Skocz do zawartości

Szynka z nogą w/g Wosia


Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe jak wyglądają w przekroju? Pamiętaj o fotkach.

 

 

 

wedzenie bez parzenia

 

w jakiej temperaturze wędzone, chyba trochę je podpiekłeś?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-263184
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 6 lat później...

Odświeżam trochę temat :) Ktoś coś działał ostatnio z szynką razem z nogą?

Bo mi się takie cuś trafiło i chciałbym na święta uwędzić :)

post-57505-0-17205700-1575401450_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-648268
Udostępnij na innych stronach

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-648269
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/pedro/szynka/03.jpg

 

Link już popraawiony :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-648276
Udostępnij na innych stronach

Czyli niewiele się zmieniło :)

Musiałem racice obciąć bo nie znalazłem takiego pojemnika :( A jeszcze parzenie ciekawe w czym ;) Jak myślicie ile taka noga wytrzyma?

W sensie 12.12 wędzę. 13.12 parzone. Do świąt i dalej jak ją przechowywać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-648348
Udostępnij na innych stronach

Ja bym po parzeniu jeszcze raz delikatnie podwędził zapakował próżniowo i do chłodni.... temperatura 2-4 st.C. oby tylko wokół kości było dobrze zapeklowane....

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-648359
Udostępnij na innych stronach

Ino skund worek na 10kg misa ;)

 

Ponoć są takie duże co się odkurzaczem odsysa powietrze z wora....

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-648367
Udostępnij na innych stronach

Karol, jak dlugi jest ten element po obcieciu kopytka.?

Mam kilka worków ok. 15/20 litrowych w których pekluje i moge Ci je podselac.

Innym wyjściem moze okazac sie rolka/rekaw materialu foliowego do prózni..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-648368
Udostępnij na innych stronach

To jest temat @Wosia i calutka technologia wykonania szynki jest podana.

Wystarczy przeczytać i o użytych pojemnikach również można się dowiedzieć.

Poza tym sposób parzenia gwarantuje soczystość wszystkich warstw mięsa.

Wiem co piszę, bo 7 lat temu karmiłam wosiową szynką wnuki w sezonie narciarskim :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-648379
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiem co piszę, bo 7 lat temu karmiłam wosiową szynką wnuki w sezonie narciarskim :D

Nie myślałaś może o adopcji wnuka? :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-648380
Udostępnij na innych stronach

Musiałem ciachnąć stópkę bo nie miałem w czym peklować  :facepalm: 

 

Dziś wędzona :)  Powisi w kibelku do jutra. Ma być mróź 2-3 stopnie mam nadzieję że się nic nie stanie. Jutro parzenie :)

post-57505-0-68624200-1576172832_thumb.jpg

post-57505-0-67879200-1576172835_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-649458
Udostępnij na innych stronach

Parzyłem w piecu konwekcyjno parowym. 80 stopni do 60 stopni przy kości. od 9.00 do  14.30. Tyle czasu to trwało.

Teraz wieszam w wędzarni do jutra.

 

Zdjęcia coś ciemne wyszły....

post-57505-0-73637700-1576252081_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-649589
Udostępnij na innych stronach

Musiałem girkę rozczłonkować na 11 porcji :) Tak wyglądała po wyjęciu kości. Może zdjęcie nie apetyczne i rozebranie przez amatora ale mięso super soczyste i odpowiednio słone :) 11kg noga kość 1kg :)

post-57505-0-31762400-1576685641_thumb.jpg

post-57505-0-67821400-1576685647_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7458-szynka-z-nog%C4%85-wg-wosia/page/4/#findComment-650350
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.