Skocz do zawartości

Kiełbasa grillowa - prośba o przepis


Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś tam w innym wątku nieśmiało zapodałem temat przepisu na kiełbaskę na grilla.

Na stronce żadnej "grillowej" nie znalazłem - czy ktoś mógłby podać przepis na takową ?

 

Pozdrawiam

BonAir

 

PS. I co z tą peklosolą na grilla ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/
Udostępnij na innych stronach

Zrób tą http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 tylko z samą solą zamiast peklosoli. Możesz dodać troszkę papryki lub ziółek. Na smak. Kiełbaskę odkręcaj w małe odcinki. Będzie rewelka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11806
Udostępnij na innych stronach

... co z tą peklosolą na grilla ?

do mięs przeznaczonych na ruszt nie wolno stosować peklosoli (lub saletra) ponieważ w temperaturze jaka panuje nad węglami, substancje te zamieniają się w szkodliwe związki
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11809
Udostępnij na innych stronach

do mięs przeznaczonych na ruszt nie wolno stosować peklosoli (lub saletra) ponieważ w temperaturze jaka panuje nad węglami, substancje te zamieniają się w szkodliwe związki

Czy sprawa wygląda podobnie ze smażeniem peklowanych wędlin wędzonych ?

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11824
Udostępnij na innych stronach

Niestety tak, chyba ze nie przekroczymy temp. 130 C, którą sie uważa za graniczną aby mogły powstać nitrozoaminy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11826
Udostępnij na innych stronach

jak pójdę do pracy dam ci maszą recepturę i myślę że jest ok tylko na mniejszą wydajność

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11827
Udostępnij na innych stronach

Zrób tą http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 tylko z samą solą zamiast peklosoli.

Domyslam sie, ze po natarciu solą mięso nie musi byc odstawione na 48godzin w chlodne miejsce tak, jak to jest w przypadku używania peklosoli ?

Można taką kiełbasę robić od razu ?

 

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11856
Udostępnij na innych stronach

Tak. Chciałes szybką i smaczną na grilla - więc masz. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11857
Udostępnij na innych stronach

Zrób tą http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 tylko z samą solą zamiast peklosoli.

Domyslam sie, ze po natarciu solą mięso nie musi byc odstawione na 48godzin w chlodne miejsce tak, jak to jest w przypadku używania peklosoli ?

Można taką kiełbasę robić od razu ?

 

BonAir

odrazu przy peklosoli to nie

tz Osadzanie wystarczy od 4 do 12 godzin w zależności temperatury otoczenia.

Ja robię kiełbachę z ranka i w temp. 12-14 st zostawiam przez 8 godz i wystarczy przepekluje się OK jepsza jest przenikliwoś przypraw.

Co do asortymentów całościowych (szynka, karkówka, schab ) to radzę strzyknięsie solanką i minimum 12 h w temp. 8-12 st

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11860
Udostępnij na innych stronach

Ja podałem Koledze przepis z na kiełbaskę z uzyciem samej soli i wymaganych przypraw.

Kiełbasy białej wg tego przepisu nie trzeba osadzać. Pakuje się ja w jelita i pozostawia w zwojach dowolnej długości. Odkręcanie przeprowadzamy w miare potrzeb - od razu lub później.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11863
Udostępnij na innych stronach

Moja gilowa:

 

Skład na 10kg peklowane

Wołowina kl II – 2kg

Wieprzowina III – 1,5kg

Wieprzowina II – 3,5kg

Podgardle bez skóry – 2kg

Tłuszcz twardy 0,15kg

Skórki – 0,5kg

Rosół z gotowania skórek (wystudzony) – 0,5 – 1,5kg (obserwować chłonność mięsa)

 

Przyprawy:

Pieprz naturalny – 0,012kg

Imbir – 0,005kg

Goździki – 0,005kg

Ziele angielskie – 0,005kg + 0,005 do gotowania skórki

Czosnek – 0,001kg

Gałka muszkatołowa – 0,003kg

Wegeta – 0,02kg

Przyprawa do zupy Magii – 0,001kg

Mąka ziemniaczana – 0,20kg

Mąka ryżowa – 0,20kg (jak nie macie mąki ryżowej to 0,30kg mąki ziemniaczanej i 0,1kg skórki)

 

Rozdrabnianie:

Wołowinę II i wieprzowinę III na siatkę Ø 3, podgardle i tłuszcz na siatkę Ø 5, wieprzowina kl II na siatkę Ø 8, skóry gotowane wystudzone na siatkę Ø 2-3

 

Gotujemy skórki dodając ziele i goździki do miękkości. Po wystudzeniu rosołku i odsadzeniu od przypraw mieszamy składniki z przyprawami.

UWAGA!!! Rosół nie może być ciepły lub letni, musi być dobrze schłodzony!!!

 

Po dobrym wymieszaniu składników zostawiamy na 4-6 godzin w chłodnym miejscu, następnie nadziewamy w jelita wieprzowe 28-30 okręcając na małe kawałeczki (porcja dla jednego naszego gościa) i zostawiamy na kiju przez 2 godziny w warunkach pokojowych, tylko nie na słońcu.

Wędzimy dymem ciepłym 40-50st C do uzyskania barwy bladobrązowej lub brązowej.

Ja wędzę drzewem jabłoniowym przy końcowej fazie dodając trochę jałowca.

Po wędzeniu parzę w wodzie 72-75 st C przez 40 min lub pieczę na wędzarni i studzę w garze zimnej wody.

 

Życzę smacznego ;)

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11877
Udostępnij na innych stronach

W związku z ogólnie przyjętymi zasadami parzenia -temperatura i czas dla kiełbas w kiełbaśnicach ,należy podchodzić z rezerwą do czasu parzenia podanego w tej recepturze.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11890
Udostępnij na innych stronach

masz rację

Ale ogólna zasada mówi o 68st C wewnątrz batona w najgrubszym miejscu

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11902
Udostępnij na innych stronach

To stare zasady teraz jest prawie 72 st c wewnątrz dlaczego odpowiedzi szukaj na forum POZDRAWIAM
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11903
Udostępnij na innych stronach

no z tym się niezgodzę to drewno nie kiełbasa (zależy od wsadu)

Podeślij linka bo jestem leniwy a pewnie tobie zajmie to chwila :wink: proszę :blush:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11905
Udostępnij na innych stronach

Leniwi bardzo źle tolerowani są w pracy .Wysil się i przełam tą brzydką cechę i nie myśl że inni będą harować na Ciebie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11910
Udostępnij na innych stronach

Leniwi bardzo źle tolerowani są w pracy .Wysil się i przełam tą brzydką cechę i nie myśl że inni będą harować na Ciebie . Pozdrawiam

Dobrze że akurat nie musisz się tym martwić ok znalazłem

 

Jakoś argumentacja nie przemówiła do mnie ;)

Więc postanowiłem zadać takie pytanie ludziom z Instytutu Przemysłu Mięsnego ciekawy jestem co oni na to ;)

Taka temp w wyrobach blokowych garmarzerce i szynkach to jest mi znana ale daj parówce o lichym wsadzie 72 st C to popłynie (bez chemi)

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11920
Udostępnij na innych stronach

daj parówce o lichym wsadzie 72 st C to popłynie (bez chemi)

Zemat nalezy robić parówki o dobrym jakościowo wsadzie a nie robić ich "worka".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11923
Udostępnij na innych stronach

Zemat - Z tego wynika że domeną Twoją są liche wyroby. To forum powstało po to by robić wyroby dobrej jakości beż chemii Wzorując się na tradycji z domieszką nowoczesności I w praktyce to z nowoczesności używamy tylko peklosól i to coraz częściej tylko w 50 procentach resztę zastępując solą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11935
Udostępnij na innych stronach

Dziadek czepiasz się, czy widzisz chemię przez duże "CH" bo ja nie

Wsad surowcowy też nie jest głupi, więc uważam twoją aluzję jako bezpodstawną.

AAA może wegeta i magii to dla ciebie chemia (gdzie w większości to sól), którą możliwe że twoja żona dodaje do polskiego rosołu? To jak chcesz ;)

Dodając wegetę i magii uzyskujemy inny smak, spróbuj a zobaczysz.

Przecież sam powiedziałeś że doza nowoczesności jest wskazana ;)

To po co strzykać, po co pakować próżniowo i po co robić wędliny na zieleninie też człek żyje ;)

Sztuką jest pogodzić nowoczesność z staropolskim kunsztem rzeźnictwa i wędliniarstwa w taki sposób aby smakowało tak samo jak robił to mój dziadek (a materiał surowcowy się zmienia).

Niedługo bez chemii nie ruszysz bo surowiec ci na to nie pozwoli (oprócz zwierząt ekologicznych na których nie wszystkich będzie stać).

Solą nie wszystko zastąpisz (serce masz tylko jedno).

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11971
Udostępnij na innych stronach

AAA może wegeta i magii to dla ciebie chemia (gdzie w większości to sól)

sól, owszem, występuje jako baza, ale "smak" daje glutaminian sodu, a to według mnie już jest CHemia

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-11995
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zemat wyobraź sobie, że nie masz w domu lodówki tylko piwnicę i zacznij robić wyroby pod tym kątem. Stosuj metody naszych dziadów. Po co wzbogacać smak chemią - zastosuj zioła. Niech wyroby mają smak mięsa, a nie "maggi" czy "wegety" zmieszaj sól z rosdrobnionymi warzywami, a zobaczysz jaki jest efekt smakowy. Z tego co widzę masarstwem zajmujesz się zawodowo - niech Ci mamona nie przesłania produkowania porządnych wyrobów. Być może na początku stracisz , ale na przestrzeni czasu klienci docenią smak twoich wyrobów. Lepiej zrobić mniej, a dobre niż pchać chemię i robić wyroby co dwa dni. TAKIE DOBROCI TO JA MAM BEZ WYSIŁKU W SKLEPIE. Już teraz widze,że u mnie na targowisku prywatni wytwórcy pakują do wyrobów barwniki, fosforany i inne świństwa. Produkcja kiełbasy u nich trwa 4-5 godzin i uważasz,że to jest dobre?. Głupi klient kupi jako tzw. kiełbasę swojską. Przemyśl to wszystko jeszcze raz. Na tym forum wymieniane są poglądy dotyczące produkcji swojskich i ekologicznych wyrobów wędliniarskich. Chemia niech będzie tematem pobocznym jako ciekawostka. I nie próbuj udowadniać wyższości "Świąt Bożego Narodzenia" nad "Świętem Wielkanocnym"

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-12014
Udostępnij na innych stronach

uwazam ze troche przesadzacie, widzicie we wszystkim chemie. Przypomina mi to niektorych politykow w Polsce ktorzy widza wszedzie agentow i szpiegow obcych wywiadow. Przyprawy typu magi itp. uzywala juz kiedys moja matka a teraz moja zona dodaje np. do sosow, zup i innych potraw. Slowo chemia kojarzy mi sie przede wszystkim z fosforanami, askorbinianami itd. a nie z odrobina magi w zupie

pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/#findComment-12018
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.