karolszymczak Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 27 Stycznia 2013 gatita, łlllleeeeee niewiem nawet co napisać :shock: :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 28 Stycznia 2013 :smile: Piotr, czekam na Twój komentarz :lol:.A przy okazji, ile Tobie wychodzi śmietany ? Coś mi się wydaje, że dużo więcej niż mnie... Może za oszczędnie ją zbierałam ? A może to pora roku ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Wyszło mi 1630 g świeżego serkaTo jakoś mało :shock: .Może to efekt odciągania śmietany? [ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 15:51 ]Generalnie po wydajności widać, że zimaChyba nie bo ja robiłem tydzień temu z 12 l mleka i wyszło o wiele więcej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 28 Stycznia 2013 :smile: Piotr, czekam na Twój komentarz :lol: .Już piszę: Dziś przerobiłam 20 litrów mleka. W jakiej temp 3-małaś mleko, robiłaś próbę fermentacyjna? Chyba się nie trzymałam z aucho, wg zaleceń Piotra :grin: , bo wyszło mi jej mało, tylko 600 ml. "Pierwsze koty za płoty", następnym razem będzie lepiej Jutro rano będzie gotowa, tylko nie wiem czy z takiej ilości jest sens robić masło ? Ja bym zrobił, chyba , że wolisz zostawić sobie śmietanę? Ser zrobiłam z kulturami Omega i Iota. Wyszło mi 1630 g świeżego serka. Waga sera wg mnie jest ok, Arek robi zwykły ser podpuszczkowy, a nie taki jak TY, czyli SER MIĘKKI DOJRZEWAJĄCY z mleka podstojowego, jest to zdecydowana różnica. Teraz twaróg... wyszło go b. mało, z 5 litrów 600 gr sera. I bardziej przypomina mi mozarellę niż twaróg :lol: Do Mozzarelli dodajemy inne kultury, ale gdybyś gęstwę serową bardziej podgrzała, to kto wie? Ja czekam na zamówioną prasę do serów i jak tylko będzie trochę cieplej , to zrobię Gruyera i Mozzarellę. Generalnie: :clap: za odwagę. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Piotr...uff... dzięki za miłe słowa i cenne informacje. A teraz do rzeczy: 1. Próby nie robiłam, mleko było w pomieszczeniu o temp. 12-13 stopni. 2. Co do śmietany to może zbierałam ją "za wysoko", następnym razem może sięgnę głębiej :wink: . Przed chwilą kurier przywiózł mi plastikowe wiaderka, będę miała więcej pojemników do metody podstojowej. Nie wiem czy dobrze rozumuję ? Czy najprościej: nie ma znaczenia w ilu pojemnikach jest mleko, tzn. im większa powierzchnia mleka, większa ilość śmietany ? ? 3. To ryzykuję i robię masło. Teraz śmietana jest w lodówce, chciałabym zmaślać dziś wieczorem, czyli powinnam ją już chyba wyjąć, żeby jej temperatura wzrosła ? Czy Ty stosujesz jakąś inną metodę ogrzewania śmietany ? 4. Nie wiem co spaprałam z twarogiem, ale twarogu on nie przypomina Arkadiusz, tak tylko suponuję, bo gdzieś wyczytałam, że grudzień i styczeń to najgorsze miesiące, jeśli chodzi o wydajność. A ze śmietaną to możliwe, że to moja niekompetencja :wink:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 28 Stycznia 2013 1. Próby nie robiłam, mleko było w pomieszczeniu o temp. 12-13 stopni. Błąd, jeśli nie robiłaś , trzeba było mleko pasteryzować. Temp może być, choć ja bym 3-mał w niższej, jesli jest oczywiście taka możliwość. 2. Co do śmietany to może zbierałam ją "za wysoko", następnym razem może sięgnę głębiej :wink:Zdecydowanie tak, musisz zauważyć różnicę w kolorze, między śmietana , a mlekiem. Wg mnie : Śmietana jest biała, a mleko l.niebieskie. Nie wiem czy dobrze rozumuję ? Czy najprościej: nie ma znaczenia w ilu pojemnikach jest mleko, tzn. im większa powierzchnia mleka, większa ilość śmietany ? ?Po prosu lepiej się zbiera śmietanę z mleka jeśli powch naczynia (pojemnika) jest większa. Dlatego Ja nie 3-mam mleka w 30l pojemniku, tylko w 3 po 10 l, jasne? 3. To ryzykuję i robię masło. Teraz śmietana jest w lodówce, chciałabym zmaślać dziś wieczorem, czyli powinnam ją już chyba wyjąć, żeby jej temperatura wzrosła ? Czy Ty stosujesz jakąś inną metodę ogrzewania śmietany ?Wyjmij śmietanę z lodówki, jak będzie miała ok 12-14C to do dzieła. Zresztą sposób zrobienia masła ze śmietany dobrze ukwaszonej chyba jasno opisałem w swoim wątku o serach? A z maślanki (jeśli po konsumpcji coś zastanie), warto zrobić chleb, jest :thumbsup: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Błąd, jeśli nie robiłaś , trzeba było mleko pasteryzować. Temp może być, choć ja bym 3-mał w niższej, jesli jest oczywiście taka możliwość.Niestety nie miałam czasu na próbę. Następnym razem dam mleko do niższej temperatury. Zdecydowanie tak, musisz zauważyć różnicę w kolorze, między śmietana , a mlekiem. Wg mnie : Śmietana jest biała, a mleko l.niebieskie.Kurcze, a moja śmietana była leciutko żółtawa... Po prosu lepiej się zbiera śmietanę z mleka jeśli powch naczynia (pojemnika) jest większa. Dlatego Ja nie 3-mam mleka w 30l pojemniku, tylko w 3 po 10 l, jasne?Yes, sir ! Wyjmij śmietanę z lodówki, jak będzie miała ok 12-14C to do dzieła. Zresztą sposób zrobienia masła ze śmietany dobrze ukwaszonej chyba jasno opisałem w swoim wątku o serach?Tak, tak, wydrukowałam sobie i zamierzam wg. niego robić. A z maślanki (jeśli po konsumpcji coś zastanie), warto zrobić chleb, jest :thumbsup:To trza wyciągnąć zakwas :grin: . Śmietana ! Ależ jest pyszna :thumbsup: http://img268.imageshack.us/img268/3108/dsc08612kv.jpg http://img443.imageshack.us/img443/8661/dsc08614.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Kurcze, a moja śmietana była leciutko żółtawa... To też dobrze, zobaczysz latem jaki ma kolor (wg mnie l.pomarańczowy), ale wiadomo, że Mężczyźni mają trochę inne oko w sprawie kolorów niż Kobiety. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Gatita,nie jada się białego sera z pomidorami( jest szkodliwy),wyczytałem to kiedyś w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 28 Stycznia 2013 nie jada się białego sera z pomidorami( jest szkodliwy)Poszperałem w necie ... i rzeczywiście. Nie powinnyśmy spożywać. Przyczyną jest reakcja kwasów zawartych w pomidorach z wapnem w serach. W serze białym ( twarogu otrzymanym z kwaśnego mleka ) jest bardzo mało wapnia, najmniej ze wszystkich serów. Gdyby w naszej diecie jedynym źródłem wapnia byłby biały ser a do tego dołożymy zwiększone spożycie pomidorów, wówczas nasz organizm jest ubogi w wapń. Natomiast produkt reakcji Np. cytrynian wapnia będzie odkładał się w naszych stawach, gdyż sole wapniowe są trudno rozpuszczalne w wodzie. Taki sam, efekt wywołuje spożywanie wędlin z wielofosforanami, przy czym fosfor jako "silniejszy" "wyrzyca" z organizmu wapń. Nasze peklowane i wędzone wędliny również zawierają masę szkodliwych substancji, które szkodzą zdrowiu. Przykładów można mnożyć. Oczywiście nie wpadajmy w panikę i zachowajmy trzeźwy umiar. Proszę moderatorów o przeniesieniu postu do odpowiedniego tematu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Hmmm... a możesz podać gdzie ?I co to znaczy, że jest szkodliwy ? Rozwiń proszę.Moja nieżyjąca już babcia zawsze robiła serek ze śmietaną, z jajami na twardo, z pomidorami i koperkiem. Jest to przepis, który jest w rodzinie od pokoleń i jest przepyszny !A jak się to ma do klasycznego dania z mojego dzieciństwa: chleb, masło, biały ser na to pomidorek ?I jeszcze jedno pytanko do fachowców: czy feta to biały ser ? A mozarella ? A jak się ma do tego połączenie z olejem ? Bo pomidora z zielonym ogórkiem też się "nie powinno" jadać, chyba, że się doda najpierw olej. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 28 Stycznia 2013 czy feta to biały ser ? A mozarella ? Tak, Feta najlepsza jest z mleka owczego (jadłem taki w Grecji), a Mozzaerella z krowiego.(tutaj w czasie produkcji warto badać pH ) Oczywiście nie wpadajmy w panikę i zachowajmy trzeźwy umiar. Dokładnie, dlatego do produkcji Szynki konserwowej dodaje Wielofosforany i Cytrynian sodu, a ser biały latem jem zawsze z pomidorem, wędzenie ograniczam i tego się 3-mam. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Szynki konserwowej dodaje Wielofosforany i Cytrynian sodu, A po jakiego czorta :shock:.Tylko nie pisz do czego służą bo to wiadomo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 28 Stycznia 2013 No to jeśli feta to biały ser, to powiedźcie Grekom, że ich sałatka hotiatiki jest szkodliwa, i Włochom, że sałatka caprese też :grin: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Szynki konserwowej dodaje Wielofosforany i Cytrynian sodu, A po jakiego czorta :shock:.Tylko nie pisz do czego służą bo to wiadomo. Bo wg takiego przepisu był jak chodziliśmy do podstawówki, jadałem ją wówczas "od Święta" i smak pamiętam do dziś. Teraz często ją robię i nie tylko Ja ją sobie chwalę za smak. Zdjęcia jednak nigdy nie oddadzą smaku, chyba dobrze o tym wiesz. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Bo wg takiego przepisu był jak chodziliśmy do podstawówki A zapodaj tej przepis.Skan poproszę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Ooo ! Przypomniałeś mi właśnie, że obiecałeś nam fotorelację i przepis na tę szynkę ! :smile: Tadam ! Jest masło ! Udało się ! Jutro z rana będą fotki :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 28 Stycznia 2013 gatita http://ronicinspirujacedodatki.blogspot.com/2011/01/z-czym-aczyc-z-czym-nie-aczyc-pomidora.html http://info.zdrowie.gazeta.pl/temat/zdrowie/bia%C5%82y+ser+i+pomidor http://www.menopauza.pl/menopauza_bez_tajemnic_2/przed_menopauza_2/zadbaj_o_siebie_przed_menopauza_1/szkodliwe_polaczenia_menu_1.html?ap=2 A w tym... :rolleyes: http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/orzechy-i-pomidory-z-serem/36321/1/ Pamiętajmy o jednym, zjedzenie potrawy, której składniki wykluczają się ( ser i pomidor) nie powoduje od razu objawów chorobowych. Jeśli będziemy jadać często lub tylko taki "zestaw" wówczas możemy mieć z czasem kłopoty zdrowotne. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 28 Stycznia 2013 A zapodaj tej przepis.Skan poproszęOoo ! Przypomniałeś mi właśnie, że obiecałeś nam fotorelację i przepis na tę szynkę ! :smile: Spokojnie, niebawem będzie, tylko proszę o spokój. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Bango, dzięki poczytam. Piotr, tylko spokój nas może uratować :wink:, tylko nie daj nam za długo czekać :grin: Tak powstawało moje masło... Najpierw piękna bita śmietana, aż się chciało wsadzić palucha :grin: http://img208.imageshack.us/img208/2980/dsc08617q.jpg http://img209.imageshack.us/img209/6032/dsc08618d.jpg http://img29.imageshack.us/img29/6746/dsc08620c.jpg http://img26.imageshack.us/img26/7515/dsc08622tk.jpg http://img217.imageshack.us/img217/5686/dsc08623qr.jpg http://img28.imageshack.us/img28/1117/dsc08624n.jpg A jaki ma zapach :shock: :thumbsup:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Najpierw piękna bita śmietanaprzy wyrobie masła śmietana nie powinna się pojawić - "zmaślić" powinna się tuż przed tym punktem... tempo ubijania zbyt szybkie i możliwe że zbyt chłodna śmietana... zbytnie napowietrzanie wprowadza niepotrzebnie w strukturę, bakterie krążące w powietrzu.... jeśli robimy masło robotem to na małych obrotach Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Robiłam na "3", czyli następnym razem "2", a może i "1" ?Śmietana miała 12 stopni. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Robiłam na "3", czyli następnym razem "2", a może i "1" ?nie znam maszyny wiec nie wiem - na pewno nie na szybkich w każdym razie i tak wszelkie roboty otwarte nie są dobre (ja wiem że wygodne...) bo następuje intensywna wymiana powietrza a co za tym idzie co chwila świeższa porcja bakteryjek :grin: maselnica czy butelka nie wprowadzają tak dużo "nowego" powietrza oczywiście są rozważania teoretyczne bo i tak z takiego robota masła niewiele więc i nie poleży zbyt długo :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ten mój to Moulinex http://www.megamedia.pl/robot-kuchenny-moulinex-odacio-3-duo-super-maxipress-dfc-64p.phptylko w starszej skórze, bo już ma parę latek. Pojemnik jest zamykany. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Agata, temp w okresie jaki mamy jest dobra, max 15C. Rzeczywiście za bardzo się napowietrzyło, ale to wskazało, że dłużej się zmaliści. Ja mam inną maszynę, na początku , tez tak miałem , jak Ty, potem zmniejszyłem obroty i wyszło ok. Pamietaj, aby na koniec dać na MIN, aby ładnie masło się zebrało na mieszadle. Niemniej :clap: Masło jest pewno pyszne, a ile Ci wyszło maślanki? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/7/#findComment-264783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.