zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Kiełbasa rzeszowska Skład peklowany: Wieprzowina kl I – 4,5kg Wieprzowina kl II – 3,5kg Wieprzowina kl III – 1kg Wołowina kl I – 1kg Przyprawy: Sól – 0,03kg Pieprz naturalny – 0,012kg Czosnek – 0,005kg Kardamon – 0,002kg Rozdrobnienie: Wieprzowina kl I – Ø 13 mm Wieprzowina kl II – Ø 8 mm Wieprzowina kl III – Ø 2 mm Wołowina kl I – Ø 2 mm Dodaje 1 – 1,5l wody (potem daje większe pofałdowania na powierzchni) W warunkach domowych wołowinę i wieprzowinę kl III miele 2 razy Nadziewam w jelita wieprzowe i zostawiam w chłodnym miejscu około 12h Wędzenie prowadzę na rozgrzaną wędzarnie bez dymu osuszam, jak powierzchnia jest sucha robię duuże zadymienie i tak wędzę gorącym dymem przez 70-90 minut następnie studzę kiełbasę i piekę w wędzarni przez 30 min. Rezultat sami widzicie Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 zemat - poczytaj jakie mamy kiełbasy na forum i jak takiej nie ma dopiero podaj powielasz dokładnie istniejące receptury Które PODAJESZ NIE PRECYZYJNIE.GDZIE PIECZESZ W PIEKARNIKU czy w wędzarni I W JAKIEJ TEMPERATURZE Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-11901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Przepraszam za nieścisłośćDziadku nie widziałem receptury na rzeszowską :shock: Pieczenie dokonuje w wędzarni w temteraturze powyżej 80st C czas uzależniony jest od temp ja trzymam do momentu tz. pocenia (umnie jest to około 30 min) Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-11907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Opisz ten proces tzw .pocenia się przed pieczeniem jak to wygląda w praktyce.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-11928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zemat, a jak sobie radzisz w warunkach domowych z mieszaniem? Może masz jakiś na to jakiś patent? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-11938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Maja 2007 WitamZemat ; widzę że wprowadzasz receptury z dużych zakładówTakich receptur to mamy na pęczki i to są przepisy stworzone na wielką wydajność nie zważając na zdrowie ani na smak.Zauważyłem, że zapewne pracujesz w firmie, która stosuje takie srodki, ale jest to także jakaś lekcja dla osób czytających Twoje posty i pokazujesz, co dodajesz do wędlin i ile są warte.Pozdrawiam Szczepan Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-12195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 5 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Maja 2007 Szczepciu chodzi co o Kardamon czy wodę?Dlatego dodaje wodę bo lepiej się miesza a z drugiej strony jak zostawisz do osadzenia to wycieknie.Drugi aspekt to pofałdowana powierzchnia podczas wędzenia i pieczenia a wtedy nie muszę suszyć, (takie małe oszustwo) wydajność takiej kiełbaski to 70-75% to nie wiem o co ci chodzi :question: Pracuje w masarni, ale prywatki i robienie dla siebie jest odskocznią i relaksem dla mnie.Mam duża wędzarnię na wózek wędzarniczy bo piekę prosiaki. Maad żaden patent : rączki i jeszcze raz rączki Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-12268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Maja 2007 Zemat, to bardzo dobrze, że pieczesz prosiaki. Przydałoby sie wsadzić gdzieś na forum i stronke ładnie, fotograficznie i opisem udokumentowana taka produkcje, wykonana przez fachmana. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-12273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Maja 2007 Zemat Bardzo się, ciesze że pracujesz w masarni i jesteś po fachuAle co do osadzania kiełbasy to mam sprzeczne zdanie, bo nie ma prawa wyciekać woda z dobrze wyrobionej kiełbasy podczas osadzania chyba, że jest źle zrobiona, bo z takiego farszu nie ma prawa nic wyciekać Pozdrawiam -SZCZEPAN Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-12284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Lipca 2009 Dzisiejsza moja rzeszowska pieczona, smakuje nieźle. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-74772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lipca 2009 Dzisiejsza moja rzeszowska pieczona, smakuje nieźle.Mniam. :tongue: Mógłbyś podać wg jakiego przepisu? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-74786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lipca 2009 Pis dla mnie jestes kielbasiany guru :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-74792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Lipca 2009 pis67 kiełbaska pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-74803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Lipca 2009 Mógłbyś podać wg jakiego przepisu? Przepis jest na stronie głównej, ja robiłem z podobnego. Muszę coś zmienić, w przepisach branżowych jest za mało przypraw. Będę zwiększał ilości. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-74857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.