Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Redzed robi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
773 odpowiedzi w tym temacie

#1 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 07 paź 2012 - 07:48

Ten weekend w Kanadzie to Thanksgiving, coś jak polskie dożynki. Nie jest to obchodzone tak poważnie jak Amerykańska wersja w Listopadzie, ale tez ludziska obżerają sie pieczonym indykiem i szarlotką z dyni, polewając piwskiem i tanim winem. Zdecydowałem tez celebrować i zrobiłem kiełbasę z indyka mniej więcej według Dziadka z przepisu w książce Marianskiego. Miałem prawie 5kg łydek w zamrażalce, z tego wyszło akurat połlowe ładnego chudego mięsa, do tego dodałem tyle samo tłustej wieprzowiny, przyprawy dokładnie według Dziadka i kiełbasa dopisała się! Jutro goście będą degustować na zagrychę a na główne danie będzie oczywiście pieczony indyczek.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 robimhuk

robimhuk

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 410 postów
  • MiejscowośćWettbergen / Dolna Saksonia

Napisano 07 paź 2012 - 08:03

Twoja kielbasa dozynkowa zrobi kariere.

#3 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 01 lis 2012 - 17:59

Pare tygodni temu udało mi sie skonstruować mój pierwszy eksperymentalny salceson. Przepis ściągnąłem z wyrobów uczestników forum - dziękuję. Nawet się udał i długo nie leżakował w lodowce. Następny będzie więcej autentyczny, ponieważ załatwiłem żołądek świni.

Ostatnia kiełbasa Dziadka wieprzowa-indycza zniknęła błyskawicznie i musiałem zrobić dodatkowe 5kg. Bez przesady została jedna z moich bardziej ulubionych kiełbas.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 lis 2012 - 18:40

Pare tygodni temu udało mi sie skonstruować mój pierwszy eksperymentalny salceson.


Ostatnia kiełbasa Dziadka wieprzowa-indycza zniknęła błyskawicznie i musiałem zrobić dodatkowe 5kg.


Bardzo ładne Twoje wyroby.. :clap:

Następny będzie więcej autentyczny, ponieważ załatwiłem żołądek świni.

Tym bym się nie przejmowała... liczy się smak :wink:

#5 roland

roland

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćGłogów dolnysląsk

Napisano 01 lis 2012 - 19:02

sandy szaleje :question: mam nadzieje ze do ciebie nie dojdzie no chyba że milionem $ w walizce bez właściciela :grin:

#6 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 01 lis 2012 - 19:51

Bardzo ładne Twoje wyroby.. :clap:

Następny będzie więcej autentyczny, ponieważ załatwiłem żołądek świni.

Tym bym się nie przejmowała... liczy się smak :wink:


Dzięki Halusiu. Mój tato, polski rzeźnik który miał własną masarnie na kanadyjskich preriach, deklaruje ze żołądek znacznie dodaje smak, a ten w sztucznej osłonce to nie prawdziwy. Ma 88 lat, dalej zadymia, a u niego średniej drogi nie ma.

#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 lis 2012 - 20:04

Dzięki Halusiu. Mój tato, polski rzeźnik który miał własną masarnie na kanadyjskich preriach, deklaruje ze żołądek znacznie dodaje smak, a ten w sztucznej osłonce to nie prawdziwy. Ma 88 lat, dalej zadymia, a u niego średniej drogi nie ma


Zgoda kolego redzed, ale w przypadku braku żołądka naturalnego jest możliwość zastąpienia sztuczną osłoną. A salceson własnego wyrobu zawsze i tak będzie o'' niebo'' lepszy od kupnego.
Dla Taty życzę dużo zdrowia i dużo dymu :smile: piękny wiek.

#8 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 01 lis 2012 - 20:57

ale w przypadku braku żołądka naturalnego



Salceson można jeszcze zrobić w pęcherzu oraz w kątnicy :smile: Wiadomo że smak nie taki jak w żołądku ale o wiele lepszy niż w sztucznej osłonce . :grin:


Pozdrawiam gorąco .

#9 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 01 lis 2012 - 21:21

redzed, :clap: :clap: bardzo ładne wyroby i oczywiście z wyglądu widać że :thumbsup:

#10 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 01 lis 2012 - 21:39

redzed, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

#11 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 06 lis 2012 - 22:27

Pa początku października uruchomiłem moja komorę dojrzewalniczo-klimatyzacyjną która skonstruowałem ze starej lodówki. W ostatnich paru tygodniach stworzyłem kilka wyrobów na próbę. Obecnie znajdują sie tam salami genoa, salami finocchiona, soppressata, bresaola, lomo embuchado, lonzino, coppa, i schinkenspeck. Te cienkie to salami finnocchiona, która juz stracila prawie 30% wagi, na weekend będzie próba. Nigdy coś takiego nie robiłem ale zdecydowałem podjąć naukę w tym kierunku.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5080 postów

Napisano 06 lis 2012 - 22:35

Ale pięknie zapleśniały Ci te kiełbasy :wink: :clap: :thumbsup: :thumbsup: .

#13 Siara

Siara

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 07 lis 2012 - 08:05

Wpisy o łososiu wydzieliłem do oddzielnego tematu:

https://wedlinydomow...p=294798#294798

#14 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 10 lis 2012 - 08:14

Dzisiaj wieczorem była pierwsza degustacja mojej pierwszej kiełbasy dojrzewającej, salamini finnochiona. Użyłem zwykłe jelita wieprzowe 36+, i tylko po trzech tygodniach uzyskałem stratę wagi 31%. Naprawdę udana, sam jestem zdziwiony.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 10 lis 2012 - 22:16

redzed, Widać że wyroby na poziomie, pewnie też tak smakują :wink: Tylko napisz jeszcze coś na temat dojrzewania, czy wietrzyłeś lodówkę?. Niestety moje, niby różne wyroby mimo codziennego wietrzenia miały ten sam posmak...

Dołączona grafika

#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8797 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 lis 2012 - 22:20

redzed,
a podałeś gdzieś przepis na "szarlotkę" z dyni?

#17 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 10 lis 2012 - 23:05

redzed,
a podałeś gdzieś przepis na "szarlotkę" z dyni?

Niestety, nie. Ja bawię się tylko przy mięchu, żona specjalizuje w pieczeniu. Obecnie wyjechała do matki na kilka tygodni, jak wróci to podam jej przepis. Będę musiał przetłumaczyć, ponieważ małżonka ani e ani b po polsku. Jej wersja bardzo prosta, czyli tu nazwana "pumpkin pie".

Wygląda coś tak

Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Sob 10 Lis, 2012 14:22 ][/size]

redzed, Widać że wyroby na poziomie, pewnie też tak smakują :wink: Tylko napisz jeszcze coś na temat dojrzewania, czy wietrzyłeś lodówkę?. Niestety moje, niby różne wyroby mimo codziennego wietrzenia miały ten sam posmak...

Tier, w krótkiej przyszłości mam zamiar wstawić wentylator który będzie się sam włączał parę razy na dzień. W tedy nie będę, musiał otwierać lodówkę ażeby wymienić powietrze. Salamini finnochiona to dopiero mój pierwszy wyrób, ale żadnego przysmaku nie ma. Próbowałem tez kawałek schinkenspeck i nie było żadnej podoblizny w smaku. Czy twoja lodówka ma funkcje samorozmrażania? Jak nie to będziesz miał więcej problemów z wilgocią. Widzę krople wody na spodzie twej lodówki. Spróbuj tez wstawić kartonik z soda oczyszczana, lub proszek do pieczenia. Efektywnie wyciągają nieprzyjemne zapachy.
Pozdrow.

#18 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 12 lis 2012 - 13:42

Redzed, lodówka nie ma takiej opcji - tylko regulacja temp. Do środka wstawiłem pojemnik z wodą żeby była większa wilgotność, dlatego widać krople. Myślałem żeby kupić taki wyłącznik czasowy który będzie wyłączał lodówkę aby utrzymać odpowiednią wilgotność.

#19 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 14 lis 2012 - 07:35

Trudno radzić. Po pierwsze każdy wyrób rożni sie co do idealnej temperatury i wilgoci. Nie jestem pewien czy jakiś sposób do wentylacji by zrobił różnice w twojej sytuacji. Pomieszczenie jest zbyt małe, i otwieranie i zamykanie drzwi parę razy na dzień wystarczy. Ważne jest ustabilizować temperaturę i wilgotność. Nie wiem czy tez to juz robisz ale jak nie to dodaj 50dk soli do pojemnika z woda, ażeby nie zachodziła stęchlizną.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 957 postów

Napisano 14 lis 2012 - 13:02

Sopressatta. 35 dni dojrzewania. Powiedziałbym ze udała się.
Dołączona grafika
Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych