Skocz do zawartości

Grill, opiekacz obrotowy.. Rożen..


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

KarKan, przy okazji jedna, ważna rzecz. Niby pierdoła, ale może Ci napsuć krwi, jeśli będzie uszkodzenie. Weź rożen i włóż go do prowadnicy silnika (przekrój czworokątny o wymiarach tylko minimalnie większych od przekroju rożna). Powinien wchodzić akurat, bez luzów. Z czasem tworzą się luzy tak duże, że powodują przeskakiwanie pieczonego kurczaka podczas obrotu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667602
Udostępnij na innych stronach

KarKan, przy okazji jedna, ważna rzecz. Niby pierdoła, ale może Ci napsuć krwi, jeśli będzie uszkodzenie. Weź rożen i włóż go do prowadnicy silnika (przekrój czworokątny o wymiarach tylko minimalnie większych od przekroju rożna). Powinien wchodzić akurat, bez luzów. Z czasem tworzą się luzy tak duże, że powodują przeskakiwanie pieczonego kurczaka podczas obrotu.

Dzięki sprawdzę to! Nie pomyślałem o tym :) Ale jakby co mam jeszcze jeden egzemplarz będzie skąd podmienić w razie "W" części. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667603
Udostępnij na innych stronach

Na tym rożnie, używając tylko górnej, większej grzałki i termoregulatora ustawionego na full, kurczak duży piecze się równe dwie godziny, czyli pełny okres pracy czasomierza zamontowanego w rożnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667604
Udostępnij na innych stronach

 

 

Elektrykiem nie jestem ale jakimś elektrycznym głąbem też nie
 

 Masz WhatsApp?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667605
Udostępnij na innych stronach

To ściągnij na telefon, najwyżej po tym go skasujesz.

Normalna rozmowa video do Szwajcarii będzie Cie kosztować więcej niż ten grill  :laugh: ,

WhatsApp nic nie kosztuje

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667607
Udostępnij na innych stronach

 

 

To ściągnij na telefon,

Warto, gdyż TOSHIBA może pomóc Ci uratować oryginały.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667609
Udostępnij na innych stronach

To ściągnij na telefon, najwyżej po tym go skasujesz.

Normalna rozmowa video do Szwajcarii będzie Cie kosztować więcej niż ten grill  :laugh: ,

WhatsApp nic nie kosztuje

 

Okej jutro się odezwę dziś muszę już uciekać :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667610
Udostępnij na innych stronach

Ok

Przygotuj 3 jednakowej wysokości kubki porcelanowe + 2 cegły lub inne +/- ciężkie elementy ceramiczne lub betonowe, przewód z wtyczka/ czas okolu 30 min

Numer dostaniesz na pW

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667612
Udostępnij na innych stronach

 

To ściągnij na telefon,

Warto, gdyż TOSHIBA może pomóc Ci uratować oryginały.

 

 

 

No i się udało :)

Z tego miejsca chciałem bardzo podziękować koledze TOSHIBA za pomoc przy reanimacji grzałek :)

Stówka w kieszeni :)

Na wyraźna prośbę TOSHIBY nie zamieszczam opisu że względów bezpieczeństwa!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667763
Udostępnij na innych stronach

Słowa uznania należna się dla Ciebie Karol  :clap:

Jako zdalny pracownik :) , będąc moimi oczami i rękoma  :)  :)  wykonywałeś kolejne punkty naprawy cierpliwie i skrupulatnie i nie wprowadzałeś żadnych zmian bez wcześniejszego uzgodnienia tego.

Co przy pracy z niebezpiecznym dla życia napięciem jest najważniejsze.

 

Poza tym po takiej rekomendacji  :laugh: (dopiero dzisiaj przeczytałem  :facepalm::D bylem 2 dni w FL w Vaduz i stronkę tylko z tel oglądałem )

 

 

Warto, gdyż TOSHIBA może pomóc Ci uratować oryginały.

 

gdybyś tego nie naprawił, przyjechał bym zaraz do Polski i sam naprawił lub kopił Ci nowe :laugh: .

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667774
Udostępnij na innych stronach

W poście 32 tego tematu jest filmik z szaszłykami na tych szpadkach. W komplecie oprócz szpadek były dwie sześciokątne blachy, na których w wymyślny sposób montowało się szpadki z zawartością. Gwiazdki na końcach szpadek we współpracy z wystającym kołkiem z lewej ścianki obracały szaszłyki o 90º przy każdym obrocie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-667993
Udostępnij na innych stronach

Ale wykopaliście dinozaura. Właśnie ustaliłem, że taki sprzęt leży wywieziony na działeczkę.
Poszukam jeszcze u rodziców dodatków do szaszłyków i będzie pieczenie retro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-668558
Udostępnij na innych stronach

 

Kręci się :)

 

Nooo KarKanie, kurak przecudnej urody, napisz coś o smaku tego "złotego ptaka" :D:thumbsup::clap: ?

 

Kurczak palce i gnotki lizać. Jak pisał Maxell 2 godziny temperatura max i wychodzi super soczysty. Trochę oczywiście nakombinowałem i dałem dwie górne grzałki na 30 -40 minut trochę się przypalił ale ja to zawsze coś nakombinuję. Następnym razem TYLKO duża górna. Tłuszcz kapie na tackę dwa razy go "odlewałem" bo się wylewał. Oczywiście dorzucony do sosu :) Ale generalnie super pomysł domownicy zadowoleni. Teściowa się pytała jak go podlewałem że taki soczysty ;)

 

Smak super miękki, skórka chrupiąca, mięso odchodzi od kości :) Kurczak jak w dobrych przydrożnych barach/roźnach :) Wchodzi na stałe do menu :)

 

Chyba że grzałki zaniemogą to dzwonię do wiadomo kogo ;)

Teraz będę kombinował z szaszłykami. Jakieś rady?

[Dodano: 08 cze 2020 - 14:55]

Aha dolna grzałka to faktycznie kiepski pomysł. Tłuszcz by się pewnie palił i kurczak również. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-668614
Udostępnij na innych stronach

Wcale nie jest przyrumieniony zbyt mocno, (moim skromnym zdaniem oczywista). Taka piękna dobrze zrumieniona skórka to cały urok i smak kuraka z rożna :D. Ważne aby skórka nie była spalona i gorzka, ale właśnie taka mocno rumiana i chrupiąca,  taka ma być, pięknie zrobione ptaszysko, aż ślinka po brodzie cieknie :D:thumbsup: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-668619
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze muszę opanować wiązanie. Nogi dałem radę. Ale skrzydłaka mi się "rozwiązały" no i pod moją nieuwagę ocierały się o grzałkę. No i się trochę nadymiło :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-668620
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

1 kg = minmalny czas to 50 min blady  > normalnie 1 h zloty > do maksymalnie 1h 15 min - mocno przypieczony >>>   mnożysz razy wagę

 

PS

Nogi się wiąże na krzyż, a skrzydła zacina skore i wbija się w korpus tak jak zrobiłeś.

Zwróć tylko uwagę na to, aby kurak był osiowo zamontowany (równa odległość od osi do zewnętrznej kuraka) i nie obijał się podczas kręcenia 

post-40314-0-10240700-1594212109_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-670933
Udostępnij na innych stronach

Ja, przy tak dużym kurczaku, dokręcam jeszcze czasomierz o 10-15 minut, po 2 godzinach pieczenia, kiedy kończy się czas mierzony termoregulatorem. Ostatnie 5-8 minut piekę z włączoną drugą grzałką u góry.

Możesz sprawdzić stan upieczenia cieniutkim patyczkiem wbitym w udo przy kości. Jasny sok świadczy o upieczeniu. Wypływającym sokiem się nie przejmuj, gdyż zostanie nim pokryty kurczak w czasie obrotu rożna, a poza tym, pieczenie ma się już ku końcowi.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-670935
Udostępnij na innych stronach

 

1 kg = minmalny czas to 50 min blady  > normalnie 1 h zloty > do maksymalnie 1h 15 min - mocno przypieczony >>>   mnożysz razy wagę

 

PS

Nogi się wiąże na krzyż, a skrzydła zacina skore i wbija się w korpus tak jak zrobiłeś.

Zwróć tylko uwagę na to, aby kurak był osiowo zamontowany (równa odległość od osi do zewnętrznej kuraka) i nie obijał się podczas kręcenia

 

Robiłem 140 minut i jeszcze z 10 minut by się przydało. Ale smak poezja :)

 

Odnośnie nóg fakt moje przeoczenie. Odnośnie skrzydeł nie za bardzo rozumiem. Skrzydło wsunąć pod skórę na piersi dobrze kumam?

Odnośnie równości starałem się jak mogłem wyszło jak zawsze ;)

 

 

Ja, przy tak dużym kurczaku, dokręcam jeszcze czasomierz o 10-15 minut, po 2 godzinach pieczenia, kiedy kończy się czas mierzony termoregulatorem. Ostatnie 5-8 minut piekę z włączoną drugą grzałką u góry.

Możesz sprawdzić stan upieczenia cieniutkim patyczkiem wbitym w udo przy kości. Jasny sok świadczy o upieczeniu. Wypływającym sokiem się nie przejmuj, gdyż zostanie nim pokryty kurczak w czasie obrotu rożna, a poza tym, pieczenie ma się już ku końcowi.

 

Fakt mogłem jeszcze dorzucić na koniec drugą grzałkę. Tłuszcz odlałem jako dodatek do sosu :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-671014
Udostępnij na innych stronach

Po przeszczepie złożyłem jeden rożen i było wszystko ok. do czasu gdy podczas pieczenia szaszłyków jeden wypadł z uchwytu i zablokował obrót.Po ponownym właczeniu rożna okazało się że silnik szarpie i nie ma mocy.Rozebrałem rożen i podłączyłem sam silnik,efekt szarpania pozostał pomimo braku obciążenia.Rozebrałem silnik i teraz nie wiem czy magnesy ferytowe mają być przyklejone na stałe z ośką bo jeden wyszedł a drugi się obraca.Przy okazji rozbierania urwał się żółty kabel,przylutowałem do kondensatora mam nadzieje od niego się oderwał.Ktoś reinkarnował tego typu silniczki?

post-63315-0-31365500-1594470229_thumb.jpg

post-63315-0-19926800-1594470296_thumb.jpg

post-63315-0-35004600-1594470325_thumb.jpg

post-63315-0-57932100-1594470352_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/8/#findComment-671211
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.