Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

:smile:

Piotr, czekam na Twój komentarz :lol:.

A przy okazji, ile Tobie wychodzi śmietany ? Coś mi się wydaje, że dużo więcej niż mnie... Może za oszczędnie ją zbierałam ? A może to pora roku ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264589
Udostępnij na innych stronach

Wyszło mi 1630 g świeżego serka

To jakoś mało :shock: .Może to efekt odciągania śmietany?

 

[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 15:51 ]

Generalnie po wydajności widać, że zima

Chyba nie bo ja robiłem tydzień temu z 12 l mleka i wyszło o wiele więcej

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264591
Udostępnij na innych stronach

:smile:

Piotr, czekam na Twój komentarz :lol: .

Już piszę:

 

Dziś przerobiłam 20 litrów mleka.

W jakiej temp 3-małaś mleko, robiłaś próbę fermentacyjna?

 

Chyba się nie trzymałam z aucho, wg zaleceń Piotra :grin: , bo wyszło mi jej mało, tylko 600 ml.

"Pierwsze koty za płoty", następnym razem będzie lepiej

:cool:

 

Jutro rano będzie gotowa, tylko nie wiem czy z takiej ilości jest sens robić masło ?

Ja bym zrobił, chyba , że wolisz zostawić sobie śmietanę?

 

Ser zrobiłam z kulturami Omega i Iota. Wyszło mi 1630 g świeżego serka.

Waga sera wg mnie jest ok, Arek robi zwykły ser podpuszczkowy, a nie taki jak TY, czyli SER MIĘKKI DOJRZEWAJĄCY z mleka podstojowego, jest to zdecydowana różnica.

 

Teraz twaróg... wyszło go b. mało, z 5 litrów 600 gr sera. I bardziej przypomina mi mozarellę niż twaróg :lol:

Do Mozzarelli dodajemy inne kultury, ale gdybyś gęstwę serową bardziej podgrzała, to kto wie?

 

Ja czekam na zamówioną prasę do serów i jak tylko będzie trochę cieplej , to zrobię Gruyera i Mozzarellę.

 

Generalnie:

:clap: za odwagę.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264595
Udostępnij na innych stronach

Piotr...uff... dzięki za miłe słowa i cenne informacje.

A teraz do rzeczy:

1. Próby nie robiłam, mleko było w pomieszczeniu o temp. 12-13 stopni.

2. Co do śmietany to może zbierałam ją "za wysoko", następnym razem może sięgnę głębiej :wink: . Przed chwilą kurier przywiózł mi plastikowe wiaderka, będę miała więcej pojemników do metody podstojowej. Nie wiem czy dobrze rozumuję ? Czy najprościej: nie ma znaczenia w ilu pojemnikach jest mleko, tzn. im większa powierzchnia mleka, większa ilość śmietany ? ?

3. To ryzykuję i robię masło. Teraz śmietana jest w lodówce, chciałabym zmaślać dziś wieczorem, czyli powinnam ją już chyba wyjąć, żeby jej temperatura wzrosła ? Czy Ty stosujesz jakąś inną metodę ogrzewania śmietany ?

4. Nie wiem co spaprałam z twarogiem, ale twarogu on nie przypomina :mad:

 

Arkadiusz, tak tylko suponuję, bo gdzieś wyczytałam, że grudzień i styczeń to najgorsze miesiące, jeśli chodzi o wydajność. A ze śmietaną to możliwe, że to moja niekompetencja :wink:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264605
Udostępnij na innych stronach

1. Próby nie robiłam, mleko było w pomieszczeniu o temp. 12-13 stopni.

Błąd, jeśli nie robiłaś , trzeba było mleko pasteryzować. Temp może być, choć ja bym 3-mał w niższej, jesli jest oczywiście taka możliwość.

2. Co do śmietany to może zbierałam ją "za wysoko", następnym razem może sięgnę głębiej :wink:

Zdecydowanie tak, musisz zauważyć różnicę w kolorze, między śmietana , a mlekiem. Wg mnie : Śmietana jest biała, a mleko l.niebieskie.

Nie wiem czy dobrze rozumuję ? Czy najprościej: nie ma znaczenia w ilu pojemnikach jest mleko, tzn. im większa powierzchnia mleka, większa ilość śmietany ? ?

Po prosu lepiej się zbiera śmietanę z mleka jeśli powch naczynia (pojemnika) jest większa.

Dlatego Ja nie 3-mam mleka w 30l pojemniku, tylko w 3 po 10 l, jasne?

3. To ryzykuję i robię masło. Teraz śmietana jest w lodówce, chciałabym zmaślać dziś wieczorem, czyli powinnam ją już chyba wyjąć, żeby jej temperatura wzrosła ? Czy Ty stosujesz jakąś inną metodę ogrzewania śmietany ?

Wyjmij śmietanę z lodówki, jak będzie miała ok 12-14C to do dzieła.

Zresztą sposób zrobienia masła ze śmietany dobrze ukwaszonej chyba jasno opisałem w swoim wątku o serach?

A z maślanki (jeśli po konsumpcji coś zastanie), warto zrobić chleb, jest :thumbsup:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264606
Udostępnij na innych stronach

Błąd, jeśli nie robiłaś , trzeba było mleko pasteryzować. Temp może być, choć ja bym 3-mał w niższej, jesli jest oczywiście taka możliwość.

Niestety nie miałam czasu na próbę. Następnym razem dam mleko do niższej temperatury.

 

Zdecydowanie tak, musisz zauważyć różnicę w kolorze, między śmietana , a mlekiem. Wg mnie : Śmietana jest biała, a mleko l.niebieskie.

Kurcze, a moja śmietana była leciutko żółtawa...

 

Po prosu lepiej się zbiera śmietanę z mleka jeśli powch naczynia (pojemnika) jest większa.

Dlatego Ja nie 3-mam mleka w 30l pojemniku, tylko w 3 po 10 l, jasne?

Yes, sir !

 

Wyjmij śmietanę z lodówki, jak będzie miała ok 12-14C to do dzieła.

Zresztą sposób zrobienia masła ze śmietany dobrze ukwaszonej chyba jasno opisałem w swoim wątku o serach?

Tak, tak, wydrukowałam sobie i zamierzam wg. niego robić.

 

A z maślanki (jeśli po konsumpcji coś zastanie), warto zrobić chleb, jest :thumbsup:

To trza wyciągnąć zakwas :grin: .

 

Śmietana ! Ależ jest pyszna :thumbsup:

 

http://img268.imageshack.us/img268/3108/dsc08612kv.jpg

 

http://img443.imageshack.us/img443/8661/dsc08614.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264607
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, a moja śmietana była leciutko żółtawa...

To też dobrze, zobaczysz latem jaki ma kolor (wg mnie l.pomarańczowy), ale wiadomo, że Mężczyźni mają trochę inne oko w sprawie kolorów niż Kobiety.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264616
Udostępnij na innych stronach

nie jada się białego sera z pomidorami( jest szkodliwy)

Poszperałem w necie ... i rzeczywiście. Nie powinnyśmy spożywać. Przyczyną jest reakcja kwasów zawartych w pomidorach z wapnem w serach.

W serze białym ( twarogu otrzymanym z kwaśnego mleka ) jest bardzo mało wapnia, najmniej ze wszystkich serów. Gdyby w naszej diecie jedynym źródłem wapnia byłby biały ser a do tego dołożymy zwiększone spożycie pomidorów, wówczas nasz organizm jest ubogi w wapń. Natomiast produkt reakcji Np. cytrynian wapnia będzie odkładał się w naszych stawach, gdyż sole wapniowe są trudno rozpuszczalne w wodzie.

Taki sam, efekt wywołuje spożywanie wędlin z wielofosforanami, przy czym fosfor jako "silniejszy" "wyrzyca" z organizmu wapń.

Nasze peklowane i wędzone wędliny również zawierają masę szkodliwych substancji, które szkodzą zdrowiu.

Przykładów można mnożyć.

Oczywiście nie wpadajmy w panikę i zachowajmy trzeźwy umiar.

Proszę moderatorów o przeniesieniu postu do odpowiedniego tematu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264643
Udostępnij na innych stronach

Hmmm... a możesz podać gdzie ?

I co to znaczy, że jest szkodliwy ? Rozwiń proszę.

Moja nieżyjąca już babcia zawsze robiła serek ze śmietaną, z jajami na twardo, z pomidorami i koperkiem. Jest to przepis, który jest w rodzinie od pokoleń i jest przepyszny !

A jak się to ma do klasycznego dania z mojego dzieciństwa: chleb, masło, biały ser na to pomidorek ?

I jeszcze jedno pytanko do fachowców: czy feta to biały ser ? A mozarella ? A jak się ma do tego połączenie z olejem ? Bo pomidora z zielonym ogórkiem też się "nie powinno" jadać, chyba, że się doda najpierw olej.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264646
Udostępnij na innych stronach

czy feta to biały ser ? A mozarella ?

Tak,

Feta najlepsza jest z mleka owczego (jadłem taki w Grecji), a Mozzaerella z krowiego.(tutaj w czasie produkcji warto badać pH )

 

Oczywiście nie wpadajmy w panikę i zachowajmy trzeźwy umiar.

 

Dokładnie, dlatego do produkcji Szynki konserwowej dodaje Wielofosforany i Cytrynian sodu,

a ser biały latem jem zawsze z pomidorem, wędzenie ograniczam i tego się 3-mam.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264649
Udostępnij na innych stronach

Szynki konserwowej dodaje Wielofosforany i Cytrynian sodu,

A po jakiego czorta :shock:.Tylko nie pisz do czego służą bo to wiadomo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264651
Udostępnij na innych stronach

No to jeśli feta to biały ser, to powiedźcie Grekom, że ich sałatka hotiatiki jest szkodliwa, i Włochom, że sałatka caprese też :grin:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264655
Udostępnij na innych stronach

Szynki konserwowej dodaje Wielofosforany i Cytrynian sodu,

A po jakiego czorta :shock:.Tylko nie pisz do czego służą bo to wiadomo.

Bo wg takiego przepisu był jak chodziliśmy do podstawówki, jadałem ją wówczas "od Święta" i smak pamiętam do dziś. Teraz często ją robię i nie tylko Ja ją sobie chwalę za smak.

Zdjęcia jednak nigdy nie oddadzą smaku, chyba dobrze o tym wiesz.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264672
Udostępnij na innych stronach

Bo wg takiego przepisu był jak chodziliśmy do podstawówki

A zapodaj tej przepis.Skan poproszę

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264676
Udostępnij na innych stronach

Ooo ! Przypomniałeś mi właśnie, że obiecałeś nam fotorelację i przepis na tę szynkę ! :smile:

 

Tadam ! Jest masło ! Udało się ! Jutro z rana będą fotki :smile:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264677
Udostępnij na innych stronach

A zapodaj tej przepis.Skan poproszę

Ooo ! Przypomniałeś mi właśnie, że obiecałeś nam fotorelację i przepis na tę szynkę ! :smile:

Spokojnie,

niebawem będzie, tylko proszę o spokój.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264683
Udostępnij na innych stronach

Bango, dzięki poczytam.

 

Piotr, tylko spokój nas może uratować :wink:, tylko nie daj nam za długo czekać :grin:

 

Tak powstawało moje masło...

Najpierw piękna bita śmietana, aż się chciało wsadzić palucha :grin:

 

http://img208.imageshack.us/img208/2980/dsc08617q.jpg

 

http://img209.imageshack.us/img209/6032/dsc08618d.jpg

 

http://img29.imageshack.us/img29/6746/dsc08620c.jpg

 

http://img26.imageshack.us/img26/7515/dsc08622tk.jpg

 

http://img217.imageshack.us/img217/5686/dsc08623qr.jpg

 

http://img28.imageshack.us/img28/1117/dsc08624n.jpg

 

A jaki ma zapach :shock: :thumbsup:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264769
Udostępnij na innych stronach

Najpierw piękna bita śmietana

przy wyrobie masła śmietana nie powinna się pojawić - "zmaślić" powinna się tuż przed tym punktem...

tempo ubijania zbyt szybkie i możliwe że zbyt chłodna śmietana...

zbytnie napowietrzanie wprowadza niepotrzebnie w strukturę, bakterie krążące w powietrzu....

 

jeśli robimy masło robotem to na małych obrotach

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264771
Udostępnij na innych stronach

Robiłam na "3", czyli następnym razem "2", a może i "1" ?

nie znam maszyny wiec nie wiem - na pewno nie na szybkich :cool:

w każdym razie i tak wszelkie roboty otwarte nie są dobre (ja wiem że wygodne...) bo następuje intensywna wymiana powietrza a co za tym idzie co chwila świeższa porcja bakteryjek :grin:

 

maselnica czy butelka nie wprowadzają tak dużo "nowego" powietrza

 

oczywiście są rozważania teoretyczne bo i tak z takiego robota masła niewiele więc i nie poleży zbyt długo :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264776
Udostępnij na innych stronach

Ten mój to Moulinex http://www.megamedia.pl/robot-kuchenny-moulinex-odacio-3-duo-super-maxipress-dfc-64p.php

tylko w starszej skórze, bo już ma parę latek. Pojemnik jest zamykany.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264778
Udostępnij na innych stronach

Agata, temp w okresie jaki mamy jest dobra, max 15C. Rzeczywiście za bardzo się napowietrzyło, ale to wskazało, że dłużej się zmaliści. Ja mam inną maszynę, na początku , tez tak miałem , jak Ty, potem zmniejszyłem obroty i wyszło ok. Pamietaj, aby na koniec dać na MIN, aby ładnie masło się zebrało na mieszadle.

Niemniej :clap: Masło jest pewno pyszne, a ile Ci wyszło maślanki?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264783
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.