasę robić od razu ? BonAirodrazu przy peklosoli to nie tz Osadzanie wystarczy od 4 do 12 godzin w zależności temperatury otoczenia. Ja robię kiełbachę z ranka i w temp. 12-14 st zostawiam przez 8 godz i wystarczy przepekluje się OK jepsza jest przenikliwoś przypraw. Co do asortymentów całościowych (szynka, karkówka, schab ) to radzę strzyknięsie solanką i minimum 12 h w temp. 8-12 st Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Ja podałem Koledze przepis z na kiełbaskę z uzyciem samej soli i wymaganych przypraw.Kiełbasy białej wg tego przepisu nie trzeba osadzać. Pakuje się ja w jelita i pozostawia w zwojach dowolnej długości. Odkręcanie przeprowadzamy w miare potrzeb - od razu lub później. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Moja gilowa: Skład na 10kg peklowane Wołowina kl II – 2kg Wieprzowina III – 1,5kg Wieprzowina II – 3,5kg Podgardle bez skóry – 2kg Tłuszcz twardy 0,15kg Skórki – 0,5kg Rosół z gotowania skórek (wystudzony) – 0,5 – 1,5kg (obserwować chłonność mięsa) Przyprawy: Pieprz naturalny – 0,012kg Imbir – 0,005kg Goździki – 0,005kg Ziele angielskie – 0,005kg + 0,005 do gotowania skórki Czosnek – 0,001kg Gałka muszkatołowa – 0,003kg Wegeta – 0,02kg Przyprawa do zupy Magii – 0,001kg Mąka ziemniaczana – 0,20kg Mąka ryżowa – 0,20kg (jak nie macie mąki ryżowej to 0,30kg mąki ziemniaczanej i 0,1kg skórki) Rozdrabnianie: Wołowinę II i wieprzowinę III na siatkę Ø 3, podgardle i tłuszcz na siatkę Ø 5, wieprzowina kl II na siatkę Ø 8, skóry gotowane wystudzone na siatkę Ø 2-3 Gotujemy skórki dodając ziele i goździki do miękkości. Po wystudzeniu rosołku i odsadzeniu od przypraw mieszamy składniki z przyprawami. UWAGA!!! Rosół nie może być ciepły lub letni, musi być dobrze schłodzony!!! Po dobrym wymieszaniu składników zostawiamy na 4-6 godzin w chłodnym miejscu, następnie nadziewamy w jelita wieprzowe 28-30 okręcając na małe kawałeczki (porcja dla jednego naszego gościa) i zostawiamy na kiju przez 2 godziny w warunkach pokojowych, tylko nie na słońcu. Wędzimy dymem ciepłym 40-50st C do uzyskania barwy bladobrązowej lub brązowej. Ja wędzę drzewem jabłoniowym przy końcowej fazie dodając trochę jałowca. Po wędzeniu parzę w wodzie 72-75 st C przez 40 min lub pieczę na wędzarni i studzę w garze zimnej wody. Życzę smacznego Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 W związku z ogólnie przyjętymi zasadami parzenia -temperatura i czas dla kiełbas w kiełbaśnicach ,należy podchodzić z rezerwą do czasu parzenia podanego w tej recepturze.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 masz rację Ale ogólna zasada mówi o 68st C wewnątrz batona w najgrubszym miejscu Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 To stare zasady teraz jest prawie 72 st c wewnątrz dlaczego odpowiedzi szukaj na forum POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 no z tym się niezgodzę to drewno nie kiełbasa (zależy od wsadu)Podeślij linka bo jestem leniwy a pewnie tobie zajmie to chwila :wink: proszę :blush: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Leniwi bardzo źle tolerowani są w pracy .Wysil się i przełam tą brzydką cechę i nie myśl że inni będą harować na Ciebie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Leniwi bardzo źle tolerowani są w pracy .Wysil się i przełam tą brzydką cechę i nie myśl że inni będą harować na Ciebie . PozdrawiamDobrze że akurat nie musisz się tym martwić ok znalazłem Jakoś argumentacja nie przemówiła do mnie Więc postanowiłem zadać takie pytanie ludziom z Instytutu Przemysłu Mięsnego ciekawy jestem co oni na to Taka temp w wyrobach blokowych garmarzerce i szynkach to jest mi znana ale daj parówce o lichym wsadzie 72 st C to popłynie (bez chemi) Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 daj parówce o lichym wsadzie 72 st C to popłynie (bez chemi) Zemat nalezy robić parówki o dobrym jakościowo wsadzie a nie robić ich "worka". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zemat - Z tego wynika że domeną Twoją są liche wyroby. To forum powstało po to by robić wyroby dobrej jakości beż chemii Wzorując się na tradycji z domieszką nowoczesności I w praktyce to z nowoczesności używamy tylko peklosól i to coraz częściej tylko w 50 procentach resztę zastępując solą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Dziadek czepiasz się, czy widzisz chemię przez duże "CH" bo ja nie Wsad surowcowy też nie jest głupi, więc uważam twoją aluzję jako bezpodstawną.AAA może wegeta i magii to dla ciebie chemia (gdzie w większości to sól), którą możliwe że twoja żona dodaje do polskiego rosołu? To jak chcesz Dodając wegetę i magii uzyskujemy inny smak, spróbuj a zobaczysz.Przecież sam powiedziałeś że doza nowoczesności jest wskazana To po co strzykać, po co pakować próżniowo i po co robić wędliny na zieleninie też człek żyje Sztuką jest pogodzić nowoczesność z staropolskim kunsztem rzeźnictwa i wędliniarstwa w taki sposób aby smakowało tak samo jak robił to mój dziadek (a materiał surowcowy się zmienia).Niedługo bez chemii nie ruszysz bo surowiec ci na to nie pozwoli (oprócz zwierząt ekologicznych na których nie wszystkich będzie stać).Solą nie wszystko zastąpisz (serce masz tylko jedno). Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 AAA może wegeta i magii to dla ciebie chemia (gdzie w większości to sól)sól, owszem, występuje jako baza, ale "smak" daje glutaminian sodu, a to według mnie już jest CHemia Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 ....oj widzę że mamy nowego " Dymka" :grin: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-12011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Witam Zemat wyobraź sobie, że nie masz w domu lodówki tylko piwnicę i zacznij robić wyroby pod tym kątem. Stosuj metody naszych dziadów. Po co wzbogacać smak chemią - zastosuj zioła. Niech wyroby mają smak mięsa, a nie "maggi" czy "wegety" zmieszaj sól z rosdrobnionymi warzywami, a zobaczysz jaki jest efekt smakowy. Z tego co widzę masarstwem zajmujesz się zawodowo - niech Ci mamona nie przesłania produkowania porządnych wyrobów. Być może na początku stracisz , ale na przestrzeni czasu klienci docenią smak twoich wyrobów. Lepiej zrobić mniej, a dobre niż pchać chemię i robić wyroby co dwa dni. TAKIE DOBROCI TO JA MAM BEZ WYSIŁKU W SKLEPIE. Już teraz widze,że u mnie na targowisku prywatni wytwórcy pakują do wyrobów barwniki, fosforany i inne świństwa. Produkcja kiełbasy u nich trwa 4-5 godzin i uważasz,że to jest dobre?. Głupi klient kupi jako tzw. kiełbasę swojską. Przemyśl to wszystko jeszcze raz. Na tym forum wymieniane są poglądy dotyczące produkcji swojskich i ekologicznych wyrobów wędliniarskich. Chemia niech będzie tematem pobocznym jako ciekawostka. I nie próbuj udowadniać wyższości "Świąt Bożego Narodzenia" nad "Świętem Wielkanocnym"Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-12014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 uwazam ze troche przesadzacie, widzicie we wszystkim chemie. Przypomina mi to niektorych politykow w Polsce ktorzy widza wszedzie agentow i szpiegow obcych wywiadow. Przyprawy typu magi itp. uzywala juz kiedys moja matka a teraz moja zona dodaje np. do sosow, zup i innych potraw. Slowo chemia kojarzy mi sie przede wszystkim z fosforanami, askorbinianami itd. a nie z odrobina magi w zupiepozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-12018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.