Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Kiełbasa rzeszowska

 

Skład peklowany:

Wieprzowina kl I – 4,5kg

Wieprzowina kl II – 3,5kg

Wieprzowina kl III – 1kg

Wołowina kl I – 1kg

 

Przyprawy:

Sól – 0,03kg

Pieprz naturalny – 0,012kg

Czosnek – 0,005kg

Kardamon – 0,002kg

 

Rozdrobnienie:

Wieprzowina kl I – Ø 13 mm

Wieprzowina kl II – Ø 8 mm

Wieprzowina kl III – Ø 2 mm

Wołowina kl I – Ø 2 mm

Dodaje 1 – 1,5l wody (potem daje większe pofałdowania na powierzchni)

 

W warunkach domowych wołowinę i wieprzowinę kl III miele 2 razy

Nadziewam w jelita wieprzowe i zostawiam w chłodnym miejscu około 12h

Wędzenie prowadzę na rozgrzaną wędzarnie bez dymu osuszam, jak powierzchnia jest sucha robię duuże zadymienie i tak wędzę gorącym dymem przez 70-90 minut następnie studzę kiełbasę i piekę w wędzarni przez 30 min.

Rezultat sami widzicie

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/
Udostępnij na innych stronach

zemat - poczytaj jakie mamy kiełbasy na forum i jak takiej nie ma dopiero podaj powielasz dokładnie istniejące receptury Które PODAJESZ NIE PRECYZYJNIE.GDZIE PIECZESZ W PIEKARNIKU czy w wędzarni I W JAKIEJ TEMPERATURZE Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-11901
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za nieścisłość

Dziadku nie widziałem receptury na rzeszowską :shock:

Pieczenie dokonuje w wędzarni w temteraturze powyżej 80st C czas uzależniony jest od temp ja trzymam do momentu tz. pocenia (umnie jest to około 30 min)

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-11907
Udostępnij na innych stronach

Opisz ten proces tzw .pocenia się przed pieczeniem jak to wygląda w praktyce.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-11928
Udostępnij na innych stronach

Zemat, a jak sobie radzisz w warunkach domowych z mieszaniem? Może masz jakiś na to jakiś patent?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-11938
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zemat ; widzę że wprowadzasz receptury z dużych zakładów

Takich receptur to mamy na pęczki i to są przepisy stworzone na wielką wydajność nie zważając na zdrowie ani na smak.

Zauważyłem, że zapewne pracujesz w firmie, która stosuje takie srodki, ale jest to także jakaś lekcja dla osób czytających Twoje posty i pokazujesz, co dodajesz do wędlin i ile są warte.

Pozdrawiam Szczepan

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-12195
Udostępnij na innych stronach

Szczepciu chodzi co o Kardamon czy wodę?

Dlatego dodaje wodę bo lepiej się miesza a z drugiej strony jak zostawisz do osadzenia to wycieknie.

Drugi aspekt to pofałdowana powierzchnia podczas wędzenia i pieczenia a wtedy nie muszę suszyć, (takie małe oszustwo)

wydajność takiej kiełbaski to 70-75% to nie wiem o co ci chodzi :question:

Pracuje w masarni, ale prywatki i robienie dla siebie jest odskocznią i relaksem dla mnie.

Mam duża wędzarnię na wózek wędzarniczy bo piekę prosiaki.

 

Maad żaden patent : rączki i jeszcze raz rączki

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-12268
Udostępnij na innych stronach

Zemat, to bardzo dobrze, że pieczesz prosiaki. Przydałoby sie wsadzić gdzieś na forum i stronke ładnie, fotograficznie i opisem udokumentowana taka produkcje, wykonana przez fachmana.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-12273
Udostępnij na innych stronach

Zemat

Bardzo się, ciesze że pracujesz w masarni i jesteś po fachu

Ale co do osadzania kiełbasy to mam sprzeczne zdanie, bo nie ma prawa wyciekać woda z dobrze wyrobionej kiełbasy podczas osadzania chyba, że jest źle zrobiona, bo z takiego farszu nie ma prawa nic wyciekać Pozdrawiam -SZCZEPAN

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-12284
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Mógłbyś podać wg jakiego przepisu?

Przepis jest na stronie głównej, ja robiłem z podobnego.

Muszę coś zmienić, w przepisach branżowych jest za mało przypraw. Będę zwiększał ilości. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/737-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-74857
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.