chudziak Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 16 Listopada 2020 Obecnie - przynajmniej w Polsce - nie poluje się już z ogarami - chyba, że na zające Strzela się z ambony gdy zwierzęta są dobrze widoczne i spokojnie się pasą. No, zawsze może się trafić jakiś partacz , chociaż nigdy nie dostałam wadliwie postrzelonej tuszy. W obecnej chwili polowań z ogarami nie ma w ogóle natomiast większość polowań , przynajmniej w naszym kole to polowania indywidualne więc albo jak piszesz strzela się a zasiadki na ambonie albo w wyniku podchodzenia , zarówno w jednym jak i drugim przypadku strzał powinien być celny by zwierzę padło w ogniu. Polowania zbiorowe są marginesem a w obecnej chwili właściwie się nie odbywają - w ich przypadku jest moment przegonienia zwierzyny co teoretycznie może spowodować zużycie glikogenu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/33/#findComment-684256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 26 Listopada 2020 Kiełbasa z jeleniny i wieprzowiny Przepis na 1kg1. Mięso z jelenia chude kl I 400g, siatka 102. Mięso wp 40+% tłuszczu kl II 500g, siatka 73. Mięso z jelenia kl III ścięgniste 100g, siatka 3 dwa razyMięso peklowane 72h, 19g peklosoliPrzyprawy1. Pieprz 3g2. Kolendra 1,5g3. Czosnek św., 6g4. Jałowiec 1g5. Kwiat muszkatołowy, 1g6. Gorczyca biała w całości, 4g7. Syrop kukurydziany w proszku, 2g8. Woda lodowata, 100ml Kiełbasa wędzona 3h w temp. 55-65, parzona w wodzie 77 stopni do temp. wewnętrznej 71., schłodzona wodą. Następnego dnia drugie wędzenie 3h w temp. 50 stopni. Podsuszana 3 dni w temp. 8-11. Kiełbasa smaczna, zdrowa i tania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/33/#findComment-685552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) A pozostałe 60 % to jakie mięso? Co do papryki ostrej, to używam peperonczini i 2 g/kg to jest już ostre. Kiełbasa wygląda ciekawie. Dobre pytanko, najlepiej podam cały skład według autora. Mam pełne zaufanie w przepisach Jeffrey Weissa. Przepisy są wiejskie i autentyczne. Ale jak zauważysz tez znacznie obniżyłem dawki czosnku i soli. W Hiszpanii nie zawsze robią kiełbasę z tego składu, tyko smażą i jedzą. Znane to jest jako picadillo. Surowiec400g karkowka400g boczek200g podgardlePrzyprawy20g czosnek25g sól niejodowana50ml schłodzone wino białe wytrawne, np. Verdejo50ml schłodzona woda10g pimentón dulce10g pimentón picante2g oregano suszone Mięso przepuszczone przez sitko 10m. Przepis na 1kg: 16g soli, 8g papryki słodkiej, 8g papryki ostrej, 8g czosnku, 4g świeżego posiekanego oregano. Mięso przepuszczone przez sitko 6mm i nadziane w jelita 32.Nie bardzo rozumiem. Który z tych przepisów jest właściwy?Obydwa mówią chyba o Chorizo Fresco. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/33/#findComment-689856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Ja zrobiłem według przepisu z książki Weissa, ale zmniejszyłem ilość soli, papryki i czosnku. Świetna kiełbasa z grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/33/#findComment-690196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 29 Grudnia 2020 ale zmniejszyłem ilość soli, papryki i czosnku I drobniej zmieliłeś. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/33/#findComment-690279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.